Top

Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Απαντούν με κινητοποιήσεις

Εκκλήσεις και προς τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν.

Parallaxi
εκτός-εσυ-οι-ανεμβολίαστοι-υγειονομι-439676
Parallaxi

Το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, με φόντο τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της Πανελλλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε κατά τόπους νοσοκομεία, τα “βαριά” επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και την έκκληση στο προσωπικό του ΕΣΥ για εμβολιασμό έναντι του κορονοιού από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Περί τους 10.000 υγειονομικούς εκτιμάται ότι παραμένουν ακόμη απροστάτευτοι εν μέσω του τελευταίου επιδημικού κύματος, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και να αποτελούν ζωτικό κομμάτι του νοσηλευτικού προσωπικού.

Και όπως ορίζει πλέον ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα τεθούν εκτός της εργασίας τους τόσο για τη δική τους προστασία όσο και για εκείνη που αφορά τους ασθενείς που περιθάλπουν.

Τα χιλιάδες κενά που προφανώς προκύπτουν -και τα οποία θα καταγραφούν με ακρίβεια το επόμενο 48ωρο- και η κάλυψή τους αποτελεί το πρώτο από σειρά μείζονων ζητημάτων προς άμεση διαχείριση που παρέλαβαν ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για τις υπηρεσίες υγείας, κυρία Ασημίνα Γκάγκα από τους προκατόχους τους, κ.κ. Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, αντίστοιχα.

Τόσο ο υπουργός όσο και η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισαν την αξία του εμβολιασμού κατά τον χαιρετισμό τους στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν για να είναι θωρακισμένοι μέσα στη μεγάλη μάχη που βρίσκονται. “Θέλουμε να πειστεί το προσωπικό του ΕΣΥ να εμβολιαστεί” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Γκάγκα η οποία ως έμπειρη γιατρός, διευθύντρια Πνευμονολογικής κλινικής στο Σωτηρία, επανέλαβε την αξία του εμβολιασμού, μιλώντας στους υγειονομικούς ως μάχιμη υγειονομικός και η ίδια, ως μία εργαζόμενη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοιού, ως μια επαγγελματίας υγείας που τους συναισθάνεται και τους εκπροσωπεί. “Με τιμά η επιλογή του πρωθυπουργού, γιατί τιμά ουσιαστικά όλο το ΕΣΥ” είπε η κυρία Γκάγκα.

Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν σηματοδοτεί την σύνταξη και την αποστολή εκατοντάδων εγγράφων ανά Υγειονομική Περιφέρεια προς τους υγειονομικούς από σήμερα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δομών υγείας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για το πως θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο, πως θα απομακρυνθούν οι ανεμβολίαστοι και πως θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό τα κενά.

Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο οδήγησε άτυπα σε μια στάση αναμονής για το πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο από την νέα ηγεσία. Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, η πάροδος του χρονικού περιθωρίου που είχε τεθεί ως την 1η Σεπτεμβρίου ώστε να εμβολιαστούν ή να κλείσουν το ραντεβού τους, συνέβαλε σε μια μικρή, σύντομη κούρσα εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Είναι ενδεικτικό ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια οι ανεμβολιάστοι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 3.900, όμως ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς μειώθηκε κατά 50%. Όμως παράλληλα, για την ίδια υγειονομική περιφέρεια κατατέθηκαν 640 αιτήματα εξαίρεσης για ιατρικούς λόγους εκ των οποίων το 85% απορρίφθηκε.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν.

Παράλληλα, προβλέπεται η είσοδος νέου δυναμικού, εμβολιασμένου, με τρίμηνες συμβάσεις αλλά ακόμα και ανάθεση ορισμένων υπηρεσιών σε δομές του ιδιωτικού τομέα για όσο χρειαστεί. Και καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν σταματά, δίδεται η δυνατότητα σε όσους εμβολιαστούν εκπρόθεσμα αλλά άμεσα (εντός δηλαδή των επόμενων 24ωρων) να επιστρέψουν στο πόστο τους 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Κινητοποιήσεις υγειονομικών ενάντια στις αναστολές των ανεμβολίαστων

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, προγραμματίζει συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Νέα σχολική χρονιά: Εκκλήσεις στους εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό και διευκρινίσεις για τα self test

Υπηρεσία αναλαμβάνουν από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μετά από τις «παρανοήσεις» που είχαν δημιουργηθεί σχετικά με τα τεστ, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι μπορούν να κάνουν ένα self test και ένα πριν προσέλθουν στα σχολεία στις 6 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τονίζει ότι: «Aπό 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου».

Μέχρι τότε (δηλαδή από σήμερα έως ν΄ ανοίξουν τα σχολεία), θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά (σελφ) τεστ από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), από την Τρίτη 31 Αυγούστου και ως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής: ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Η δήλωση του αποτελέσματος θα πραγματοποιείται με την ισχύουσα και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά διαδικασία.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές;

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απηύθυνε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς για άλλη μια φορά να εμβολιαστούν. «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για να εμβολιαστεί και ο τελευταίος εκπαιδευτικός, δίνοντας με αυτό τον τρόπο και το παράδειγμα στην κοινωνία για τη σημασία του εμβολιασμού», τόνισε η υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης. Φέτος έχουμε το εμβόλια που μας βοηθάει να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία». Η ίδια υπενθύμισε ότι για τους εκπαιδευτικούς, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο προβλέπονται δύο εργαστηριακά τεστ, με δική τους ευθύνη και κόστος, ενώ για τους μαθητές, αντίστοιχα, προβλέπονται δύο self test. Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία θα υπάρξει αύξηση των εργαστηριακών τεστ, τονίζοντας ότι «η γενική κατεύθυνση σε περίπτωση κρούσματος είναι να μην κλείνει αυτομάτως το τμήμα, γιατί τώρα έχουμε νέα δεδομένα. Η κατεύθυνση είναι να αυξηθεί ο εργαστηριακός έλεγχος».

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι είναι εμβολιασμένοι ήδη σε πολύ υψηλά ποσοστά (80%) και προτείνουν για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να διενεργούνται rapid test ή να χορηγούνται self tests χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους. Mάλιστα δάσκαλοι και καθηγητές που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστούν αναρωτιούνται γιατί το υπουργείο Παιδείας δέχεται οι μαθητές να εισέρχονται στο χώρο του σχολείου με την επίδειξη του αποτελέσματος του self test, ενώ για τους εκπαιδευτικούς απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διενέργεια του rapid test με δικά τους έξοδα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα