Top

Αντίστροφη μέτρηση για κατάργηση μάσκας, ενώ προβληματίζουν οι μεταλλάξεις

Σε ποιες περιπτώσεις θα συστήνεται η χρήση της και πού θα είναι υποχρεωτική - Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο στέλεχος Δέλτα.

Parallaxi
αντίστροφη-μέτρηση-για-κατάργηση-μάσ-771754
Parallaxi

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι το «αντίο» στις μάσκες για τους εξωτερικούς χώρους, μιας και η καθοδική πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας καθώς και η πορεία του εμβολιασμού οδηγούν τους επιστήμονες σε αποφάσεις για περαιτέρω άρσεις περιορισμών.

Οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα καθώς οι επιστήμονες αναμένεται σήμερα Τετάρτη, να συζητήσουν το ενδεχόμενο κατάργησης του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους εξωτερικούς χώρους. Οι ανακοινώσεις δε, θα γίνουν εντός της εβδομάδας προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Η άρση του μέτρου πάντως αναμένεται να συνοδευτεί και με συστάσεις από πλευράς των επιστημόνων για χρήση της μάσκας σε πολυσύχναστα σημεία προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού σε περιπτώσεις συνωστισμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δε, θα παραμείνει η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε θεάματα όπως θέατρα/ συναυλίες κ.ο.κ.), Μέσα Μεταφοράς και εμπορικά καταστήματα.

Μιλώντας για το ζήτημα της μάσκας χθες, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως σύντομα τις βγάλουμε. Ο ίδιος συνέστησε τη χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός , ενώ επεσήμανε ότι τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self-test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας τα εξής: «Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

Σημειώνεται πως oι οδηγίες του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων CDC σε πρόσφατη για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, περιλαμβάνουν την αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας. Το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο. Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου.

Στέλεχος Δέλτα: Παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν

Το ιδιαίτερα μολυσματικό νέο στέλεχος Δέλτα του ιού SARS-CoV-2, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, μπορεί να γίνει το επικρατές στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες του CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης  και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) σκιαγραφούν τα νέα δεδομένα. Το νέο αυτό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, ή αλλιώς στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό, σε ποσοστό από 30% έως 100%. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί το στέλεχος αυτό είναι τόσο πιο μεταδοτικό, και το αποδίδουν πιθανά σε αλλαγές στην πρωτεΐνη spike που διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Το στέλεχος Άλφα έγινε το επικρατών μέσα σε ένα με δύο μήνες, ως πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, και οι ειδικοί θεωρούν ότι το ίδιο θα ισχύσει και με το νεότερο στέλεχος Δέλτα. Αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, ιδίως αν τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή αν έχουν κάνει μόνο μία δόση. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στο δέλτα στέλεχος για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις ενός COVID-19 εμβολίου (79%  μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 92% για την AstraZeneca).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με το νέο αυτό στέλεχος, και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Άλφα. Στην Κίνα η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική τους εικόνα επιδεινώνεται γρήγορα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.

Συνοψίζοντας, όσο απειλητικό και αν φαίνεται αυτό το νέο στέλεχος, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του, τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην προστασία που παρέχουν εναντίον του στελέχους δέλτα, και αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, όσο το δυνατόν γίνεται πιο άμεσα.

«Το τέταρτο κύμα θα αφορά τους ανεμβολιάστους»

Έως και χθες είχαν γίνει 7.500.000 εμβολιασμοί. Περί τα 4.550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (43%) και περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (31%). Σύμφωνα με τα δεδομένα των ειδικών, οι ανεμβολίαστοι είναι απολύτως εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας» επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «η ένταση αυτού του κύματος θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους».

Η καθηγήτρια επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιασμού των πολιτών, χωρίς να παραλείπεται η δεύτερη δόση, τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας».

«Όσοι έχουν κάνει τη μία δόση, ας μην επαναπαύονται. Δεν φτάνει η ανοσία. Θέλουμε να χορηγούνται και οι δύο δόσεις», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου και επανέλαβε την ισχυρή σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη. Η ειδικός ανέφερε ότι η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη και επικαλέστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της Ε.Ε, που ακολουθούν την ίδια σύσταση με την ελληνική. «Έχουμε εξήντα ημέρες που πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την ανοσοποίηση», είπε εμφατικά η κ. Θεοδωρίδου.

Για τις σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που συστήνεται η δεύτερη δόση να γίνεται με άλλο εμβόλιο έχει προστεθεί στο emvolio.gov.gr το πεδίο στο οποίο μπορούν οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, με κάποιο από τα Pfizer και Moderna. Στην ίδια ιστοσελίδα είναι ανηρτημένη η λίστα με τις ασθένειες που δικαιολογούν, έπειτα από ιατρική γνωμάτευση, την αλλαγή της δεύτερης δόσης.

Τέσσερις ενέργειες για πιο γρήγορη οικοδόμηση του τείχους ανοσίας

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και επικεφαλής της «Ελευθερίας», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση θα φτάσει στο 70%, ποσοστό που δημιουργεί τείχος συλλογικής ανοσίας, με την προϋπόθεση, όμως, ότι η συμμετοχή των πολιτών θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό.

«Με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια και τις δόσεις που έχουμε, το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης, τουλάχιστον με μία δόση, μπορεί να επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού, αν υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών. Άρα ο βασικότερος παράγοντας αυτή τη στιγμή που έμεινε, είναι η ανταπόκριση των πολιτών έτσι ώστε να εμβολιαστούν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας .

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να βρει άμεσα διαθέσιμο ραντεβού και για εμβόλια mRNA. Η διαθεσιμότητα αφορά και στην Αττική παρότι στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας συγκεντρώνονται τα περισσότερα ραντεβού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι κάποιος που θα έμπαινε χθες στην πλατφόρμα, μπορούσε να βρει ραντεβού για εμβολιασμό με Moderna σήμερα, 23/6, και για Pfizer στις 30/6.

Στην κατεύθυνση του ταχύτερου εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών αλλά και στη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην «Ελευθερία» ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε τέσσερις συγκεκριμένες ενέργειες που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, εφεξής οι αδιάθετες δόσεις θα δίνονται σε οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών χωρίς να τηρείται προτεραιότητα στον μηχανισμό αναπλήρωσης. Οι υπεύθυνοι στα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να καλούν ανεξαρτήτως από την προτεραιοποίηση κάθε ενήλικο που έχει προγραμματίσει το ραντεβού του προκειμένου να λάβει αδιάθετη δόση εμβολίου. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να καλούν άτομα που έχουν προγραμματίσει τις επόμενες εβδομάδες ραντεβού και να γίνεται ο εμβολιασμός νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Δεύτερη και σημαντική ενέργεια είναι η μείωση του διαστήματος της «ποινής» για ακύρωση προγραμματισμένου ραντεβού ή για αλλεπάλληλες αλλαγές ραντεβού στις 6 ημέρες από τις 15 που ήταν το τελευταίο δίμηνο – αρχικά η «ποινή» της ακύρωσης ήταν 30 ημέρες αποκλεισμός από τον προγραμματισμό νέου ραντεβού. Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, μειώθηκε σε 6 μέρες το χρονικό διάστημα που κάποιος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού εάν ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του περισσότερες από τρεις φορές.

Τρίτον, οι πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα λάβουν εκ νέου υπενθυμιστικό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (sms) σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν για θωράκιση έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19. Ήδη ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων μηνυμάτων από χθες το βράδυ, με προτεινόμενο νέο ραντεβού σε όσους δεν αξιοποίησαν την πρόσβαση που τους είχε δοθεί, έτσι ώστε αν θέλουν να το επιβεβαιώσουν και να εμβολιαστούν.

Τέλος, από την περασμένη Παρασκευή δρομολογήθηκε η διαδικασία στα ΚΕΠ για τους πολίτες που έχουν λάβει την πρώτη δόση στο εξωτερικό και επιθυμούν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό στην Ελλάδα. Μπορούν με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους από την ξένη χώρα να προσέρχονται στο ΚΕΠ όπου θα καταχωρείται ο εμβολιασμός τους στο σύστημα και ταυτόχρονα θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση.

Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, όπως συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα μπορεί να εκδίδεται από το σύστημα από την προσεχή Τετάρτη.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας

Τα στοιχεία για τις νοσηλείες ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 παραπέμπουν σε εκείνα του περασμένου Οκτωβρίου – χωρίς όμως να προοιωνίζονται έξαρση όπως συνέβη τότε. Χθες καταγράφηκαν 53 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας, όσες καταγράφονταν σε ένα μεσαίας δυναμικότητας νοσοκομείο της Αττικής προ διμήνου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών καταγράφηκε σε νοσοκομεία της Αττικής, όπως συμβαίνει σταθερά τους τελευταίους τρεις μήνες. Ωστόσο επρόκειτο για…μονοψήφιους αριθμούς που ουδεμία σχέση είχαν με τα εκατοντάδες περιστατικά που υποδέχονταν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι. Ενδεικτικά, στο «Αττικόν» έγιναν 6 εισαγωγές, στον «Ευαγγελισμό» 5, στο «Σωτηρία» 3, στο «Αμαλία Φλέμινγκ» 4 εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στα νοσοκομεία βρίσκονται 1.009 ασθενείς, με τους 628 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και τους 381 σε Μονάδες – από αυτούς οι 277 διασωληνωμένοι.

Το νοσοκομείο, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, είναι το «Σωτηρία» – νοσηλεύονται 114 ασθενείς στις κλινικές του και άλλοι 71 στις Μονάδες.

Στον «Ευαγγελισμό» παραμένουν ακόμη 25 ασθενείς στις κλινικές και 24 σε Μονάδες.

Μερικές δεκάδες ασθενείς παλεύουν με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του στα δύο νοσοκομεία της Αττικής που κλήθηκαν εσπευσμένα να νοσηλεύσουν αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη covid τον περασμένο Μάρτιο, ο «Ερυθρός Σταυρός» και το «Σισμανόγλειο» – ειδικότερα νοσηλεύουν 31 και 34 ασθενείς αντίστοιχα.

Στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Αλεξάνδρα» δεν υπάρχουν πια ασθενείς στις ΜΕΘ, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί και πάλι για τις ανάγκες όλων των ασθενών. Στις απλές κλίνες νοσηλεύονται 21 και 12 ασθενείς σε καθένα ένα από τα προαναφερθέντα νοσοκομεία.

Στο «Αττικόν» και το «Θριάσιο», τα νοσοκομεία κορονοϊού για τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, έχουν επίσης μειωθεί δραστικά οι νοσηλευόμενοι. Χθες στο «Αττικόν» νοσηλεύονταν 17 ασθενείς στην κλινική και 10 στη ΜΕΘ και στο «Θριάσιο» 15 και 8 αντίστοιχα. Στο «Τζάνειο» βρίσκονται 22 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 8 νοσηλεύονται στη Μονάδα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επίσης έχει εξομαλυνθεί σημαντικά η κατάσταση. Ενδεικτικά, στο ΑΧΕΠΑ βρίσκονται 4 ασθενείς σε απλές κλίνες και 21 σε Μονάδες, στο Ιπποκράτειο 14 ασθενείς σε κλινικές και 9 σε ΜΕΘ, στο «Παπαγεωργίου» άλλοι 12 ασθενείς.

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται 8 ασθενείς, στης Καβάλας 5, στης Κατερίνης 10. Άλλοι 18 ασθενείς παραμένουν στα νοσοκομεία Μαμάτσειο Κοζάνης και Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας.

Σημαντικός αριθμός ασθενών παραμένει στα νοσοκομεία της Αχαϊας. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται 68 ασθενείς και άλλοι 18 στις Μονάδες του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας».

Με 16 ασθενείς λόγω κορονοϊού βρίσκεται το Γενικό νοσοκομείο Λάρισας και με άλλους 19, κυρίως σε ΜΕΘ, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

Τέλος, 20 ασθενείς με λοίμωξη covid νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χανίων και άλλοι 11 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / protothema.gr / in.gr / ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα