Αποφασίζουν για τα σχολεία – Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα μετά τις γιορτές

Στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη, την ώρα που συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, αλλά και οι αντιδράσεις ιερέων ενόψει των Φώτων

Parallaxi
αποφασίζουν-για-τα-σχολεία-ανησυχία-560775
Parallaxi

Χαράσσοντας, ήδη, τους πρώτους σταθμούς στον οδικό χάρτη για το 2021, η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες την επόμενη Δευτέρα συνιστά εκ των πραγμάτων το πρώτο, μεγάλο στοίχημα του νέου έτους για το κυβερνητικό επιτελείο, αφού το σχολικό κουδούνι θα λειτουργήσει και ως προπομπός για την συνολική επάνοδο στην κανονικότητα.

Νέες αποφάσεις στις 9 Γενάρη

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εξήγησε χθες πως «τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου και σιγά- σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες», τοποθετώντας την εκπαίδευση ως αφετηρία στην διαδρομή επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα. Η επιβολή, άλλωστε, νέων περιοριστικών μέτρων διάρκειας μιας εβδομάδας, αρχής γενομένης από χθες, αποσκοπεί στη δημιουργία επιπλέον «ζωτικού χώρου» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να ισοσκελιστεί τυχόν νέα επιβάρυνση από το άνοιγμα των σχολείων, υποδηλώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης με οριζόντιο τρόπο.

Με την ταχεία επαναφορά της σχολικής διαδικασίας έχει συνταχθεί επί της αρχής και η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων (στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής), προκρίνοντας, μάλιστα, ως πιθανή ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου.

Στα θρανία με σχέδιο

Δίνοντας λίγο ακόμη χρόνο στους υγειονομικούς, η ημερομηνία που επελέγη τελικά από πλευράς της κυβέρνησης ήταν η 11η Ιανουαρίου, η οποία συνοδεύεται από ένα αναλυτικό σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Το περιεχόμενο του σχεδίου θα οριστικοποιήσουν σε νέα τηλεδιάσκεψή τους σήμερα τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, παρουσία και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ώστε να προβλεφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Plan B τα δημοτικά

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του σχεδίου, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας το χαρακτήρισε «πολύ καλό» μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ αν «έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», συμπλήρωσε.

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Με φόντο τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», δήλωσε σχετικά, ενώ απέδωσε την αναβολή των όποιων αποφάσεων για την εκπαίδευση μέχρι σήμερα στην ανάγκη να υπάρξουν επικαιροποιημένα δεδομένα, καθώς «το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», ξεκαθάρισε.

Διακείμενοι θετικά, οι επιστήμονες καλούνται σήμερα να ανάψουν το πράσινο φως για το πρώτο σχολικό κουδούνι του 2021 υπό όρους, αφού το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων προβλέπει, κατά πληροφορίες, τα εξής:

· Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

· Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.

· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.

· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Με το σχέδιο για τα σχολεία στην τελική ευθεία, ως κυβερνητική συνδρομή περιέγραψε τις αποφάσεις για σκληρό lockdown ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11». «Ξέροντας όμως ότι έχουμε πάρει μέτρα ήδη από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με την έκκληση που κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν, ξέρουν ότι η κατάσταση θα είναι καλή ή και καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, στις 11 του μήνα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η προσπάθεια, ωστόσο, του Μεγάρου Μαξίμου να διευκολύνει στο έπακρο τους επιστήμονες ως προς την προπαρασκευή του ανοίγματος των σχολείων δημιουργεί ταυτόχρονα προβληματισμούς για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» δήλωσε σχετικά ο Ηλίας Μόσιαλος Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics στον ΣΚΑΪ, ενώ διερωτήθηκε ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν. «Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε ο ίδιος.

Πίσω στις 13 Δεκεμβρίου

Παρά την «πολιτική βούληση» για την επάνοδο στα σχολικά θρανία, τον υφιστάμενο προβληματισμό εντείνει και η επιστροφή -από χθες- στις συνθήκες της 13ης Δεκεμβρίου, αφού έχουν ανασταλεί η λειτουργία μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου:

· Για τα βιβλιοπωλεία

· Τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών

· Τα ΚΤΕΟ

· Τους ιερούς ναούς, όσον αφορά την παρουσία κοινού, αλλά κυρίως

· Το click away, δηλαδή την παράδοση εμπορεύματος στην είσοδο του καταστήματος.

Ειδικά για το click away, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας προσδιορίζονται σε 8%- 9% αύξηση των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στην κινητικότητα που δημιουργείται από τις αγορές αυτού του είδους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. «Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δεν θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση δεν γίνεται αυτό» υποστήριξε ο κ. Βασιλακόπουλος, ερμηνεύοντας την κίνηση λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε πως μεθαύριο «Τρίτη και την Παρασκευή θα είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές μέρες για να δούμε πώς πηγαίνει η επιδημία στη χώρα μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες τα τεστ ήταν λιγότερα και λιγότεροι πολίτες προσέρχονταν για να υποβληθούν λόγω εορτών», ανεβάζοντας κατακόρυφα το δείκτη της αγωνίας για τους επιστήμονες.

Συναγερμός για τα Φώτα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι έλεγχοι των υφιστάμενων μέτρων από τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, με το ενδιαφέρον των Αρχών να επικεντρώνεται τώρα στην ημέρα των Θεοφανίων. Μολονότι έχει ανασταλεί η δυνατότητα καθαγιασμού των υδάτων και οι λειτουργίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά τις αντιδράσεις από πλευράς των κληρικών, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί για τους πιστούς τα Θεοφάνια με όλα τα μέτρα προστασίας που προέβλεπε η απόφαση της κυβέρνησης παραμονές των γιορτών. Μάλιστα, επιστολή με σχετικό αίτημα έχει αποστείλει προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας, με αφορμή και την απαγόρευση της εισόδου πιστών στους ναούς για τον εορτασμό των Φώτων.

Η “πλασματική” εικόνα των κρουσμάτων

Τα 390 κρούσματα, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, προέκυψαν σε σύνολο 8.000 ελέγχων. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τις εργάσιμες ημέρες πραγματοποιούνται περίπου 30.000 τεστ, γίνεται προφανές πως ο αριθμός των 390 κρουσμάτων του περασμένου 24ωρου δεν είναι αντιπροσωπευτικός για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μάλιστα, ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 15.000 τεστ ημερησίως ώστε να είναι ευκρινής η εικόνα.

Στην Αττική εντοπίστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων (125) και άλλα 78 στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, για ένα ακόμη 24ωρο συνεχίστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Χθες εισήχθησαν 140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 2.075, από τους οποίους οι 1.471 σε απλές κλινικές και οι 604 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ήταν 421, με τους περισσότερους (189) να βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Εμβολιασμοί σήμερα σε 42 νοσοκομεία και σε οίκους ευγηρίας

Οι υγειονομικοί που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται στις 27 Δεκεμβρίου σε εννέα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δίνουν από σήμερα τη σκυτάλη της «Ελευθερίας» – όπως ονομάζεται η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού- στους συναδέλφους τους σε όλο το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, καθώς και στους φιλοξενούμενους των περίπου 350 Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), ιδιωτικών και ΜΚΟ, και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Από σήμερα στην εκστρατεία εμβολιασμού μπαίνουν 42 νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα (19 νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο, 12 στη Μακεδονία και τη Θράκη, 3 νοσοκομεία στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, 6 στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο και 2 στην Κρήτη) και σε 5 στρατιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα, οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις ΜΦΗ , στους 20.000 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας.

Στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη

Την «πόρτα» της χώρας μας χτύπησε η νέα μετάλλαξη VOC 202012/01 του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που πρωτοανιχνεύθηκε στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και πλέον έχει εξαπλωθεί πέραν της Γηραιάς Αλβιώνας.

Πώς εντοπίστηκαν τα 4 κρούσματα

Συγκεκριμένα τέσσερις ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που έφτασαν στην Ελλάδα στις 30 Δεκεμβρίου υπεβλήθησαν λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για μοριακό έλεγχο (PCR test) στο αεροδρόμιο, από τον οποίο προέκυψε ότι ήταν φορείς του κορωνοϊού. Εν συνεχεία τα τέσσερα δείγματα εστάλησαν για περαιτέρω ανάλυση στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που διήρκεσε 48 ώρες, και αφού αναλύθηκαν χιλιάδες γονίδια του ιού τελικά διαπιστώθηκε χθες Κυριακή ότι οι τέσσερις ταξιδιώτες ήταν φορείς της μετάλλαξης VOC 202012/01.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας ήταν σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είχε περάσει τα σύνορα της Βρετανίας. Εν όψει λοιπόν των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είχε δοθεί, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, κατευθυντήρια οδηγία προς τις κινητές μονάδες που πραγματοποιούν ελέγχους στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, με έμφαση τους πολίτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εντοπισμός των τεσσάρων κρουσμάτων στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, είναι μόνο η αρχή, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάλυση και άλλων δειγμάτων από φορείς του νέου κορωνοϊού με αφετηρία τη Βρετανία.

Σε καραντίνα οι φορείς της μετάλλαξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις ταξιδιώτες στους οποίους εντοπίστηκε το στελεχος VOC 202012/01 έχουν τεθεί σε καραντίνα από τις 30 Δεκεμβρίου που βρέθηκαν θετικοί, όπως ισχύει για όλους όσοι είναι φορείς ανεξαρτήτως αυτής ή άλλης μετάλλαξης του SARS-CoV-2.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει και στην Κύπρο καθώς εντοπίστηκαν 12 φορείς της νέας μετάλλαξης. Όπως έκανε γνωστό χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας της χώρας, πρόκειται για άτομα που είχε επιστρέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο το διάστημα 6-20 Δεκεμβρίου 2020 και από τα 19 δείγματα που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Ανησυχία μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος από τις επιστροφές από Ντουμπάι

Ένα κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε σε συνολικά 207 rapid test που πραγματοποιήθηκαν με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, το Σάββατο και την Κυριακή σε επιβάτες που έφτασαν στην Αθήνα με πτήσεις από Ντουμπάι. Μια εξέλιξη που ήταν λογικό να προκαλέσει ανησυχία στις αρμόδιες αρχές, δεδομένου ότι η επιστροφή των εκδρομέων από τα ΗΑΕ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, την ίδια στιγμή που έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν και στη χώρα μας τέσσερα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που ανιχνεύθηκε αρχικά στη Βρετανία και σχετίζεται με υψηλότερη μεταδοτικότητα.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / ethnos.gr / ΑΠΕ / tanea.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα