Top

Από την ανοσία της αγέλης στους εμβολιασμούς

Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στον κόσμο

Parallaxi
από-την-ανοσία-της-αγέλης-στους-εμβολι-729858
Parallaxi

Η κατάσταση με την πανδημία σήμερα

Η εικόνα της πανδημίας το πρωί της 1ης Μαρτίου

Ανταπόκριση στα εμβόλια

Η ανταπόκριση του κόσμου προς το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αυξάνεται σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ ή ακόμα και τη Γαλλία, όπου επικρατεί σκεπτικισμός, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρία Kekst CNC. Η έρευνα διενεργήθηκε σε έξι χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Σουηδία) και δείχνει παντού μια ξεκάθαρη ανοδική τάση σε σχέση με το τέλος του 2020.

Έτσι, στη Γαλλία, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν ένα εμβόλιο ή δηλώνουν ότι το έχουν ήδη κάνει, συγκριτικά με μόλις 40% τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αύξηση είναι ακόμα πιο θεαματική στη Σουηδία (που ήταν υπέρ της ανοσίας της αγέλης!), με 76% θετικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό συγκριτικά με 51% τον Σεπτέμβριο του 2020. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα όπου το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο, 89%, συγκριτικά με 65% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, οι ερωτηθέντες είναι πολύ πιο επικριτικοί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στις χώρες τους. Ενώ 3 στους 4 Βρετανούς είναι ικανοποιημένοι με την ταχεία εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα τους, το ποσοστό κατακρημνίζεται σε άλλες χώρες, στις οποίες έγινε η έρευνα, στο 32% στις ΗΠΑ, στο 22% στη Γαλλία και ακόμα στο 20% στη Σουηδία.

Ερωτηθέντες για το ποιες χώρες που θεωρούν ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές στον τομέα αυτό, στην κορυφή βρίσκονται το Ισραήλ –όπως είναι αναμενόμενο– όπου το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμούν πάνω απ’ όλα να διατηρηθούν τα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού σε σχέση με την οικονομία. Έτσι, 6 στους 10 Βρετανούς επιθυμούν να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε σχέση με την προστασία της οικονομίας. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50% στην Ιαπωνία (έναντι 18% που τάσσεται υπέρ της οικονομίας) και στο 47% στη Γερμανία και τη Σουηδία (συγκριτικά με 31% και 29%, αντίστοιχα, υπέρ της οικονομίας). Μόνο στη Γαλλία είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που επιθυμούν κατά προτεραιότητα επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας (38% έναντι 36% υπέρ της ανακοπής της διασποράς).

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην πιθανή άρση των περιορισμών, ακόμα και στην περίπτωση καθαρής μείωσης στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αντιτίθεται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο φέτος, ξεκινώντας από τους ίδιους τους Ιάπωνες, οι οποίοι επιθυμούν μόνο σε ποσοστό 16% να λάβει χώρα το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός.

Η έρευνα διεξήχθη στα μέσα Φεβρουαρίου σε διάστημα 10 ημερών, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα. Το ποσοστό λάθους είναι 3,3% για όλες τις χώρες.

Φάουτσι: Να επιμείνουμε στις δύο δόσεις

Οι ΗΠΑ πρέπει να επιμείνουν στην πρακτική της χορήγησης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna για τον νέο κορονοϊό σε δύο δόσεις, τόνισε ο κορυφαίος αμερικανός ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Washington Post.

Ο Δρ. Φάουτσι τόνισε ακόμη ότι οι καθυστερήσεις στη χορήγηση της δεύτερης δόσης δημιουργεί κινδύνους, καθώς σημαίνει πως αργεί η ανοσοποίηση στη χώρα που καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη.

Εξήγησε ότι εάν οι αμερικανικές αρχές άλλαζαν προσέγγιση και υιοθετούσαν την πρακτική της μίας δόσης, αυτό θα σήμαινε πως οι λήπτες θα ήταν λιγότερο προστατευμένοι, τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού θα ήταν ευκολότερο να εξαπλωθούν, ενώ θα εντεινόταν ο σκεπτικισμός και η άρνηση πολλών Αμερικανών να εμβολιαστούν, καθώς ήδη πολλοί διστάζουν.

«Υπάρχουν κίνδυνοι κι από τη μια κι από την άλλη», είπε ο Δρ. Φάουτσι στην Ουάσινγκτον Πόουστ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας αργά το βράδυ της Δευτέρας.

«Λέμε στον κόσμο ότι (το να λαμβάνονται δύο δόσεις) είναι αυτό που πρέπει να κάνετε (…) και μετά τι θα του πούμε, ‘ουπς, αλλάξαμε γνώμη’;», εξήγησε ο ανοσολόγος. «Νομίζω ότι θα ήταν πρόκληση από πλευράς επικοινωνίας, το λιγότερο».

Ο Άνθονι Φάουτσι είπε ότι συζήτησε με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας της Βρετανίας, που επέλεξαν να καθυστερήσει η χορήγηση των δεύτερων δόσεων ώστε να λάβουν την πρώτη περισσότεροι γρηγορότερα. Ωστόσο, επέμεινε ότι αυτό δεν θα είχε νόημα στις ΗΠΑ.

Από επιστημονική σκοπιά, δεν είναι λογικό να καθυστερεί η δεύτερη δόση αυτών των εμβολίων, σημείωσε ο Δρ. Φάουτσι, επικαλούμενος έρευνες κατά τις οποίες οι δύο δόσεις δημιουργούν επαρκή ανοσολογική απόκριση ώστε να αντιμετωπίζονται παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά και θανατηφόρα, ενώ η μία δόση μόνο μπορεί να θέτει Αμερικανούς σε κίνδυνο μόλυνσης από τη νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή του SARS-CoV-2.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο ανθεκτική είναι η προστασία» με μόνο τη μία δόση, υπογράμμισε.

Ο Δρ. Φάουτσι τόνισε προχθές Κυριακή πως παροτρύνει τους Αμερικανούς να λάβουν οποιοδήποτε από τα τρία διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Johnson & Johnson, που μόλις εξασφάλισε άδεια επείγουσας χρήσης και χορηγείται σε μόνο μία δόση.

Το τρίτο εμβόλιο εγκρίθηκε το Σάββατο.

Πάνω από μισό εκατομμύριο κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19, όπου οι αρχές των πολιτειών ζητούν ολοένα πιο πιεστικά περισσότερες δόσεις εμβολίων για να αποτραπούν τα κρούσματα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Γερμανία-Covid-19: 358 θάνατοι, σχεδόν 4.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.943 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.451.011, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 358 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 70.463 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Μεξικό: 437 θάνατοι, πάνω από 2.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 437 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 186.152 νεκρούς, καθώς και 2.343 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των περιπτώσεων να ανέρχεται σε 2.089.281.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη ενδέχεται να είναι υποτιμημένος: στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ πιο υψηλοί απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Ινδία: Σχεδόν 12.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 91 θάνατοι σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.286 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνουν τους 11.124.527.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι ακόμη 91 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 157.248 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 168.358 (-269 σε σύγκριση με την προηγουμένη).

Η Ινδία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Η δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα άρχισε χθες Δευτέρα. Σκοπός είναι η ανοσοποίηση των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες.

Από την έναρξη του εγχειρήματος στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος, τη 16η Ιανουαρίου, έχουν πλέον εμβολιαστεί περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειονότητα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Αργεντινή παρέλαβε άλλες 732.500 δόσεις του Sputnik V

Η Αργεντινή παρέλαβε χθες Δευτέρα φορτίο με 732.500 δόσεις του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την ποσότητα του σκευάσματος- το ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια- που έχει φθάσει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τα 2,47 εκατ. δόσεις μέχρι εδώ.

Η παρτίδα του εμβολίου, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, έφθασε με αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα και προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Εσέισα, στα προάστια του Μπουένος Άιρες.

Οι αρχές της Αργεντινής έχουν εξάλλου παραλάβει 1 εκατ. δόσεις του προϊόντος της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm για τον νέο κορονοϊό, καθώς και 580.000 δόσεις του Covishield (στην ουσία του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), που παράγεται στην Ινδία από το Serum Institute of India (SII), τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων στον κόσμο.

Ως εδώ η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει πάνω από 52.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2,1 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Στο κράτος των περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι.

Κολομβία, η πρώτη χώρα της Λατ. Αμερικής που έλαβε εμβόλια μέσω του μηχανισμού COVAX

Η Κολομβία έλαβε χθες Δευτέρα την πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον νέο κορονοϊό που διανέμει στην Αμερική ο μηχανισμός COVAX, που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να βοηθήσει τις χώρες που δυσκολεύονται στην άνιση κούρσα για την ανοσοποίηση.

Η παρτίδα που παραδόθηκε στην Μπογοτά αποτελείται από 117.000 δόσεις του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNtech.

«Η σημερινή ημέρα είναι σταθμός. Ο COVAX κάνει την πρώτη του παράδοση εμβολίων (…) στην Αμερική και η πρώτη χώρα που τα λαμβάνει είναι η Κολομβία», δήλωσε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

Πριν από την Κολομβία, η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική, καθώς και η Νότια Κορέα στην Ασία έλαβαν εμβόλια μέσω αυτού του μηχανισμού, που έχει σκοπό να διανείμει φέτος επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθεί το 20% του πληθυσμού σε σχεδόν 200 χώρες και περιοχές.

Ο COVAX, που ιδρύθηκε από τον ΠΟΥ, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και τον Συνασπισμό για την Καινοτομία στην Προετοιμασία για την Αντιμετώπιση Επιδημιών (CEPI), δημιουργήθηκε για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι πλούσιες χώρες να αποθησαυρίσουν το σύνολο των δόσεων των εμβολίων που παράγονται σε ακόμα πολύ μικρές ποσότητες για να ικανοποιηθεί η παγκόσμια ζήτηση.

Το Περού, το Ελ Σαλβαδόρ και η Βολιβία θα είναι οι επόμενες δικαιούχοι, διευκρίνισε ο ΠΟΥ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Κολομβία άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης τη 17η Φεβρουαρίου και θέλει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον τα 35 εκατομμύρια από τα περίπου 50 εκατ. των κατοίκων της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέχρι σήμερα περίπου 130.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους.

Η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (2.251.690), πίσω από τη Βραζιλία, ενώ θρηνεί σχεδόν 60.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 αφότου η πανδημία του νέου κορονοϊού εκδηλώθηκε στην επικράτειά της, την 6η Μαρτίου 2020.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα