Covid-19: Ποιος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

Ρεκόρ κρουσμάτων για μια ακόμα ημέρα σε χώρες του εξωτερικού - Νέο «καμπανάκι» από ΠΟΥ.

Parallaxi
covid-19-ποιος-είναι-ο-κίνδυνος-επαναμόλυνση-875324
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο το πρωί της Τετάρτης 26/1 – Κάτω, η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Τρίτης.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας – ΠΟΥ: «Πολύ υψηλός» ο παγκόσμιος κίνδυνος από την Όμικρον

Τις τελευταίες εφτά ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 21 εκατομμύρια νέα κρούσματα Νέο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

Το επίπεδο του κινδύνου που εγείρει η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 παραμένει πολύ υψηλό, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

«Με βάση τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος, ο παγκόσμιος κίνδυνος που συνδέεται με την Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», τονίζει ο οργανισμός. Τις τελευταίες εφτά ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 21 εκατομμύρια νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός σε εβδομαδιαία βάση που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας.

Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 5% κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έναντι 20% κατά τη διάρκεια της αμέσως προηγούμενης. Ο δείκτης επίπτωσης σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται κατά «πιο αργό» τρόπο, σημειώνει ο ΠΟΥ, καταγράφοντας ακόμα 50.000 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 – αριθμός που παρέμεινε σταθερός την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.

Η παραλλαγή Όμικρον παραμένει η κυρίαρχη σε παγκόσμια κλίμακα. Η επίπτωση της παραλλαγής Δέλτα βρίσκεται σε «συνεχή πτώση», ενώ οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα και Γάμμα κυκλοφορούν πλέον «πολύ λίγο». «Οι χώρες που γνώρισαν αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 είδαν ή αρχίζουν να βλέπουν μείωσή τους» το τρέχον διάστημα, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Η Όμικρον εντοπίστηκε στο 89,1% των δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν και εξετάστηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες.

Τα στοιχεία που μεταφορτώθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID δείχνουν ακόμη ότι η παραλλαγή Δέλτα, που ήταν προηγουμένως η κυρίαρχη, δεν αντιπροσωπεύει πλέον παρά μόλις το 10,7% των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Συχνά γεννιέται η απορία σε άτομα που μολύνθηκαν από κορονοϊό για το αν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν και πότε.

Η ισχύς και η διάρκεια της ανοσίας μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 είναι πράγματι πολύ σημαντικές για την κλινική πρακτική, αλλά και για τον ευρύτερο σχεδιασμό των προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών δημόσιας υγείας.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι συγγραφείς συνέθεσαν και μετα-ανέλυσαν όλα τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πιθανότητα επαναμόλυνσης από κοροναϊό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία του άρθρου αυτού. https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M21-4245

Συμπεριλήφθηκαν 18 μελέτες, που διερεύνησαν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τον κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα χωρίς προηγούμενη μόλυνση. Μεταξύ των μελετών, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης κυμαινόταν από 0% έως 2,2%. Με άλλα λόγια, σε άτομα με πρόσφατη λοίμωξη SARS-CoV-2 αποφεύχθηκε 80% ως 98% των συμπτωματικών λοιμώξεων με παραλλαγές αρχικού τύπου ή Άλφα συγκριτικά με μη εμβολιασμένα, μη προηγουμένως μολυσμένα άτομα.

Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση των δεδομένων, η προηγούμενη μόλυνση μείωσε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης κατά 87% (95% CI 84% έως 90%), ισοδυναμώντας με 4,3 λιγότερες λοιμώξεις ανά 100 άτομα στον γενικό πληθυσμό (διαφορά κινδύνου -0,043, 95% CI -0,071 έως -0,015) και μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγείας (διαφορά κινδύνου -0,043, 95% CI -0,069 έως -0,016], και 26,6 λιγότερες λοιμώξεις ανά 100 άτομα σε δομές παροχής φροντίδας (διαφορά κινδύνου -0,266, 95% CI -0,449 έως -0,083). Η προστασία παρέμεινε πάνω από 80% για τουλάχιστον 7 μήνες.

Τα αποτελέσματα για τους ηλικιωμένους ήταν λιγότερο σαφή. Οι μέθοδοι για την ανίχνευση και τη διάγνωση της λοίμωξης διέφεραν μεταξύ των μελετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμιά από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν δεν ακολούθησε ασθενείς μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα ή Όμικρον.

Συμπερασματικά, πριν από την εμφάνιση των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον, τα άτομα με πρόσφατη μόλυνση είχαν ισχυρή προστασία έναντι των συμπτωματικών επαναμολύνσεων από κοροναϊό για 7 μήνες σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα. Μένει να διερευνηθεί η ανθεκτικότητα της προστασίας επαναμόλυνσης από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές.

Τσεχία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού, κατέγραψε 39.614 νέα κρούσματα του ιού το περασμένο 24ωρο, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το τσεχικό υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για το δεύτερο ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που ανακοινώνεται αυτήν την εβδομάδα στην Τσεχία, έπειτα από τα 30.367 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το 24ωρο της Δευτέρας στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αναμένει μια κορύφωση των λοιμώξεων από την παραλλαγή Όμικρον αυτόν τον μήνα.

Στο «κόκκινο» και στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο ρεκόρ μολύνσεων covid-19, 12.399, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τα περισσότερα κρούσματα να οφείλονται στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Η χώρα της ΕΕ, λιγότερο από το 30% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων της οποίας έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, κατέγραψε και ρεκόρ θανάτων, 73.

Συνολικά στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 903.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 32.869 θάνατοι.

Η νέα κεντρώα κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει έκκληση στους Βούλγαρους, που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια, να ανοσοποιηθούν προκειμένου να μην ασκηθεί πίεση στα νοσοκομεία, γεγονός που θα την αναγκάσει να υιοθετήσει αυστηρότερους περιορισμούς.

Περίπου 5.300 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή την περίοδο με cοvid-19, εκ των οποίων 692 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η πρόσφατη άνοδος του αριθμού των παιδιών που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό ώθησε τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις διακοπές για τη μέση του σχολικού έτους, οι οποίες ξεκινούν στις 29 Ιανουαρίου, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας.

Περισσότερο από το 38% των μαθητών πλέον κάνουν τηλεκπαίδευση, ενώ από αύριο Πέμπτη τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ στην πρωτεύουσα Σόφια θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας του και θα πρέπει να κλείνουν στις 22:00.

Νότια Κορέα: Ρεκόρ 13.000 και πλέον κρουσμάτων

Στη Νότια Κορέα σημειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 13.000, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, 53 ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου της κρούσματος.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 13.012 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 32 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη Νότια Κορέα έφθασε τους 6.620 νεκρούς επί συνόλου 762.983 μολύνσεων, κατά τα δεδομένα της KCDA. Ο δείκτης θνητότητας υποχώρησε στο 0,87%.

Ο αριθμός τον μολύνσεων από τον ιό είναι για δεύτερη συναπτή ημέρα ο υψηλότερος από την 20ή Ιανουαρίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στη νοτιοκορεάτικη επικράτεια, και θεαματικά αυξημένος από το ρεκόρ της προηγουμένης (8.571).

Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε στους 385 (–7 σε 24 ώρες).

Έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 το 85,5% του πληθυσμού (43,87 εκατ. από τα 52 εκατ. κατοίκους), ενώ το 50,3% (25,78 εκατ.) έχει λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία της KCDA.

Μολαταύτα οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι οι μολύνσεις μπορεί να γίνουν πενταψήφιες τις επόμενες ημέρες, ξεπερνώντας τις 30.000 την ημέρα, αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός εξάπλωσης της Όμικρον.

Οι αρχές ανησυχούν καθώς τις επόμενες ημέρες θα εορταστεί το νέο σεληνιακό έτος· καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Αναθεωρούν επίσης τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Στο εξής, η κορυφαία προτεραιότητά μας θα είναι η μείωση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και των θανάτων», συνόψισε ο πρωθυπουργός Κιμ Μπου-κιουμ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης υπουργικού κλιμακίου σήμερα.

Η διάρκεια της καραντίνας για τους εμβολιασμένους που μολύνονται μειώνεται στις επτά ημέρες από τις δέκα.

Ινδία: Ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια τα κρούσματα

Η Ινδία ξεπέρασε σήμερα Τρίτη το ορόσημο των 40 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 285.914 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 665 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε τους 491.127 νεκρούς επί συνόλου 40.085.116 μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία, που ειδικοί θεωρούν υποτιμημένα.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 2.223.018,παρότι μειώθηκαν κατά 13.824 σε 24 ώρες.

Η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα