Top

Διανύουμε μια απόλυτα κρίσιμη εβδομάδα της πανδημίας-Χριστούγεννα στο σπίτι

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

Parallaxi
διανύουμε-μια-απόλυτα-κρίσιμη-εβδομά-684957
Parallaxi

Ολα κρίνονται τώρα για τον κοροναϊό – Τι περιμένουν οι επιστήμονες

«Αυτή η εβδομάδα είναι καίριας σημασίας, καθώς εάν δεν διαπιστωθεί συνολικά σταθεροποίηση η κατάσταση θα είναι ελαφρώς ανησυχητική. Αρχικά αναμένουμε τα πρώτα θετικά σημάδια στη Θεσσαλονίκη – ήδη υπάρχουν σχετικές ενδείξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν – καθώς το lockdown εφαρμόστηκε νωρίτερα», αναλύει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας

Το απόλυτο επιδημιολογικό «crash test» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα, καθώς κάθε ημέρα που θα περνά θα είναι κρίσιμος αξιολογητής για την πορεία της χώρας. Κυβέρνηση και επιστήμονες αναζητούν αγωνιωδώς στα καθημερινά δεδομένα σημάδια σταθεροποίησης, με τον κόκκινο συναγερμό να ηχεί μονίμως σχετικά με την εκθετική αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων που ασκούν πλέον απελπιστική πίεση στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» και της Μάρθας Καϊτανίδη, το κέντρο του προβληματισμού παραμένει η Θεσσαλονίκη και συνολικότερα η Βόρεια Ελλάδα, όπου η εικόνα χαρακτηρίζεται από παράγοντες του χώρου ζοφερή και συνεπακόλουθα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι έως και την Κυριακή το μεσημέρι στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Μακεδονίας και Θράκης, λάμβαναν φροντίδα 1.745 ασθενείς με λοίμωξη έπειτα από μόλυνσή τους με τον πανδημικό ιό ενώ την ίδια ώρα 205 ασθενείς είχαν διασωληνωθεί εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών.

Υπό τις ασφυκτικές συνθήκες υπερπληρότητας στο ΕΣΥ τα σενάρια περί μετατροπής του Βελλιδείου σε χώρο νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid παύουν να μοιάζουν μακρινά, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ήδη έχουν «στρατολογηθεί» στη μάχη κατά του κορωνοϊού τα ιδιωτικά θεραπευτήρια – έχουν παραχωρήσει στο Δημόσιο κρεβάτια εντατικής θεραπείας ενώ πλέον έχουν ενεργό ρόλο στο εφημεριακό σύστημα της πόλης – και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά η ζήτηση για κλίνες συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό.

Παράλληλα, συμπτώματα κόπωσης διαπιστώνονται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της ευρείας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι δύο ασθενείς από την Καρδίτσα, νοσηλεύονται στη ΜΕΘ-Covid του νοσοκομείου Χαλκίδας.

Σύψας σε ΣΚΑΪ: Προετοιμαστείτε για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη

Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, κάτι που συνέβη και στην Ιταλία. «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», τόνισε ο καθηγητής.

Για την τεράστια πίεση που ασκείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο σύστημα υγείας, τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν  και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη. Προέβλεψε Χριστούγεννα μόνοι μας στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.

Μαθηματικό μοντέλο: Πότε προβλέπεται άρση του lockdown στην Ελλάδα

Ο δείκτης θετικός βαρόμετρο στις εκτιμήσεις – Στο τέλος της εβδομάδας θα φανεί σταθεροποίηση – Αρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου Κυβέρνηση και ειδικοί δίνουν μάχη με το χρόνο για να περιορισθεί η επιθετική διασπορά του κορονοϊού που εξακολούθησε να καλπάζει και την περασμένη εβδομάδα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι καθοριστική, όπου οι ειδικοί επιστήμονες περιμένουν την σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας. Τι όμως πρόκειται να συμβεί στην πραγματικότητα;

Πραγματοποιώντας στις 16 Νοεμβρίου προσομοίωση με το αλάνθαστο μέχρι σήμερα μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.), φαίνεται ότι όντως την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει μία μικρή σταδιακή υποχώρηση και σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων, δίνοντας σημάδια αισιοδοξίας για τη μελλοντική εξέλιξη της νόσου.

Δείκτης θετικότητας των τεστ: Είναι ακόμα ψηλά Μία άλλη παράμετρος πλην των ημερήσιων κρουσμάτων ενσωματώθηκε στο μοντέλο στο 2ο κύκλο της πανδημίας, αυτή του δείκτη θετικότητας των τεστ, δηλαδή το ποσοστό των θετικών τεστ στα συνολικά τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται. Ενσωματώθηκε επίσης στο μοντέλο και η παράμετρος της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο δείκτης θετικότητας των τεστ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πρέπει να είναι κάτω από το 4%, ενώ σύμφωνα με οδηγίες διεθνών οργανισμών ο δείκτης ιδανικά δεν πρέπει να ξεπερνάει το 2%.

Θετικές ενδείξεις

Για την αισιοδοξία που προκάλεσε η ανακοίνωση της Μoderna σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της παθολογικής κλινικής στο Metropolitan General, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως επεσήμανε, “αυτήν τη στιγμή έχουμε δύο πολύ καλές πλατφόρμες εμβολίων, με 90%-95% αποτελεσματικά, εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, απρόσμενα ψηλά, και μέχρι τώρα είχαμε αυτό το μικρό μειονέκτημα στο μοντέλο της Pfizer, το οποίο φαίνεται να χρειάζεται βαθιά κατάψυξη. Αυτό θα το ξεπερνούσαμε με διάφορες μεθοδολογίες, που θα ακολουθήσει και η εταιρεία και φυσικά και τα συστήματα υγείας. Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται πως το ξεπερνά αυτό το θέμα. Χρειάζεται απλώς θερμοκρασία δωματίου, οπότε η διάθεσή του είναι ευκολότερη οπότε είναι και αυτό εξαιρετική λύση για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, Η τελική λύση θα είναι βέβαια η ανοσία μέσω του μαζικού εμβολιασμού.

Αυτά τα δύο εμβόλια που έχετε ακούσει είναι της ίδιας τεχνολογίας, δηλαδή μεταφέρουμε γενετικό υλικό στον ασθενή που δημιουργεί παραγωγή αντιγόνων, πρακτικά πρωτεϊνών που όταν ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μας τον πολεμά, δημιουργεί μία ανοσιακή απάντηση και έτσι καταφέρνει να μην δημιουργηθεί λοίμωξη. Υπάρχουν κι άλλες πλατφόρμες. Υπάρχει η πλατφόρμα των αντιγόνων, δηλαδή χρησιμοποιούμε έτοιμα αντιγόνα, όχι γενετικό υλικό, και υπάρχει και η τεχνολογία του εξασθενημένου ιού, του αδρανοποιημένου ιού που δίνουμε έτοιμο αδρανοποιημένο ιό, ο οποίος προκαλεί την ίδια διαδικασία. Όλα αυτά στόχο έχουν να διεγείρουν το ανοσιακό μας σύστημα, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που μολυνθούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό και να τον καταπολεμήσουμε”.

Όσο για το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός είπε: “Καλά φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα” και πρόσθεσε “στην καλύτερη των περιπτώσεων, νομίζω αρχές του 2021 θα έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς. Ο στόχος τους θα είναι να προστατεύσουν αφενός το υγειονομικό προσωπικό ούτως ώστε να μπορούν οι γιατροί, νοσηλευτές, σώματα ασφαλείας και άλλες τέτοιες δυνάμεις πληθυσμού να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, και αφετέρου τους ευάλωτους πληθυσμούς ώστε να γλυτώσουμε τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Αυτοί είναι οι άμεσοι στόχοι. Ο επόμενος στόχος είναι να εμβολιάσουμε έναν μεγάλο αριθμό πληθυσμού ούτως ώστε να ξεπεράσουμε αυτό που λέγεται ανοσία αγέλης, που χρειάζεται δηλαδή για να ανοσοποιηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων, ποσοστό του πληθυσμού πάνω από 60%-70% για να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε τη λοίμωξη ή να τη φέρουμε σε επίπεδα επιδημίας, τύπου γρίπης. Αυτό θα πάρει χρόνο, σίγουρα θα χρειαστεί το τέλος του χρόνου και σίγουρα θα χρειαστεί επιπλέον ένα τρίμηνο εξάμηνο για να παγιωθούν τα αποτελέσματα και να έχουμε το τελικό ποθούμενο που είναι ο έλεγχος της λοίμωξης” υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του lockdown, τόνισε: “Τη βδομάδα που μας έρχεται, έως τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα σχετικά με τη διασπορά, τουλάχιστον να πετύχουμε οριζοντίωση της καμπύλης, ούτως ώστε την άλλη εβδομάδα να αρχίσει να πέφτει προς τα κάτω και υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει τάση ελάττωσης της ανοδικής καμπύλης της νόσου αυτής. Μέχρι τότε θα έχουμε συνεχώς τις συνέπειες της μεγάλης διασποράς”.

Πηγές: Σκαι/ethnos.gr/tanea/antenna

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα