Top

Ο εφιάλτης επιστρέφει στα νοσοκομεία – Το plan b των μέτρων που εξετάζονται

Μέσα σε 10 μέρες, οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αυξήθηκαν κατά 37% και στις ΜΕΘ κατά 18%

Parallaxi
ο-εφιάλτης-επιστρέφει-στα-νοσοκομεία-8-838917
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Οι επιδημιολογικοί δείκτες των εισαγωγών νέων ασθενών και των διασωληνώσεων επιδεινώνονται σταθερά, δοκιμάζοντας και την αντοχή του συστήματος υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τελευταίο 10ήμερο οι νοσηλείες σε απλές κλίνες του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 37% και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 18%. Συνολικά, χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη covid-19 είχαν ξεπεράσει τους 3.500, από τους οποίους οι 871 σε κλίνες ΜΕΘ, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι νέες εισαγωγές έφθασαν τις 440.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ των ημερήσιων μολύνσεων που ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με 7.335 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού, ενέτεινε ακόμη περισσότερο την αγωνία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, καθώς όπως είναι αναμενόμενο θα προκαλέσει ισχυρό κύμα ασθενών με σοβαρή λοίμωξη που θα κατευθυνθεί προς τα νοσοκομεία. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει σημειωθεί έως σήμερα από την αρχή της πανδημίας, με τους ειδικούς να θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η μελανή αυτή αρνητική «επίδοση» θα καταρριφθεί σήμερα, όπως συμβαίνει κάθε Τρίτη που τα κρούσματα που ανακοινώνονται αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερους διαγνωστικούς ελέγχους. Χθες διενεργήθηκαν 114.388 τεστ, από τα οποία προέκυψαν οι 7.335 μολύνσεις.

Η διασπορά είναι τεράστια στην επικράτεια, και τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 35.000. Πρώτη στο βάθρο της… ιικής διασποράς ήταν η Αττική με 1.455 νέες λοιμώξεις, πρωταγωνίστρια παρέμεινε η Θεσσαλονίκη με 1.298 μολύνσεις και μέσο όρο κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες μια ανάσα από τα 1.000, στα 947,00. Παράλληλα, μαζί με τις ενότητες της Αττικής, τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων εντοπίζονται σε 22 περιφερειακές ενότητες.

Παράλληλα με τα κρούσματα, αύξηση καταγράφουν και οι θάνατοι – 65 χθες σε ένα 24ωρο – όπως και οι διασωληνωμένοι. Έως και χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους νοσηλεύονταν 477 ασθενείς από τους οποίους το 84,28% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Σύσκεψη για την κατάσταση στο ΕΣΥ

Υπό το βάρος των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της διαχείρισης των ασθενών covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφενός για την αποτύπωση της επιδημίας στα νοσοκομεία αλλά και για τα επόμενα αναγκαία βήματα για τη λειτουργία του συστήματος υγείας και την κάλυψη των covid και των non covid ασθενών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος – ο οποίος θα ενημερώσει και την καθ’ ύλην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις-, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προ των πυλών η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα, όπου βέβαια η μάχη δινόταν χωρίς το «όπλο» των εμβολιασμών. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για non covid περιστατικά, παρά την ισχυρή κυβερνητική βούληση και προσπάθεια για το αντίθετο, δηλαδή τα νοσοκομεία να μην ξαναγίνουν μονοθεματικά.

Επιπλέον, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της ανάπτυξης ή της παραχώρησης επιπλέον κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα οποία σηκώνουν μεγάλο βάρος στην επιδημία, από τα προηγούμενα σφοδρά κύματα, υποδεχόμενα μεγάλο αριθμό ασθενών από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το αντικειμενικό πρόβλημα της έλλειψης γιατρών που έχει επισημάνει με ειλικρίνεια και η κυρία Γκάγκα φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον εμπόδιο.

Στο ίδιο εμπόδιο προσκρούει προς το παρόν και η βούληση να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς covid ο «Αγιος Παύλος». Συζητήθηκε η κάλυψη των μερικών δεκάδων γιατρών που χρειάζονται για τις νέες ΜΕΘ και τον «Αγιο Παύλο» είτε μέσα από τις λίστες με επικουρικούς γιατρούς είτε μέσα από πρόσκληση προς τους ιδιώτες μέσω του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Βεβαίως, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών εάν δεν καλυφθούν με τους άλλους πρόσφορους τρόπους οι ανάγκες, παραμένει πάντοτε στο τραπέζι των λύσεων για τη διαχείριση της επιδημίας.

Σοκαριστικά στοιχεία 

Ο αριθμός των κρουσμάτων που προκαλεί ο κοροναϊός και αυτός των νεκρών σοκάρουν τις πρώτες 8 ημέρες του Νοεμβρίου: Εχουν διαγνωστεί 50.051 νέα κρούσματα ενώ 410 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του με το συνολικό νούμερο των νεκρών να φτάνει τους 16.361.

Η εφιαλτική εικόνα των τελευταίων ημερών στα νοσοκομεία άλλωστε και οι δραματικές εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτών για προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα περισσότερων ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τις «μαύρες» προβλέψεις για 100 νεκρούς την ημέρα μέχρι το τέλος του μήνα και για 10.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, συνθέτουν το παζλ του τέταρτου κύματος της πανδημίας που «χτυπά» τη χώρα ανελέητα.

Συνθήκες πολέμου στο νοσοκομείο του Βόλου

Στα Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αναδιατάσσουν τις κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά Covid, με το πρόβλημα να εστιάζεται στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα.

Δραματική η κατάσταση και στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου έξι άνθρωποι κατέληξαν σε ένα 24ωρο. Συνολικά νοσηλεύονται 110 ασθενείς με Covid. Από αυτούς οι 15 είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων μόνο οι 10 σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ το σύστημα παροχής οξυγόνου έχει ξεπεράσει τα όριά του και δεν επαρκεί για όλους.

«Το νοσοκομείο “έχει τελειώσει”, δεν αντέχει άλλο και κάποιοι πρέπει να το πουν. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο» σημείωσε ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου Νίκος Χαφτούρας, που με τρεμάμενη φωνή παραδέχεται την δραματικη κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το νοσοκομείο.

«Η κατάσταση είναι δραματική είναι μια μαύρη μέρα χθες είχαμε 5 θανάτους. Είμαστε σε ένα πόλεμο χωρίς στρατιώτες και πυρομαχικά . Ένας γιατρός για 150 ασθενείς» πρόσθεσε.

Ακόμη και η ροή του οξυγόνου του νοσοκομείο καταρρέει από την πίεση. Συνολικά στη Θεσσαλία νοσηλεύονται 450 ασθενείς.

Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το σύστημα Υγείας, με την επίταξη γιατρών να βρίσκεται προ των πυλών και νοσοκομεία να επιστρατεύονται αποκλειστικά για περιστατικά κοροναϊού.

Τρίτη δόση εμβολίου και πριν το εξάμηνο – Γιατί οι ειδικοί ανοίγουν νωρίτερα την πλατφόρμα

Κομβική αλλαγή στη λειτουργία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr δρομολογείται από τους αρμόδιους της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», με στόχο να ενισχυθεί, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, το τείχος ανοσίας, ιδίως για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, βρίσκεται στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός για την επίσπευση των ραντεβού για την 3η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους πλήρως εμβολιασμένους ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη με την επιδημία.

Σήμερα η πρόσβαση στην πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση εμβολίου ανοίγει για τους πλήρως εμβολιασμένους εφόσον έχει συμπληρωθεί είτε το εξάμηνο από την ανοσοποίησή τους (μετά τις δύο δόσεις εμβολίου mRNA είτε με AstraZeneca) είτε δύο μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Πλέον όμως αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες ώστε να προγραμματίζουν το ραντεβού για την επαναληπτική δόση πριν από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρονικού διαστήματος που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο αμέσως μετά την παρέλευση του εξαμήνου ή και κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Πλέον για σημαντικό αριθμό πολιτών πλήρως εμβολιασμένων, ιδίως για ηλικιωμένους και ευάλωτους με χρόνια νοσήματα, η αναμνηστική δόση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους. Με βάση τον αριθμό των πολιτών που είχαν εμβολιαστεί ως τον περασμένο Ιούνιο προκύπτει ότι περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες θα χρειάζονται την αναμνηστική δόση το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις διαπιστώσεις των επιστημόνων για τη μείωση της ανοσίας με την παρέλευση των έξι μηνών σε συνδυασμό και με την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών που αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα για τη θωράκιση κατά του ιού και της λοίμωξης covid-19.

Τρίτη δόση και με Moderna -Αύξηση 185% στα ραντεβού για εμβολιασμό

Δυνατότητα για αναμνηστική δόση και με Moderna θα έχουν από την προσεχή Παρασκευή οι πολίτες, όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, που εξήγησε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες «η αναμνηστική δόση είναι η μισή δόση της κανονικής».

Μέχρι τώρα, η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με το εμβόλιο της Pfizer.

Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης δόσης, να έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και 2 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Εμβόλιο: τρίτη δόση στο τετράμηνο

«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τόνισε δε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου.

Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.

Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες.

«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι». «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.

«Στα γηροκομεία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διπλασιάστηκε ο αριθμός των εμβολιασμένων από το 45% στο 90% και έμεινε ένα 10% που έβλεπε ότι κάνει την επανάστασή του ότι ‘δε θα λυγίσει’ όπως είπε μια κοπέλα».

Όπως σημείωσε δε, «ακούω ενθουσιασμό γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί. Με 150.000 εμβολιασμούς σε μια εβδομάδα… Με αυτό το ρυθμό εμβολιασμών θα έχουμε πάει σε ποσοστό 55% με 80% μέχρι το Μάρτιο – αν συντηρηθεί (ο ρυθμός)». «Με τέτοιους ρυθμούς εμβολιασμών οι άνθρωποι που θα θρηνήσουμε μέχρι το Μάρτιο θα είναι μερικές χιλιάδες» προειδοποίησε.

Γιατί οι ειδικοί ανοίγουν νωρίτερα την πλατφόρμα

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χυμική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορωνοϊού. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό» εξήγησε η καθηγήτρια.

Το κρίσιμο επιστημονικό αυτό ζήτημα, δηλαδή της μείωσης της ανοσίας, έχει αποτυπωθεί ήδη στα περιστατικά covid-19 που υποδέχονται τις τελευταίες εβδομάδες οι γιατροί της «πρώτης γραμμής» στα νοσοκομεία: καταγράφουν συνέχεια εισαγωγές ασθενών, στην πλειονότητά τους ηλικίας 70 χρόνων και άνω, που παρότι έχουν πλήρως εμβολιασθεί, εμφανίζουν συμπτώματα πιο σοβαρής λοίμωξης. Ο ρυθμός εισαγωγής στα νοσοκομεία εξηγείται λόγω της μείωσης της ανοσιακής απόκρισης καθώς οι ηλικιωμένοι όπως και ασθενείς με πολύ σοβαρά νοσήματα έχουν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στην ίδια ευάλωτη θέση βρίσκονται και οι ανοσοκατασταλμένοι.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, τα επιδημιολογικά δεδομένα της αυξημένης διασποράς της μετάλλαξης Δ, των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων, υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα, εφόσον έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο διάστημα των έξι μηνών. Ήδη περίπου 375.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το Johnson&Johnson καθώς και άλλοι 150.000 με άλλα εμβόλια πληρούν τη χρονική προϋπόθεση και μπορούν να κλείνουν ραντεβού. Μέχρι και την προσεχή Παρασκευή στα εμβολιαστικά κέντρα οι εμβολιασμοί γίνονται με Pfizer και Johnson&Johnson, και μετά θα ενταχθούν και τα Moderna.

Τα παραπλανητικά τεστ αντισωμάτων

Ένα άλλο ευαίσθητο ζήτημα που έθιξε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αφορά τη διενέργεια τεστ αντισωμάτων ως πρόκριμα για το ραντεβού της αναμνηστικής δόσης, πρακτική την οποία απέρριψε εμμένοντας στον αναμνηστικό εμβολιασμό χωρίς άλλα προαπαιτούμενα πλην του χρονικού.

«Πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους, διότι ο τίτλος των αντισωμάτων που προσδιορίζουν είναι ικανοποιητικός. Ωστόσο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, μάλιστα ο FDA τον περασμένο Μάιο εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση» υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου. Και συνέχισε εξηγώντας ότι «τα προστατευτικά επίπεδα, δηλαδή από ποιο επίπεδο και πάνω είμαστε προστατευμένοι, δεν είναι ακόμα γνωστό. Δεν είναι προτυποποιημένα αυτά τα τεστ και πολλές φορές παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους διότι νομίζουν ότι έχουν αντισώματα αλλά αυτά τα αντισώματα δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν».

Το plan b των μέτρων

Με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα, δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια αν η πίεση στο σύστημα υγείας ενταθεί. Το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ δεν περπατά προς το παρόν η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Στο τραπέζι πάντως είναι το ενδεχόμενο τοπικών μέτρων – που θα είναι εστιασμένα σε ανεμβολίαστους – σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο.

Παράλληλα εξετάζονται προτάσεις για την επιβολή περιορισμών στο ωράριο (π.χ. κλείσιμο καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα) στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, ωστόσο αυτό συνδέεται άμεσα με τα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Επίσης σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων θα συζητηθεί απαγόρευση των ορθίων στα μπαρ και γενικότερα στα νυχτερινά κέντρα. Η «επαναφορά» κάποιων μέτρων από το όχι και τόσο μακρινό 2020 θεωρείται πιθανή, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για τη «διάρκεια» του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ένα σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι μετά το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση να χρειάζεται και αναμνηστική δόση- την οποία στην Ελλάδα έχουν ήδη κάνει 460.000 άτομα – για να μείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό. Ωστόσο πρόκειται για μια ευρύτερη συζήτηση και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κεντρικά σε επίπεδο Ε.Ε.

Νοσηλεύεται ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Από χθες νοσηλεύεται και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εμβολιασμένος στο νοσοκομείο της πόλης.

Με ανάρτηση του ενημέρωσε: «Μου την έσκασε ο κορωνοϊός. Επιβεβαιώθηκε ότι ήρθα σε επαφή με κρούσμα, έκανα την εξέταση και βγήκα Covid θετικός. Βράζω στον πυρετό, ξερό στόμα + μύτη. Αυτά ως ήπια αντίδραση για τους εμβολιασμένους, φαντάσου τι περιμένει τους μη! Για το πολύτιμο και το εύθραυστο της ζωής, σε άλλη συζήτηση»

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / ethnos.gr/in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα