Αύριο τα μέτρα για Χριστούγεννα – Πιθανό να επιβληθούν σκληρότερα για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας.

Parallaxi
αύριο-τα-μέτρα-για-χριστούγεννα-πιθα-680074
Parallaxi

Πέτσας για κορονοϊό: Αύριο τα μέτρα για Χριστούγεννα – Πιθανό σκληρότερα την Πρωτοχρονιά

Έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές ημέρες, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που τόνισε «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

«Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο» είπε και συνέχισε:

«Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλουμε -και μπορούμε- να τα καταφέρουμε. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μια οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα. Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο και η ελπίδα δεν είναι ευχή, αλλά ορατή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη παραμένει το ιικό φορτίο, λέγοντας ότι «την εβδομάδα που πέρασε είχαμε περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας και των διασωληνωμένων. Παράλληλα όμως, τόσο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Κάνουμε έκκληση, άλλη μια φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρυμένων περιοχών, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για εξειδίκευση των μέτρων ο κ.Πέτσας απάντησε: «Αύριο (22/12) μετά την καθιερωμένη σύσκεψη για το θέμα των ελέγχων θα υπάρξουν ανακοινώσεις αλλά δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εξειδίκευση των υφιστάμενων. Όλα όσα έχουν να κάνουν για τις μετακινήσεις μας ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς».

Για το αν εξετάζεται παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ανέφερε: «Άλλο πράγμα η εισήγηση της επιτροπής και άλλο οι μεμονωμένες απόψεις ειδικών οι οποίοι εκφέρουν δημόσιο λόγο».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι έχει έρθει η μετάλλαξη του ιού στην Ελλάδα.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι στις 26 Δεκεμβρίου φθάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων και την επομένη θα αρχίσει ο εμβολιασμός. Όπως εξήγησε, θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, θα ακολουθήσουν τα γηροκομεία και στη συνέχεια τα 2,4 εκατ. των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών γιατί από αυτή την ηλικιακή ομάδα προέρχεται το 80% των θανάτων και το 60% των διασωληνωμένων.

Lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου – Κλειστά και τα σχολεία

Την ανάγκη να παραταθεί το lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι αν γίνει άρση των απαγορεύσεων νωρίτερα θα υπάρξει αναζωπύρωση του κορονοϊού.   Μάλιστα, επισήμανε ότι και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων θα πρέπει το «απαγορευτικό» να παραταθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.

Εξαδάκτυλος: Πιθανώς να κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο

πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα βρίσκονται υπό εξέταση τα δεδομένα. «Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι. Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Απαγόρευση μετακίνησης: Ποιοι μπορούν να κινηθούν εκτός νομού τα Χριστούγεννα

H απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό θα διατηρηθεί σε ισχύ και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι οι μετακινήσεις μεταξύ νομών δεν θα επιτραπούν, πόσο μάλλον για εκείνους που σχεδιάζουν διακοπές στα εξοχικά τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μόνο περιπτώσεις – εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών. Για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους».

Επομένως, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων που θα επιτραπούν κατ’ εξαίρεση θα αφορούν:

  • λόγους υγείας
  • επαγγελματικούς λόγους
  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Μας ανησυχούν οι συναθροίσεις και οι συναντήσεις στα σπίτια

Αρκουμανέας: Το νέο στέλεχος κορωνοϊού δεν επηρεάζει τα εμβόλια και τα τεστ

Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων και τα μέχρι στιγμής στοιχειά δείχνουν ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100.3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανεας.  Παράλληλα, σημείωσε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα rapid tests φαίνεται πως ανιχνεύουν και το νέο στέλεχος του ιού. Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο κ. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι από το σύνολο των τεστ που διενεργεί ο ΕΟΔΥ παρατηρείται ότι πέφτει η θετικότητα.

Βασιλακόπουλος: Πιθανόν να υπάρξει και στην Ελλάδα μετάλλαξη του κορονοϊού

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, να υπάρχει και στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή αταίριαστοι. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού.

«Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορονοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ.  Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. «Στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό». Μάλιστα, όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, το στέλεχος αυτό έχει φύγει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. και πολύ πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης». Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι «οι εικόνες που είδα χθες στο Σύνταγμα με τρομάζουν, γιατί έχει περάσει ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Όλοι μιλούν για το τρίτο κύμα τον Ιανουάριο.

Για να υπάρξει τρίτο κύμα πρέπει να φύγει το δεύτερο.  Με τη χαλαρότητα που θα υπάρξει λόγω των εορτών, αλλά και το κρύο που γίνεται όλο και πιο τσουχτερό, θα αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα. Θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα θα υπάρξει γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου, οπότε θα έχουμε τα αποτελέσματα από όλες τις γιορτές».

«Καμπάνα» 10.000 ευρώ και λουκέτο σε καφετέρια στη Θεσσαλονίκη

Δημόπουλος: Η μετάλλαξη δεν αυξάνει τη μεταδοτικότητα

Το ζήτημα της μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, σχολίασε ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.

Ο κ. Δημόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «Ο κορονοϊός έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας. Μία μετάλλαξη δεν μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα. «Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις σε περιοχές που δεν έχουν ενδιαφέρον», είπε ο καθηγητής χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «Έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να φτιάξουμε και πιο στοχευμένα εμβόλια». Παράλληλα, τόνισε πως «το χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας θα κρατήσει πολλούς μήνες».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις γιορτές και πώς αυτές θα επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο Θάνος Δημόπουλος δεν απέκλεισε μικρή χαλάρωση των μέτρων κατά του ιού σε περίπτωση που δεν υπάρξει έξαρση μετά τα Χριστούγεννα.

Βόλος: 34χρονη έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό

Στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου έχασε τη μάχη που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή μία 34χρονη, η οποία είχε προσβληθεί από κορονοϊό. Η άτυχη κοπέλα έδωσε πολυήμερο αγώνα, καθώς ήταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ Covid-19 τις προηγούμενες εννέα ημέρες, όμως, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και κατέληξε αργά χθες τη νύχτα. Το τελευταίο 24ωρο άλλοι δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορονοϊό στις κλινικές του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, κατέληξαν. Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 77 και 83 χρόνων. Συνολικά, από τότε που ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου έχουν πεθάνει 96 άτομα.

Πώς θα κλείσουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Γεωργιάδης: Άνοιγμα του λιανεμπορίου σε «ζώνες»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε «ζώνες» αφήνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τις περιοχές που εμφανίζουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.  «Το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε ζώνες της χώρας, όπου έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν κι εφόσον το εγκρίνει η Επιτροπή. Κάθε εβδομάδα συνεδριάζουμε και κάθε εβδομάδα θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας με βάση την πορεία της επιδημίας.

Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και τώρα, αλλά οι δυο περιφέρειες που εξετάζαμε να ανοίξουν, η Κρήτη και η Πελοπόννησος, δεν ήταν ολόκληρες και αυτό δημιούργησε ανησυχία μεταφοράς. Φέρνω ένα παράδειγμα. Στην Κρήτη, στον χάρτη που μας παρέδωσαν, μπορούσε να ανοίξουν οι νομοί Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, αλλά όχι Ηρακλείου. Σκεφτήκαμε ότι αν το κάναμε θα ρισκάραμε πρώτον την υγεία όλης της νήσου γιατί μπορεί από το Ηράκλειο να πήγαιναν σε άλλον νομό για να ψωνίσουν κι αυτό δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε και θα υπήρχε ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την Κρήτη και δεύτερον θα υπήρχε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των εμπόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το click away έχει αρχίσει και λειτουργεί και οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ προσθέτοντας ότι «υπάρχουν καταστήματα που έχουν κάνει το 50% του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι». Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, «καθώς αν δούμε ότι υπάρχει αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας και ανησυχία για τον ιό και μας πουν οι επιστήμονες ότι πρέπει να αναστείλουμε την εφαρμογή του μέτρου, θα την αναστείλουμε». Αναφορικά με τις καθυστερημένες παραδόσεις των εταιρειών ταχυμεταφορωών (courier), ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «πριν ξεκινήσουμε την πρώτη καραντίνα η αγορά κούριερ διακινούσε 80.000 πακέτα ημερησίως και ξαφνικά εκτοξεύτηκαν στα 150.000. Οι εταιρείες και αποθήκες νοίκιασαν και προσωπικό προσέλαβαν.

Ωστόσο στη δεύτερη καραντίνα, όλο τον μήνα Νοέμβριο, καθότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί πάρα πολύ, είχαμε μέσο όρο ηλεκτρονικών παραγγελιών 250.000 πακέτα την ημέρα, άρα και 100.000 περισσότερα σε σχέση με την υψηλότερη μέρα της πρώτης καραντίνας». Πρόσθεσε δε ότι μπαίνοντας στον Δεκέμβριο και προχωρώντας προς τις γιορτές, οι παραγγελίες αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, φτάνοντας μια μέρα ακόμα και τις 800.000 και με έναν μέσο όρο και 500.000 πακέτα την ημέρα, το σύστημα κατέρρευσε. Τέλος, επανέλαβε ότι αρχές του έτους θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα για την επιδότηση δημιουργίας ιστοσελίδων από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 5.000 ευρώ.

Λινού : Πού μπορεί να οφείλεται η μετάλλαξη του ιού

Απαντήσεις για τη μετάλλαξη του ιού και κατά πόσο είναι πιο μεταδοτικό το νέο αυτό στέλεχος έδωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής PROLIPSIS, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο Θέμα Fm, είπε ότι διερευνάται αν είναι όντως πιο μεταδοτικός αυτός ο τύπος και επιπλέον αν είναι εξίσου ευαίσθητος στο εμβόλιο.

«Αυτή τη στιγμή» όπως τόνισε, «γίνονται έλεγχοι και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Αγγλία, ενώ σε 2-3 μέρες θα γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει με την μετάλλαξη του». Υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα σημείωσε η κ. Λινού, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται ο τύπος μετάλλαξης να οφείλεται και στη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βρετανία. Όπως είπε, «είναι βασισμένο σε μοντέλα και όχι στα εργαστηριακούς ελέγχους για αυτό και πρέπει να δουν οι επιστήμονες αν είναι αλήθεια ή αν είναι θέμα συμπεριφοράς».

Για το εμβόλιο, ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ άλλωστε τονίζουν ότι θα πάρει χρόνια ώστε να μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφεύγει τις συνέπειες του εμβολίου.

Τι είπε για τα rapid τεστ

Η Αθηνά Λινού άσκησε παράλληλα κριτική, στην πρόταση της ομάδας των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας για εθελοντική βάση διενέργειας των rapid test. Όπως είπε, δεν κατανοεί τον λόγο που δεν γίνονται τυχαία τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. «Είναι βασικό λάθος στον σχεδιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά, καθώς όπως είπε, «αυτοί που θα δηλώσουν να συμμετάσχουν στην εξέταση είναι όσοι μπορούν και ανησυχούν για την υγεία τους. Ενώ από την άλλη, θα μείνουν απέξω όσοι δεν μπορούν όπως είναι ηλικιωμένοι και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και αρνητές, οι οποίοι και δεν τηρούν τα μέτρα». «Είναι διαφορετικό να γίνεται στον γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε. Επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων Η κυρία Λινού φάνηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική στο άνοιγμα των σχολείων τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Όπως αποκάλυψε μελέτη της Αυστρίας, ανατρέπει όσα ήταν γνωστά έως τώρα. Σύμφωνα με αυτήν, στα σχολεία παρατηρείται μεγάλος αριθμός μετάδοσης.

Πάντως η ίδια προτείνει ότι για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία μεγάλη βοήθεια θα ήταν τα rapid test, τα οποία θα μπορούσαν να γίνονται τυχαία. Τέλος, για τις γιορτές σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι διαφορετικά φέτος τα πράγματα. Η κυρία Λινού προτείνει να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο η όποια συνάθροιση με μικρό αριθμό, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της επαφής με τον ίδιο κύκλο ανθρώπων και όχι εναλλαγές, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και μιας νέας έξαρσης.

Γεροτζιάφας: Τα καθήκοντα των πολιτών και οι αντιδραστικοί που θέλουν να εδραιώσουν τον φόβο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, ethnos.gr, newsit.gr, vradini.gr, ΘΕΜΑ 104,6

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα