Ανησυχία του εμβολίου που σταμάτησε προσωρινά, νέα αύξηση κρουσμάτων στον κόσμο
Αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα εκθετικά στον κόσμο
Η εικόνα της καραντίνας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Επιστήμη – Υγεία – Τα μοριακά τεστ για κορονοϊό είναι πιθανότερο να βγουν θετικά αν γίνουν λίγο μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα
Η ακρίβεια των μοριακών τεστ PCR για κορονοϊό, με βάση τα ρινοφαρυγγικά δείγματα, πιθανώς διαφέρει ανάλογα με την ώρα της μέρας που αυτά γίνονται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάντις ΜακΝότον του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 31.094 μοριακών τεστ που έγιναν σε συμπτωματικά και ασυμπτωματικά άτομα, εκ των οποίων τα 2.438 βγήκαν θετικά. Η ανάλυση, με βάση την ώρα που έγινε κάθε τεστ, έδειξε ότι ένα τεστ έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βγει θετικό γύρω στις 2 μ.μ. Το ποσοστό των θετικών τεστ λίγο μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα είναι περίπου διπλάσιο σε σχέση με το χαμηλότερο ποσοστό που παρατηρείται σε άλλες ώρες της μέρας.
Η μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι «οι άνθρωποι πιθανώς είναι πιο μολυσματικοί ορισμένες ώρες της μέρας, πράγμα που εγείρει ερωτήματα κατά πόσο τα τεστ για SARS-CoV-2 ίσως είναι λιγότερο ακριβή, όταν τα δείγματα συλλέγονται αργά το απόγευμα και νωρίς το πρωί». «Αν τα ευρήματα μας επιβεβαιωθούν, οι γιατροί και οι ομάδες δημόσιας υγείας θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στο μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού στη διάρκεια των ωρών που κορυφώνεται η μολυσματικότητα», δήλωσε η ΜακΝότον.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, πρόσθεσε, αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, καθώς και η ενθάρρυνση των αγορών στα καταστήματα νωρίς το πρωί. Επίσης, κατά τους ερευνητές, αν βγει αρνητικό ένα μοριακό τεστ που έχει γίνει νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, υπάρχει ίσως περισσότερο νόημα να επαναληφθεί, σε σχέση με αρνητικά τεστ που έχουν γίνει λίγο μετά το μεσημέρι.
Στην “καραντίνα” το εμβόλιο της AstraZeneca
Στάση αναμονής τηρεί η Ελλάδα προκειμένου να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αναστείλει την χρήση του εμβολίου της Astrazeneca.
Αρκετές χώρες της Ε.Ε., έπειτα και από τις αναφορές για παρενέργειες, μεταξύ των οποίων και θρόμβων στο αίμα, έχουν προχωρήσει σε αρχική αναστολή της χρήσης του, ενώ άλλες χώρες περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να αποφασίσουν πως θα πράξουν.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μία επιτροπή ειδικών θα συνεδριάσει για να μελετήσει τα δεδομένα και να ερευνήσουν αν υπάρχουν όντως παρενέργειες, με τον επικεφαλής του οργανισμού ωστόσο, να εμφανίζεται καθησυχαστικός.
«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Ακολούθως, ο ΕΜΑ θα εξετάσει σήμερα τα δεδομένα και θα πραγματοποιήσει «έκτακτη σύσκεψη» την Πέμπτη μετά την απόφαση αρκετών χωρών να σταματήσουν την χρήση του εμβολίου έως ότου έχουν περισσότερα δεδομένα για τυχόν παρενέργειες. Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει επίσης πως τα πλεονεκτήματα, υπερτερούν των μειονεκτημάτων του εμβολίου.
Όσον αφορά στη χώρα μας, οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν το τι συμβαίνει γύρω από το εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει για την υπόθεση.
Χθες, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αναμένοντας τις αποφάσεις της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού, που αναμένονται την Πέμπτη. Ως τότε, θα συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca στους πολίτες.
Πάνω από τα 20.000 για έκτη μέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ινδία
Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα – Απαγορεύτηκε η παρουσία θεατών σε αγώνες κρίκετ
Σχεδόν 24.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού κατέγραψαν οι αρχές στην Ινδία, που παραμένουν πάνω από τα 20.000 για έκτη συνεχόμενη μέρα.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό φτάνει τους 11.409.831.
Παράλληλα, οι θάνατοι ακόμη 131 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 158.856 νεκρούς.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι αρχές αποφάσισαν να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, καθώς εκφράζονται φόβοι περί επαπειλούμενου νέου κύματος στο κράτος που καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θεωρεί ότι οι συναθροίσεις και το ότι πολλοί δεν εφαρμόζουν τη σύσταση για τη χρήση μάσκας είναι οι κυριότεροι παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των κρουσμάτων, όχι τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.
Οι αρχές στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, που πλήττεται περισσότερο, έδωσαν εντολή χθες οι κινηματογράφοι, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να μειώσουν στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που υποδέχονται μέχρι το τέλος του Μαρτίου, καθώς και να μειωθεί η προσέλευση κόσμου σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Έχουν επιβάλλει lockdowns σε κάποιες περιοχές.
Στο ομόσπονδο κράτος Γκουτζάρατ (δυτικά), αποφασίστηκε να μην επιτρέπεται η προσέλευση θεατών σε διεθνείς αγώνες κρίκετ, όπως αυτός ανάμεσα στην Ινδία και στην Αγγλία, μετά την έξαρση της πανδημίας.
Στα πρώτα ματς ήταν παρόντες δεκάδες χιλιάδες θεατές, ο ένας πλάι στον άλλο, καθιστοί και όρθιοι, με ελάχιστους να φορούν μάσκες.
Η επίμονη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται. Η Ινδία έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής περίπου 26 εκατ. ανθρώπους για τον νέο κορονοϊό από τα μέσα του Ιανουαρίου και σκοπεύει να έχει εμβολιάσει 300 εκατ. από το 1,35 δισεκ. των κατοίκων της μέχρι τον Αύγουστο.
Τουρκία: 63 θάνατοι και 15.503 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 15.503 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 63 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην Τουρκία την 11η Μαρτίου 2020 έως χθες έφθασε τους 29.552 νεκρούς επί συνόλου 2.894.969 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 1.425 άνθρωποι με τον COVID-19 σε σοβαρή κατάσταση.
Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης άρχισε στην Τουρκία τη 14η Ιανουαρίου, μετά τη χορήγηση άδειας για την κατεπείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου CoronaVac. Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό πάνω από 7.937.000 άνθρωποι.
Εμβολιάστηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, έλαβε σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου του για τον νέο κορωνοϊό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπου θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα έχει πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αφότου ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Ο Σούγκα είναι ο πρώτος Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος που εμβολιάστηκε δημόσια. Περίπου 80 ως 90 στελέχη της κυβέρνησης θα ανοσοποιηθούν για τον νέο κορωνοϊό ενόψει της συμμετοχής τους στο ταξίδι του Ιάπωνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
«Δεν πόνεσε, αν και φαινόταν (πως θα πόναγε)», διαβεβαίωσε ο Σούγκα δημοσιογράφους αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου του.
Ιορδανία: Διαδήλωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ στο Αμάν
Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, βίωσε χθες Δευτέρα το δεύτερο συνεχόμενο βράδυ διαδηλώσεων και επεισοδίων, μόλις μερικές ώρες αφού το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σχεδόν 10.000 κρούσματα.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω ο νόμος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «η Ιορδανία δεν ανήκει στους διεφθαρμένους», «κάτω η κυβέρνηση», περίπου 400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαροί, έκαναν πορεία στο κέντρο του Αμάν προτού συγκρουστούν με αστυνομικούς που είχαν στήσει οδόφραγμα, διαπίστωσε εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου.
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Μαντάμπα (νότια του Αμάν) και στην Ιρμπίντ (βόρεια), δείχνουν βίντεο που μεταφόρτωσαν συμμετέχοντες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Οι κινητοποιήσεις σημειώθηκαν ενώ η ένταση στο χασεμιτικό βασίλειο κλιμακώνεται.
Οι θάνατοι το Σάββατο επτά διασωληνωμένων ασθενών με τον COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου εξαιτίας βλάβης στο σύστημα παροχής οξυγόνου προκάλεσε την οργή των πολιτών.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ έκρινε χθες Δευτέρα, σύμφωνα με το παλάτι, ότι «η απώλεια ανθρωπίνων ζωών εξαιτίας αμέλειας είναι απαράδεκτη».
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 19:00 για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, διότι παραλύει, κατ’ αυτούς, την οικονομία και καταδικάζει στην ανεργία πολλούς.
«Ο κόσμος (…) θέλει να δουλέψει, να βγάλει μεροκάματο. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν χρησιμεύει σε τίποτα», είπε ο Μοχάμαντ αλ Σαούντ, 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος.
«Θέλουμε να τερματιστεί ο νόμος έκτακτης ανάγκης και διαδηλώνουμε για αυτό που έγινε (στο νοσοκομείο) της Σαλτ. Θέλουμε να ζήσουμε», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.417 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ διαπιστώθηκαν 82 θάνατοι ασθενών με τον COVID-19.
Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει επίσημα 5.428 θανάτους επί συνόλου 486.470 κρουσμάτων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της τον Μάρτιο του 2020.
Πριν από τη διαδήλωση στο Αμάν η κυβέρνηση δημοσιοποίησε ανακοίνωση για να υπογραμμίσει πως μπροστά «στην κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση, η προτεραιότητά της είναι να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί ο νόμος».
Ο βασιλιάς από την πλευρά του ανέφερε πως «κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ιορδανοί» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα «θα ξεπεράσει τις εξαιρετικές περιστάσεις» που βιώνει.
Εν μέρει η έξαρση των μολύνσεων των τελευταίων ημερών αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ισραήλ: Ξεπέρασε το 55% το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.241 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 820.789.
Ακόμη 21 θάνατοι ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.029 νεκρούς μέχρι στιγμής.
Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκαν σε 603 (–37 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 958 ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με τον COVID-19. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε σε 26.784.
Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) μειώθηκε στο 0,76 από 0,78 την προηγουμένη.
Το ποσοστό του πληθυσμού του Ισραήλ που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό έχει πλέον φθάσει το το 55,7% — τους 5,18 εκατ. κατοίκους — από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης, την 20ή Δεκεμβρίου.
Ταϊλάνδη: Πρώτος έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, ο Πραγιούτ Τσαν-ό-τσα, έγινε σήμερα ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, μετά την απόφαση να αναβληθεί η έναρξη της αξιοποίησής του την περασμένη εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες του προϊόντος.
Ο Πραγιούτ και άλλα μέλη της κυβέρνησής του προγραμματιζόταν να εμβολιαστούν την Παρασκευή, αλλά η Μπανγκόκ ανακοίνωσε εκείνη την ημέρα πως αναστέλλει προσωρινά την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca, εξαιτίας των περιστατικών θρόμβωσης που εξώθησαν τις Αρχές ειδικά σε χώρες της Ευρώπης να αναβάλλουν τη χορήγησή του.
Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανήγγειλε χθες ότι η χρήση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής θα προχωρήσει, καθώς αρκετές χώρες διαβεβαιώνουν πως δεν έχουν διαγνωστεί θρομβώσεις σε ασθενείς μετά τη χορήγησή του.
Περισσότεροι από 194.000 οι θάνατοι στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 234 ασθενείς με τον COVID-19, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέχρι στιγμής στους 194.944 νεκρούς.
Παράλληλα, διαγνώστηκαν 1.439 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.167.729.
Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ, ενώ δεν πάνε όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία.
Κούβα: Τρεις θάνατοι και 734 νέα κρούσματα κορωνοϊού
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 734 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 3 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 373 νεκρούς επί συνόλου 62.206 κρουσμάτων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020.
Όπως ανέφερε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, τα 733 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Η Αβάνα παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης — τον επιπολασμό του ιού — να βρίσκεται στο επίπεδο των 282,6 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο στη χώρα. Σε 24 ώρες, η επαρχία της πρωτεύουσας κατέγραψε 393 κρούσματα.
Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις Αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες. Η Αβάνα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα, ωστόσο η κατάσταση στη χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Χιλή: Υπό περιορισμό θα τεθεί το ένα τρίτο του πληθυσμού
Το ένα τρίτο των 19 εκατομμυρίων κατοίκων της Χιλής θα τεθούν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από μεθαύριο Πέμπτη, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι Αρχές, παρά την ταχεία πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού στη λατινοαμερικάνικη χώρα που θεωρείται ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι εξαιτίας της εξάπλωση του ιού (…), παρατηρούμε επίμονη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.
Χθες Δευτέρα, διαπιστώθηκαν 98 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.117 κρούσματα του SARS-CoV-2 (21.772 θάνατοι και 896.231 κρούσματα συνολικά). Η Χιλή είχε να υπερβεί το επίπεδο των 5.000 κρουσμάτων για πέντε συνεχόμενες ημέρες από τον Ιούνιο του 2020, στην κορύφωση του επιλεγόμενου πρώτου κύματος.
Κατά συνέπεια, οι εννέα από τους 52 δήμους της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο και άλλοι 20 δήμοι στην επικράτεια της Χιλής, όπου ζει το ένα τρίτο των 19 εκατ. κατοίκων της χώρας, θα τεθούν υπό αυστηρό περιορισμό μεθαύριο Πέμπτη.
Η διάρκεια και η αυστηρότητα των περιορισμών θα επανεκτιμώνται διαρκώς, ανάλογα με την εξέλιξη των μολύνσεων.
Τα νέα μέτρα προστίθενται σε αυτά που επιβλήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο (7,1 εκατ. κάτοικοι), όπως αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η Χιλή είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει προχωρήσει περισσότερο όσον αφορά τον εμβολιασμό.
Κατά τα επίσημα δεδομένα, 4,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ήδη και ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι 15 εκατ. συμπατριώτες του θα έχουν ανοσοποιηθεί την 30ή Ιουνίου.
Ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άρχισε την 24η Δεκεμβρίου· από την 3η Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού.
Βενεζουέλα: Δεν θα δοθεί άδεια κατεπείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της AstraZeneca
Οι Αρχές της Βενεζουέλας δεν θα εγκρίνουν τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό εξαιτίας «των παρενεργειών που έχει στους ασθενείς», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αντιπρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, η Ντέλσι Ροδρίγκες.
Γερμανία: Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξάνονται εκθετικά και πάλι (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)
Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό φαίνεται πως έχουν εισέλθει και πάλι σε φάση εκθετικής αύξησης, η οποία έφθασε το 20% μέσα στην τελευταία εβδομάδα, προειδοποίησε σήμερα ειδικός του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. «Βρισκόμαστε στο όριο του τρίτου κύματος. Αυτό δεν μπορεί πλέον να αμφισβητείται. Χαλαρώσαμε τα περιοριστικά μέτρα και αυτό επιταχύνει την εκθετική αύξηση» της πανδημίας, τόνισε ο Ντιρκ Μπρόκμαν, επιδημιολόγος του RKI, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Πορτογαλία: Προσωρινή αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca
Η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του COVID-19, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες.
Νωρίτερα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ακολούθησαν το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και αρκετών άλλων αναστέλλοντας τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για θρόμβους αίματος σε ορισμένους ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο.
Η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας DGS, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αν και οι παρενέργειες είναι “εξαιρετικά σοβαρές”, είναι “εξαιρετικά σπάνιες” και πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στην Πορτογαλία.
Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει 814.513 μολύνσεις και 16.694 θανάτους, έχει χορηγήσει μέχρι τώρα περίπου 1,1 εκατ, δόσεις εμβολίων, με την πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί να είναι εκείνα που παρήγαγαν οι Pfizer-BioNTech.
Ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής της πορτογαλικής ειδικής ομάδας για τους εμβολιασμούς, δήλωσε πως τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε αποθηκευτικούς χώρους μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού και υπάρχει απόθεμα άλλων 200.000, όπως είπε.
Σλοβενία: Αναστέλλεται η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca
Η Σλοβενία ανέστειλε με τη σειρά της τη Δευτέρα “για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του COVID-19, προστιθέμενη στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έλαβαν το μέτρο αυτό λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.
“‘Έλαβα την απόφαση αυτή να διακοπεί προσωρινά” η χρήση του εμβολίου της σουηδοβρετανικής εταiρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης “προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των συμπολιτών μας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιάνεζ Ποκλούκαρ σε συνέντευξη Τύπου.
“Δεν υπάρχουν ιατρικές εμπειρογνωμοσύνες που να υποστηρίζουν αυτή τη διακοπή”, αλλά πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή μιας γνώμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), διευκρίνισε.
Ο EMA ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, για το εμβόλιο αυτό, προσθέτοντας πως τα πλεονεκτήματά του εξακολουθούν να είναι σημαντικότερα από τους κινδύνους.
Οι ύποπτες ενδεχόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, με ορισμένες περιπτώσεις να ενέχουν “ασυνήθιστα χαρακτηριστικά” όπως μικρό αριθμό αιμοπεταλίων, διευκρίνισε η υπηρεσία.
Εξήγησε ωστόσο πως αυτές οι περιπτώσεις αφορούν “έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο”.