Top

Εμβολιασμοί: Η σειρά των παιδιών – Απαντήσεις ειδικών στις ανησυχίες των γονιών

Πιθανή επικράτηση της Όμικρον τον Ιανουάριο. βλέπει ο Τζανάκης.

Parallaxi
εμβολιασμοί-η-σειρά-των-παιδιών-απαν-770719
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με τη χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTec.

Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, χιλιάδες γονείς επισκέπτονται την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα παιδιά τους και μέχρι χθες το απόγευμα αυτά ανερχόταν σε 31.000.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην την περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν “καταδρομικοί εμβολιασμοί”, όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Γιατί εξαντλήθηκαν τα ραντεβού

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο τα ραντεβού εξαντλήθηκαν γρήγορα καθώς ήταν “συνδεδεμένα” με τις διαθέσιμες εμβολιαστικές δόσεις. Η πρώτη παρτίδα εμβολίων που ήρθε προχθές περιλάμβανε 60.000 εμβόλια και η επόμενη αναμένεται τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, της ηλικιακής ομάδας 15-17 αρχικά, 12-14 στη συνέχεια και πλέον για την ομάδα παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων.

Η νέα παραλαβή εμβολίων από τον επόμενο μήνα ουσιαστικά θα ενεργοποιήσει και πάλι την πλατφόρμα των ραντεβού, καθώς όπως εξηγεί ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, “ακολουθείται πάντα η ίδια διαδικασία, δηλαδή τα ραντεβού ανοίγουν με βάση το απόθεμα εμβολίων και δεσμεύονται οι απαιτούμενες δόσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού”. Συνεπώς τα 60.000 εμβόλια αντιστοιχούν σε 30.000 παιδιά, για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί και οι δύο δόσεις που θα χρειαστεί να λάβουν με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων για να είναι θωρακισμένα έναντι του κορονοιού.

Οι πέντε βασικοί λόγοι για τον εμβολιασμό των παιδιών

Τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στην ομόφωνη σύσταση για την ανοσοποίηση των παιδιών παρουσίασε συνοπτικά η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την προχθεσινή ενημέρωση. Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοιού:

– θα προστατεύσει τα παιδιά από τη λοίμωξη και τις επιπλοκές της

– θα επιτρέψει να παρακολουθούν ανεμπόδιστα την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες τους στην κοινότητα

– θα μειώσει τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον

– θα προστατεύσει έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται κοντά στα παιδιά

– θα συντελέσει σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Οι πέντε αγωνιώδεις ερωτήσεις των γονέων που απαντούν οι ειδικοί

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στους προβληματισμούς των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού, διαλύοντας φήμες και σύγχυση που ενισχύουν συνήθως την ανησυχία τους.

Το ερώτημα “Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου, αφού η νόσος στην ηλικία του είναι ήπια;” ακούγεται συχνά από τους γονείς. “Η νόσος, ναι μεν από την αρχή ήταν και παραμένει ήπια χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, μικροί αλλά υπαρκτοί. Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της σπάνιας εκδήλωσης του πολυοργανικού, πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, γνωστού ως MIS-C, το οποίο εμφανίζεται βέβαια 1 φορά στα 3.000 κρούσματα σε παιδιά, αλλά είναι ένα σύνδρομο το οποίο και ταλαιπωρεί και μπορεί να έχει και σοβαρή βαριά έκβαση” εξήγησε η καθηγήτρια. Επίσης, ιδιαίτερα απασχολεί τους παιδιάτρους και η παραμονή συμπτωμάτων μετά από νόσο, για πολλές εβδομάδες (longcovid).

Η αγωνία, για το αν το εμβόλιο mRNA μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, διατυπώνεται επίσης προς τους ειδικούς, οι οποίοι βάζουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Πράγματι, σε σπάνιες περιπτώσεις τα m-RNA εμβόλια έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η νόσος Covid προκαλεί πολλαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι συχνότερες σε αγόρια ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται. Τα συμπτώματα είναι: πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα παλμών.

“Μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά με αλλεργίες;” διερωτώνται οι γονείς. “Οι συνήθεις αλλεργίες σε τροφές, φάρμακα, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, χρωστικές, νυγμούς εντόμων, δεν αποτελούν αντενδείξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ούτε και των ενηλίκων. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στα συστατικά των mRNA εμβολίων (πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80)” απαντά η Επιτροπή. Μάλιστα, στις οδηγίες τονίζεται ότι παιδιά με ιστορικό αλλεργίας παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για παρακολούθηση μετά τον εμβολιασμό για 30 λεπτά.

Αλλο ερώτημα που δέχονται οι ειδικοί είναι αν το εμβόλιο έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα ή στον έμμηνο κύκλο των εφήβων. Οι ειδικοί απαντούν αρνητικά, εξηγώζώντας ότι το μόριο των εμβολίων mRNA καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στον οργανισμό και αποβάλλεται από το σώμα. Δεν υπάρχει καμία βιολογική σύνδεση εμβολίου και γονιμότητας και δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση απ’ το εμβόλιο στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Ο φόβος για παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν χρόνια μετά τον εμβολιασμό, κατατρύχει τους γονείς. Οι ειδικοί της Επιτροπής απαντούν πως οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους. Τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε ώρες, αφού δώσουν το “μήνυμα” για την παραγωγή αντισωμάτων. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τζανάκης: Πιθανή επικράτηση της Όμικρον τον Ιανουάριο

Με τα Χριστούγεννα να είναι στην τελική ευθεία, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, τόνισε πως αυτή η εβδομάδα και η επόμενη θα είναι κρίσιμη σχετικά με την έκβαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα βρεθούν ενδιαφέροντα στοιχεία από την γονιδιακή ανάλυση κρουσμάτων στην κοινότητα.

«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε.

«Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης».

Σήμερα είναι η «πρεμιέρα» των εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν.

«Εγώ τουλάχιστον δεν θα ρίσκαρα, αν ήμουν γονέας, το παιδί μου να εκδηλώσει αυτό το πολύ σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο και να βλάπτει τα αγγεία και την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, που να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Τους καταλαβαίνω τους γονείς. Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν παρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα», ήταν η σύσταση του κ. Τζανάκη.

«Δεν υπάρχει εκδικητικότητα στους άνω των 60»

Ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της ΝΔ, αποκάλυψε τα στοιχεία των εμβολιασμών για τις τελευταίες 10 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παραπάνω από 1 εκατ. ραντεβού κλείστηκαν για την τρίτη δόση και 180.000 ραντεβού για την πρώτη δόση, εκ των οποίων τα 58.000 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.

«Αυτό δείχνει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού αποδίδει. Όλοι συμφωνούν τελικά ότι ήταν μία σωστή απόφαση του πρωθυπουργού. Αυτό που θα πω είναι ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός, καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει λάβει τέτοιες τολμηρές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα. Όλα γίνονται μετά από μελέτες και σχετικά με τις επαγγελματικές ομάδες, σε σχέση με την δραστηριότητα, τις ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες. Δεν υπάρχει κάποια εκδικητικότητα στους άνω των 60, απεδείχθη ότι ήταν η πιο ευάλωτη ομάδα».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως θα πρέπει να επεκταθεί σταδιακά η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: «Θέλει μία οργάνωση για να μην πέσουν όλοι μαζί στην πλατφόρμα», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην στάση της εκκλησίας στο ζήτημα του εμβολιασμού: «Αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είναι να ζει στην κοινωνία, να είναι ενεργό μέλος της. Υπάρχει κόσμος που περιμένει να δει την στάση της εκκλησίας. Η στάση της κυβέρνησης είναι δυναμική σε σχέση με την εκκλησία. Ο Πρωθυπουργός πήγε να συζητήσει, για να παρθούν αποφάσεις με πιο γρήγορους ρυθμούς για να πειστεί ο κόσμος».

Ως προς τα σώματα ασφαλείας, στα οποία δεν υπάρχει κάποια υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως δεν έχει κριθεί αναγκαίο σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών. Ιδιαίτερα τόνισε πως για τους υγειονομικούς κρίθηκε αναγκαίο γιατί έχουν να κάνουν με ευπαθείς ομάδες και ασθενείς.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα