Ελληνοτουρικά: Σε επιφυλακή στο Αιγαίο-η δήλωση Ελπιδοφόρου

Σε επιφυλακή μέχρι τις 2 Αυγούστου

Parallaxi
ελληνοτουρικά-σε-επιφυλακή-στο-αιγαί-631861
Parallaxi

Τουρκική Navtex: Τα σημάδια αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει η Αθήνα, όσο παραμένει σε ισχύ η Navtex της Άγκυρας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρά τις εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο.

«Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν χαλαρώνουν, μένουν σε επιφυλακή», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ θυμίζοντας ότι η Navtex ισχύει έως και τις 2 Αυγούστου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά παραγόντων που αναγκάζουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω. Ειδικότερα μίλησε για την τεράστια διπλωματική προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού «που μίλησε σε διάστημα 3 – 4 ημερών με όλους τους ξένους ηγέτες», την σκληρή δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών για την Αγία Σοφία και τα τουρκικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, τις δηλώσεις Μακρόν αλλά και την αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ μαζί με τις κινήσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με το αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ,  καθώς και τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε το προπαγναδιστικό του παιχνίδι, παραμένοντας πιστός στην εμπρηστική του ρητορική, εκτοξεύοντας απειλές.

«Όσοι έχουν ρητορική και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν συνάδει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και με την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα, αν λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν χθες.

Μάλιστα, από χθες το απόγευμα η Τουρκία επέλεξε να θολώσει τα νερά με αντικρουώμενες κινήσεις καθώς, τη στιγμή που -σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- αρκετά τουρκικά πλοία άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους – η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον με μήνυμα της στο Twitter, υποστήριζε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της υφαλοκρηπίδας της, όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η ανάρτηση δεν επιβεβαιωνόταν βέβαια απο τα πραγματικά δεδομένα και τελικά η τουρκική πλευρά «εξαφάνισε» την ανάρτηση από το Twitter.

Στις προκλητικές αυτές δηλώσεις η Αθήνα απαντά με μηνύματα ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας, συνεχίζοντας τις διπλωματικές επαφές της κι επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «απέναντι σε αυτό η Ελλάδα μπορέι να παρατάξει ορισμένες πολύ ισχυρές πηγες αντίστασης. Πρώτα απ’ όλα εθνική ενότητα που βλεπω να χτίζεται μέρα με τη μέρα. Η πυκνή διπλωματική δράση που βλέπουμε να εκτυλίσσεται, αλλά και η επιχειρησιακή ικανότητα, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα».

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «τις κυρώσεις που μήνες ζητάμε , ως προληπτικό μέτρο όχι ως αντίποινα, πρέπει να έχουν δόντια και να προβάλλονται εκ των προτέρων για να ξέρει η Τουρκία ότι ο τσαμπουκάς έχει κόστος και να το σκέφτεται δυο φορές».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η τουρκική Navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Ελπιδοφόρος: δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για την Αγία Σοφία

Το μήνυμα ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα συνεχίσει να εργάζεται για να επιστρέψει η Αγία Σοφία στο μουσειακό καθεστώς της εξέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στη εκπομπή World Tonight του BBC. Σχολιάζοντας τις συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί ηγέτες στηρίζουν αυτό το αίτημα και ενδιαφέρονται για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

«Σίγουρα μπορώ να σας πω ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Είναι μόνο η αρχή για εμάς. Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια. Ήδη, χθες, είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις ανησυχίες όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες στον πρόεδρο Τραμπ που με δέχτηκε στον Λευκό Οίκο και στον αντιπρόεδρο κ. Πενς…. Μου δήλωσαν ξεκάθαρα ότι λυπούνται πάρα πολύ για την απόφαση που έλαβε η Τουρκία και ότι θα στηρίξουν τις μειονότητες στην Τουρκία και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας», επισήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις ότι θα διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όλους, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι προσβασιμότητα σε ένα τζαμί είναι μια πάγια πρακτική που δεν συνιστά κάποια ιδιαίτερη κίνηση καλής θέλησης. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα έγκειται στην προνομιακή μεταχείριση των μουσουλμάνων πολιτών της Τουρκίας, καθώς μόνο αυτοί θα έχουν λατρευτική πρόσβαση στο μνημείο.

«Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα να έχουμε πρόσβαση σε κανένα τζαμί στην Τουρκία, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μια χειρονομία καλής θέλησης. Δεν είναι μια ιδιαίτερη χειρονομία. Είναι μια καθημερινή πρακτική. Είναι αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι προνόμιο ενός μουσουλμάνου να έχει πρόσβαση για λατρεία σε αυτό το μνημείο, μια πρόσβαση που στερείται τώρα για τους υπόλοιπους πολίτες που δεν είναι μουσουλμάνοι στην Τουρκία», απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ερωτώμενος για τα κίνητρα της τουρκικής κυβέρνησης, ο θρησκευτικός ηγέτης της ομογένειας στην Αμερική τα επέδωσε σε εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας. «Δεν ξέρω αν είναι ένα σημάδι αδυναμίας, αλλά μπορώ να πω ότι δεν ήταν μια σοφή απόφαση. Επιβλήθηκε κυρίως, αν μπορώ να το καταλάβω σωστά, από τη δύσκολη πολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση όπου η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ίσως από τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα μνημεία και ιδέες που είναι περιβεβλημένα με τόσο βαθιά ιστορία, νόημα και ένα σεβασμό αιώνων που δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε και είναι επικίνδυνο να παίζουμε με αυτά τα πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε λόγο για μια ημέρα πένθους για όλους τους Χριστιανούς την οποία μάλιστα παρομοίασε με την Μεγάλη Παρασκευή. «Είναι η μέρα που θρηνούμε αυτήν την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ξαναμετατρέψει (σε τζαμί) ένα μνημείο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι μια τόσο οδυνηρή κατάσταση για μας που ανακηρύξαμε αυτήν την ημέρα σε ημέρα πένθους. Είναι σαν τη Μεγάλη Παρασκευή για όλους τους Χριστιανούς».

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο : Οι Τούρκοι αποσύρουν πλοία – Παραμένει μέχρι 2 Αυγούστου ο συναγερμός

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο : Οι Τούρκοι αποσύρουν πλοία – Παραμένει μέχρι 2 Αυγούστου ο συναγερμός

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης παρουσιάζονται τις τελευταίες ώρες στη θάλασσα του Αιγαίου, καθώς πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.

Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Μάλιστα, σε μία ακόμη ένδειξη άμβλυνσης των εντάσεων, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προέβη στη διαγραφή της ανάρτησης, η οποία ανέφερε ότι το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφερόταν ότι το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, προσέθετε ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Η ανάρτηση αντικαταστάθηκε από μια νέα, σύμφωνα με την οποία: «Το ερευνητικό Oruc Reis ανακοίνωσε σεισμογραφικές έρευνες στις 21 Ιουλίου 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis την ώρα του αρχικού tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Πάντως, ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινήσεις της Άγκυρας θυμίζουν σκωτσέζικο ντους, αφού τη μια προκαλούν και την επόμενη κάνουν λόγο για «διάλογο» και επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εκ νέου αργότερα.

Η κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Η περιοχή, η οποία έχει δεσμευτεί από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης: Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν – Ναι στον διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς προκλήσεων

Πιθανώς με όλα τα παραπάνω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να ελέγξει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, καθώς και να προκαλέσει εκνευρισμό στη χώρα μας. Το Σάββατο, ο ίδιος, αφού ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν έχει σχέδια για τα εδάφη και τους πόρους άλλων χωρών, σε απειλητικό τόνο κάλεσε «όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο, όμως όχι υπό το καθεστώς των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα και όχι σε αυτό το κρεσέντο προκλητικότητας του τούρκου προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση -και παρά το όσο δηλώνει ο Ερντογάν- από στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά και σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού η Navtex, με την οποία έχει δεσμευθεί συγκεκριμένη περιοχή στο τριεθνές σημείο Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου (σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου), λήγει στις 2 Αυγούστου και έως τότε τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα