Άρση του lockdown σε «ζώνες» – Τι θα γίνει με την εστίαση

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
άρση-του-lockdown-σε-ζώνες-τι-θα-γίνει-με-τη-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Σε «θολό τοπίο» κινείται η κυβέρνηση, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων με δεδομένο ότι οι απόψεις των ειδικών μέχρι αυτή τη στιγμή διίστανται. Επιθυμία είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία μέσα στον Δεκέμβριο και πάντως πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι μοιάζει εφικτό καθώς μεγάλη μερίδα επιστημόνων επισημαίνει προς την κυβέρνηση ότι η επιδημιολογική «εικόνα» της χώρας σε αυτό το δεύτερο κύμα του κορονοϊού δεν το επιτρέπει.

Η οριστική απόφαση δεν πρόκειται να παρθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, όπως υποστηρίζει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία τονίζει ότι οι αποφάσεις θα «παρθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο και τις εισηγήσεις που θα κάνουν οι επιστήμονες». Για την κυβέρνηση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μικρών μαθητών, ο πρωθυπουργός τους δήλωσε ότι «το κλείσιμο των σχολείων θα κρατήσει για λίγο, θα επιστρέψετε στο σχολείο σύντομα – θέλω να πιστεύω. Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε».

Και από τις δηλώσεις του κ. Στέλιου Πέτσα προκύπτει ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να εξετάζονται εκ νέου τα σενάρια για την άρση του lockdown και για το άνοιγμα των σχολείων. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως στον σχεδιασμό για τον σταδιακό τερματισμό της καραντίνας θα συμπεριληφθεί και το τι θα γίνει με τις σχολικές μονάδες δηλαδή τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην επιστημονική επιτροπή υπάρχουν και «φωνές», οι οποίες, προτείνουν τουλάχιστον όσον αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να μην ανοίξουν καθόλου οι σχολικές μονάδες, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Συνεπώς, η σταδιακή λειτουργία των σχολείων είναι το επικρατέστερο σενάριο (δηλαδή ν΄ανοίξουν πρώτα οι μονάδες της πρωτοβάθμιας) και μετά ανάλογα με την κατάσταση τα γυμνάσια και λύκεια).

Μερίδα των λοιμωξιολόγων επιμένει πως τα παιδιά δεν μεταδίδουν τη νόσο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ιικό φορτίο στα σχολεία δεν είναι υψηλό. Στις δηλώσεις του για τον κορονοϊό στα σχολεία και ο κ. Πέτσας, ανέφερε πως οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, ενώ τα κρούσματα που καταγράφονται στις σχολικές μονάδες είναι «εισαγόμενα» από το εξωσχολικό περιβάλλον.

Ο ίδιος έχει παραδεχτεί όμως, πως «υπάρχει ανησυχία για τους μαθητές των μεγαλύτερων βαθμίδων», λόγω των συναναστροφών τους εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ενώ ανακοίνωσε πως με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων θα γίνουν «δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα παιδιά όλων των βαθμίδων» ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει «σχέση της θετικότητας των μαθητών των σχολείων σε σχέση με την υπόλοιπη κοινότητα».

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση, από υπουργείου Υγείας. Το θέμα των σχολείων είναι ένα από τα σοβαρότερα, που έχει ν΄ αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, διότι παρά το γεγονός ότι η τηλεκπαίδευση αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς σοβαρά προβλήματα, όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί ν΄ αντικαταστήσει τη «δια ζώσης» διδασκαλία και ότι εξαιτίας αυτού θα δημιουργηθούν σοβαρά θέματα τους επόμενους μήνες και κυρίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι έχουν μπροστά τους τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Διακοπές οξυγόνου στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Το σύστημα ξεπερνά τα όρια του

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Παιδείας, από τώρα κάνει σκέψεις και προετοιμάζεται να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα, όπως έγινε και πέρυσι, όπου αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μείωση της  εξεταστέας ύλης στις πανελλαδικές, αλλά και να διατηρήσει ίδιο αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια με την προηγούμενη χρονιά (2019).Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα και φέτος το υπουργείο Παιδείας δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγές, σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις προκειμένου να μη διαταραχθεί η ηρεμία των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους καθώς ήδη αυτή τη στιγμή μέσα σε χιλιάδες σπίτια υπάρχουν τραγικές καταστάσεις (θάνατοι, ανεργία, οικονομικά προβλήματα κ.α).

Αυτό, εξάλλου, το παραδέχεται και η υπουργός Παιδείας η οποία δηλώνει όσον αφορά στη τηλεκπαίδευση, ότι τα περισσότερα «προβλήματα στο δίκτυο έχουν ξεπεραστεί και πλέον γίνονται κανονικά τα μαθήματα. Όμως τίποτα δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης διδασκαλία όμως όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες η τεχνολογία προσφέρει πολύτιμα πράγματα».

Κορονοϊός: «Εστω και ένας ασθενής να χρειάζεται ΜΕΘ, πρέπει να διακομιστεί»

Ηασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και οι τραγικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό σε αυτά, σκιαγραφείται ξεκάθαρα από τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, τον «Άγιο Δημήτριο».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Στέφανος Χατζηλιάδης, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είναι αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή έστω και ένας ασθενής με covid-19 που χρήζει διασωλήνωσης να προσέλθει, θα πρέπει να διακομιστεί αμέσως σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου και αν υπάρχει άδειο κρεβάτι.

Αυτό διότι στον νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος όλα τα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτα ενώ καλύφθηκαν και αυτά που τοποθετήθηκαν στους διαμορφωμένους με γυψοσανίδα χώρους στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Σε αυτήν τοποθετήθηκαν κρεβάτια και μηχανήματα για ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωση, όταν γέμισε η ΜΕΘ.

Μάλιστα, πολύ γρήγορα αναμένεται να γεμίσουν και τα κρεβάτια σε έναν άλλον χώρο στο νοσοκομείου που τώρα ετοιμάζεται στην Καρδιολογική Κλινική, προκειμένου να λειτουργήσει και αυτός ως μία ακόμα, έστω και σχετικά, πρόχειρη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Μόλις αδειάσει για κάποιον λόγο ένα κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μας, γεμίζει το πολύ μέσα σε μισή ώρα από άλλον ασθενή με κορονοϊό. Αυτήν τη στιγμή είναι γεμάτα όλα τα κρεβάτια που χρησιμοποιούνται ως κλίνες ΜΕΘ. Είχαμε οκτώ κρεβάτια στη ΜΕΘ και γέμισαν. Προστέθηκε ακόμα ένα και καλύφθηκε αμέσως. Στην Παθολογική Κλινική τοποθετήθηκαν σε δύο διαμορφωμένους χώρους τρία ακόμα κρεβάτια ΜΕΘ, προσφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και γέμισαν και αυτά. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες και διαμορφώνεται ένας ακόμα χώρος στην Καρδιολογική Κλινική, όπου θα αναπτυχθούν άλλα τρία κρεβάτια για Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, δωρεά του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο μας νοσηλεύουμε 80 ασθενείς. Έστω και ένας σοβαρά ασθενής να έρθει ακόμα, θα πρέπει να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηλιάδης.

Σε πλήρη ετοιμότητα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διακομιδή ασθενών

Πλημμελής απολύμανση – Πλύσιμο των στολών στο σπίτι

Κατά τον ίδιο, την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι έχει νοσήσει από κορονοϊό το 10% του προσωπικού του νοσοκομείου. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η διασπορά μεταξύ των εργαζομένων συνεχίζεται, αφού αναγκάζονται να παίρνουν στο σπίτι τους τις ειδικές στολές, για να τις πλύνουν, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα στο νοσοκομείο να το κάνουν αυτό. Τεράστιο πρόβλημα ενδεχόμενης περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού δημιουργεί και το γεγονός ότι η απολύμανση των χώρων του νοσοκομείου δεν γίνεται με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, αφού οι καθαρίστριες δεν τον γνωρίζουν.

«Κανένας δεν πλένει στο νοσοκομείο τις στολές και τα ρούχα και αναγκάζονται οι συνάδελφοι να τα παίρνουν στο σπίτι τους. Αυτό σημαίνει τεράστια διασπορά του ιού, όταν 300 – 400 αναγκάζονται να το κάνουν αυτό. Έτσι, χάνουμε κι άλλους γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες, τους οποίους έχουμε τεράστια ανάγκη σε αυτήν τη μάχη. Την ίδια στιγμή, οι καθαρίστριες δεν ξέρουν να κάνουν σωστή απολύμανση. Ψεκάζουν με το μηχάνημα και αυτό ήταν. Χρειάζεται εξιδεικευμένο σωματείο γι’ αυτήν τη δουλειά, ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω διασπορά του ιού. Να σημειωθεί ακόμα ότι με χρήματα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου αγοράστηκε μηχάνημα συμπυκνωμένου οξυγόνου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για ασθενείς που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηλιάδης.

Μόσιαλος: Δεν πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα ταυτόχρονα – Άρση του lockdown σε «ζώνες»

«Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, ενώ ανέλυσε τους έξι δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.   «Η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.

Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες. Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης -που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα- είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις», ανάφερε χαρακτηριστικά .

Και πρόσθεσε ότι για να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δεν πρέπει να λειτουργήσουν πολλά άλλα. «Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Ερωτηθείς σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι έγινε ένα λάθος. «Δώσανε κατά λάθος τη μισή δόση πρώτα σε κάποιους και μετά τη συνολική δόση κι εκεί βρήκαν ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από το να δώσεις δύο πλήρεις δόσεις, δηλαδή η μισή και μία δουλεύει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα εμβόλια».

Τέλος, υπογράμμισε ότι αν κάποιος έχει αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να επιλέξει μόνος του το εμβόλιο της εταιρείας που θέλει να κάνει. «Το σημαντικότερο είναι ότι όσοι περισσότεροι κάνουν το εμβόλιο, τόσο υψηλότερο τείχος προστασίας χτίζουμε», κατέληξε.

61 θετικά κρούσματα σε 1.409 rapid tests σε οχτώ πόλεις

Ψυχολογική υποστήριξη από το «Ιπποκράτειο» στις οικογένειες νοσηλευόμενων με κορoνοϊό

Ομάδα εργασίας που οργανώθηκε και λειτουργεί στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο αναλαμβάνει την ψυχολογική υποστήριξη και τη βοήθεια γύρω από πρακτικά θέματα που προκύπτουν στο οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε αυτό. Η ομάδα οργανώθηκε με γνώμονα την παροχή καλύτερων κατά το δυνατόν υπηρεσιών και κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Οι συγγενείς των ασθενών αυτών μπορούν να επικοινωνούν στις ώρες 08.00-15.00, στα τηλέφωνα 2313312634 (Αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Υπηρεσιών Υγείας) και στο 2313312309 (Κοινωνική Υπηρεσία).

Σαρηγιάννης: Στις 12 Δεκεμβρίου θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα

Μία πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9», αναφέροντας ότι «μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου θα υπάρξει σημαντική αποσυμπίεση», εξηγώντας ότι «ως τις 12-13 του μήνα θα κρούσματα του κορονοϊού θα είναι λίγο πάνω από 1.000 και αρχές του μήνα θα υπάρξει μείωση στους διασωληνωμένους».

«Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη θα είναι περίπου 300, ενώ στην Αττική 300 κρούσματα θα δούμε λίγο νωρίτερα, προς τις αρχές του επόμενου μήνα», υπογράμμισε, ενώ σχετικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας επεσήμανε ότι «θα το δούμε μετά τις γιορτές μέσα στον Ιανουάριο ή στο τέλος Ιανουαρίου».

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε επιπλέον, ότι ένα απότομο άνοιγμα της καραντίνας την περίοδο των εορτών θα είναι πισωγύρισμα και θα επιδεινώσει την κατάσταση, ενώ τόνισε ότι «παρά την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αφού η παραμονή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ένας αστάθμητος παράγοντας λόγω των πολλών ημερών νοσηλείας που χρήζουν αρκετοί ασθενείς, αλλά και λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που γεννιούνται εντός των νοσοκομείων». «Όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας» είπε ο κ. Σαρηγιάννης και κατέληξε: «Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης του ιϊκού φορτίου, η οποία θα μεταφερθεί σε φάση αποκλιμάκωσης και των κρουσμάτων».

Κεραμέως: Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων πριν τις γιορτές

Λινού: Να μείνουν κλειστά, αλλά να επιδοτηθούν εστίαση και χιονοδρομικά κέντρα

Για το οικονομικό πλήγμα που δέχονται η εστίαση και ο τουρισμός, μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, καλώντας την πολιτεία να στηρίξει τους κλάδους που πλήττονται. Όπως η πολιτεία λαμβάνει μέτρα για να σώσει τις ζωές των πολιτών κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να λάβει αντίστοιχα μέτρα για να σώσει τον τουρισμό και την εστίαση από την οικονομική καταστροφή, είπε η κ. Λινού στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Για το αν θα μπορούσαν να ανοίξουν για τις γιορτές η εστίαση ή τα χιονοδρομικά κέντρα, απάντησε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος καθώς το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό. Συνεπώς κατά την άποψή της θα πρέπει να μείνουν κλειστά με παράλληλες όμως ισχυρές επιδοτήσεις. «Δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού. Ενώ πρότεινε προκειμένου να στηριχθεί η εστίαση σε αυτήν τη δύσκολη φάση, οι πολίτες να αξιοποιήσουν όσο μπορούν το «ντελίβερι».

Επέστησε τέλος την προσοχή σχετικά με το take away και στα φαινόμενα συνωστισμού την ώρα που οι πολίτες μπορεί να περιμένουν την παραγγελία τους.

Ιωάννινα: Συναγερμός σε στρατόπεδο – 31 στρατιώτες θετικοί στον κορονοϊό

Συναγερμός έχει σημάνει σε στρατόπεδο στο Πέραμα Ιωαννίνων, καθώς 31 στρατιώτες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.  Σύμφωνα με το Patrastimes.gr ο ιός έχει χτυπήσει εδώ και μερικές ημέρες το στρατόπεδο, αλλά τηρήθηκε… σιγή ιχθύος! Η αρμόδια ΥΠΕ μόλις προχθές ενημερώθηκε, και χθες ο διοικητής της έδωσε εντολή για την διενέργεια μοριακών τεστ. Έτσι βρέθηκαν 31 άτομα θετικά. Οι στρατιώτες εξέφραζαν παράπονα για την υγεία τους από την περασμένη εβδομάδα και κανείς δεν ασχολείτο. Μάλιστα σε κάποιους που δήλωναν πως είχαν έντονο πονόλαιμο τους συνιστούσαν να πάρουν καραμέλες. Τελικά απομόνωσαν τα κρούσματα σε έναν θάλαμο, αλλά προφανώς από φόβο, ούτε νερό και φαγητό δεν τους έστελναν σε επαρκή ποσότητα. Τελικά έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες και με τον ΕΟΔΥ για τον χειρισμό της κατάστασης, όπως και με τον Διοικητή του Στρατοπέδου.

Παγώνη για εμβόλιο: Θα πείσουμε τον κόσμο με επιστημονικά δεδομένα

Κικίλιας για Δράμα: Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο, η πόλη έχει

Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορoνοϊό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.  Το νοσοκομείο της Δράμας είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα έχει 12. Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μια συγκλονιστική προσπάθεια. πρόσθεσε ο κ Κικίλιας στις δηλώσεις του στο OPEN. Δεν θα αφήσω κανέναν τόνισε να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί και το νοσοκομείο τους. Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας. Η μια πόλη θα στηρίξει την άλλη. Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ Κικίλιας δήλωσε ότι μόλις πάρουν έγκριση στην Ευρώπη την ίδια μέρα που θα πάνε στην Γερμανία ή την Πορτογαλία την ίδια μέρα θα έλθουν και στην Ελλάδα.

Βατόπουλος: Υπάρχει σενάριο για lockdown «δύο ταχυτήτων»

Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας στο τραπέζι το σενάριο να ισχύσει lockdown «δύο ταχυτήτων». Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό.

«Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσεις σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες.

Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.

Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας: 1 στους 4 στην πόλη έχουν κορονοϊό

Βατόπουλος στο ethnos.gr: Προβληματισμός για την άρση του lockdown – Τι θα γίνει με την εστίαση

Παρότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown έως τα Χριστούγεννα προκειμένου να ανασάνει η αγορά αλλά και οι πολίτες από τους ασφυκτικούς περιορισμούς, όμως οι ειδικοί επιστήμονες δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη. Τις τελευταίες ημέρες, οι ειδικοί «πονοκεφαλιάζουν» για το πώς να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, των επιχειρήσεων, της αγοράς αλλά και της εστίασης. Προς ώρας, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ δεν έχουν συζητηθεί καλά καλά τα βασικά ζητήματα, αφού τα προσκόμματα είναι πολλά στο να γίνει η απελευθέρωση από τα σημερινά μέτρα.

Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «υπάρχει ένας προβληματισμός για το γενικότερο άνοιγμα της χώρας. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι συζητήσεις μας αλλά είμαστε προβληματισμένοι γενικώς για το άνοιγμα της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό διότι τα κρούσματα είναι πολλά ακόμη και η εικόνα δεν το επιτρέπει». Αυτό που φαίνεται να δημιουργεί πονοκεφάλους στους επιστήμονες του υπουργείου Υγείας είναι εκτός των άλλων και το θέμα της εστίασης αλλά και της διασκέδασης.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν έχουν καν βάλει στο τραπέζι το θέμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα εστιατόρια, αφού προέχουν άλλα ζητήματα για να αρθούν οι περιορισμοί του lockdown. Θεωρείται πιθανό πάντως με βάση και πληροφορίες του ethnos.gr από το κυβερνητικό στρατόπεδο, να επιτραπεί το άνοιγμα των εστιατορίων με πολύ αυστηρούς όρους και μόνο κοντά προς τα Χριστούγεννα.

Η εστίαση, πάντως, είναι από τα ζητήματα που έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από τους επιχειρηματίες, δεδομένου ότι το πολυήμερο κλείσιμο μπορεί να οδηγήσει πολλά καταστήματα σε λουκέτο. Από την άλλη και το άνοιγμά τους με αυστηρούς όρους δεν ευνοεί την οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Βατόπουλο, είναι από τα θέματα που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα υπάρχει και μία κάπως πιο καθαρή εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Πηγές: ethnos.gr, ert.gr, CNN, ΑΠΕ, OPEN, MEGA,ANT1, in.gr, skai.gr, newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα