Top

Ανοίγουν και πάλι κλίνες covid- Συναγερμός στην Ελλάδα για την μετάλλαξη Δέλτα

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αφορά άτομα κυρίως από 40 έως 60 ετών που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Parallaxi
ανοίγουν-και-πάλι-κλίνες-covid-συναγερμός-760456
Parallaxi

 corona vaccine

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανοίγουν ξανά άρον άρον κλίνες covid – Πυρετός στα νοσοκομεία για το 4ο κύμα

Τι οδηγίες έδωσε στις Υγειονομικές Περιφέρειες το υπουργείο Υγείας Εντολή να αυξηθούν άμεσα οι κλίνες covid στα νοσοκομεία έλαβαν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το ΕΣΥ μπαίνει σε νέα φάση προετοιμασίας, καθώς το 4ο κύμα κορονοϊού και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα κάνει ειδικούς και αρχές να ανησυχούν. Άλλωστε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες έστω κι αν οι διασωληνώσεις είναι περιορισμένες.

Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τις καταγραφές της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ότι την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο νέων εισαγωγών του 7ημέρου να ανέρχεται στις 129 εισαγωγές ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να ξεπερνά μετά από πολλές εβδομάδες και πάλι τους 1000 συνολικά στην επικράτεια.

Οι κλίνες covid Οι λιγότερες διασωληνώσεις σε αυτό το κύμα, που οφείλονται στους εμβολιασμούς, οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο να ξεκινήσει να ανοίγει ξανά τις απλές κλίνες covid σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ενώ ακολουθούν και οι ΜΕΘ.

Εξάλλου το προηγούμενο διάστημα που οι εισαγωγές αλλά και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ είχαν μειωθεί, οι κλίνες είχαν επιστραφεί στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς είχαν μεταχρονολογηθεί και πολλές άλλες ιατρικές ανάγκες των ασθενών.

Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι δόθηκε κατ’ επείγουσα εντολή στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να οργανώσουν το άνοιγμα των κλινών covid, ανάλογα με τη δική τους κρίση αλλά και τη δυνατότητα που έχει το κάθε νοσοκομείο.

Και βέβαια σε αυτή τη φάση η δυσκολία είναι ότι διανύουμε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών και μεγάλο μέρος του προσωπικού απουσιάζει σε άδεια. Γεγονός που δυσκολεύει την οργάνωση του συστήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βαρύτητα θα δοθεί και πάλι στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής που είχαν σηκώσει και στα προηγούμενα κύματα όλο το βάρος των περιστατικών του κορονοϊού.

Ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία, το Αττικόν, το Λαϊκό είναι από τα πρώτα νοσοκομεία που οργανώνονται ξανά για το νέο κύμα της πανδημίας, αφού οι ειδικοί ανησυχούν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί ο ιός να μας εκπλήξει για άλλη μία φορά δυσάρεστα.

Οι εμβολιασμοί Πάντως η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας οι νοσηλείες αποτελούσαν το 15-20% των ημερήσιων κρουσμάτων, τον τελευταίο μήνα το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 4% που σημαίνει ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 70 ετών, υπάρχει σημαντική προστασία λόγω της υψηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης.

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αφορά άτομα κυρίως από 40 έως 60 ετών που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Νέα μέτρα: Rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους – Κρίσιμα 24ωρα για Μύκονο

Καμπανάκι για τους πολίτες άνω των 40 που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς σε όλη τη χώρα θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα ένα self test και ένα rapid test για κορονοϊό.

Παράλληλα, Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν το αν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Μύκονο για περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού θα αρθούν ή θα συνεχιστούν. Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μίνι lockdown στο νησί απέδωσε καθώς τα δεδομένα δείχνουν μικρή τάση μείωσης, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση ακόμη είναι κρίσιμη.

«Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα στη Μύκονο, αυτοί που μας εγκαλούν θα έλεγαν γιατί η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Αύξηση νοσηλειών κατά 70% την τελευταία εβδομάδα – Καμπανάκι για τους 40 – 60

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, αυξάνεται κατακόρυφα οι νοσηλείες από κορονοϊό ειδικά συμπολιτών μας που είναι άνω των 40 ετών. Ωστόσο, σημείωσε ότι καταγράφεται ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 70% την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 συμπολίτες μας που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είπε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Είπε μάλιστα ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να νοσήσει και ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημερου, είναι 2568 κρούσματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ πριν μερικές εβδομάδες ο κορονοϊός είχε στραφεί στα νέα παιδιά, πλέον αρχίζει και χτυπά και όσους είναι μεταξύ 40 έως 60 ετών που παρουσιάζουν και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με την κ.Παπαευαγγέλου, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί μόνο κατά 65%.

Ποιες περιοχές μπήκαν στο «πορτοκαλί» Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο «πορτοκαλί» επίπεδο ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες: Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου και Χανίων (εκτός του δήμου Γαύδου).

Επιπλέον, στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 ανεβαίνουν οι δήμοι: Ζακύνθου, Λέρου, βόρειας Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, νότιας Κέρκυρας, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Αντιπάρου, Σερίφου, Κω, Σίφνου, Μήλου, Ρόδου. Τέλος, ο δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής επιτήρησης.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ποια επαγγέλματα «κλείδωσε» – Οι επόμενες… υποψηφιότητες

Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη (ή τη μοναδική) δόση έως τις 16 Αυγούστου «Βεντάλια» μέτρων ετοιμάζει να ανοίξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων ψηφίστηκε χθες Πέμπτη 23 Ιουλίου, ενώ μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκτείνεται το μέτρο και σε άλλους κλάδους με την έκδοση υπουργικής απόφασης

«Πρεμιέρα» θα γίνει από το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη (ή τη μοναδική) δόση έως τις 16 Αυγούστου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ακολουθούν Τη «σκυτάλη» παίρνουν οι υγειονομικοί, που θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη (ή τη μοναδική) δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που επιλέξουν να μην εμβολιαστούν τότε μπαίνουν υποχρεωτικά σε άδεια άνευ αποδοχών, ενώ θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν. Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις τριών μηνών που θα μπορούν να παραταθούν για ένα επιπλέον τρίμηνο (ενώ όσοι εργαζόμενοι εμβολιαστούν πλήρως θα μπορούν να επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από 14 ημέρες)

Να σημειωθεί εδώ πως δεν είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Προσοχή όμως: οι λόγοι υγείας εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης η πλειονότητα των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί. Στο ΕΣΥ το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 85% στο ιατρικό προσωπικό και το 69% στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Na σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ακόμα και σήμερα ένα πακέτο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού. «Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός.

Με δεδομένο πάντως πως τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα η συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει φουντώσει για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδας. Η πρώτη ανακοίνωση έγινε χθες, καθώς το μέτρο επεκτείνεται και στο ΕΚΑΒ.

Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν πάντως (καθώς το Σεπτέμβριο γίνεται η επιστροφή στα θρανία). Παράλληλα έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο το μέτρο να επεκταθεί σε εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς (π.χ. ενέργεια και ύδρευση) που έρχονται σε συχνή επαφή με τους πολίτες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος σημείωσε πως «εγώ βλέπω τον εμβολιασμό ως ένα ανθρωπιστικό καθήκον, μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία». Μάλιστα αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου, λέγοντας πως αυτό θα μπορούσε να γίνει σε δασκάλους, παιδιά, φοιτητές, φαντάρους, ναυτικούς κ.α.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε δημοφιλείς τουριστικούς περιορισμούς και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Σαντορίνη, Ιο και Πάρο). Σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν τότε θα εφαρμοστεί μοντέλο Μυκόνου σε όσες περιοχές χρειαστεί, δηλαδή θα επιβληθούν τοπικά μέτρα ανά περίπτωση. Με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει καθολικό lockdown.

Τέλος στο τραπέζι είναι και η λήψη πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο, σε περίπτωση που δεν έχει μέχρι τότε χτιστεί τείχος ανοσίας. Επί τάπητος είναι ακόμα και η επαναφορά του click away στα εμπορικά καταστήματα για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέτρο που σε καμία περίπτωση δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολο των καταστημάτων (δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.α.). Ωστόσο η λήψη ανάλογων αποφάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς κάτι τέτοια θα επηρέαζε σημαντικά τον τζίρο των καταστημάτων σε μια κρίσιμη συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση η έκταση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι.

Τι σκέφτονται στην κυβέρνηση μετά το Lockdown της Μυκόνου;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ολιγοήμερο lockdown στη Μύκονο λειτούργησε αποτρεπτικά στην διασπορά του ιού όχι μόνο για το συγκεκριμένο νησία, αλλά και για τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς

Παρά τις αντιδράσεις (δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες) των κατοίκων και των επιχειρηματιών της Μυκόνου για το ξαφνικό lockdown, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι το εν λόγο εγχείρημα πέτυχε το σκοπό του. Υπό ποία έννοια; Υπό την έννοια ότι επετεύχθει ένα «σοκ» στις τοπικές κοινωνίες και το σύστημα ταρακουνήθηκε, αφού κανείς δεν είχε φανταστεί ότι ο Μητσοτάκης θα έκλεινε τη Μύκονο.

Για την ακρίβεια δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό κανενός ότι η κυβέρνηση θα τολμούσε να ταρακουνήσει τη ναυαρχίδα του τουρισμού. Κι όμως το έκανε και έδωσε με αυτό τον τρόπο ένα σήμα να ενεργοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών.

Το «σοκ» που δημιουργήθηκε από την καραντίνα στη Μύκονο λειτούργησε σαφέστατα αποτρεπτικά και για το νησί των ανέμων, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των πολιτών, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες και οι παραθεριστές έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι η περιπέτεια με την πανδημία δεν έχει τελειώσει και πρέπει όλοι να συμμορφωθούν προς τα μέτρα αυτοπεριορισμού.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διάθεση και πρόθεση να λειτουργήσει τιμωρητικά, ούτε κακώς νοούμενα «παιδαγωγικά» εναντίον κανενός προορισμού. Συνεπώς, από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται το σενάριο μετά την Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα τοπικά lockdown σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και νησιά. Το αντίθετο θα έλεγα. Στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα δεδομένα για να ΜΗΝ επαναληφθεί μια καραντίνα τύπου Μυκόνου.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι πλήγμα για την τουριστική εικόνα της χώρας και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να βάλουν την χώρα σε δημοσιονομικές περιπέτειες. Οι έλεγχοι όμως να γνωρίζετε ότι θα είναι παραπάνω από εντατικοί και οι ποινές για όσους δεν τηρούν τα μέτρα θα είναι σφοδρές και εξαντλητικές για τους παραβάτες.

Πηγές: Newsbomb/ethnos

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα