Top

Χώρες ανοίγουν τα σύνορα τους – Αντιμέτωπος με δίκη ο Μπολσονάρου

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
χώρες-ανοίγουν-τα-σύνορα-τους-αντιμέ-835849
Parallaxi

Στην πάνω φωτογραφία η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο το τελευταίο 24ώρο – Στην κάτω, η κατάσταση που επικρατούσε το πρωί της Τρίτης 26/10.

Από τη Δευτέρα η Ταϊλάνδη θα ανοίξει για τους αλλοδαπούς εμβολιασμένους κατά της covid-19 ταξιδιώτες σηματοδοτώντας μια μεγάλη χαλάρωση στα σύνορα των χωρών της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού, η οποία καθυστέρησε πολύ περισσότερο από τη Δύση να άρει τους περιορισμούς στα ταξίδια.

Ακολουθούν οι χώρες που ανοίγουν για τους τουρίστες στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού και αυτές στις οποίες παραμένουν σε ισχύ περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Νοτιοανατολική Ασία

Η Ταϊλάνδη θα επιτρέπει από τη Δευτέρα την είσοδο στο έδαφός της χωρίς την υποχρέωση καραντίνας σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες από 46 χώρες και περιοχές, καθώς επιθυμεί να επανεκκινήσει την τουριστική της βιομηχανία που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της.

Άλλες χώρες της περιοχής, που απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό το πρώτο κύμα της covid-19 όμως φέτος επλήγησαν σφοδρά από ένα νέο κύμα της πανδημίας, ακολουθούν το παράδειγμα της Ταϊλάνδης, αν και με πιο αργό ρυθμό.

Η Σιγκαπούρη άρχισε να άρει την υποχρέωση καραντίνας για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από 10 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές, ενώ αναμένεται να προσθέσει και άλλες στον κατάλογο.

Η Ινδονησία άνοιξε στους τουρίστες από κάποιες χώρες το νησί του Μπαλί, αν και το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς και οι επισκέπτες πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους.

Το Βιετνάμ προβλέπει να επιτρέψει σε ξένους ταξιδιώτες να επισκέπτονται το νησί Που Κουόκ από τον Νοέμβριο και η Μαλαισία έχει αντίστοιχα σχέδια για το νησί Λαγνκάουι.

Η Καμπότζη θα ανοίξει και πάλι τις παραλίες Σιχανουκβίλ, Κοχ Ρονγκ και Ντάρα Σακόρ από τις 30 Νοεμβρίου.

Κάποιες άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι Φιλιππίνες και η Μιανμάρ παραμένουν κλειστές στους ξένους τουρίστες.

Βορειοανατολική Ασία

Η ηπειρωτική Κίνα παραμένει κλειστή για τους ξένους τουρίστες, όπως και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Στο Χονγκ Κονγκ έχουν επιβληθεί από τα πιο αυστηρά μέτρα παγκοσμίως, καθώς προβλέπεται καραντίνα 21 ημερών για τους ξένους ταξιδιώτες, γεγονός που επέτρεψε να παραμείνει υπό έλεγχο η πανδημία covid-19, όμως παρέλυσε την τουριστική βιομηχανία.

Νότια Ασία

Αφού ξεπέρασε ένα από τα χειρότερα κύματα της covid-19 παγκοσμίως η Ινδία άνοιξε αυτό τον μήνα τις πόρτες της στους ξένους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα με πτήσεις τσάρτερ, ενώ θα επιτρέψει την είσοδο τουριστών από όλες τις πτήσεις από τα μέσα Νοεμβρίου.

Τα μέτρα που αφορούν την καραντίνα και τη διενέργεια τεστ διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση των ταξιδιωτών.

Τον προηγούμενο μήνα το Νεπάλ άρχισε να δίνει βίζες για τους εμβολιασμένους τουρίστες και ήρε την υποχρέωση καραντίνας με στόχο να προσελκύσει νέους ξένους πεζοπόρους. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2019, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 80% πέρυσι.

Μεταξύ των πρώτων χωρών που άνοιξαν τα σύνορά τους ήταν οι Μαλδίβες, οι οποίες επέτρεψαν την είσοδο ξένων τουριστών τον Ιούλιο του 2020.

Ο αριθμός των τουριστών στη χώρα αυτή που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό έφτασε τις 500.000 πέρυσι, ενώ οι αρχές αναμένουν φέτος 1,5 εκατ, τουρίστες, λίγο λιγότερους από το 2019.

Η Σρι Λάνκα άνοιξε τα διεθνή της σύνορα στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες στις 7 Οκτωβρίου, ενώ το Πακιστάν επιτρέπει την είσοδο ξένων επισκεπτών με την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεικτικό εμβολιασμού κατά της covid-19 και αρνητικό τεστ.

Αυστραλία και Ειρηνικός

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες της.

Η χώρα έκλεισε εντελώς τα σύνορά της στην αρχή της πανδημίας και σκοπεύει να επιτρέψει ως το τέλος του έτους την είσοδο εξειδικευμένων εργαζομένων και διεθνών φοιτητών.

Η Νέα Ζηλανδία παραμένει κλειστή για τους ξένους ταξιδιώτες, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για το άνοιγμά της.

Τα νησιά Φίτζι στον νότιο Ειρηνικό, η οικονομία των οποίων εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό, θα επιτρέψουν από την 1η Δεκεμβρίου την είσοδο στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας αλλά και τις ΗΠΑ.

Εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε πόρισμα που καλεί να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου

Η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας που διενήργησε έρευνα για έξι μήνες σχετικά με την πανδημία του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ενέκρινε αργά χθες Τρίτη πόρισμα το οποίο εισηγείται να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου για εννέα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

Τα επτά από τα ένδεκα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ενέκριναν το κείμενο έκτασης κάπου 1.300 σελίδων, που καλεί να ασκηθούν επίσης ποινικές διώξεις σε βάρος άλλων 77 φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν υπουργών, επιχειρήσεων, καθώς και των τριών μεγαλύτερων γιων του βραζιλιάνου ακροδεξιού προέδρου, όλων τους κοινοβουλευτικών.

Έπειτα από δεκάδες ακροάσεις, άλλοτε καυστικές, άλλοτε σπαρακτικές, η εξεταστική επιτροπή κατηγορεί στο κείμενο την κυβέρνηση ότι «εξέθεσε εσκεμμένα» τους Βραζιλιάνους σε «μαζική μόλυνση».

Πέραν της κατηγορίας περί «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», το πόρισμα προσάπτει επίσης στον αρχηγό του κράτους «κακοδιοίκηση», «τσαρλατανισμό», «υποκίνηση εγκλημάτων».

Μετά την ψηφοφορία, τα μέλη της επιτροπής της Γερουσίας τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πάνω από 606.000 Βραζιλιάνους και Βραζιλιάνες που πέθαναν εξαιτίας της COVID-19.

Το κείμενο, που παρουσιάστηκε από τον εισηγητή Χενάν Καλέιρους την περασμένη εβδομάδα, προτείνει επίσης να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος κάπου ογδόντα προσώπων, φυσικών και νομικών.

Η επιτροπή ωστόσο δεν μπορεί να φθάσει πιο μακριά — το πόρισμά της θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία, τη μόνη αρμόδια για να απαγγείλει κατηγορίες.

Όσο για την περίπτωση του προέδρου, οι ειδικοί θεωρούν την παραπομπή του σε δίκη ελάχιστα πιθανή. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου μπορεί να λογαριάζει στον γενικό εισαγγελέα, τον Αουγκούστου Άρας, μέγα σύμμαχο του αρχηγού του κράτους.

Ωστόσο, το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» ενδέχεται να εκδικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στη Χάγη.

Εγκλήματα «από πρόθεση»

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος –αμφισβητίας των εμβολίων, αρνητής του υγειονομικού πάσου, αντίπαλος των περιοριστικών μέτρων, ακόμα και της χρήσης μάσκας…–, παρότι βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως δεν είναι ένοχος για «απολύτως τίποτα»: «Ξέρουμε πως κάναμε το σωστό από την αρχή». Γι’ αυτόν, η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής είναι «χωρατό».

Οι κατηγορίες, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν βασικά συμβολική σημασία. Καθώς ο ηγέτης της άκρας δεξιάς εξακολουθεί να διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη στη Βουλή για να αποκρουστεί οποιαδήποτε διαδικασία με σκοπό την παύση του και την παραπομπή του σε δίκη.

Για την εξεταστική επιτροπή τα εγκλήματα που του προσάπτει διαπράχθηκαν «από πρόθεση», καθώς ο πρόεδρος και η κυβέρνηση είχαν αποφασίσει να μη ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών με την ελπίδα πως ο πληθυσμός θα αποκτούσε «συλλογική ανοσία»· επρόκειτο για στρατηγική «υψηλού ρίσκου».

Στο πόρισμα καταγγέλλεται ειδικά η «εσκεμμένη καθυστέρηση» στην αγορά εμβολίων, καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να προωθεί αναποτελεσματικές θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη με «τραγικές συνέπειες» για τους Βραζιλιάνους.

Οι γερουσιαστές εστιάστηκαν στην έρευνά τους σε περιστατικά όπως οι τραγικοί θάνατοι δεκάδων ασθενών από ασφυξία τον Ιανουάριο, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου στη Μανάους, στην Αμαζονία, καθώς και στις δοσοληψίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και ιδιωτικούς πάροχους υγείας.

Ένας εξ αυτών, η εταιρεία Prevent Senior, που διαθέτει αλυσίδα νοσοκομείων: κατηγορείται πως διεξήγαγε πειράματα με επισφαλείς θεραπείες σε ασθενείς εν αγνοία τους, μετατρέποντάς τους σε «πειραματόζωα» και υποβάθμιζε τα στοιχεία για τους θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Αποκλεισμός από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης;

Χθες το πρωί οι 11 γερουσιαστές της επιτροπής ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και την εισαγγελία να αναστείλουν τη λειτουργία των λογαριασμών του προέδρου στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Instagram «μέχρι νεοτέρας» επειδή συσχέτισε το εμβόλιο κατά της COVID-19 με το AIDS, σε βίντεο που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο πολιτολόγος Μαουρίσιο Σαντόρου δήλωσε πάντως «επιφυλακτικός» στο ενδεχόμενο αυτό. «Εάν δούμε το παράδειγμα του (πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ, θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ σοβαρό, όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο» προκειμένου ο κ. Μπολσονάρου να αποκλειστεί από το Twitter και το Facebook, εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιτροπή αξίωσε ακόμη ο αρχηγός του κράτους να «ανακαλέσει», εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο «εθνικής εμβέλειας», όσον αφορά «τη συσχέτιση του εμβολίου κατά της COVID-19 και του AIDS», επί ποινή προστίμου περίπου 7.700 ευρώ.

«Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε τέτοιου τύπου συμπεριφορές», τόνισαν οι γερουσιαστές, που ζήτησαν επίσης να αποκλειστεί η πρόσβαση του προέδρου στους λογαριασμούς του για να αποτραπεί «η καταστροφή αποδεικτικού υλικού».

Τη Δευτέρα, η πλατφόρμα βίντεο YouTube ανέστειλε για μία εβδομάδα κάθε δραστηριότητα του προέδρου της Βραζιλίας στο κανάλι του σε αυτή και απέσυρε το επίμαχο βίντεο, ενώ το κατέβασαν επίσης το Facebook και το Instagram.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2019 ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που κάνει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του επικοινωνίας μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης –έχει πάνω από 40 εκατομμύρια ακολούθους και «φίλους»– διασπείρει συχνά λαθεμένες πληροφορίες, ειδικά για την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Αυστραλία: Θα επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια προς και από το εξωτερικό εντός 2021

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα άρει ως τα τέλη του έτους την απαγόρευση να ταξιδεύουν οι πολίτες στο εξωτερικό χωρίς ειδική άδεια και θα ανοίξει επίσης τα σύνορα στους πλήρως εμβολιασμένους για την COVID-19 ταξιδιώτες και ξένους φοιτητές.

Δεκαοκτώ και πλέον μήνες μετά το κλείσιμο των αυστραλιανών συνόρων, για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να εξασφαλίζουν άδεια κατ’ εξαίρεση για να βγουν από τη χώρα, διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.

Η αναγγελία καταγράφεται καθώς το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους κατά της COVID-19 πλησιάζει πια τον στόχο του 80% στη χώρα της Ωκεανίας.

Η υπουργός Εσωτερικών, η Κάρεν Άντριους, εξήγησε πως αν και καταρχήν η προτεραιότητα θα δοθεί στους αυστραλιανούς πολίτες, θα χαλαρώσουν προοδευτικά και για τους αλλοδαπούς, στο μέτρο που το ποσοστό των εμβολιασμένων θα αυξάνεται.

«Πριν από το τέλος της χρονιάς, προβλέπουμε πως θα υποδεχόμαστε εξειδικευμένους εργαζόμενους και ξένους φοιτητές εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθούν οι αλλαγές αυτές στις αρχές του μήνα, διαβεβαίωσε πως η Αυστραλία βρίσκεται πλέον «πολύ κοντά» στο να ανακοινώσει τη δημιουργία νέας ταξιδιωτικής «φούσκας», αυτή τη φορά με τη Σιγκαπούρη, που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη πως οι Αυστραλοί δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους.

Οι πτήσεις του αυστραλιανού αερομεταφορέα Qantas προς την πόλη-κράτος αναμένεται να ξαναρχίσουν την 22η Νοεμβρίου.

«Εργαζόμαστε για τη συγκεκριμενοποίηση του χρονοδιαγράμματος ώστε να επιτρέπεται και σε άλλους κατόχους θεωρήσεων εισόδου, πέραν των πλήρως εμβολιασμένων Αυστραλών που θα πηγαίνουν στη Σιγκαπούρη ή θα επιστρέφουν, να έρχονται στην Αυστραλία», δήλωσε ο κ. Μόρισον στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 7.

Την 20ή Μαρτίου 2020, η Αυστραλία επέβαλε συνοριακούς περιορισμούς που συγκαταλέγονταν στους αυστηρότερους στον κόσμο για να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Επί σχεδόν 600 πτήσεις, τα αεροσκάφη που εκτελούσαν διεθνείς πτήσεις παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος, τα ταξίδια στο εξωτερικό μειώθηκαν δραματικά.

Οικογένειες από διάφορες ηπείρους χωρίστηκαν. Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί αποκλείστηκαν στο εξωτερικό, ενώ αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα παγιδεύτηκαν στην Αυστραλία, χωρίς να μπορούν να δουν τους φίλους ή τα μέλη των οικογενειών τους.

Οι διατάξεις για τις καραντίνες θα εξαρτώνται πάντως από το πού φθάνει κανείς στην Αυστραλία.

Αν και το Σίδνεϊ ήρε την καραντίνα για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν, άλλες πολιτείες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμη πιο χαμηλά, επιβάλλουν ακόμη υποχρεωτική και δαπανηρή καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο στους ταξιδιώτες με δικά τους έξοδα.

Ιστορικό χαμηλό στην Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.451 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 585 ασθενείς με την COVID-19. Οι περισσότεροι θάνατοι (482) καταγράφηκαν στη νότια πολιτεία Κεράλα, επίκεντρο της πανδημίας το τελευταίο διάστημα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 162.661 (–1.155 σε 24 ώρες).

Με 455.653 θανάτους επί συνόλου 34.215.653 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ (738.716) και τη Βραζιλία (606.246), και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ρεκόρ στη Βουλγαρία

Οι υγειονομικές αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν σήμερα πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.813 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ 124 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη φτωχή χώρα της Βαλκανικής με κάπου 7 εκατ. κατοίκους έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 23.440 νεκρούς επί συνόλου 580.000 και πλέον μολύνσεων.

Σε πτέρυγες νοσοκομείων για ασθενείς με την COVID-19 στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατάσσεται τελευταία ως προς τον εμβολιασμό νοσηλεύονται πάνω από 7.300 άνθρωποι. Το λεγόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει φθάσει ξανά στα όριά του το σύστημα υγείας της Βουλγαρίας, που ήδη μαστίζεται από τρομακτικές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα