Εξετάζονται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και προνόμια – Ορόσημο η 1η Ιουλίου
Τι αλλάζει από σήμερα ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Βήμα-βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα οδεύει η χώρα μετά και το πρώτο μεγάλο κρας τεστ, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο επέστρεψε η μουσική στην εστίαση ενώ επεκτάθηκε και το διάστημα της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας αφού η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταφέρθηκε από τις 00:30 στη 01:30.
Από το Σάββατο επίσης, αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους. Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..
Από σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
Επόμενο βήμα τώρα η 1η Ιουλίου όταν και θα καταργηθεί πλήρως η απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ θα αυξηθεί και το όριο των καλεσμένων στις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων από 100 που ισχύει σήμερα στους 300.
Χαλάρωση για… τους εμβολιασμένους
Την ίδια ώρα ολοένα και φουντώνει η συζήτηση για την διαμόρφωση πλαισίου το οποίο θα δίνει περαιτέρω ελευθερίες στους πλήρως εμβολιασμένων έναντι όσων διστάζουν να συμμετάσχον στην εμβολιαστική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο οι πλήρως εμβολιασμένοι να βγάλουν τις μάσκες τελείως σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και από την 1η Ιουλίου. Ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν εκδώσει τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα μπορούν να αποχωριστούν την μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.
Από τα μέσα Ιουλίου, δε, είναι πιθανό οι πλήρως θωρακισμένοι απέναντι στον ιό να έχουν και άλλα προνόμια. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, όσον αφορά στη διασκέδαση οι ειδικοί μελετούν ένα μοντέλο μαζικών εκδηλώσεων δύο ταχυτήτων με το πρώτο να αφορά αποκλειστικά τους πλήρως εμβολιασμένους, έπειτα από το απαιτούμενο διάστημα τήρησης μέτρων μετά και την λήψη της δεύτερης δόσης. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν την δυνατότητα να μετέχουν σε τέτοιες διαδηλώσεις, εισερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται να τηρούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.
Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος για ένα επιπρόσθετο «υβριδικό» μοντέλο εκδηλώσεων στο οποίο θα μπορούν να μετέχουν τόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι όσο και οι μη. Στις «υβριδικές» εκδηλώσεις θα απαιτείται η τήρηση των μέτρων και θα υπάρχει όριο ως προς την συμμετοχή των ατόμων.
Ταυτόχρονα, όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης, συζητάται η δυνατότητα να μπορεί κανείς να καθίσει και σε κλειστό χώρο εφόσον έχει πλήρως εμβολιαστεί, δείχνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού του.
Υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί;
Μοιραία, η νέα εβδομάδα θα αποτελέσει ορόσημο σημαντικών αποφάσεων, με την κυβέρνηση αποφασισμένη να… στεγανοποιήσει οπωσδήποτε τα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα προνοιακά ιδρύματα. Πέρα όμως από τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο στάδιο της διαβούλευσης θα προκύψουν και άλλες πληθυσμιακές κατηγορίες τις οποίες θα αφορά το φθινοπωρινό μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μένει δηλαδή να φανεί αν η νομοθετική παρέμβαση συμπεριλάβει όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολίτες.
Δείχνει πολλά η αναφορά κυβερνητικού παράγοντα στα «ΝΕΑ» ότι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας θα εξεταστεί «κατά πεδίο» και «ζυγίζοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σε συνεργασία με τους ειδικούς. Το κράτος δικαίου, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή, «προφανώς δεν θα επιβάλει υποχρεωτικότητα οριζόντια στον πληθυσμό».
Στον πυρήνα των επιχειρημάτων που στρώνουν τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων στο μοντέλο της ΕΜΑΚ (μετακίνηση των ανεμβολίαστων σε άλλες υπηρεσίες, πρόβλεψη για αναστολή εργασίας, ακόμα και στέρηση μισθού κ.ο.κ.) είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις συνταγματολόγων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ευαίσθητο ρόλο των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες που φροντίζουν ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είχαν τεθεί σε πλήρη προτεραιότητα στην εμβολιαστική επιχείρηση.
Νομοθετικές ρυθμίσεις
Η νομοθετική ομπρέλα αναμένεται να ανοίξει και στον ιδιωτικό τομέα μέσα από τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων, καθώς διογκώνεται η απαίτηση για ασφαλείς συνθήκες δραστηριότητας στην οικονομική και κοινωνική σφαίρα. Ιδίως, δε, όταν το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα οι πολίτες θα συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους.
«Κίνητρα είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρξουν…» σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα εμποδίζεται με κανέναν τρόπο η πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιμες δομές, όπως είναι τα σχολεία ή τα νοσοκομεία». Αυτό σημαίνει ότι δεν σχεδιάζεται υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλες τις δραστηριότητες αλλά διευκόλυνση της αυτορρύθμισης της αγοράς με νομοθετική κάλυψη. Περίπου στο μοντέλο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «πολλά εστιατόρια θα μας πουν – και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν – ότι δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες».
Το πλαίσιο εμβολιασμού των παιδιών
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, διά της προέδρου, ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής, κυρίας Μαρίας Θεοδωρίδου, έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας τον δομικό ρόλο έχουν οι ενήλικοι. Ωστόσο, μελετώντας όλα τα νεότερα δεδομένα για την παιδιατρική χρήση των εμβολίων της covid-19 αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού – και πριν από την έναρξη του σχολικού έτους- η Επιτροπή να έχει τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν εμβολιάζονται οι έφηβοι ηλικίας 16-18 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Ο κ. Χρούσος εκτιμά ότι «θα δοθεί η επιλογή του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στους γονείς. Όμως η ηλικιακή αυτή ομάδα δεν κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά, οπότε πρέπει να ζυγιστεί ο κίνδυνος και το όφελος. Η κατάσταση είναι διαφορετική για τους εφήβους άνω των 16 ετών, όπου παρατηρείται όφελος από τον εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενδέχεται να προχωρήσει σε ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό όλων των παιδιών 16-18 ετών, κατά το πρότυπο που ισχύει ήδη για τα άτομα 18 ετών και άνω».
ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / in.gr / ΤΑ ΝΕΑ