H Αττική προ του lockdown

Μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση

Parallaxi
h-αττική-προ-του-lockdown-660236
Parallaxi

corona

ΥΠΠΟΑ: Κρούσμα Κορονοϊού Στην ΥΣΜΑ. 

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) δεν θα προσέλθουν αύριο, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στην εργασία τους λόγω κρούσματος κορονοϊού.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, “δεδομένου ότι προ ολίγου διεγνώσθη θετικός στον covid-19 εργαζόμενος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), ο οποίος φέρεται να έχει έλθει σε επαφή με πολλούς συναδέλφους του της ίδιας υπηρεσιακής μονάδας, με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, οι εργαζόμενοι στην ΥΣΜΑ αύριο, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου τ.έ., δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους”.

“Εντός της αύριον η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ θα λάβει οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών και του ΕΟΔΥ”, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Κοντοζαμάνης: Σε εκτεταμένες πληθυσμιακές ομάδες τα “rapid test” για τον εντοπισμό κρουσμάτων

Ταχεία τέστ εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού, όμοια με αυτά που γίνονται στην δομή της Λέσβου, θα πραγματοποιηθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και ακόμα και σε εξωτερικά ιατρεία και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε ώρες που δεν λειτουργούν τα εργαστήρια. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε, επίσης, πως σύντομα στη μάχη ανίχνευσης του Covid-19 θα εισέλθουν και τα Κέντρα Υγείας, επισημαίνοντας ότι κανείς που έχει ανάγκη βάση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί δεν στερείται της εξέτασης και αυτή του παρέχεται δωρεάν, υπογραμμίζοντας πως “δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης ή διακοπής των τεστ ή θέμα επάρκειας στην αγορά”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως “η τεχνολογία εξελίσσεται και στον τομέα του διαγνωστικού ελέγχου του κορονοϊού και τα ταχέα τεστ θα είναι σε λίγο η καθημερινή πρακτική. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που τα φέραμε, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα Υγείας με δύο ακόμη μηχανήματα που χρησιμοποιούν τη μέθοδο “Real-time PCR” τα οποία έχουν παραδοθεί και ξεκινάει η εγκατάστασή τους στο νοσοκομείο “Αττικό” και στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”., έτσι είπε αυξάνεται “,η παραγωγική δυνατότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας σχεδόν κατά δώδεκα χιλιάδες τεστ ημερησίως”. Ο υφυπουργός τόνισε πως έχουν αυξηθεί τα σημεία των δειγματοληπτικών ελέγχων και των εργαστηρίων παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου και στα Κέντρα Υγείας της χώρας. Και φυσικά συνεργαζόμαστε και ενώνουμε τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με τον ιδιωτικό τομέα με εργαστήρια που πληρούσαν τις προϋποθέσεις

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός σε υψηλούς τόνους ανέφερε στον υφυπουργό ότι με τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο “δεν έχει εξαντληθεί το θέμα των τεστ, αλλά εξαντλείται η υπομονή μας” και τον κάλεσε να αναφέρει “πόσα από τα 13.000 τεστ που γίνονται τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του” λέγοντας πως “η απαίτηση είναι να μη γίνεται κανένα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Μπαίνουμε σε περίοδο αυξημένης ζήτησης. Δεν μπορείτε να μετακυλήσετε κόστος στις τσέπες των πολιτών σε περίοδο κρίσης, ανεργίας, φτώχειας στη χώρα”. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τις διαγνωστικές δυνατότητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα” και ότι αυτό αποτελεί μια “πολιτική επιλογή αυτό ώστε να δίνετε ευκαιρίες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τα “rapid test” αντιγόνου ανέφερε πως αυτά “δεν είναι διά πάσα νόσον ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τον μοριακό έλεγχο” είναι για να γίνεται ένα “screening”, σε γενικούς πληθυσμούς, συνήθως σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, όταν θέλουμε να ελέγξουμε, για παράδειγμα, έναν μεγάλο καταυλισμό προσφύγων ή στη Μόρια, όμως δεν είναι για να ελέγξουμε συρροές κρουσμάτων ούτε για να κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών βεβαιωμένων κρουσμάτων”.

Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε πως το ΕΚΕΑ λειτουργεί κανονικότατα πλέον και δεν έχει καμία έλλειψη αντιδραστηρίων. Τα τέσσερα ιδιωτικά εργαστήρια που συνεργάζονται με τον δημόσιο τομέα είναι πιστοποιημένα εργαστήρια και η τιμή που πληρώνονται για κάθε ανάλυση τέστ είναι ίδια για όλα τα εργαστήρια.

Αναφορικά με τα ταχέα τεστ είπε οτι “αυτά μας παρέχουν τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να επαναλάβουμε αρκετές φορές το τέστ και εαν χρειαστεί να κάνουμε μοριακό έλεγχο και στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα” τονίζοντας “πως δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο απ’ όσα μας λέει η διεθνής βιβλιογραφία και η διεθνής εμπειρία. Από την αρχή της πανδημίας, το έχουμε πει χιλιάδες φορές, θα το πούμε ξανά, ότι όποτε χρειάστηκε συμπολίτης μας να κάνει τεστ και πληρούσε τις προϋποθέσεις, αυτό έγινε και γίνεται δωρεάν”. Συμπλήρωσε, όμως, ότι “εάν κάποιος πολίτης θέλει από μόνος του να πάει να κάνει ένα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα τον εμποδίσουμε. Και βέβαια σίγουρα θα το πληρώσει από την τσέπη του. Όταν όμως έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια που πληρούνται, συγκεκριμένες καταστάσεις, τότε το κόστος του μοριακού ελέγχου καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας”.

Κοροναϊός : Με lockdown «φλερτάρει» η Αττική μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Το ρεκόρ κρουσμάτων έχει θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς με αποτέλεσμα πολλοί να να κάνουν λόγο για γενικευμένο lockdown -τουλάχιστον- σε επίπεδο Περιφερειών.

Στην λήψη ακόμα πιο «αυστηρών» μέτρων για την Αττική φέρνει πιο κοντά η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθώς, στο αρνητικό ρεκόρ των 453 νέων κρουσμάτων, το Λεκανοπέδιο είχε 174.

Το ρεκόρ κρουσμάτων έχει θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς με αποτέλεσμα πολλοί να να κάνουν λόγο για γενικευμένο lockdown -τουλάχιστον- σε επίπεδο Περιφερειών.

Οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά για lockdown στην Αττική, με τον Νίκο Σύψα να αναφέρει, μιλώντας στο MEGA, πως είναι η μοναδική λύση για να μην ξεφύγει η πανδημία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο είναι οι ομάδες του πληθυσμού που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα. Η πρώτη είναι οι μετανάστες, καθώς ζουν πολλά άτομα μαζί σε σπίτια και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες. Η δεύτερη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι. Σε αυτή την ομάδα το πρόβλημα προκύπτει από τους οικείους τους, καθώς κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει πια άλλη επιλογή παρά μόνο τον περιορισμό της κυκλοφορίας σε πιο γενικευμένο βαθμό, και στο τέλος να έρθει και ο αποκλεισμός της Αττικής.

Πριν το lockdown αναμένεται να έρθει μεγαλύτερος περιορισμός της κίνησης, με το sms που γνωρίζαμε.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τέθηκαν χθες σε εφαρμογή, συνεπώς θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη εάν είναι αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, δράση αναμένεται να αναλάβει και η ΕΛ.ΑΣ., με ένα γενικευμένο σχέδιο αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.

Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής: Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις. Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων. Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω. Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες. Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια. Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.

Το ισπανικό μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στους 65+ εξετάζονται από τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική

Με την Αττική να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού όπως υπογράμμισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κάτι που αποτυπώνεται στα δραματικά στοιχεία των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα στην κοινότητα και των σοβαρά ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές επεξεργάζονται νέο πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η χθεσινή ήταν μια ημέρα δύσκολη, με…αρνητικά ρεκόρ για τον μήνα που διανύουμε στην ημερήσια καταγραφή θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού – 453, συνολικά, με τα 174 στην Αττική και τα 184 στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου- αλλά και στις νοσηλείες, με 595 νοσηλευόμενους σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 79 διασωληνωμένοι.

Έχοντας ως στόχο να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης, εφόσον ξέρουν ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνοι κρίκοι με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και να προστατεύσουν δύο συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τους μετανάστες, οι αρμόδιοι μελετούν την εφαρμογή του μοντέλου της Μαδρίτης στην Αττική.

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.

Η «προσομοίωση» του ισπανικού μοντέλου στην Αττική

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά κόκκινων περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο πυλώνες του μοντέλου της Μαδρίτης που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι και για την Αττική. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.

Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών, τα εργαλεία υπάρχουν: πρόκειται για τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους Έλληνες τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο στο γενικό lockdown, και όπως έχει διαμηνυθεί πολλές φορές από όλους τους αρμόδιους, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ,κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: τα καταστήματα κλείνουν στις 10μμ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Στοχευμένες δράσεις για την ευάλωτη ομάδα των μεταναστών

Ο δήμος Αθηναίων είναι αυτός με τα περισσότερα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων. Περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πατήσια έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων – λόγω και των πολλών μεταναστών που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, που πρέπει να ενημερωθούν, να υποβληθούν σε μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και σε περιορισμό μετακινήσεων προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά.

Το γεγονός ότι το πρόβλημα με τις εστίες κορωνοϊού στους μετανάστες αποτυπώθηκε με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία το 50% των ασθενών είναι αλλοδαποί μετανάστες) δείχνει τα αργά αντανακλαστικά των αρμοδίων, κυρίως του ΕΟΔΥ που δραστηριοποιείται συνεργαζόμενος με Μη Κυβερνητικές οργανώσεις στο πεδίο των μεταναστών και των προσφύγων.

Έπειτα από εισηγήσεις του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να μεταφέρονται οι θετικοί στον κορωνοϊό μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδο τους από τα νοσοκομεία προκειμένου να παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές μέχρι να αποθεραπευθούν και να δίδουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού – κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται πάντοτε καθώς μετά το εξιτήριο δεν πηγαίνουν στα νοσοκομείο για επανέλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική τους υγεία αλλά και τον κίνδυνο τυχόν μετάδοσης.

Πηγές: ΑΠΕ, in.gr, protothema,

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα