Αρνητικά ρεκόρ σε Ταϊλάνδη, Τυνησία – Νέα λοκντάουν στην Αυστραλία

Πέντε χώρες - μέλη του ΠΟΥ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη εκστρατεία εμβολιασμού.

Parallaxi
αρνητικά-ρεκόρ-σε-ταϊλάνδη-τυνησία-ν-779915
Parallaxi

Η κατάσταση με την πανδημία στον κόσμο το πρωί της Τετάρτης 30/6

Η κατάσταση με την πανδημία το πρωί της Τρίτης 29/6

Νέα λοκντάουν στην Αυστραλία

Αυστραλοί αξιωματούχοι επεξέτειναν σήμερα την εφαρμογή λοκντάουν και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ τέσσερις μεγάλες πόλεις βρίσκονται ήδη υπό σκληρό λοκντάουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Η Νέα Νότια Ουαλία, που έχει δεχτεί το χειρότερο πλήγμα από το τελευταίο ξέσπασμα κρουσμάτων της COVID-19, ανέφερε σήμερα 22 νέα κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης από την COVID-19.

Περίπου ένας στους δύο Αυστραλούς βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του, με το Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, να έχει εισέλθει σε λοκντάουν δύο εβδομάδων μέχρι την 9η Ιουλίου, ενώ το Περθ, το Μπρίσμπεϊν και το Ντάργουιν βρίσκονται σε λοκντάουν που θα τερματιστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Σκληροί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και περιορισμών στις συγκεντρώσεις έχουν επιβληθεί και σε ακόμη περισσότερες μεγάλες πόλεις.

Ο αριθμός των ημερήσιων περιστατικών στη Νέα Νότια Ουαλία αυξήθηκε ελαφρά από τις δύο προηγούμενες ημέρες, αλλά παραμένει κάτω από τον υψηλότερο αριθμό των 30 νέων περιστατικών μόλυνσης που αναφέρθηκαν την Κυριακή. Συνολικά, τα 22 νέα περιστατικά διασυνδέθηκαν με προηγούμενα περιστατικά.

«Η Νέα Νότια Ουαλία δείχνει ένα σταθερό ρυθμό κρουσμάτων στο στάδιο αυτό…, αλλά σήμερα οι φόβοι μας σχετικά με μία μεγάλη έξαρση δεν έχουν επιβεβαιωθεί και σίγουρα θέλουμε να το κρατήσουμε έτσι», δήλωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

Η πολιτεία ανέφερε συνολικά περίπου 170 νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης, μετά τον εντοπισμό της πρώτης μόλυνσης πριν από δύο εβδομάδες σε έναν οδηγό λιμουζίνας που μετέφερε πληρώματα αεροπορικών εταιριών που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Το Κουίνσλαντ ανέφερε σήμερα τρία νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 τοπικής μετάδοσης, κατά την πρώτη ημέρα του τετραήμερου λοκντάουν που επιβλήθηκε στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μπρίσμπεϊν, μετά τη μόλυνση ενός ατόμου από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο επισκέφτηκε αρκετές περιοχές για ένα δεκαήμερο, στη διάρκεια του οποίου δε γνώριζε ότι είχε μολυνθεί.

Το Περθ, η πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας βρίσκεται σε λοκντάουν μέχρι το Σάββατο, ενώ οι κάτοικοι στη βόρεια πόλη του Ντάργουιν πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

Λοκντάουν εφαρμόζεται από σήμερα και στην πόλη Άλις Σπρινγκς της αυστραλιανής ενδοχώρας, με τους τοπικούς αξιωματούχους να έχουν εκδώσει εντολές παραμονής στο σπίτι για τους κατοίκους της πόλης, καθώς ένας ενδεχόμενα μολυσμένος ταξιδιώτης χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο της πόλης.

Στο μεταξύ, η Νότια Αυστραλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης για το 2021, αλλά δεν προχώρησε στην επιβολή λοκντάουν, ανακοινώνοντας ότι η απειλή έχει περιοριστεί.

Οι αξιωματούχοι προχώρησαν στον περιορισμό των συναντήσεων στα σπίτια και παρότρυναν τους ανθρώπους να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, μετά την καταγραφή πέντε νέων περιστατικών μόλυνσης, όταν ένας εργάτης ορυχείου επέστρεψε στο σπίτι του από ένα ορυχείο του Βορείου Εδάφους, με τη γυναίκα του και τα παιδιά του να έχουν μπει σε αυτοαπομόνωση.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ταξιδιώτες από την Αυστραλία πρέπει από μεθαύριο, Παρασκευή, να μπαίνουν σε καραντίνα οικίας για μία εβδομάδα.

Η επιβολή λοκντάουν, τα σκληρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η ταχεία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αλλά και ο υψηλός βαθμός συμμόρφωσης της κοινότητας βοήθησαν την Αυστραλία να καταστείλει προηγούμενα ξεσπάσματα και να κρατήσει τους αριθμούς της COVID-19 σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

Η Αυστραλία έχει αναφέρει λίγο περισσότερα από 30.550 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Ταϊλάνδη: Νέο τραγικό ρεκόρ

Στην Ταϊλάνδη ξεπεράστηκε σήμερα –με τραγικό ρεκόρ– το ορόσημο των 2.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 53 ασθενείς με την COVID-19, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια του βασιλείου, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων στους 2.023 νεκρούς μέχρι εδώ. Το προηγούμενο ρεκόρ (51 θάνατοι) είχε καταγραφεί μόλις την 23η Ιουνίου.

Η χώρα των περίπου 70 εκατ. κατοίκων, αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο είναι πολύ πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα, κατέγραψε το ίδιο διάστημα 4.786 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 259.301.

Τυνησία: Ρεκόρ 5.251 κρουσμάτων

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ρεκόρ 5.251 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 414.182.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 106 ασθενών με την COVID-19 έφεραν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων πιο κοντά στο μακάβριο ορόσημο των 15.000 θανάτων, καθώς οι νεκροί έφθασαν τους 14.843.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στα τυνησιακά νοσοκομεία χθες ήταν 3.117, εκ των οποίων 584 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι 136 διασωληνωμένοι.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα επεκταθεί, θα ξεκινά στις 20:00 και θα ολοκληρώνεται στις 05:00 από αύριο Πέμπτη, ενώ η απαγόρευση συναθροίσεων θα παραταθεί ως την 11η Ιουλίου.

Η τυνησιακή κυβέρνηση επικρίνεται πανταχόθεν, ειδικά για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού. Πάντως απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να κηρύξει νέο εθνικό lockdown, τονίζοντας ότι η οικονομία της χώρας δεν θα το άντεχε, παρά το ότι εντοπίστηκαν στη χώρα κρούσματα της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία.

Μεξικό: Άλλοι 195 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 195 ασθενείς με την COVID-19 κι επιβεβαιώθηκαν 5.711 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται πλέον επισήμως σε 232.803 νεκρούς επί συνόλου 2.513.164 μολύνσεων.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πάντως πως αυτός ο επίσημος απολογισμός, ο 4ος βαρύτερος στον κόσμο, είναι υποτιμημένος. Ληξιαρχικά δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι στην πραγματικότητα κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Ινδία: Άλλοι 817 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 817 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 45.951 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Παρά την όχι ευκαταφρόνητη αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό της προηγουμένης (+8.300 και πλέον), τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο τις τελευταίες ημέρες μοιάζουν να δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Ο απολογισμός των θυμάτων στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 398.454 νεκρούς επί συνόλου 30,3 εκατ. μολύνσεων και πλέον, με βάση τα επίσημα δεδομένα, τα οποία ωστόσο ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.

Αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ, και ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Η Ρουμανία πουλάει εμβόλια στη Δανία

Η Ρουμανία συμφώνησε να πουλήσει 1,17 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στη Δανία, ανακοίνωσε απόψε η Κοπεγχάγη.

«Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία επειδή η Ρουμανία αντιμετωπίζει χαμηλή υποστήριξη όσον αφορά τους εμβολιασμούς και κατά συνέπεια θέλει να πουλήσει τα επιπλέον εμβόλια που δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε.

Η Ρουμανία δεν πέτυχε τον στόχο της, να εμβολιάσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Μαΐου. Μόνο το ένα πέμπτο του πληθυσμού (4,47 εκατομμύρια) έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα. Οι επιφυλάξεις απέναντι στον εμβολιασμό αυξάνονται, αφενός λόγω της δυσπιστίας απέναντι στους κρατικούς θεσμούς και αφετέρου λόγω της παραπληροφόρησης.

Η Δανία αναμένει ότι τα πρώτα εμβόλια για την Covid-19 που αγόρασε θα παραδοθούν από τη Ρουμανία εντός της εβδομάδας.

Ο ΠΟΥ στηρίζει τις πέντε εναπομείνασες χώρες που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις πέντε εναπομείνασες χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τους κατά της Covid-19, καθώς ο πλανήτης ξεπέρασε σήμερα το ορόσημο χορήγησης τριών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Οι εμβολιασμοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη στο Μπουρούντι, την Ερυθραία, την Αϊτή, τη Βόρεια Κορέα και την Τανζανία – οι μόνες χώρες μεταξύ των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ που δεν έχουν εκκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τους κατά του νέου κορονοϊού.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει αυτές τις χώρες στη λήψη αποφάσεών τους αναφορικά με την έναρξη εμβολιασμών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανιμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε εκφράσει την επιθυμία κάθε χώρα να αρχίσει να εμβολιάζει τους εργαζομένους στους τομείς υγείας και τις πιο ευάλωτες πληθυσιακές ομάδες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2021, μια προθεσμία που έληξε τον Απρίλιο.

Εντούτοις, πλούσιες χώρες κρατούν παρτίδες εμβολίων που εξέρχονται από τις γραμμές παραγωγής την ώρα που ορισμένες χώρες περιμένουν ακόμη να χορηγήσουν στον πληθυσμό τους τις πρώτες τους δόσεις.

«Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων, που τροφοδοτείται από ανισότητες», δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.

Ο μηχανισμός COVAX, ο οποίος στοχεύει να εγγυηθεί πρόσβαση σε εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, έχει μέχρι στιγμής διανείμει 89 εκατομμύρια δόσεις σε 133 χώρες και εδάφη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι προμήθειες αυτού του μηχανισμού έχουν πρακτικά εξαντληθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συντονίζει το πρόγραμμα.

«Ο κόσμος έχει αποτύχει», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα