Top

Η «διαμάχη» για το ξέσπασμα του ιού — «Παιχνίδι που καίει» σε Ευρώπη – ΗΠΑ – Κίνα

Μετά από τις ΗΠΑ και η Βρετανία ζητάει "εξηγήσεις" από το Πεκίνο για το ξέσπασμα του ιού - Μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών μετά τη νέα διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα.

Parallaxi
η-διαμάχη-για-το-ξέσπασμα-του-ιού-590627
Parallaxi

Μετά από τις ΗΠΑ και η Βρετανία ζητάει “εξηγήσεις” από το Πεκίνο για το ξέσπασμα του ιού – Μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών μετά τη νέα διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα 

ΕΕ – Χρηματιστήρια: Μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών μετά τη νέα διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα

Βουτιά κάνουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν από την αργία της Πρωτομαγιάς και βρέθηκαν προ μίας νέας διαμάχης των ΗΠΑ και της Κίνας για την κρίση του κορωνοϊού, η οποία προκάλεσε μεγάλη πτώση των μετοχών των κλάδων που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον οικονομικό κύκλο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 2,3% στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα μετά τα κέρδη 6% που σημείωσε τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης μετοχών της Ευρωζώνης Stoxxe κατέγραφε πτώση 3%. Οι ευαίσθητοι αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη κλάδοι – όπως αυτοί του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών – αποτελούν τα μεγαλύτερα βαρίδια, υποχωρώντας έως και 5%.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp βούλιαξε 16,4% μετά τη δήλωση της διοίκησης προς το προσωπικό της ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει νέα οικονομική πίεση παρά την πώληση της μονάδας των ανελκυστήρων. Οι περισσότερες αγορές της Ευρωζώνης αισθάνθηκαν, επίσης, την πίεση από την πτώση των δεικτών της Wall Street την Παρασκευή μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή νέων δασμών στην Κίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκτοξεύοντας στα ύψη την ένταση με την Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε χθες ότι υπάρχει «ένας μεγάλος αριθμός ενδείξεων» πως ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Η κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε στο κύριο άρθρο της ότι ο Πομπέο μπλοφάρει.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλό επίπεδο σχεδόν δύο μηνών την περασμένη εβδομάδα, αφού χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία προχώρησαν στο άνοιγμα των οικονομιών τους και εν μέσω ελπίδων μίας θεραπείας της νόσου COVID-19, καθώς το φάρμακο της Gilead Sciences κατά του ιού, το remdesivir, βοήθησε στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας ασθενών. Ωστόσο, τα στοιχεία από την έρευνα της εταιρείας IHS Markit έδειξαν ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης βυθίστηκε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο, που είναι η χαμηλότερη τιμή από τότε που άρχισε η έρευνα στα μέσα του 1997, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασαν εργοστάσια να κλείσουν και τους καταναλωτές να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι αναλυτές μετοχών της JP Morgan υποβάθμισαν τη σύσταση για την αγορά μετοχών της Ευρωζώνης σε «ουδέτερη» από «μεγάλου βάρους», αναφέροντας ότι η κλίση της σε μετοχές, όπως οι τραπεζικές, αποτελεί βαρίδι και ότι η αντίδραση της πολιτικής στην κρίση της COVID-19 είναι πιο αδύναμη. Αναμένουν, επίσης, οι παγκόσμιες μετοχές «να περάσουν μία φάση παγίωσης/αδυναμίας» με τον μελλοντικό λόγο τιμών προς κέρδη να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα 20 ετών.

Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX σημείωνε απώλειες 3,1% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούσε 3,6% καθώς οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών PSA και Renault έκαναν βουτιά μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις γαλλικών αυτοκινήτων μειώθηκαν σχεδόν 89% τον Απρίλιο. Η μετοχή της Roche σημείωνε άνοδο 0,3% καθώς έλαβε έκτακτη έγκριση από τις ΗΠΑ για το τεστ αντισωμάτων που θα δείχνει αν οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας λέει πως το Πεκίνο θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, αλλά αρνείται να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών

Η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες τις οποίες μοιράσθηκε με τις άλλες χώρες αναφορικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, όμως η εξέταση του ρόλου της θα πρέπει να γίνει αργότερα, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός άμυνας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι, σύμφωνα με την υπό τις ΗΠΑ κοινοπραξία υπηρεσιών πληροφοριών Five Eyes, η Κίνα είπε ψέματα σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Ερωτηθείς από τον ραδιοσταθμό LBC, αν η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα γνωστοποίησε στον κόσμο την έκταση της κρίσης, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Πιστεύω πως πρέπει».

«Ο χρόνος για την νεκροτομή αυτού που συνέβη θα έρθει αφού θα το έχουμε θέσει όλοι υπό έλεγχο και θα το έχουμε ξεπεράσει και οι οικονομίες μας θα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα», δήλωσε ο Γουάλας.

«Η Κίνα είναι ανάγκη να είναι ανοικτή και διάφανη για όσα έμαθε, για τις ανεπάρκειές της, αλλά και για τις επιτυχίες της», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC σχετικά με δημοσίευμα της Australian Saturday Telegraph ότι σε 15σέλιδη έκθεση της Five Eyes αναφέρεται πως η Κίνα εσκεμμένα αποσιώπησε ή κατέστρεψε στοιχεία για το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού πράγμα που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές, ο Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Καθημερινά παίρνω δελτία πληροφοριών από τις υπηρεσίες μας σ’ όλο τον κόσμο. Δεν σχολιάζω μεμονωμένα δελτία, τι έχω και τι δεν έχω δει. Θα ήταν λάθος».

Η Five Eyes –συμμετέχουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία– αποτελεί την εξέλιξη μιας μυστικής συμμαχίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ βρετανικών και αμερικανικών ομάδων κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης.

ΗΠΑ: Ρωσία -Κίνα εκμεταλλεύονται τον κορονοϊό για τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη

Η Ρωσία και η Κίνα εκμεταλλεύονται την κρίση της επιδημίας του κορονοϊού για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ, χαρακτηρίζοντας κακόβουλες τις προσπάθειες προώθησης του εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας Huawei.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την πανδημία ως μέσο για να επενδύσουν σε νευραλγικής σημασίας βιομηχανία και υποδομές, με επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας μακροπρόθεσμα», δηλώνει στην εφημερίδα La Stampa ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κίνα και η Ρωσία θα προσπαθήσουν να κερδίσουν επιρροή στην Ιταλία με την αποστολή βοήθειας.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανταγωνιστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα συμφέροντά τους, θα προτάξουν τα συμφέροντά τους για να δημιουργήσουν διχόνοια στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη», λέει. «Η Huawei και το 5G είναι σημαντικά παραδείγματα αυτής της κακόβουλης δραστηριότητας της Κίνας».

Οι δηλώσεις του Μαρκ Εσπερ ακολουθούν τις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσοινγκτον διαθέτει πλήθος στοιχείων ότι η διασπορά του κορονοϊού ξεκίνησε από κινεζικό εργαστήριο Ιολογίας στην πόλη Γουχάν.

Τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία προσέφεραν την βοήθειά τους στην Ιταλία, με την αποστολή ιατρικών ομάδων, ιατρικού εξοπλισμού και προστατευτικού υλικού στην χώρα που επλήγη πρώτη και σκληρότερα στην Ευρώπη.

Η ρωσική βοήθεια, στην οποία περιλαμβάνεται αποστολή ιατρικού προσωπικού του ρωσικού στρατού, έφερε στο κέντρο της προσοχής την περιορισμένη βοήθεια που η Ιταλία έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντιμετωπίζουν την προσφορά βοήθειας ως γεωπολιτική ενέργεια.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τις χώρες να μποϊκοτάρουν την κινεζική Huawei στην δημιουργία των δικτύων 5G και να εξετάζουν προσεκτικά τον εξοπλισμό που προέρχεται από την άλλη κινεζική εταιρεία του τομέα, την ZTE. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για κατασκοπεία των τηλεπικοινωνιών. Οι δύο κινεζικές εταιρείες αρνούνται ότι ο εξοπλισμός τους ενέχει κινδύνους ασφαλείας.

«Η εξάρτηση από κινέζους προμηθευτές μπορεί να καταστήσει νευραλγικής σημασίας συστήματα ευάλωτα σε διακοπές, χειραγώγηση και κατασκοπεία. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας στην επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών», προειδοποίησε ο Εσπερ.

ΗΠΑ-Κίνα: Η εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναθεωρεί την προεκλογική στρατηγική της, κατηγορώντας το Πεκίνο για τον κορονοϊό

Η στρατηγική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί την Κίνα για το ξέσπασμα του κορονοϊού ενεργοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον, ενώ τώρα απλώνεται στις υπόλοιπες ΗΠΑ, σχολιάζει το POLITICO.

Στο Ουισκόνσιν, ένας πολιτειακός γερουσιαστής εισήγαγε νομοσχέδιο στο οποίο επικρίνονται «η αμέλεια και οι εχθρικές ενέργειες» της κινεζικής κυβέρνησης.

Στη Βιρτζίνια, ένας συντηρητικός ραδιοφωνικός παραγωγός συζήτησε τρόπους με τους οποίους, η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να τιμωρήσει την Κίνα που προκάλεσε την πανδημία στον κόσμο.

Στο Κολοράντο, μία ακτιβίστρια που διαμαρτύρονταν για τις διαταγές παραμονής στο σπίτι ήρθε αντιμέτωπη με έναν εργαζόμενο των υπηρεσιών υγείας σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. «Πηγαίνετε στην Κίνα αν θέλετε τον κομμουνισμό» φώναζε η ίδια «Πηγαίνετε στην Κίνα».

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να εστιάσει στην Κίνα τον θυμό του για τον κορονοϊό αποτελεί μέρος της στρατηγικής που υλοποιεί η προεκλογική ομάδα για την επανεκλογή του.

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου προσπαθεί να αναθεωρήσει ένα προεκλογικό μήνυμα το οποίο είχε προηγούμενα επικεντρωθεί στην οικονομική ευημερία. Τώρα, με την οικονομία να έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, η ομάδα για την επανεκλογή του Τραμπ εργάζεται ώστε να μετατρέψει τον προεκλογικό αγώνα του 2020, σε ένα δημοψήφισμα για το ποιος θα είναι ο πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα, ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ χαρακτήρισε «Μπάιντεν του Πεκίνου» τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν.

“Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ιός”, ένα βίντεο animation από την Κίνα διακωμωδεί την αντίδραση των ΗΠΑ στην επιδημία

Η Κίνα δημιούργησε μια μικρή ταινία animation με τίτλο Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ιός – Once upon a virus, με την οποία διακωμωδεί την αμερικανική αντίδραση στην επιδημία του κορονοϊού χρησιμοποιώντας δύο φιγούρες Lego για να αναπαραστήσει τις δύο χώρες.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο έχουν επιδοθεί σε πόλεμο δηλώσεων για την προέλευση του κορονοϊού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στο τέλος του 2019 και έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι σίγουρος ότι ο ιός SARS-CoV-2 προήλθε από κινεζικό εργαστήριο, όμως αρνήθηκε να δώσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.

Στην ταινία animation, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ανοίγει η αυλαία για να αποκαλυφθεί μια σκηνή στην οποία βρίσκονται δύο φιγούρες Lego, ένας Κινέζος μαχητής που φορά μάσκα και το Άγαλμα της Ελευθερίας. «Ανακαλύψαμε έναν νέο ιό», λέει ο μαχητής.

«Ε, και;», απαντά το Άγαλμα της Ελευθερίας. «Είναι απλώς μια γρίπη».

Καθώς ο μαχητής εκδίδει προειδοποιήσεις για τον ιό και απαριθμεί τις βασικές ημερομηνίες στην εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα, το Άγαλμα της Ελευθερίας απαντά με απαξίωση, όπως έκανε αρχικά και ο Τραμπ στις συνεντεύξεις Τύπου όταν υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της ασθένειας.

«Ακούτε τι λέτε;», ρωτά ο μαχητής καθώς το Άγαλμα της Ελευθερίας αρχίζει να γίνεται κόκκινο από τον πυρετό και του βάζουν ορό.

«Έχουμε πάντα δίκιο, αν και αντιφάσκουμε», απαντά αυτό. «Αυτό αγαπώ σε εσάς τους Αμερικάνους, τη συνέπειά σας», λέει ο μαχητής.

Από τις 29 Απριλίου, όταν αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι στο YouTube του Xinhua, το βίντεο έχει περισσότερα από 960.000 views, ενώ το έχουν αναρτήσει στο Twitter και Κινέζοι διπλωμάτες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι παραπλάνησε την παγκόσμια κοινότητα για τη σοβαρότητα της επιδημίας, ενώ υπάρχουν διάφορες εκκλήσεις για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για την προέλευση του ιού.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα