Χριστούγεννα: Θα ελέγχεται όποιος κινείται μετά τις 22:15
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ως μεγάλο crash test για την τήρηση των μέτρων θεωρείται το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, αφού δεν αποτελεί μυστικό ότι ο μεγάλος φόβος τόσο του κυβερνητικού, όσο και του επιστημονικού επιτελείου της χώρας μας αφορά τα δυο ρεβεγιόν, όπου αναμένεται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.
Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου.
Όπως αποκαλύπτει το MEGA, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον άνθρωπο βρίσκεται εκτός σπιτιού, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά.
Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες.
Ρεβεγιόν με άτομα που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα
Πάντως, αυτό που θέλουν να εκπέμψουν ως μήνυμα από την κυβέρνηση και αναμένεται να το πουν και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης την Τρίτη, είναι πως το ασφαλέστερο θα ήταν να κάνουμε ρεβεγιόν με τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα.
Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε μετακινήσεις και συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε καιρό να δούμε.
Τα Χριστούγεννα θα κρίνουν… την Πρωτοχρονιά
Την ίδια στιγμή, από το πως θα κυλήσουν η 24η και η 25η Δεκεμβρίου αναμένονται να κριθούν τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς.
Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα πιο σκληροί περιορισμοί.
Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/Biontech για τον κορωνοϊό που θα αριθμεί 9.750 δόσεις όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Την επόμενη ημέρα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας) ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού τους προσωπικού.
Στις 28 θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.
Έως τις 30 Δεκεμβρίου εκτός απροόπτου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την τελική συμφωνία είναι να έχει λάβει τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Έως τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.
Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Ποιοί θα εμβολιαστούν πρώτοι
Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με τον ευρωπαϊκό συντονισμό στην προμήθεια εμβολίων η διαθεσιμότητα θα είναι σταδιακή και συνεπώς κάθε χώρα μέλος κάνει την προτεραιοποίησή της στους πληθυσμούς που θα εμβολιάσει.
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος και η προτεραιοποίηση στηρίζεται στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή θάνατο ή στη διαρκή έκθεση στον ιό.
Στην Ελλάδα, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι υγειονομικοί», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας σε δομές όπως οίκοι ευγηρίας ή χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα.
Οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν είναι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών.
Η κ. Θεοδωρίδου, τόνισε πως ακόμη και όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε «το πρόβλημα δεν τελειώνει». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα αλλά χρειάζεται προσοχή και πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να τηρούμε την υγιεινή των χεριών.
Οι τρεις προϋποθέσεις για την έγκριση εμβολίων
Σχετικά με την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και στην «πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση».
Διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις που αξιολογούν και εγκρίνουν τα εμβόλια, όπως ο FDA εξετάζουν αυστηρά τα στοιχεία και τις κλινικές μελέτες και πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:
Ασφάλεια, δηλαδή να μην έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ανοσογονικότητα, δηλαδή να αυξάνουν τα προστατευτικά για το άτομο αντισώματα.
Αποτελεσματικότητα, δηλαδή να προσφέρουν την προστασία του εμβολιαζομένου όταν εκτεθεί στη νόσο.
Το εμβόλιο των Pfizer/Biontech σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα κέντρα εμβολιασμού – 123 κέντρα στο νομό Θεσσαλονίκης
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να δέχονται τα πρώτα ραντεβού για εμβολιασμό τα 123 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη. Όσοι δεν μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω φαρμακείων, όπου ήδη παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 28 του μήνα, αναμένεται να γίνουν τα πρώτα ραντεβού για δωρεάν τεστ σε πολίτες. Την ίδια ώρα, αχτίδα ελπίδας για ύφεση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αφήνουν τα δύο θετικά σε 140 rapid test που έγιναν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.
Πτώση κρουσμάτων, 505 οι διασωληνωμένοι, στα ύψη παραμένει ο αριθμός των θανάτων (πίνακες)
ΑΔΕΔΥ: Να αναγνωριστεί η λοίμωξη κορωνοϊού ως επαγγελματική ασθένεια
Την επίσημη αναγνώριση της λοίμωξης από κορωνοϊό ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος, την αναφορά και την καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου που σχετίζονται με την εργασία, καθώς και θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου COVID-19 που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους, ζητά η ΑΔΕΔΥ. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι εν μέσω lockdown «συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών της κοινωνίας».
«Είναι εγκληματικό οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν, αν θα προστατεύονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που νοσήσουν από την νόσο Covid-19 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Την ίδια στιγμή, «οι ελλιπείς έλεγχοι, η αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα Covid-19 στους χώρους δουλειάς και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει ακόμη και τη ζωή του».
Όπως επισημαίνεται, «στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών Covid-19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT», ενώ στον αντίποδα «από την αρχή της πανδημίας πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χώρες εκτός αυτής έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και προχώρησαν στην αναγνώριση του COVID19 ως επαγγελματική ασθένεια παρέχοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».
Ισχυρό το πλήγμα της πανδημίας στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2020
Μανωλόπουλος για μετάλλαξη ιού: Απειροελάχιστη η πιθανότητα να επηρεάσει το εμβόλιο
Καθησυχαστικός σχετικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, εμφανίστηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Χαρακτήρισε απειροελάχιστη την πιθανότητα η εν λόγω μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Για να αλλάξει η επίδραση του εμβολίου, θα πρέπει να έχουμε πολλούς πολυμορφισμούς, χιλιάδες πολυμορφισμούς, και να αλλάξει τόσο πολύ η πρωτεΐνη ώστε να μην την αναγνωρίζει και να την αντιμετωπίζει το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού μας κάτι που είναι απίθανο. Έχει μεταλλάξεις αλλά είναι ελάχιστες», εξήγησε ο καθηγητής φαρμακολογίας.
Σχετικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα που φέρεται να έχει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι είναι αρκετά πιθανόν να ισχύει αλλά μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η εκτίμηση των Βρετανών επιστημόνων στηρίζεται κυρίως σε θεωρητικά μοντέλα και δεν έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά.
Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να εντείνουμε την προσοχή μας στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν, δηλαδή χρήση μάσκας, αποστάσεις, όχι στις συναθροίσεις.
Σχετικά με ενδείξεις για υψηλότερη τάση προσβολής παιδιών, ο καθηγητής εξήγησε ότι επίσης πρόκειται για κάτι που μένει να αποδειχθεί και πως σε κάθε περίπτωση και τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας όπως και οι μεγάλοι.
Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr, ethnos.gr, in.gr, MEGA