Δίνει χρόνο στους ανεμβολίαστους η κυβέρνηση και ξεκινάει την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Αντιδράσεις για την επίταξη και φωνές ότι το μέτρο δεν θα αποδώσει.

Parallaxi
δίνει-χρόνο-στους-ανεμβολίαστους-η-κυ-566984
Parallaxi

Τη χρυσή τομή ανάμεσα στα νέα μέτρα για την τιθάσευση της πανδημίας και στην «θωράκιση» της οικονομίας ώστε να αποφευχθούν νέα λουκέτα αναζητά η κυβέρνηση.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στον κόσμο του επιχειρείν για την επόμενη ημέρα, ενώ σήμερα κατεβάζουν «ρολά» εστίαση και διασκέδαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη ιδιωτών γιατρών σε περιοχές που παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Η προεργασία έχει ήδη γίνει και υπολογίζεται πως πρόκειται για έναν τριψήφιο αριθμό γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου , για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση (ή δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson).

Παράλληλα υπάρχει ένα ακόμα μικρό πακέτο μέτρων που είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν. Ένα από αυτά είναι η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου στο δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επίσης παραμένει στο τραπέζι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους. Πάντως προτάσεις για υποχρεωτική διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτιμάται πως δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς είναι δύσκολο στην πράξη να ελεγχθούν.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα. Σήμερα είναι δύο ωστόσο θα μπορούσαν να φτάσουν τα τρία ή να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ένα από τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι είναι η ενίσχυση της τηλεργασίας, αρχής γενομένης από το δημόσιο τομέα. Ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση στον εμπορικό κόσμο πως ένα τέτοιο μέτρο θα μειώσει την κινητικότητα και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες.

Την ίδια στιγμή η λύση του lockdown για ανεμβολίαστους – κατά τα πρότυπα της Αυστρίας – θεωρείται πως θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό μια σειρά κλάδων της οικονομίας. Το θέμα πάντως είναι υπό συζήτηση και δεν αποκλείεται περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων να οδηγήσει σε δρακόντεια μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» (που πάντως θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία).

Η συζήτηση έχει φουντώσει και για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ….μοντέλο Μακρόν και να είναι απαραίτητη η αναμνηστική δόση για να διατηρήσουν τα άτομα άνω των 65 ετών σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο «κλειδώσει» αναμένεται να εφαρμοστεί πρώτα στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι οι όποιες αποφάσεις να μπουν σε εφαρμογή μετά τις γιορτές για να δοθεί και μια πίστωση χρόνου σε όσους ακόμα το σκέφτονται για την τρίτη δόση εμβολίου. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν και τις σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Αρχίζουν οι διαδικασίες επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών

Με την πανδημία να έχει οδηγήσει σε ασφυξία το ΕΣΥ, και τους γιατρούς να έχουν φτάσει στα όριά τους, δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, που ωστόσο θεωρείται ως μέτρο που δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Σήμερα δεν αποκλείεται το υπουργείο Υγείας να αρχισει να στέλνει τα πρώτα φύλλα πορείας σε κάποιους από αυτούς, καθώς λήγει η διορία που τους έχει δοθεί, προκειμένου να δηλώσουν εθελοντικά την συμμετοχή τους στο σύστημα υγείας.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να λάβει από τους Ιατρικούς Συλλόγους τις λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια με τα νοσοκομεία σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα να εκπέμπουν δραματική έκκληση για βοήθεια, καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους, σύμφωνα με την ertnews, με τις πληροφορίες μέχρι αργά χθες να αναφέρουν ότι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί δεν φθάνουν ούτε τους μισούς.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που έχει διευκρινίσει ότι η όποια επιστράτευση γιατρών δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά επιβαρυμένες περιοχές, συγκεκριμένες ειδικότητες και αριθμό γιατρών, εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες εθελοντικής παρουσίας από πλευράς τους εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Σκάι, σήμερα αναμένεται να σταλούν φύλλα πορείας σε 80 ιδιώτες ιατρούς σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, τα οποία θα αφορούν κυρίως πνευμονολόγους και παθολόγους και αναμένεται να εχουν διάρκεια δύο μήνες.

«Ξεκινάει η διαδικασία, θα ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών, έχει γίνει ήδη η προεργασία», διευκρίνισε χθες ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega.

«Θα είναι αριθμός κοντά στο τριψήφιο αν δεν καλυφθούν τα κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα», ανάφερε.

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες γιατροί ειδικοτήτων που λείπουν από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος, θα επιλεγούν μέσω των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ, ενώ τα «φύλλα πορείας» – σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος – θα παραδοθούν από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν.

Βάσει της παραπάνω διαδικασίας οι γιατροί θα παρουσιαστούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου.

Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι, εκείνοι που επισημαίνουν ότι το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, αντιτάσσοντας την ανάγκη προσλήψεων προσωπικού στο ΕΣΥ και επίταξης των ιδιωτικών κλινικών.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με μια καυστική ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι καταγγελίες καταρρίπτουν το «προπαγανδιστικό επιχείρημα πως δήθεν δεν βρίσκει γιατρούς να προσλάβει».

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι χρειάστηκε η παρέμβασή της «για να προχωρήσει η διαδικασία προσλήψεων μόνιμων γιατρών στην 1η ΥΠΕ, για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν από δύο ολόκληρα χρόνια και η οποία διακόπηκε με άνωθεν εντολές στο στάδιο της προφορικής συνέντευξης».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ακόμα ότι: «Από τις επίσημες ηλεκτρονικές πλατφόρμες συμβουλίων επιλογής Επιμελητών των ΥΠΕ, προκύπτει πως οι συνάδελφοι που θέλουν να προσληφθούν ως Επιμελητές στο ΕΣΥ είναι πάρα πολλοί (ενδεικτικά, μόνο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθήνας για μία θέση Επιμ. Β’ Παθολόγου οι υποψήφιοι είναι 38 και για μία θέση Επιμ. Β’ Αναισθησιολόγου οι υποψήφιοι είναι 21)».

Επίσης, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων μετακινείται αναγκαστικά γιατρός εντατικολόγος προς άλλο τμήμα εκτός ΜΕΘ, ενώ ήδη από την ίδια ΜΕΘ έχει μετακινηθεί άλλος ένας γιατρός προς άλλο νοσοκομείο«.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τα ψέματα» και να υλοποιήσει το αίτημα που έχει διατυπώσει η ΟΕΝΓΕ ήδη από τον Μάρτιο του 2020 για μαζικές προσλήψεις μόνιμων Επιμελητών στο ΕΣΥ, «μόνο με έλεγχο των τυπικών τους προσόντων», καθώς και για μονιποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Παναγιωτόπουλος: Να αναθεωρηθουν οι αναστολές των υγειονομικών – Ας γίνουν παρακρατήσεις μισθών

Μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας που θα αφορούν όλους τους πολίτες όχι μόνο τους ανεμβολίαστους πρότεινε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» πως η διασπορά του κορονοϊού δεν επιτρέπει πληρότητες 100%.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για μείωση του συγχρωτισμού σε χώρους όπως η διασκέδαση, τα ΜΜΜ ή τα αμφιθέατρα, πρότεινε να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και να εξεταστούν άλλες ποινές όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, ενώ στάθηκε και στη σημασία της ενίσχυσης των εμβολιασμών.

Δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς πως μεταδίδουν μόνο οι ανεμβολίαστοι

Ειδικότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι από τις αρχές του φθινοπώρου δόθηκε το μήνυμα ότι «μπήκαμε σε κανονικότητα» χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και ότι η διασπορά γίνεται μόνο από τους ανεμβολίαστους κάτι που όπως είπε «δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς».

Εξήγησε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά παραμένει υπαρκτή αν και χαμηλότερη η πιθανότητα απλής νόσησης ενώ οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν. Ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν χρειάζονται εμμονές για τους ανεμβολίαστους και πως τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλη την κοινωνία.

Ο υπερβολικός τονισμός ότι οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν περισσότερο, δίνει την αίσθηση στους εμβολιασμούς ότι είναι προστατευμένοι, ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα περί επιδημίας ανεμβολίαστων δεν ανταποκρίνονται στα επιστημονικά δεδομένα.

«Δεν είναι καιρός ούτε για διθυραμβικό ούτε για καταγγελτικό λόγο. Μας χρειάζεται να σκύψουμε στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα και να υπάρξει μια συστράτευση και όλου του πολιτικού συστήματος και φορέων της κοινωνίας μόνο έτσι θα πειστεί ο κόσμος για όλα και για τον εμβολιασμό και για τα μέτρα. Να φύγουμε από τυπικές εμμονές», σημείωσε.

Να μειωθεί ο συγχρωτισμός για όλους

Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε μέτρα για να μειωθεί ο συγχρωτισμός στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, στα αμφιθέατρα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ χαρακτήρισε «ενδιαφέρον μέτρο» τη χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι δεν νοείται να γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις.

Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας μια ειδική κατάσταση και πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού το ταχύτερο δυνατό.

Να αναθεωρηθεί η αναστολή στα νοσοκομεία

Σχολιάζοντας την πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Όπως είπε θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε εργασίες που δεν θα είναι της πρώτης γραμμής με τεστ τρείς ημέρες την εβδομάδα ή και καθημερινά και με άλλες ποινές όπως για παράδειγμα κατακράτηση μέρους του μισθού τους.

Το κρίσιμο, τόνισε είναι να ενισχυθεί το ΕΣΥ από κάθε πλευρά και από τον ιδιωτικό τομέα και με κάθε τρόπο.

Δεν θα αποδώσει

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο MEGA, για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, ανέφερε πως «υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε», υποστηρίζοντας πως «Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες».

Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες «και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση», αναφέροντας ως παράδειγμα την χθεσινή ημέρα (Κυριακή), «που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», όπως είπε, «και οι ανάγκες μειώθηκαν».

Και προσέθεσε: «Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί ‘αξίζουν’ σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη».

Μιλώντας για ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που έλεγαν στην προηγούμενη επίταξη δεκάδες συνάδελφοί του: ότι οι εντατικές χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, δηλαδή εντατικολόγους, και όχι ανειδίκευτους – για τις ΜΕΘ – γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την εμπειρία των γιατρών του ΕΣΥ.

«Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με ένα γιατρό και 110 ασθενείς»

Για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού μιλούν γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Νικόλαος Χαυτούρας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι οι ευθύνες της Πολιτείας «είναι τεράστιες».

«Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με ένα γιατρό και 110 ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή, έχουμε 85 ασθενείς με Covid και 8 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και δύο εκτός ΜΕΘ. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς προσωπικό», τόνισε.

Κακλαμάνης: Ακόμα και αν φύγει η πανδημία, ο κορονοϊός θα μείνει όπως η εποχική γρίπη

«Αυτή η πανδημία είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες. Συμπληρώνουμε δύο χρόνια από την επίσημη ανακοίνωσή της και βλέπετε ότι κάθε μέρα που περνάει βγαίνουν διαφορετικά δεδομένα όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και αν φύγει η πανδημία, ο κοροναϊός θα μείνει όπως η εποχική γρίπη.

Ο κ. Κακλαμάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με την Νίκη Λυμπεράκη στο MEGA, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτό, «πριν δύο χρόνια, δεν το έλεγε κανείς επιστήμονας, ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και πουθενά στον κόσμο».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και γιατρός στο επάγγελμα αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα: «Και έρχομαι στο θέμα των εμβολιασμών, όπου ο μεγάλος ενθουσιασμός του Δεκεμβρίου πέρυσι για το εμβόλιο, βλέπουμε πόσο έχει αλλάξει. Μακάρι να είχαν πάει οι πολίτες να το κάνουν. Όμως, βγαίνουν και εκεί νέα δεδομένα», σημείωσε.

Και εξήγησε πως «βγήκε ότι η τρίτη δόση είναι όχι απλώς ‘υποχρεωτική’, αλλά έχει και μεγαλύτερη σημασία στην ανοσία, απ’ ό,τι η δεύτερη».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρώην υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως οι δικές του απόψεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «είναι πιο σκληρές από αυτές της κυβέρνησης».

«Βλέπετε ότι είναι πολύ εύκολο να λέμε ό,τι θέλουμε για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, όμως, είναι ένα διεθνές πρόβλημα και ήταν σημαντικό που πήρε την απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση για ενιαία πολιτική», τόνισε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

ΠΗΓΕΣ: skai.gr / ethnos.gr / MEGA / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα