Top

Εγκλωβισμένοι άμαχοι στη Μαριούπολη – Ρωσικό πλήγμα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Πρώτη αλλαγή βάρδιας στο Τσερνόμπιλ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Parallaxi
εγκλωβισμένοι-άμαχοι-στη-μαριούπολη-82-896696
Parallaxi

Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες να φτάσουν στη σημαντική αυτή πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν, σημείωσε η ίδια.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Ρίβνε με πυραύλους κρουζ.

“Υψηλής ακρίβειας πύραυλοι κρουζ έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης ξένων μισθοφόρων και ουκρανικών εθνικιστικών σχηματισμών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Πρώτη αλλαγή βάρδιας στο Τσερνόμπιλ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα

Για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άρχισε χθες Κυριακή να αλλάζει το προσωπικό βάρδιας στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι περίπου το μισό προσωπικό κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του, αφού εργάστηκε στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες», επεσήμανε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι.

«Η ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους», πρόσθεσε, εκφράζοντας την «ικανοποίησή του» για την εξέλιξη αυτή.

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου και περίπου 100 Ουκρανοί τεχνικοί που εργάζονταν σε αυτό τότε εξακολούθησαν να διαχειρίζονται την καθημερινή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου, όπου βρίσκονται πυρηνικά απόβλητα μετά το δυστύχημα του 1986, του χειρότερου στην Ιστορία.

Η ομάδα που άλλαξε ήταν η ίδια που εργαζόταν στον πυρηνικό σταθμό από την προηγουμένη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό, γεγονός που «έθετε σε κίνδυνο» έναν από τους «πυλώνες» της πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, δηλαδή το προσωπικό να μην αναγκάζεται να λάβει αποφάσεις υπό υπερβολική πίεση.

Η ΙΑΕΑ δεν λαμβάνει πάντα δεδομένα από τα συστήματα παρακολούθησης που διαθέτει στο Τσερνόμπιλ, αλλά αυτά της μεταδίδονται από άλλους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση

O πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επισιτιστική κρίση «παγκόσμιας κλίμακας», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί ενόψει της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν για την επισιτιστική κατάσταση με τον ουκρανό ομόλογό τους με βιντεοκλήση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με βασικές υποδομές όπως γέφυρες και τρένα να έχουν καταστραφεί από βόμβες και πολλά καταστήματα μαναβικής και αποθήκες να έχουν αδειάσει.

Η ΕΕ συζητά το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας σε αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, καθώς αναμένεται στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για σειρά ειδικών συνόδων με στόχο να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

“Εργαζόμαστε πάνω σε έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων” και συζητώνται “πολλά ονόματα” ολιγαρχών και ανθρώπων κοντά στο Κρεμλίνο, είπε ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς οι συζητήσεις για τα μέτρα δεν είναι δημόσιες.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει σειρά σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σήμερα το ζήτημα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενόψει της άφιξης του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για να πάρει μέρος στις συνόδους των τριάντα κρατών μελών του NATO, της ΕΕ και της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

Οι τέσσερις γύροι κυρώσεων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες μέσα στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, που βάζουν στο στόχαστρο 685 πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία και διάφορους τομείς, από το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά ως την αμυντική βιομηχανία, δεν μετέβαλαν τη στάση του Κρεμλίνου.

Η ΕΕ καλείται πλέον να συζητήσει την πολύ πιο σκληρή από οικονομική σκοπιά επιλογή της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο — το εφαρμόζουν ήδη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά όχι οι 27, που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τη Ρωσία στο πεδίο της ενέργειας, ειδικά ως προς το φυσικό αέριο.

Διπλωμάτες τόνισαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι χώρες της Βαλτικής, ειδικά η Λιθουανία, πιέζουν να αποφασιστεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντάς το λογικό βήμα, όμως η Γερμανία προειδοποιεί εναντίον της ανάληψης δράσης με υπερβολική βιάση, με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη φθάσει στα ύψη στην Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προχωρήσει σε εξίσου σκληρά αντίποινα — δεν αποκλείει ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία το 40% του αερίου που καταναλώνει.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εκτός από αέριο εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού.

Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη ρωσική Gazprom για τον εφοδιασμό της με αέριο, δεν αποκλείει το να ζητήσει να εξαιρεθεί από την επιβολή κυρώσεων. Το μοναδικό διυλιστήριο αργού της Βουλγαρίας ανήκει στη ρωσική Lukoil και αυτό παράγει το 60% των καυσίμων που καταναλώνονται στη χώρα της Βαλκανικής.

Για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία. Η στάση της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, θα είναι κρίσιμη.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στην Ουκρανία δεν θα υπάρχει κανένα “ταμπού” ως προς την επιβολή κυρώσεων.

“Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να αναγκάσουν τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αναθεωρήσει τη στάση του. Ανάμεσα στους εταίρους μας και ανάμεσα στις χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, κάποιες είναι πιο ευαίσθητες όσον αφορά το πετρέλαιο και το αέριο. Ωστόσο, όπως έχει πει ο πρόεδρος, δεν υπάρχουν ταμπού”.

Διπλωμάτες λένε ότι εάν η Ρωσία αρχίσει να βομβαρδίζει εντατικά το Κίεβο, η Ευρώπη δεν αποκλείεται να συζητήσει ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια συλλήβδην.

Το Πεκίνο θα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουεκνμπίν.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Γουάνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου στο Πεκίνο και η δέσμευση για βοήθεια ακολουθεί προηγούμενες δεσμεύσεις βοήθειας στην Ουκρανία ανάμεσά τους και μια ύψους 710.000 ευρώ νωρίτερα μέσα στον μήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα