Διάθεσιμα όλα τα εμβόλια για τους 35-39 – Πέντε περιστατικά θρομβώσεων στο μικροσκόπιο

Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί από πλευράς συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα.

Parallaxi
διάθεσιμα-όλα-τα-εμβόλια-για-τους-35-39-πέ-749794
Parallaxi

Σε εξέλιξη είναι η «Επιχείρηση Ελευθερία» με τις Αρχές να εκπονούν σχέδιο για το άνοιγμα της πλατφόρμας για νέες ηλικιακές ομάδες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα Τετάρτη, 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού – Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Η δυναμικότητα και ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται σταδιακά. Μέχρι τη Δευτέρα 24/05 ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση στα νησιά ήταν 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε στο 20%, είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους την Δευτέρα.

Ο ίδιος μίλησε επίσης για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εμβολιαστική κάλυψη της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς από το 11% στο 25% και η Σύρος από το 12% στο 23%. Για την εβδομάδα που διανύουμε στα 19 νησιά η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού ξεπερνάει το 90%. Ο κ. Θεμστοκλέους αναφέρθηκε όμως και σε πέντε νησιά στα οποία. η πληρότητα των ραντεβού είναι κάτω από 35% και είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλλονιά.

Αναφερόμενος στους πολίτες που έχουν νοσήσει και μπορούν, πλέον, να εμβολιαστούν με μία δόση μετά από 6 μήνες έως 12 μήνες είπε ότι αν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο.

Αλλαγές στο εμβόλιο;

Για τη δυνατότητα να αλλάξουν εμβόλιο οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε πως η σύσταση των επιστημόνων είναι συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις.

«Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, δεν έχει μελετηθεί σε τέτοιο βαθμό η κάλυψη της ανοσίας με αλλαγή του εμβολίου» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε πως η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, εκτός των περιπτώσεων που εμφανίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από τους επιστήμονες».

«Πιστεύουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό» πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμπλήρωσε πως ξεκινά ο εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι τρόφιμοι των φυλακών, οι τοξικοεξαρτημένοι και άλλοι.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες

  • Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 68,9%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 65,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 69,9%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 75,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 81,75%.
  • ​Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 66,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76%.​
  • Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 57,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76,35%.​
  • Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 59% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης φτάνουμε στο 70,5%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 66%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 41,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 61%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, το 26% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 56,2%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό πάει στο 45%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 30-39, το 17% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα λειτουργεί για ταξίδια και μετακινήσεις

«Διαβατήριο» για ταξίδια και μετακινήσεις και όχι μόνο φαίνεται ότι θα αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού πολύ σύντομα. Άλλωστε σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη συμφώνησε πλέον να υπάρξει ένα κοινό πιστοποιητικό το οποίο θα αξιοποιηθεί κυρίως για τα ταξίδια και τις ελεύθερες μετακινήσεις. Πρόκειται για μία απόφαση που θα ευνοήσει τον τουρισμό ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, είναι σημαντικό για τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες, καθώς όπως είπε όλοι θέλουν να διευκολυνθούν για να ταξιδέψουν.

Μετά τη σχετική πολιτική απόφαση πάντως θα αποσταλεί αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανακοινώσει επίσημα ότι οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών έχουν εγκρίνει την πολιτική συμφωνία.

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τη θέση του κατά την πρώτη ανάγνωση, στη σύνοδο της ολομέλειάς του στις 7-10 Ιουνίου, μετά την οποία το Συμβούλιο θα εγκρίνει επισήμως τους κανονισμούς που θα υπογραφούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι σχετικοί κανονισμοί υποχρεωτικά και για τις 27 χώρες θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Ιουλίου.

Η Ευρώπη πάντως αναγνωρίζει σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού προς ώρας μόνο τα 4 εμβόλια που επισήμως έχουν λάβει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Εμβόλια

Όπως επισημαίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχει τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen.

«Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση» σημειώνεται επίσης από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Γεγονός που σημαίνει πως μια χώρα μπορεί σε εθνικό επίπεδο να αναγνωρίσει ένα εμβόλιο μη εγκεκριμένο στην ΕΕ και να επιτρέπει στους τουρίστες να την επισκέπτονται.

Οι ελευθερίες χωρίς καραντίνες

Πάντως φαίνεται πως εναπόκειται πλέον σε κάθε χώρα της Ευρώπης για το πως θα αξιοποιήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εάν δηλαδή θα θέσει ως όρο το πιστοποιητικό για δραστηριότητες όπως εστίαση, κινηματογράφους, θεάματα, γυμναστήρια κ.λ.π., ενώ από την 1η Ιουλίου η χρήση του πιστοποιητικού θα είναι υποχρεωτική για τις 27 χώρες.

Ακόμη και στη χώρα μας που η κυβέρνηση από την αρχή είχε επισημάνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό και ότι δεν θα περιορισθούν οι ελευθερίες όσων δεν εμβολιασθούν, έχει πλέον ανοίξει για τα καλά η συζήτηση να δοθούν προνόμια σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Κάτι που δεν έχει αποκλείσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα κράτη μέλη που θα αποδεχθούν επισήμως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα πρέπει να θέτουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Δηλαδή τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν μέτρα όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, εκτός εάν είναι αναγκαίοι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Τα προσωπικά δεδομένα

Τα ευρωπαϊκά όργανα διαβεβαιώνουν ότι τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

«Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR)» αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.

Προβληματισμός για τις θρομβώσεις – Οι 5 περιπτώσεις που είναι στο μικροσκόπιο

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, οι οποίες εξετάζουν 5 περιστατικά θρομβώσεων που σημειώθηκαν μετά από εμβολιασμό με εμβόλια κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη στο OPEN TV, τα τέσσερα από τα περιστατικά που διερευνώνται αφορούν σε άτομα που εμβολιάστηκαν με Astrazeneca και το ένα άτομο που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson.

Μάλιστα τα τρία περιστατικά με Astrazeneca είναι στην Κρήτη, όπου μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 40.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σημειώνεται πως ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει καταγραφεί στη Θήβα και αφορά γυναίκα που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson.

Το νεότερα από τα περιστατικά που ερευνούν οι επιστήμονες αφορά μία 36χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν από τις 22 Μαΐου σε νοσοκομείο της Λέσβου και τώρα μεταφέρθηκε στο Ιπποκρατειο με συμπτώματα θρόμβωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, δέκα ημέρες πριν μπει στο νοσοκομείο. To περιστατικό έχει καταγραφεί στην κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ, και αναμένεται να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του από τους αρμόδιους.

Λιγοστές ελπίδες για την 44χρονη στην Κρήτη – Βελτίωση για την 47χρονη

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει διασωληνωμένη η 44χρονη γυναίκας από την Κρήτη που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Οι συγγενείς της γυναίκας έχουν κάνει γνωστό πως οι γιατροί τους ενημέρωσαν πως η 44χρονη είναι κλινικά νεκρή και πως οι ελπίδες να κερδίσει τη μάχη είναι λίγες. «Τώρα περιμένουμε από τους γιατρούς να μας ενημερώσουν επίσημα για το τέλος της Γλυκερίας και να την οδηγήσουμε στην τελευταία της κατοικία» έχει αναφέρει ο σύζυγος της 44χρονης γυναίκας, μιλώντας στο Mega.

«Η κατάσταση της 44χρονης είναι σταθερά κρίσιμη. Δεν υποστηρίζονται τα λοιπά όργανα με φαρμακευτική αγωγή και περιμένουμε τ’ αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουμε στείλει για να δούμε τα επίπεδα φαρμάκων για να ξεκινήσουμε τα τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας», ανέφερε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Την ίδια στιγμή η επιδείνωση της 47χρονης γυναίκας από την Κρήτη που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ με εγκεφαλικό και παράλυση λίγο μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca φαίνεται πως ήταν προσωρινή. «Ήταν παροδικό. Σήμερα είναι καλύτερα. Και βελτιώνεται η κλινική της εικόνα. Μπόρεσε να σηκωθεί όρθια και αυτό είναι ένα καλό σημάδι», ανέφερε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ.

Παγώνη: Γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα πετάξουμε μάσκες

Tα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά μέχρι το τέλος Ιουνίου και τότε θα φτάσουν γύρω στα 1000, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα μειωθούν σιγά σιγά ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια τόνισε πως τα νοσοκομεία επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα. «Οι κλινικές αλλάζουν γίνονται από covid no covid».

Επεσήμανε πως αν τέλος Αυγούστου οι εμβολιασμένοι φτάσουν το 80% θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ασφάλεια και γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να βγάλουμε και τις μάσκες.

Σχετικά με τον 17χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος είπε πως δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και πως δεν είναι το πρώτο περιστατικό. «Είχαμε και άλλα δύο 18 και 25 ετών που είχαν διασωληνωθεί και το μήνυμα είναι πως η νόσος δεν έχει ηλικίες ή ανθρώπους που έχουν υποκείμενα ή δεν έχουν γι αυτό χρειάζεται προσοχή και στους νέους και στις μεγάλες ηλικίες». Επίσης, υπογράμμισε πως όσο προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει θα είναι με απλά συμπτώματα και δεν θα φτάνει σε ΜΕΘ.

Θρομβώσεις 

Για το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια ανέφερε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα.

«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% συγκριτικά με την νόσο COVID19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ η ίδια εκτιμά πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες σχετικά με τους εμβολιασμούς και πως θα αποφασίσει και θα δώσει νεότερες οδηγίες.

Εμβόλια και ανήλικοι

Η κα Παγώνη μίλησε και για τους εμβολιασμούς ανηλίκων δηλώνοντας πως οι πρώτοι που θα αρχίσουν λογικά να εμβολιάζονται είναι οι μαθητές λυκείου και μετά οι μικρότερες ηλικίες. Υπογράμμισε πως ήδη μελετάται ο εμβολιασμός από 12 ετών και πάνω και πως αναμένονται τα δεδομένα της τρίτης φάσης. «Νομίζω από το φθινόπωρο θα έχουμε αποτελέσματα και θα προχωρήσουμε. Με την έναρξη της νέας χρονιάς». Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως οι γιατροί οφείλουν και είναι απαραίτητο μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν τελειώσει όλοι με τους εμβολιασμούς.

Σημείωσε πως οι εμβολιασμοί των γιατρών έχουν φτάσει στο 85% και πως υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που αγγίζουν το 92%. Επίσης, πρόσθεσε πως υπάρχει ένα 10% που έχει περάσει την νόσο και πως πρέπει να περάσει ένα διάστημα για να εμβολιαστούν ενώ είναι και κάποια νοσοκομεία που οι γιατροί είναι σε καραντίνα. «Νομίζω αυτό το θέμα θα λυθεί τους επόμενους μήνες γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι υποχρέωσή τους απέναντι στον άρρωστο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ποσοστό των νοσηλευτών είπε πως είναι πιο κάτω.

Αναφορικά με τον θαυμαστή της, ο οποίος όταν πήγε να εμβολιαστεί και είχε μαζί του και ένα μήνυμα προς την κ. Παγώνη: “Κυρία Παγώνη εμβολιάστηκα για σένα, γιατί είμαι ερωτευμένος μαζί σου”, η ίδια σχολίασε πως της στείλανε την φωτογραφία και πως την αποδέχτηκε θετικά γιατί εμβολιάστηκε ο άνθρωπος αυτός. Επίσης πρόσθεσε πως «έχουμε Δημοκρατία, ο καθένας εκφράζεται όπως θέλει. Το συμπέρασμα όμως από αυτή την ιστορία είναι ότι εμβολιάστηκε κάποιος που δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Άρα έχουμε κάτι θετικό από αυτή την ιστορία».

ΠΗΓΕΣ: OPEN / MEGA / ethnos.gr / ΑΠΕ / skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα