Χάος με τα εμβόλια στην Ευρώπη, 650 χιλ. κρούσματα χθες στον κόσμο

Περισσότεροι από 100 εκατ. Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου

Parallaxi
χάος-με-τα-εμβόλια-στην-ευρώπη-650-χιλ-κρο-742909
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

CDC: Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με «χαμηλή επικινδυνότητα» αφού ο οργανισμός είχε καθυστερήσει για εβδομάδες να αναθεωρήσει την οδηγία που αποθάρρυνε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η ανακοίνωση για την άρση της οδηγίας των CDC ότι όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, αναμένεται να αποτελέσει μια τονωτική ένεση για την αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία που εξακολουθεί να πλήττεται και να αγωνίζεται από τις αρχές του 2020, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Ιδιαίτερα, η νέα οδηγία δίνει το πράσινο φως σε εμβολιασμένους παππούδες και γιαγιάδες να ταξιδέψουν αεροπορικώς για να δουν τα εγγόνια τους.

Μια ένωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Air, United Airlines Southwest Airlines και άλλων εμπορικών ομίλων, στις 22 Μαρτίου είχε παροτρύνει τα CDC να επικαιροποιήσουν αμέσως την οδηγία τους συνιστώντας ότι «τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια».

Η νέα οδηγία αναφέρει επίσης ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ Covid-19 πριν ή μετά το ταξίδι τους και δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα μετά το ταξίδι.

Τα CDC τόνισαν ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να ταξιδέψουν για να επισκεφτούν τα εγγόνια τους χωρίς να κάνουν τεστ Covid-19 ή να μπουν σε αυτό-απομόνωση αρκεί να ακολουθούν τις συμβουλές των CDC για να ταξιδεύουν με ασφάλεια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν καταργεί τους περιορισμούς που απαγορεύουν την είσοδο στις ΗΠΑ σε κυρίως μη Αμερικανούς υπηκόους που έχουν πρόσφατα βρεθεί στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Διατηρεί επίσης την απαίτηση ότι σχεδόν όλοι οι διεθνείς επισκέπτες που φτάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

Τα CDC δεν αναθεώρησαν οδηγίες για τα μη εμβολιασμένα άτομα.

«Τα εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε σε όσα αγαπάμε στη ζωή, οπότε ενθαρρύνουμε κάθε Αμερικανό να εμβολιαστεί μόλις έχει την ευκαιρία», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια των Κέντρων, Ροσέλ Γουαλένσκι.

Επιπρόσθετα, η νέα οδηγία σημειώνει ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ Covid-19 πριν από το διεθνές τους ταξίδι, εκτός εάν αυτό απαιτείται από την ξένη χώρα – προορισμό τους και τα εμβολιασμένα άτομα που επιστρέφουν από διεθνή ταξίδια δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, εκτός εάν απαιτείται από πολιτειακές ή τοπικές αρχές.

Τα CDC είχαν αρνηθεί επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες να αλλάξουν αυτή την οδηγία και επανέλαβαν ότι εξακολουθούν να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια λόγω της ανησυχίας για τις νέες παραλλαγές του ιού.

Πολλοί Αμερικανοί δεν ακολουθούν τις συμβουλές των CDC. Η αμερικανική υπηρεσία για την Ασφάλεια των Μεταφορών (TSA) κατέγραψε 1,56 εκατομμύρια άτομα σε αεροδρόμια των ΗΠΑ, λίγο κάτω από τα 1,57 εκατομμύρια την Κυριακή, το οποίο ήταν το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Μάρτιο του 2020. Την τελευταία φορά που ο αριθμός επιβατών αεροδρομίων ήταν κάτω από 1 εκατομμύριο χρονολογείται στις 10 Μαρτίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των διεθνών ταξιδιών και για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα σχεδόν τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν αίρει την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Περισσότεροι από 100 εκατ. Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του Covid-19 στις ΗΠΑ, και όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν εκ νέου τα ταξιδέψουν χωρίς κίνδυνο, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, νέα ένδειξη της σταδιακής ανάκτησης της δραστηριότητας στις ΗΠΑ, όπου οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο.

Από αυτούς τους 100 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν 58 εκατομμύρια — περίπου ένας στους πέντε ενήλικες — έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή έχουν λάβει τις απαιτούμενες δύο δόσεις, ανάλογα με το χορηγούμενο εμβόλιο.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις όταν ταξιδεύουν, φορώντας μάσκα και τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, υπογράμμισαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, στην επικαιροποίηση των συστάσεών τους.

Για ταξίδια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν απαιτείται πλέον καραντίνα ή τεστ για Covid-19 για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ανακοίνωσαν τα CDC.

Αντίθετα, για τα διεθνή ταξίδια, θα πρέπει οι ταξιδιώτες να δείχνουν πάντα ένα αρνητικό τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο τους για να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξακολουθεί να συνιστάται να κάνουν ξανά ένα τεστ για Covid τρεις με πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Λόγω των εαρινών διακοπών, τα ταξίδια αυξήθηκαν ήδη σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως κάνουν check in αρκετές φορές στα αμερικανικά αεροδρόμια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επίπεδο που δεν είχε επιτευχθεί τον τελευταίο και πλέον χρόνο.

Χάρη σε αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού που πραγματοποιείται γρήγορα και στη χαλάρωση των περιορισμών σε πολλές Πολιτείες, η ανάκαμψη γίνεται σταδιακά: 916.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο, κυρίως στους τομείς της αναψυχής, των ξενοδοχείων και της εστίασης, αυτούς που είχαν καταρρεύσει πριν από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.

Eπιβεβαιώνοντας τη θεαματική εξέλιξη της αμερικανικής εκστρατείας εμβολιασμού, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι το 90% των ενηλίκων θα είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό έως τις 19 Απριλίου και ανακοίνωσε τον στόχο των 200 εκατομμυρίων δόσεων κατά την 100η ημέρα της θητείας του.

Ο στόχος του Δημοκρατικού προέδρου είναι οι Αμερικανοί να μπορέσουν να συναθροιστούν “σε μικρές ομάδες” για να γιορτάσουν την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου.

Τρία εμβόλια έχουν πλέον εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες: αυτό της Johnson & Johnson (απαιτείται μόνο μία δόση) και εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna (δύο δόσεις).

Παρά την πρόοδο στον μαζικό εμβολιασμό, η χώρα γνωρίζει μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η πανδημία προκαλεί σχεδόν 1.000 θανάτους ημερησίως κατά μέσο όρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Πασχαλινό Σαββατοκύριακο υπό πίεση

Στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει μια έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα ξεκινά αντίθετα υπό πίεση, με τον εμβολιασμό να έχει μείνει πίσω.

Την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέκρινε τον αργό ρυθμό εμβολιασμού στην ήπειρο, μια καθυστέρηση που χαρακτήρισε “απαράδεκτη”.

“Η περιφερειακή κατάσταση είναι η πιο ανησυχητική που έχουμε παρατηρήσει εδώ και αρκετούς μήνες”, έγραψε με αποδοκιμασία ο Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.

Σε αυτή την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει περίπου πενήντα χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία και οι χώρες της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 ξεπέρασε τους 24.000 την περασμένη εβδομάδα και πλησιάζει “γρήγορα” ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, το 0,31% του πληθυσμού της περιοχής Ευρώπη/Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας λαμβάνει μια δόση κάθε μέρα.

Ο Covid έχει σκοτώσει περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βραζιλία, η οποία μόλις βίωσε τον πιο θανατηφόρο μήνα.

Το ATP 500 του Ρίο, το μεγαλύτερο τουρνουά τένις της Νότιας Αμερικής ακυρώθηκε λόγω της επιδεινούμενης πανδημίας στη χώρα.

Γερμανία: Με εμβόλιο mRNA θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έλαβαν ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca

Με εμβόλιο τύπου mRNA θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών, συνιστά η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) για τη Γερμανία.

Η δεύτερη δόση, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να χορηγηθεί δώδεκα εβδομάδες μετά την πρώτη, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια του συνδυασμού δύο διαφορετικών εμβολίων. Η σύσταση αυτή θα ισχύει μέχρις ότου υπάρξουν νέα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή στην Γερμανία εγκεκριμένα εμβόλια τύπου mRNA είναι της BioNTech/Pfizer και της Moderna.

Την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή, έπειτα από τα νέα περιστατικά θρομβοεμβολών, εξέδωσε οδηγία, σύμφωνα με την οποία, το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει στο εξής να χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ανέφερε πάντως την Παρασκευή ότι η Καγκελαρία γνώριζε από την προηγούμενη Παρασκευή την απόφαση που θα ελάμβανε η Stiko, αλλά η ‘Αγγελα Μέρκελ δεν ανέφερε οτιδήποτε κατά την τηλεοπτική της συνέντευξη την περασμένη Κυριακή. Κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Καγκελάριος, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ομοσπονδιακό πεδίο εφαρμογής της απόφασης, ζήτησε πρώτα την γνώμη του Συμβουλίου Δεοντολογίας και της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina. Από τότε που η Stiko ενημέρωσε την κυβέρνηση έως την Τρίτη που εκδόθηκε η σύστασή της, εμβολιάστηκαν 300.000 άτομα με εμβόλιο της AstraZeneca.

Γερμανία: Αναπόφευκτο ένα πιο αυστηρό lockdown, εκτιμούν διακεκριμένοι επιστήμονες

Αναπόφευκτο θεωρεί ένα αυστηρότερο lockdown στο προσεχές διάστημα, ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité, Κρίστιαν Ντρόστεν, λόγω κυρίως της «βρετανικής» παραλλαγής.

«Δεν θα αποφύγουμε ένα σοβαρό lockdown», δηλώνει ο κ. Ντρόστεν στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και επισημαίνει ότι το μερικό lockdown που εφαρμόστηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο, δεν είχε αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την πιο επιθετική παραλλαγή του ιού. «Οι αριθμοί εκεί αυξήθηκαν, καθώς και τα σοβαρά περιστατικά και αυτά που κατέληξαν σε θάνατο», προσθέτει και εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία κάτι τέτοιο να αποφευχθεί στις μεγάλες γερμανικές πόλεις. «Απαιτείται για αυτό πολιτική δράση τώρα και στήριξη από όσο το δυνατόν περισσότερους», τόνισε.

Σε αντίστοιχο τόνο, η καθηγήτρια μικροβιολογίας Μελανί Μπρίνκμαν κατηγόρησε τους πολιτικούς για καθυστέρηση στην λήψη μέτρων και ημίμετρα στη διαχείριση της πανδημίας. Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η κυρία Μπρίνκμαν ζήτησε μια άμεση και συνολική στρατηγική ανάσχεσης του κορωνοϊού, προκειμένου να αποτραπεί ένα διαρκές lockdown και χαρακτήρισε «αδιανόητα» τα σχέδια χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που ετοιμάζουν κάποια κρατίδια. «Πρόκειται για απερισκεψία. Έχουμε να κάνουμε με νέα παραλλαγή του ιού. Θα εκπλησσόμαστε διαρκώς. Και οι πολιτικοί πρέπει αυτό να το επικοινωνήσουν και να το εξηγήσουν στον κόσμο», δήλωσε η μικροβιολόγος.

Γαλλία: Τρεις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων και δύο ακόμη θάνατοι που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τρεις νέες περιπτώσεις άτυπων θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19, με δύο επιπλέον θανάτους, καταγράφηκαν στη Γαλλία μεταξύ 19 και 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Από την έναρξη των εμβολιασμών, υπάρχουν «δώδεκα περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων» αυτών των σπάνιων θρομβώσεων που έχουν συμβεί στη Γαλλία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM).

Πρόκειται για «άτυπες φλεβικές θρομβώσεις τοπικού χαρακτήρα (κυρίως εγκεφαλικές αλλά και του πεπτικού συστήματος), που μπορεί να συσχετιστούν με θρομβοπενία (ανεπάρκεια αιμοπεταλίων) ή με διαταραχές πηκτικότητας του αίματος».

Η εθνική υπηρεσία, που είχε αναφέρει αυτόν τον κίνδυνο πριν από μια εβδομάδα, «επιβεβαιώνει ξανά την πολύ σπάνια εμφάνιση αυτού του θρομβωτικού κινδύνου» σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαιώνει το θετικό ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου του εμβολιασμού με το εν λόγω εμβόλιο στην πρόληψη του Covid-19.

Αυτά τα περιστατικά εμφανίστηκαν εντός διαμέσου χρόνου εννέα ημερών μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε γυναίκες, χωρίς να έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο κοινό ιστορικό (εννέα άτομα ήταν κάτω των 55 ετών, τρεις ασθενείς άνω των 55 ετών).

Η ANSM συνιστά στα άτομα που έλαβαν αυτό το εμβόλιο να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια αν μετά από τρεις ημέρες επιμένουν συμπτώματα όπως «δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, κοιλιακό άλγος, έντονος πονοκέφαλος, θολή όραση ή μώλωπες μακριά από το σημείο εμβολιασμού».

Η προηγούμενη έκθεση παρακολούθησης ανέφερε εννέα περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συγκροτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να αξιολογήσει τον μηχανισμό δράσης, τυχόν υποκείμενους παράγοντες κινδύνου και τυχόν πρόσθετα δεδομένα για να εξηγήσει τέτοιες περιπτώσεις. Οι παρατηρήσεις τους θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ από την ερχόμενη Τρίτη.

Ιταλία: 21.932 νέα περιστατικά και 481 θάνατοι από κορωνοϊό

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 21.932 περιστατικά κορωνοϊού, με 481 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 331.154 διαγνωστικά τεστ, το 6,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Είναι το ίδιο ποσοστό με χθες.

Μια μέρα νωρίτερα, τα κρούσματα ήταν 23.649 και 501 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία μολύνθηκαν με covid 19 3.629.000 άνθρωποι. Οι θάνατοι είναι 110.328.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 23 ασθενείς περισσότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους, είναι 245 λιγότεροι. Στο 41% των κλινών των ΜΕΘ, έχουν μεταφερθεί ασθενείς με κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται σήμερα και πάλι η Λομβαρδία (3.941) και ακολουθούν η Καμπανία (2.057) και η Απουλία (2.044). Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας, η συνολική κατάσταση παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση, αλλά ο δείκτης μετάδοσης Rt, o οποίος τώρα είναι 0,98, επιβάλλεται να μειωθεί ακόμη σημαντικά.

Γαλλία: Θλιβερό ρεκόρ διασωληνωμένων για το 2021

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι 5.254 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μια αύξηση 145 ανθρώπων σε 24 ώρες και η υψηλότερη ημερήσια αύξηση σε πέντε μήνες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατέγραψαν, επίσης, τη μεγαλύτερη σε εβδομαδιαία βάση αύξηση από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν η Γαλλία βρισκόταν στο δεύτερο πανεθνικό lockdown.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 46.677 νέα κρούσματα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 6,2% σε σύγκριση με πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 4,74 εκατομμύρια κρούσματα.

Η Γαλλία κατέγραψε, επίσης, σήμερα 332 νέους θανάτους από την Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 96.280. Ο νέος απολογισμός περιλάμβανε μονάχα 32 θανάτους σε οίκους ευγηρίας σε διάστημα 3 ημερών.

Τα ποσοστά νεκρών στους οίκους ευγηρίας, τα οποία ανέρχονταν σε μερικές εκατοντάδες την εβδομάδα στα τέλη του 2020, μειώθηκαν κατακόρυφα, καθώς η κυβέρνηση επικέντρωσε την εκστρατεία εμβολιασμού της στους ηλικιωμένους.

Ρωσία: Περισσότεροι από 24.000 οι θάνατοι τον Φεβρουάριο

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι 24.369 θάνατοι στη χώρα τον Φεβρουάριο συνδέονταν με τον COVID-19, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 35% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη ROSSTAT, 14.171 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του COVID-19. Σε άλλες 7.793 περιπτώσεις ανθρώπων που είχε διαγνωστεί πως μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, δεν ήταν ο COVID-19 η βασική αιτία θανάτου. Σε 2.405 περιπτώσεις, υπάρχουν υποψίες πως το σοβαρό οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ήταν η βασική αιτία θανάτου, αλλά απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2021 καταγράφηκαν 37.878 θάνατοι που συνδέονταν με τον COVID-19, κατά νεότερο, αναθεωρημένο προς τα πάνω, απολογισμό της ROSSTAT που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 224.000 ανθρώπους από την εκδήλωσή της, καθώς η ρωσική στατιστική υπηρεσία κατέγραψε πάνω από 160.000 θανάτους εξαιτίας της το 2020.

Ο απολογισμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνεται από τις Αρχές στους καθημερινούς απολογισμούς τους. Κατά τα επίσημα στοιχεία, που αφορούν θανάτους εξαιτίας του COVID-19 που έχουν επαληθευτεί με νεκροψία-νεκροτομή, ο απολογισμός ήταν μέχρι χθες 99.633 νεκροί.

Οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση στη Ρωσία, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διαβεβαιώνει στα τέλη του Μαρτίου πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα του είναι «πολύ καλύτερη» από ό,τι σε άλλες.

Παρά το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά, οι ρωσικές αρχές δεν επέβαλαν γενικό περιορισμό, για να προστατεύσουν την οικονομία, που έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης.

Το Κρεμλίνο βασίζεται στην εκστρατεία ανοσοποίησης για να νικήσει την πανδημία. Ο Πούτιν, 68 ετών, εμβολιάστηκε στα τέλη Μαρτίου, μακριά από τις κάμερες.

Όμως η Ρωσία, που επίσημα έχει καταγράψει πάνω από 4,5 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2, απέχει ακόμη πολύ από το να έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου άρχισε να διατίθεται το Sputnik V.

Μόλις 4 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους, ενώ 6 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον μία. Με άλλα λόγια έχει ανοσοποιηθεί μόλις το 4% των 145 εκατ. πολιτών της Ρωσίας, ποσοστό πολύ κατώτερο από αυτό στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γερμανία: 120 θάνατοι και 18.129 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 18.129 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.873.190, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, ακόμη 120 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 76.895 νεκρούς μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή.

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 788.000 οι νεκροί σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε χθες Παρασκευή το όριο των 25 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, καθώς γνωρίζει τρομακτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό και αρκετές χώρες αναγκάζονται να ενισχύσουν ξανά τα περιοριστικά μέτρα.

Στην περιφέρεια αυτή είχαν καταγραφεί 25.001.533 κρούσματα έως χθες στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις. Ως εκείνη την ώρα, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, όπου ζουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι, είχε καταγράψει 788.721 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19.

Ειδικά η Νότια Αμερική πλήττεται από εξαιρετικά σφοδρό νέο κύμα της πανδημίας, με επίκεντρο τη Βραζιλία. Η επιδημία μοιάζει εντελώς ανεξέλεγκτη στο γιγαντιαίο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, που κατέγραψε περισσότερους από 66.000 θανάτους τον Μάρτιο, τους διπλάσιους από τον Ιούλιο του 2020 – τον χειρότερο μήνα, ως τον περασμένο.

Σε πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες έχει επιβεβαιωθεί η μετάδοση του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, του επιλεγόμενου P1. «Έχουμε παρατηρήσει ότι η παραλλαγή P1 είναι πιο μεταδοτική», είχε επιβεβαιώσει ο Σιλβέν Αλντιγκιέρι του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα ρεκόρ των μολύνσεων, όπως στο Περού (12.916 την Πέμπτη) και των θανάτων, όπως στην Ουρουγουάη (35) που πέρασε το συμβολικό όριο των χιλίων νεκρών επί συνόλου 3,4 εκατ. κατοίκων, εντείνουν τους φόβους πως η περιοχή δεν έχει ακόμα περάσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας.

Στον Ισημερινό περίπου 12 εκατ. κάτοικοι (σχεδόν το 70% του πληθυσμού) υπόκεινται σε νέους περιορισμούς της κίνησης τη νύχτα. Για την ώρα, πάντως, δεν εξετάζεται η αναβολή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 11η Απριλίου.

Η Χιλή, όπου σχεδόν το 90% του πληθυσμού τελεί εκ νέου υπό περιορισμό εδώ και μία εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα σύνορά της θα παραμείνουν κλειστά όλο τον Απρίλιο. Η Βολιβία έκλεισε για έναν μήνα τα σύνορά της με τη Βραζιλία, ενώ στο Περού επιβλήθηκε περιορισμός τις αργίες του Πάσχα.

Οι ελπίδες εναπόκεινται πλέον στον εμβολιασμό: η Χιλή και η Ουρουγουάη, όπου έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου του το 30% και το 20% του πληθυσμού αντίστοιχα, προηγούνται στην περιφέρεια.

Η Αργεντινή, αντιμέτωπη με καθυστερήσεις στις παραδόσεις, παρέλαβε την Πέμπτη ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής Sinopharm, που θα της επιτρέψουν να επιταχύνει.

Στη Βραζιλία, το 8% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση, ωστόσο μόλις το 2,3% έχει λάβει και τη δεύτερη, άρα θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Πλησιάζουν τους 204.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.089 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 190 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 203.854 νεκρούς επί συνόλου 2.247.357 μολύνσεων στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αυτός ο απολογισμός, ο τρίτος βαρύτερος στον κόσμο, είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Την περασμένη Κυριακή, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ήδη ξεπερνούν τους 300.000.

Βραζιλία: Νέο τραγικό ρεκόρ 2.922 θανάτων σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επήλθαν οι θάνατοι άλλων 2.922 ασθενών με τον COVID-19, ενώ διαγνώστηκαν 70.238 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, το οποίο βιώνει τη χειρότερη φάση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέχρι στιγμής, οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 328.206 και οι μολύνσεις τις 12.910.082. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα