Top

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Ποιους αφορά

Άδεια τα εμβολιαστικά κέντρα, ουρές για rapid test.

Parallaxi
άνοιξε-η-πλατφόρμα-για-την-τρίτη-δόση-736907
Parallaxi

Η χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού ξεκινά σήμερα Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου. Όπως είχε προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για ραντεβού ανοίγει και οι ανοσοκατασταλμένοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Υπενθυμιστικό sms για να κλείσουν ραντεβού στο embolio.gov.gr για το booster του εμβολιασμού τους, ξεκίνησαν να λαμβάνουν 285.000 πολίτες από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου. Οι πρώτοι που δικαιούνται την Τρίτη δόση του εμβολίου, είναι μία μεγάλη ομάδα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων όσων υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, τους καρκινοπαθείς και όσους λαμβάνουν αγωγή ή θεραπεία.

Τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να λάβουν και οι ανοσοκατασταλμένοι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι οροθετικοί έχουν cd4 κάτω των 200. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη άνω των 20 mg ημερησίως και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Με την αναμνηστική δόση του εμβολίου θα βοηθηθούν όσοι δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις. Ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, θα ανοίξει ο δρόμος για αναμνηστικές δόσεις και άλλων ομάδων του πληθυσμού.

Οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca όπως και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson μπορούν να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον αρχικό εμβολιασμό. Η τρίτη δόση ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Ο διπλός στόχος της θωράκισης των υγειονομικών

Περίπου 120.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι θα ενταχθούν και πάλι στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», καθώς θα κληθούν να λάβουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Για σημαντικό αριθμό αυτών έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους κατά τον περασμένο Ιανουάριο- Φεβρουάριο, οπότε μπορούν να ενταχθούν και στον σχεδιασμό που αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Τη σημασία χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στους υγειονομικούς υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα μελέτης, που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη στο New England Journal of Medicine με τίτλο «Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας». Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μετά από θεαματική μείωση των κρουσμάτων covid-19 στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλιο, όταν και άρχισε να κυκλοφορεί η μετάλλαξη Δέλτα. Από τους 227 υγειονομικούς, οι 130 (57,3%) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με μοριακό τεστ. Υπολογίστηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90% στο 65% ως προς τη μόλυνση των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 140.000 παιδιά 12 έως 17 έχουν ήδη εμβολιαστεί

«Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι σημαντική για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως για την αποφυγή της επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας, που μπορεί να προκύψει αν μεγάλο αριθμός υγειονομικών απομακρύνεται προσωρινά λόγω λοίμωξης» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ουσιαστικά την ανάγκη επιπλέον θωράκισης των επαγγελματιών υγείας.

Άδεια εμβολιαστικά κέντρα και ουρές για rapid test στα διαγνωστικά

Από τη μία ουρές ανεμβολίαστων εργαζομένων έξω από τα διαγνωστικά κέντρα για ένα rapid test και από την άλλη η εντελώς διαφορετική συνθήκη με τα άδεια εμβολιαστικά κέντρα. Αυτή είναι που παρατηρείται καθώς τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έχουν τεθεί πλέον σε ισχύ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί κατέκλεισαν από χτες το πρωί τα διαγνωστικά κέντρα και έβαλαν το χέρι στην τσέπη καθώς από σήμερα το κόστος των rapid test το αναλαμβάνουν οι ίδιοι.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα ή δύο rapid test την εβδομάδα ανάλογα τον κλάδο στον οποίο εργάζονται. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αλλιώς προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έως και τις την 31η Μαΐου 2022 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα σε ισχύ είναι πλέον η εφαρμογή και το «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους πολίτες στους κλειστούς χώρους εστίασης και μαζί με τα γήπεδα γίνονται πλέον οι πρώτοι χώροι στους οποίους η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες της εστίασης περιγράφουν της δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς επωμίζονται τον έλεγχο για την είσοδο κάποιου σε κλειστό χώρο. «Υπάρχει δυσκολία να διαπιστώσουμε εάν τα πιστοποιητικά είναι πραγματικά γιατί έχει τύχει να έρθει εδώ πελάτης με ψεύτικο πιστοποιητικό», δηλώνει στο OPEN ο ιδιοκτήτης εστιατορίου, Μάκης Μικές.

Έλεγχοι και στις μετακινήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, οι έλεγχοι στις υπεραστικές μετακινήσεις είναι εξονυχιστικοί. Χαρακτηριστικά στον Σταθμό Λαρίσης, δεν περνάει κανείς επιβάτης εάν δεν ελεγχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό rapid test.

Μάλιστα λόγω των νέων μέτρων επιβάτες που δεν είχαν ενημερωθεί έχασαν προγραμματισμένα δρομολόγια καθώς αναγκάστηκαν να υποβληθούν εκ των υστέρων σε rapid test.

Aνεμβολίαστοι – Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρου.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα