Από σήμερα τα πρόστιμα για άρνηση εμβολίου στους άνω των 60

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο και την Όμικρον

Parallaxi
από-σήμερα-τα-πρόστιμα-για-άρνηση-εμβο-861301
Parallaxi

Σε ισχύ το πρόστιμο για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Ποιοι εξαιρούνται Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. – Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται από σήμερα 17 Ιανουαρίου σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022.

Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Παγώνη σε ΣΚΑΪ: Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνέψουν από την Όμικρον

Σε ό,τι αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισήμανε ότι δικαιολογούνται λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων. «Όταν έχεις τόσα περιστατικά, δεν είναι δυνατόν να μη νοσηλευτούν, να μην κάνουν επιπλοκές και να μην έχουμε θανάτους. Αν είχαμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων θα ήταν διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2022 – 07:59 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνέψουν από την Όμικρον»σημείωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» απευθύνοντας για μια ακόμα φορά έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.

«Οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Οι ανεμβολίαστοι δε θα τη γλιτώσουν από την Όμικρον. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι αυτοί που έχουν απλά συμπτώματα είναι εμβολιασμένοι.

Σε ό,τι αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι δικαιολογούνται λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων. «Όταν έχεις τόσα περιστατικά, δεν είναι δυνατόν να μη νοσηλευτούν, να μην κάνουν επιπλοκές και να μην έχουμε θανάτους. Αν είχαμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων θα ήταν διαφορετικά».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Δέλτα ήταν η πιο δύσκολη μετάλλαξη και είναι αυτή που έχει καλύψει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξήγησε ότι οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου.

Σχολιάζοντας τη θεραπεία με τα αντιικά χάπια, τα οποία έχουν έρθει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δε θα είναι διαθέσιμα σε όλους, καθώς θα κατατίθεται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και Επιτροπή θα εγκρίνει αυτούς που θα τα παίρνουν. «Κάποιοι νομίζουν ότι τα παίρνουμε και γινόμαστε καλά όταν νοσήσουμε, ωστόσο θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία με τα μονοκλωνικά. Δε θα τα πάρουν όλοι. Αυτό που προέχει είναι ο εμβολιασμός», ανέφερε.

Τέλος, η κ. Παγώνη εξέφρασε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, ωστόσο τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα τις μάσκες. «Η μέρα που θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις απλές κλίνες θα είναι η μεγαλύτερη ανάσα για τον ιατρικό κόσμο», κατέληξε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα