Top

Χωρίς κενό κρεβάτι οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Πρώτο «ναι» για τις παρελάσεις - Τι εξετάζει η κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας.

Parallaxi
χωρίς-κενό-κρεβάτι-οι-μεθ-της-θεσσαλον-712944
Parallaxi

Με μόλις 4 κρεβάτια έχουν μείνει οι ΜΕΘ Covid στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι ΜΕΘ και μόνο 4 κλίνες είναι κενές στα νοσοκομεία της Κεντρνικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ:

ΑΧΕΠΑ 15 στις 15 ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 15 στις 15 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 11 στις 11 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 22 στις 22 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στις 8 ΚΑΤΕΡΙΝΗ 4 στις 4 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 4 στις 5 ΣΕΡΡΕΣ 8 στις 10 ΕΔΕΣΣΑ. 2 στις 3 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 6 στις 6

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 6 στις 6 ΚΟΖΑΝΗ 5 στις 5

Κλειστές κλίνες ΜΕΘ λόγω αναστολών εργασίας

Παράλληλα, όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν μπορούν λόγω των αναστολών εργασίας στο ανεμβολίαστο προσωπικό να αναπτυχθούν νέες κλίνες. Πιο αναλυτικά στο νοσοκομείο “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” είναι κλειστές 9 κλίνες ΜΕΘ που προέρχονται από δωρεά και στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ 2 κλίνες επίσης από δωρεά.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν αυτή τη στιγμή 71 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στην κορύφωση του τρίτου κύματος λειτουργούσαν 193 κλίνες.

“Εάν δεν επιστρέψουν πίσω οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή εργασίας με δύο rapid test την εβδομάδα, θα δούμε τος επόμενες ημέρες αρκετούς διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ να χάνουν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση εάν επιμείνει, θα αναλάβει τις ευθύνες της”, τονίζει ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΟΕΔΗΝ. Μιχάλης Γιαννακός.

Βασιλακόπουλος: Κίνδυνος να ξαναζήσουμε ό,τι πέρυσι στη Θεσσαλονίκη

Πρώτο «ναι» για τις παρελάσεις – Τι εξετάζουν στο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας

«Το 2021 δεν είναι 2020», λένε μετ’ επιτάσεως κυβερνητικές πηγές, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει και φέτος νέο lockdown του ίδιου τύπου με τον περασμένο χειμώνα. Οι πρόσφατοι περιορισμοί που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες περιοχές που εισήλθαν στο «κόκκινο» δεν είναι lockdown, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «αλλά πρόκειται για τους ήδη υφιστάμενους περιορισμούς που ισχύουν από το καλοκαίρι και εφαρμόστηκαν και σε νησιά, όπως για παράδειγμα στη Μύκονο».

Η πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πάμε σε νέο lockdown εκφράστηκε και χθες κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Εντουαρτ Χέγκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας, οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του λόγου του. Στην κυβέρνηση άλλωστε θεωρούν πως ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι ίδιος με τον περυσινό, καθώς –παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός προχωράει με αργούς ρυθμούς– ήδη ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανοσία είτε λόγω του εμβολίου είτε λόγω νόσησης.

Η ειλημμένη, πάντως, απόφαση να μην πάμε σε νέα καραντίνα δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία ξυπνούν τις περυσινές άσχημες μνήμες, όταν από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησε το σφοδρότερο κύμα πανδημίας έως τώρα στη χώρα μας.

Σαρηγιάννης: Με τις παρελάσεις μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα

Η απάντηση στην ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου ξεδιπλώνεται σε δύο σκέλη: πρώτον, αυστηρότερη τήρηση των μέτρων τα οποία υπάρχουν και δεύτερον αύξηση των εμβολιασμών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σκέλος του εμβολιασμού είναι οι 600.000 μη εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, που δυνητικά είναι αυτοί που μπορεί να γεμίσουν τα νοσοκομεία και να πιέσουν το σύστημα Υγείας. Εκεί θα δοθεί το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο βάρος, με κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως όσο ο χειμώνας προχωράει και ο κίνδυνος αυξάνεται τόσο θα ανεβαίνουν και τα ποσοστά του εμβολιασμού.

Με την πιθανότητα lockdown αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει καν στο τραπέζι, το μεγάλο ερώτημα περιστρέφεται γύρω από τις μεγάλες εορτές του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα τις παρελάσεις της 28ης και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 του μηνός.

Σχολιάζοντας χθες το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειξε πως η κυβέρνηση κινείται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, προς την κατεύθυνση να γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα και για τον εμβολιασμό, καθώς θα ήταν σαν να είμαστε στο ίδιο με πέρυσι σημείο. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα τα παρακολουθούμε. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές και θρησκευτικές λειτουργίες, οι οποίες έγιναν με ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως φέτος «δεν είναι το ίδιο με πέρυσι εξαιτίας του εμβολιασμού. Και δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε ούτε στιγμή». Κατέληξε δε, σημειώνοντας πως «έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων λειτουργίας διαφόρων δραστηριοτήτων που καλύπτει και ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως βούληση της κυβέρνησης είναι να γίνουν και οι παρελάσεις και η λιτανεία του Αγίου Δημητρίου με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

ΠΗΓΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / thetoc.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα