Covid-19: Πώς προσαρμόζονται τα σχολεία ανά τον κόσμο
Η εικόνα της πανδημίας στον πλανήτη το τελευταίο 24ωρο.
Πάνω, η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο το πρωί της Δευτέρας 24/1 – Κάτω η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Κυριακής
Ο κόσμος διέρχεται εδώ και δύο χρόνια τη χειρότερη εκπαιδευτική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ λόγω της πανδημίας covid-19 με μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, όμως κατά τη δεύτερη χρονιά της υγειονομικής κρίσης σημειώθηκαν πρόοδοι.
Οι χώρες προσαρμόζονται
Σύμφωνα με την Unesco τα προβλήματα που προκάλεσε στην εκπαίδευση η πανδημία αποτελούν τη χειρότερη εκπαιδευτική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ.
“Ωστόσο παρατηρούμε μια αξιοσημείωτη αλλαγή μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2021 και του Ιανουαρίου του 2022: δεν κλείνουν πια μαζικά τα σχολεία, οι χώρες κατάφεραν να σταθεροποιήσουν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρούν τα σχολεία ανοικτά χάρη στην υιοθέτηση ενισχυμένων και ασφαλών υγειονομικών πρωτοκόλλων”, τονίζει η Unesco.
Πολλές χώρες –ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βραζιλία, ακόμη και το Μεξικό– υιοθέτησαν μέτρα όπως το κλείσιμο τάξεων ανά περίπτωση αλλά και πιο παραδοσιακά, όπως η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιταλία οι μαθητές υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικά τεστ για την covid-19.
Αυτή την περίοδο τα σχολεία είναι ανοικτά σε 35 χώρες. Σε όλο τον κόσμο 25 χώρες επέλεξαν να αναβάλουν για λίγες ημέρες την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Δώδεκα επέλεξαν να τα κλείσουν εντελώς, έναντι 40 την ίδια περίοδο πέρυσι, σημείωσε η Unesco.
“Το μήνυμα ότι είναι ζωτικής σημασίας τα σχολεία να μένουν ανοικτά, από κοινωνική άποψη και για την ευημερία των παιδιών, έχει περάσει σε διάφορες χώρες”, εξηγεί.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι χώρες που ανέστειλαν τη λειτουργία των σχολείων τους για το μεγαλύτερο διάστημα, περισσότερες από 60 εβδομάδες, είναι το Μπανγκλαντές, το Κουβέιτ, οι Φιλιππίνες, η Ουγκάντα και η Βενεζουέλα.
Στον αντίποδα, τέσσερις χώρες δεν έκλεισαν ποτέ τα σχολεία τους από την αρχή της πανδημίας: η Λευκορωσία, το Μπουρούντι, το Ναούρου και το Τατζικιστάν.
Καμία δεκαριά δεν ανέστειλαν ποτέ εντελώς τη λειτουργία των σχολείων, ανάμεσά τους η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.
Επιπτώσεις
Το κλείσιμο των σχολείων, ανεξαρτήτως διάρκειας, έχει δραματικές συνέπειες, κυρίως για τις χώρες με μέσο και χαμηλό εισόδημα. Σε αυτή την κατηγορία το ποσοστό των παιδιών που επηρεάζονται από την ελλιπή μάθηση –το οποίο έφτανε το 53% πριν την πανδημία– ενδέχεται να φτάσει το 70%.
Σε κάποιες περιοχές της Βραζιλίας, του Πακιστάν, της αγροτικής Ινδίας, της Νότιας Αφρικής ή ακόμη και του Μεξικού, μεταξύ άλλων, καταγράφονται σημαντικές απώλειες στη μάθηση των μαθηματικών και της ανάγνωσης.
Σύμφωνα με την Unesco, με ορίζοντα το 2030, “καμία περιοχή του κόσμου δεν προβλέπεται να πετύχει να προσφέρει σε όλα τα παιδιά δευτεροβάθμια εκπαίδευση”, “οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι μόνο το ένα τρίτο των μαθητών θα έχουν βασικές ικανότητες στα μαθηματικά” και “το 33% των μαθητών δεν θα είναι σε θέση να διαβάσουν μια φράση στο τέλος του δημοτικού”.
Μακροπρόθεσμα, η γενιά των παιδιών που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο σχολείο κινδυνεύει να χάσει σχεδόν 17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα εξαιτίας της ανεπάρκειας που τους προκάλεσε το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας, προειδοποιούν η Παγκόσμια Τράπεζα και υπηρεσίες του ΟΗΕ.
“Η απώλεια στη μάθηση που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά είναι ηθικά απαράδεκτη. Και η ενδεχόμενη αύξηση της ελλιπούς μάθησης ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες στην μελλοντική παραγωγικότητα, τα έσοδα και την ευημερία αυτής της γενιάς των παιδιών και των νέων, των οικογενειών τους και των παγκόσμιων οικονομιών”, εκτίμησε ο Χάιμε Σαανέδρα παγκόσμιος διευθυντής για την εκπαίδευση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον οποίο επικαλείται μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.
Προτεραιότητα πλέον είναι “να φέρουμε πίσω στο σχολείο όλα τα παιδιά, κυρίως τα κορίτσια σε κάποιες χώρες”, επεσήμανε η Unesco.
Γερμανία: 63.393 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 28 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία προστέθηκαν 63.393 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 8.744.840, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 28 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στους 116.746 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τουρκία: 185 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 65.503 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες
Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 65.503 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 392.281 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 10.947.129.
Οι θάνατοι 185 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 85.969 νεκρούς από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην Τουρκία.
Από τη 14η Ιανουαρίου 2021 έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 κάπου 52,26 εκατομμύρια άνθρωποι –επί συνόλου πληθυσμού 83 εκατ.–, ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 140,74 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων αναμνηστικών.
Βενεζουέλα: Ρεκόρ 2.401 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι χθες Κυριακή σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Επιβεβαιώθηκαν 2.401 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και σημειώθηκαν 3 θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε, κατά τα επίσημα στοιχεία –που ειδικοί, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν υποτιμημένα– τους 5.402 νεκρούς επί συνόλου 467.864 μολύνσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μαδούρο, η επιδημιολογική κατάσταση «χειροτέρεψε τις τελευταίες μέρες». Ωστόσο επισήμανε ότι το 96% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και κάλεσε τους πολίτες να ανοσοποιήσουν τα παιδιά τους. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα παραμείνει ανοικτή, παρά την έξαρση των κρουσμάτων, για να μην τρωθούν οι οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες
Βραζιλία: 135.080 κρούσματα του νέου κορονοϊού
Η έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον συνεχίζεται στη Βραζιλία, όπου χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 135.080 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 296 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.
Η γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα 213 εκατ. κατοίκων καταγράφει έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη: μετρά ως αυτό το στάδιο 623.097 νεκρούς επί συνόλου 24 εκατομμυρίων και πλέον (επακριβώς 24.044.255) μολύνσεων.
Ινδία: 306.064 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 439 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 306.064 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 439 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.
Παρότι μειώθηκαν σε σχέση με την προηγουμένη, είναι η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που ανακοινώνονται πάνω από 300.000 μολύνσεις, το σύνολο των οποίων έχει πλέον ξεπεράσει τα 39,5 εκατομμύρια (έφθασαν τις 39.543.328). Η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε τους 489.848 νεκρούς, πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, που θεωρούνται υποτιμημένα από ειδικούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ