Εμβόλια: Το J&J λιγότερο αποτελεσματικό από το Pfizer για τον κίνδυνο νοσηλείας

Ποιο αντιικό φάρμακο συνιστά ο ΠΟΥ σε ασθενείς που δεν αντιμετωπίζουν βαριά covid-19, αλλά κινδυνεύουν με νοσηλεία.

Parallaxi
εμβόλια-το-jj-λιγότερο-αποτελεσματικό-890295
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Πέμπτης 3 Μαρτίου – Κάτω, η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Τετάρτης

Ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω Covid-19 μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson είναι περίπου πενταπλάσιος σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με το δύο δόσεων εμβόλιο Pfizer/NioNTech, όπως δείχνει μία μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, συνέκριναν στοιχεία για σχεδόν 700.000 άτομα που εμβολιάστηκαν με J&J και άλλους τόσους με Pfizer. Η μέση ηλικία των ατόμων ήταν τα 66 έτη. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκε σχεδόν όλος ο πληθυσμός άνω των 55 ετών που είχε κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο στη Γαλλία.

Διαπιστώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών μετά τον εμβολιασμό στην ομάδα των εμβολιασμένων με J&J υπήρξαν 129 εισαγωγές στο νοσοκομείο, ενώ στην ομάδα της Pfizer μόνο 23 (δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο). Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το εμβόλιο Pfizer είχε αποτελεσματικότητα 92% έναντι του κινδύνου νοσηλείας, ενώ της J&J 59%.

Οι Γάλλοι επιστήμονες συμπέραναν ότι αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη σύσταση ότι πρέπει να χορηγείται δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA (Pfizer ή Moderna) σε όσους είχαν κάνει αρχικά το μονοδοσικό εμβόλιο.

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι στις αρχικές μελέτες το εμβόλιο J&J είχε εμφανίσει αποτελεσματικότητα 85,4% κατά της σοβαρής Covid-19 και περίπου 68% κατά του κινδύνου νοσηλείας του γενικού πληθυσμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το αντιικό φάρμακο molnupiravir

Η διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται υπέρ της χρήσης του αντιικού φαρμάκου μολνουπιραβίρη (molnupiravir) της Merck σε ασθενείς που δεν έχουν βαριά Covid-19, αλλά έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Στην κατηγορία αυτή θεωρείται ότι ανήκουν ιδίως οι ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις.

Η επιτροπή του ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι νέοι και κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς με κορονοϊό, τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να παίρνουν το φάρμακο λόγω των δυνητικών επιπτώσεών του. Το molnupiravir εμποδίζει τον κορονοϊό να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται μέσα στο σώμα. Αν χρησιμοποιηθεί έγκαιρα, όσο γίνεται νωρίτερα μετά την αρχική λοίμωξη, βοηθά στο να αποτρέψει την εκδήλωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19.

Η νέα σύσταση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, βασίζεται σε νέα δεδομένα από έξι τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά 4.796 ασθενείς. Από αυτές προκύπτει ότι το molnupiravir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας (43 λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο ανά 1.000 ασθενείς υψηλού κινδύνου) και τον χρόνο αποδρομής των συμπτωμάτων (3,4 λιγότερες μέρες νόσησης κατά μέσο όρο), ενώ υπάρχει και μια μικρή μείωση της θνησιμότητας (έξι λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς).

Η σύσταση δεν αφορά ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου σε αυτή την ομάδα. Επίσης οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν τα προβλήματα κόστους και διαθεσιμότητας του molnupiravir.

Στην ίδια σύσταση η επιτροπή των ειδικών συνιστά επίσης μια θεραπεία που συνδυάζει δύο μονοκλωνικά αντισώματα (casirivimab και imdevimab) αλλά μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, καθώς έναντι της τελευταίας το εν λόγω «κοκτέιλ» δεν είναι αποτελεσματικό.

Ακόμη, η επιτροπή υπενθυμίζει ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση του Baricitinib, των κορτικοστεροειδών και των αναστολέων της ιντερλευκίνης-6 στους ασθενείς με βαριά Covid-19, καθώς επίσης τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος sotrovimab στους ασθενείς με σχετικά ήπια Covid-19, ενώ τάσσεται κατά της χρήσης του πλάσματος αίματος ιαθέντων, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς Covid-19, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου.

Ισπανία: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 100.000

Στην Ισπανία ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε χθες Τετάρτη το τραγικό ορόσημο των 100.000 νεκρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ωστόσο οι αρχές κάνουν λόγο για αισθητή βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης μετά την εκδήλωση του κύματος που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον.

Δύο χρόνια και κάτι μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η Ισπανία, η οποία είχε καταγράψει το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 την 31η Ιανουαρίου 2020, όταν διαγνώστηκε θετικός γερμανός τουρίστας που παραθέριζε στο αρχιπέλαγος των Καναρίων νήσων, μετρά πλέον 100.037 θανάτους επί συνόλου 11 και πλέον εκατ. μολύνσεων.

Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 154 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 18.803 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Η χώρα της Ιβηρικής ήταν ανάμεσα σε αυτές που υπέστησαν τα πιο βαριά πλήγματα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και είχε επιβάλει περιοριστικά μέτρα που συγκαταλέγονταν στα αυστηρότερα στον κόσμο την άνοιξη του 2020.

Από τα τέλη του 2020, όταν η Ισπανία άρχισε εκστρατεία εμβολιασμού, που δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση στον πληθυσμό, η χώρα έχει αναδειχθεί σε μια από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες όσον αφορά την ανοσοποίηση: το 91% των κατοίκων της άνω των 12 ετών έχει σήμερα εμβολιαστεί πλήρως.

Όπως και άλλα κράτη, η Ισπανία υφίσταται, από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, νέο κύμα της πανδημίας που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον. Ο αριθμός των μολύνσεων έφθασε ως και τα 180.000 την ημέρα. Ωστόσο, οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων παρέμειναν θεαματικά χαμηλότεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα.

Μπροστά σε αυτή την έκρηξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση έκανε εκ νέου στα τέλη Δεκεμβρίου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αλλά ήρε το μέτρο αυτό στις αρχές Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για βελτίωση της εικόνας.

Αρκετές από τις λεγόμενες αυτονομίες (περιφέρειες), όπου οι τοπικές αρχές είναι αρμόδιες για θέματα δημόσιας υγείας, ήραν τα περιοριστικά μέτρα τον περασμένο μήνα.

Χθες Τετάρτη ο δείκτης επίπτωσης βρισκόταν στα 486 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες, ενώ ανερχόταν σε 3.397 την 17η Ιανουαρίου.

Μιλώντας για αυτή τη θετική δυναμική, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η μάσκα «πολύ σύντομα» θα πάψει να είναι υποχρεωτική και στους εσωτερικούς χώρους.

Βιετνάμ: Πάνω από 110.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού –για πρώτη φορά–

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 110.539 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 –αριθμός άνευ προηγουμένου, που ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το επίπεδο των 100.000–, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 3.709.481.

Οι θάνατοι 114 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας στους 40.452 νεκρούς.

Στη χώρα 98 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν χορηγηθεί 195,3 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19.

Νότια Κορέα: 198.803 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 198.803 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 128 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Οι μολύνσεις έπεσαν οριακά κάτω από το επίπεδο των 200.000, την επομένη του τρομακτικού ρεκόρ κρουσμάτων (219.241), καθώς το κύμα που αποδίδεται από τις αρχές στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον κάθε άλλο παρά μοιάζει να κοπάζει.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα έφθασε τους 8.394 νεκρούς επί συνόλου 3.691.488 μολύνσεων, κατά την KCDA. Ο δείκτης θνητότητας υποχώρησε στο 0,23%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε στους 766 (+4 σε 24 ώρες).

Ειδικοί και οι αρχές προειδοποιούν πως τα κρούσματα ίσως φθάσουν ακόμη και τα 270.000 μέσα στον μήνα.

Το 86,5% των περίπου 52 εκατ. πολιτών της Νότιας Κορέας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 μέχρι στιγμής, ενώ το 61,5% έχει λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τους αριθμούς της KCDA.

Μεξικό: 304 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.341 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 304 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως τώρα τους 318.835 νεκρούς επί συνόλου 5.534.086 μολύνσεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα