Top

Αθήνα και άλλοι τρεις νομοί οδεύουν προς lockdown

Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα

Parallaxi
αθήνα-και-άλλοι-τρεις-νομοί-οδεύουν-πρ-584718
Parallaxi

Το δρόμο της Θεσσαλονίκης και των Σερρών ενδέχεται να ακολουθήσουν σύντομα Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα, όπου τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση του κορονοϊού, ενώ πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο γενικού lockdown στην Αθήνα βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο αριθμός – ρεκόρ στα κρούσματα την Τρίτη (2.166) προκάλεσε έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Τα ασθενοφόρα διακόμισαν στα νοσοκομεία ακόμη περισσότερους ασθενείς για την μεγάλη μάχη, και έφτασαν τους 169 οι διασωληνωμένοι. Υπήρχαν 331 κρεβάτια στις ΜΕΘ για τον κοροναϊό στη χώρα. Τα 209 καλύφθηκαν. Μένουν 122 ακόμη. Και η σκέψη να απαγορευτεί το σαββατοκύριακο που έρχεται η κυκλοφορία εκτός Αττικής, αποκτά ώρα με την ώρα σάρκα και οστά.

Το πιο ανησυχητικό από τα συνολικά επιδημιολογικά στοιχεία είναι ότι πρακτικά στη Βόρεια Ελλάδα το ΕΣΥ ήδη έχει φτάσει στα όρια του, αλλά και ότι πλέον αυξάνονται τα κρούσματα στους άνω των 65, δηλαδή στις πιο ευπαθείς ηλικιακές ομάδες που τείνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό να χρειάζονται νοσηλεία και μηχανική υποστήριξη.

Η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων όμως είναι αυτή των 19-39 ετών, δηλαδή η διασπορά του ιού ξεκινά κατά βάση από τις νεότερες ηλικίες και η ομάδα εμπειρογνωμόνων επιμένει ότι συνδέεται κυρίως με τη διασκέδαση.

Για αυτό και ένα μέτρο που εξετάζει πλέον η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών τα Σαββατοκύριακα. Και αυτό για να αποφευχθεί για παράδειγμα το ενδεχόμενο, πχ κάτοικοι Αθηνών, όπου έχει τεθεί πια σε ισχύ μίνι- lockdown στην εστίαση, να φεύγουν τα Σαββατοκύριακα για Χαλκίδα ή Λουτράκι. Διότι για παράδειγμα στις Σέρρες η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με το γεγονός ότι στο νομό έφταναν από γειτονικές περιοχές με αυστηρότερα μέτρα για να διασκεδάσουν.

Πώς φθάσαμε την Τρίτη μία ανάσα από το lockdown

Ενα βήμα πριν από τοπικό lockdown βρίσκονται η Ροδόπη και η Λάρισα καθώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ανησυχία όμως στους ειδικούς προκαλεί και η εικόνα της Δράμας που δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή να περάσει στον γκρι ζώνη και να τεθεί σε καθεστώς lockdown. Σύμφωνα με τη σημερινή γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, Ροδόπη και Λάρισα σημείωσαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα:

-108 κρούσματα στη Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

-106 κρούσματα στη Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

Οι επόμενες τέσσερις με πέντε μέρες θα κρίνουν εάν οι συγκεκριμένες περιοχές θα περάσουν στην γκρι ζώνη όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

H μάχη της Αθήνας

Σε ότι αφορά πάντως την Αττική, όπως είπε και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».

Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής, τονίζοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη – με 5 με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα – οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Λυγίζουν γιατροί και υποδομές

Σε σημείο καμπής βρίσκεται το σύστημα Υγείας καθώς μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την εξέλιξη του νέου κορoναϊού στη χώρα.

«Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο από την πρώτη μέρα έναρξης της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες».

«Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο, έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ για COVID. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη, αυξάνουμε τους πόρους για το ΕΣΥ, προχωρούμε σε προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Δεν είναι όμως ανεξάντλητες οι δυνάμεις που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

Όπως ανέφερε, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη με 160 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα υποδέχονται κόσμο και διεξάγεται διαγνωστικός έλεγχος, «όπου κρίνεται απαραίτητο».

Πόσοι χωρούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κοροναϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.

Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κοροναϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κοροναϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.

Τι ελπίζουμε στο εξής

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τις επόμενες μέρες. «Μετά, εφόσον τα μέτρα υλοποιηθούν σωστά και είναι επαρκή, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια ελάττωση».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η ελάττωση θα είναι σταδιακή και όχι εύκολη. «Δεν πιστεύω να δούμε 4.000 κρούσματα σε 2 – 3 μέρες, μπορεί όμως να δούμε 2.500. Μετά από 10 μέρες θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε κάποια μείωση».

Αναφερόμενος στις εντατικές, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι έσχατη λύση και καλό θα ήταν, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, να προσέχουν για να μην αρρωστήσουν.

«Κακό πράγμα η εντατική…»

«Ανεξαρτήτως αν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές, είναι πάρα πολύ κακό πράγμα η εντατική. Είναι μια δύσκολη νοσηλεία και έχει και μεγάλη θνητότητα». Το σύστημα υγείας πιέζεται και συνεχίσει η αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ πολύ σύντομα δε θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. «Εστιάζω στην πρόληψη, είναι το σημαντικότερο από όλα».

Σχετικά με τα κρούσματα στην Αττική, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η αύξησή τους το lockdown είναι μονόδρομος για την πρωτεύουσα, ενώ για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι έγινε αυτό που έπρεπε αφού τα κρούσματα εκεί αυξήθηκαν ραγδαία.

Ο βαρύς ελληνικός χειμώνας

Η μετάβαση της διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας φαίνεται να ήταν ο λόγος που τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα αυξήθηκαν ραγδαία, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη. «Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα». Χαρακτήρισε επικίνδυνη την αύξηση στη Θεσσαλονίκη καθώς «ανά μονάδα πληθυσμού έχει έως και 4 διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική». Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα είναι 19-39. «Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω. Αποτελούν τον πυρήνα των ομάδων που επιβαρύνει το ΕΣΥ» τόνισε.

Μάσκες παντού

Σύμφωνα με τον Γκ. Μαγιορκίνη πρέπει οι πολίτες θα φορούν παντού χρήση μάσκας και σε περίπτωση που «δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων».

«Η δυναμική του δεύτερου κύματος ενισχύεται καθημερινά παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχουν ξεπεραστεί οι 10 εκατ. διαγνώσεις και καθημερινά οι υπολογίζονται στις 10.000» επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης. «Η έξαρση των κρουσμάτων σε μόλις δύο βδομάδες δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η χαλάρωση και ότι μόνο με διαρκή επαγρύπνηση θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας σταθερό».

«Η επιδημία μας υπενθυμίζει πως είμαστε στο ‘’εμείς’’. Είμαστε τμήματα μιας αλυσίδας και ότι η αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της» συμπλήρωσε.

Τρόμος από τους υπερμεταδότες

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας απέδωσε στις μετακινήσεις την διασπορά του κορωνοϊού. «Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας, επιμένοντας να υπενθυμίζει ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10% η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, υπάρχει σχεδιασμός για μαζικά rapid tests ο οποίος σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα. «Βασική μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες », τόνισε επίσης ο κ. Αρκουμανέας.

Εκτός ΜΕΘ οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό

Οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου και το οποίο παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Σύμφωνα με το έγγραφο, σε αυτές τις κλίνες – απλής νοσηλείας – καταλήγουν κυρίως ηλικιωμένοι – άνω των 80 ετών – παρότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον φονικό ιό.

Ετσι λοιπόν συνάγεται ότι οι συνεχείς αναφορές για «κάλυψη» των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης δεν αποτυπώνουν πλήρως τα δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα. Αυτό γιατί φαίνεται να υπάρχει μία εξίσου μεγάλη ομάδα ασθενών που χάνουν τη ζωή τους σε κλινικά τμήματα παρότι υπάρχουν κενές θέσεις στις ΜΕΘ. Από την πλευρά τους, πάντως, ιατροί υπογραμμίζουν ότι τηρούνται πλήρως τα ιατρικά πρωτόκολλα και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται «επιλογή ασθενών» που θα οδηγηθούν στις κλίνες εντατικής παρακολούθησης και άλλων που αφήνονται χωρίς ισχυρή ιατρική αρωγή.

Στο 11σέλιδο έγγραφο αναλύονται τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Επίσης, επισημαίνεται η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και αλλού, ενώ προσδιορίζονται αρκετές άλλες παράμετροι, όπως οι ηλικίες των νοσούντων, οι νέες διαγνώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και αθλητικούς συλλόγους κ.ο.κ.

Ιατροί με τους οποίους επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ» σημειώνουν, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση επιλογής ασθενών βάσει των πιθανοτήτων επιβίωσής τους, όπως συνέβη σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ. Κάθε περίπτωση κρίνεται διαφορετικά και τηρούνται ιατρικά πρωτόκολλα για τον τρόπο νοσηλείας των ασθενών με Covid-19. Ορισμένοι από αυτούς που παραμένουν στις απλές κλίνες είναι άτομα με πολλά υποκείμενα νοσήματα και βαρύ ιατρικό ιστορικό, που ίσως η εισαγωγή τους στις ΜΕΘ να ήταν επικίνδυνη». Σχολιάζοντας, όμως, τη διαπίστωση ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που αφήνονται εκτός ΜΕΘ και χάνουν τη ζωή τους είναι τα 84 έτη (ενώ στις ΜΕΘ είναι τα 72 έτη) σημειώνουν ότι «ένας ασθενής άνω των 80-82 ετών μπορεί να εισαχθεί – αν δεν έχει άλλα σοβαρά νοσήματα – σε ΜΕΘ και δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι αφήνεται σε απλές κλίνες γιατί δεν θα αντέχει στη διασωλήνωση».

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το ποσοστό 52,7% των ατόμων που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν πριν σε απλή κλίνη για Covid-19, ενώ ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για τον θάνατο ενός ασθενούς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ (ποσοστό διασωλήνωσης 90%, ποσοστό θνησιμότητας 45%) είναι 18 μέρες.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / tanea.gr / news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα