Εμβολιασμοί: Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα και οι ακυρώσεις

Η πορεία προς την «Ελευθερία» - Τι θα γίνει με εφήβους, έγκυες και μεταμοσχευμένους.

Parallaxi
εμβολιασμοί-τα-ποσοστά-ανά-ηλικιακή-ο-736908
Parallaxi

Μέχρι το καλοκαίρι εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα μπορέσει να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού του 60 με 70% του πληθυσμού.

Συνολικά έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 6.225.000 εμβολιασμοί. Το 38,1% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και το 22,4% έχει πλήρη ανοσία.

Οι παραλαβές των εμβολίων, παρότι καταγράφονται αρρυθμίες, επιτρέπουν να συνεχίζεται με ένταση η εμβολιαστική εκστρατεία. “Ο στόχος καθορίζεται πάντα με βάση τις παραδόσεις. Εμείς υπολογίσαμε τον στόχο που έχουμε με πολύ χαμηλές παραδόσεις από την Johnson&Johnson, άρα με ό,τι παραπάνω έρθει, θα αυξήσουμε αυτό τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί” είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική επιχείρηση “Ελευθερία”, απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr για τα εμπόδια που θέτουν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές των εμβολίων στην επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας.

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες γίνονται «ανάρπαστα» τα ραντεβού

Τα ραντεβού που “ανοίγουν” στην πλατφόρμα γίνονται ανάρπαστα σε χρόνο ρεκόρ, επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά την περιοχή του λεκανοπεδίου όπου η πληρότητα των ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, Moderna καιJohnson&Johnson φτάνει το 100%. Τα τρία εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες με επιπλέον ραντεβού για τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.

Ανάρπαστα αναμένεται να είναι και τα ραντεβού που θα “ανοίξουν μεθαύριο, Πέμπτη, για τους νέους ηλικίας 25-29 χρόνων, όπως έχει φανεί από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήδη στην ηλικιακή ομάδα 18-29 χρόνων για τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson τις προηγούμενες εβδομάδες στη νησιωτική αρχικά αλλά και στην ηπειρωτική στη συνέχεια χώρα. Πλέον, οι πολίτες αυτής της ομάδας, 25-29, θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού και με τα άλλα δύο διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή των Pfizer/BioNTeck και της Moderna. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προβλέπει να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca τα άτομα κάτω των 30 ετών. Αφού εκτιμηθεί η συμμετοχή της ομάδας 25-29 ετών και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα ακολουθήσουν οι πολίτες από 18 έως 24 ετών, η τελευταία δηλαδή ομάδα του ενήλικου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών ηλικίας 30-59 χρόνων, διαμορφώνεται ως εξής:

-Ηλικιακή ομάδα 55-59: το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 66,5%.

-Ηλικιακή ομάδα 50-54: το 53% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 62%.

-Ηλικιακή ομάδα 45-49: το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 58%

-Ηλικιακή ομάδα 40-44: το 33% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 49%

-Ηλικιακή ομάδα 35-39: το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 38,6%

-Ηλικιακή ομάδα 30-34: το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Η απροθυμία για εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60 και άνω και πως θα πεισθούν

Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, το 71% έχει εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 74,3%.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα που ανέφερε χθες ο κ. Θεμιςτοκλέους η εικόνα έχει ως εξής:

– Οι 85 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί κατά 67,5% (70% αν υπολογιςτούν και τα ραντεβού) -Οι 80-84 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 68% (70% με ραντεβού) -Οι 75-79 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 79% (82% με ραντεβού) -Οι 70-74 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 73% (76% με ραντεβού) -Οι 65-69 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 72% (76,5% με ραντεβού) -Οι 60-64 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 66% (71% με ραντεβού)

Ωστόσο, πρόκειται για ποσοστό που δεν θεωρείται ικανοποιητικό, με δεδομένο ότι αυτοί οι πολίτες στην πλειονότητά τους έχουν πρόσβαση στα εμβόλια από τον περασμένο Ιανουάριο. Επιπλέον, “διαπιστώνεται μία απροθυμία ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν” όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, μεταφέροντας μάλιστα και την επιχειρηματολογία ενός πολίτη σχετικά με τον μη εμβολιασμό του, την οποία άκουσε να αναπτύσσει.

“Γιατί να κάνω το εμβόλιο; Δεν μας λένε πόσο χρόνο διαρκεί η προστασία. Δεν ξέρουν αν πιάνουν οι μεταλλάξεις, τι εμβόλιο θα έχουμε το Σεπτέμβριο, ούτε αν θα χρειαστεί άλλη δόση. Και αν πάθω κάτι τώρα ή μετά από 5 με 10 χρόνια; Άστο καλύτερα. Θα προσέχω. Αυτα υποστήριζε. Όμως έτσι τα επιστημονικά θέματα τα οποία συζητούνται -και είναι μία υγιής πρακτική το να συζητούνται όλοι οι επιστημονικοί προβληματισμοί- αποτελούν για πολλούς ερείσματα για τον μη εμβολιασμό τους” είπε η κυρία Θεοδωρίδου και υπογράμμισε ότι “το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μη νοσηλευτεί κανείς σε Νοσοκομείο με νόσο βαριά ή καταλήξει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους”.

Πώς θα μπορέσει κανείς να τους πείσει; Διερωτήθηκε η ειδικός. Και παρέθεσε κάποιες “πρακτικές” που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε “να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί”.

“Μια ερώτηση ίσως από τα εγγόνια: έκανες παππού ή γιαγιά το εμβόλιο; Εγγόνια τα οποία βεβαίως έχουν κάνει μία σειρά εμβολιασμών για άλλα λοιμώδη νοσήματα. Η απώλεια κάποιου γνωστού, φίλου λόγω Covid. Το παράδειγμα ή η συμβουλή κάποιου που εμπιστεύεται κάποιος. Ο φόβος ή και η εμπειρία ανθρώπων που βίωσαν τη νόσο στη μονάδα της εντατικής. Ίσως χρειάζονται όλα αυτά και άλλα, για να κάνει κανείς την υπέρβαση στο φόβο και στην άρνηση για εμβολιασμό” κατέληξε η καθηγήτρια.

Ο εμβολιασμός των εφήβων

Ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12 – 15 ετών, στον απόηχο της έγκρισης του εμβολίου των Pfizer/BioNtech για αυτήν την ηλικιακή ομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της απόφασης ευρωπαικών και άλλων χωρών να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής ενημέρωσης.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, “υπάρχουν αποφάσεις και εγκρίσεις από διεθνείς οργανισμούς (EMA, FDA), αλλά η Επιτροπή θα μελετήσει και θα συνεκτιμήσει παράγοντες όπως ο ρόλος των παιδιών στην διασπορά του ιού στην κοινότητα, η νοσηρότητα, η θνητότητα και η ασφάλεια του εμβολίου, και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφασή της”. Επιπλέον, τόνισε ότι ο ενδεχόμενος μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα ούτε θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας ότι “ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων κι εκεί έχουμε ακόμη δουλειά”.

Σε σχετική ερώτηση του protothema.gr για το αν αναμένεται άμεσα εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 χρόνων ή εξετάζεται σύσταση για συγκεκριμένες υπο-ομάδες κατά το πρότυπο εκείνων στους εφήβους ηλικίας 16-18 χρόνων που έχουν ήδη εμβολιαστεί, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως “δεν θα πρέπει να μπούμε σε αγωνία για το άμεσα. Θα ζυγιστεί πολύ καλά το θέμα από όλες τις πλευρές, διότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι η προτεραιότητα. Στη διαδικασία πάντα προηγούνται τα πλέον ευάλωτα λόγω υποκείμενων νοσημάτων άτομα, επομένως όταν αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών θα είναι σε προτεραιότητα τα παιδιά με υποκείμενα προβλήματα”.

Έγκυες και μεταμοσχευμένοι

Οι γνώσεις για τον κίνδυνο από Covid λοίμωξη στην έγκυο και το κύημα αυξάνουν, υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, και αναφέρθηκε στις πρόσφατες περιγραφές περιπτώσεων από το εξωτερικό, από την Ιρλανδία συγκεκριμένα, αλλά και από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης που έχουν δείξει ότι η νόσος της εγκύου με Covid προκαλεί βλάβες σημαντικές στον πλακούντα (πλακουντίτιδα Covid).

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε για ακόμα μία φορά τις συστάσεις για τον εμβολιασμό της ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας των εγκύων, τονίζοντας ότι οι σχετικές ενδείξεις έχουν καθοριστεί έγκαιρα και στη χώρα μας από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Σύμφωνα με αυτές, θα πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως οι νοσηλεύτριες, οι έγκυες με συννοσηρότητα (π.χ. διαβήτης, παχυσαρκία) και όλες οι έγκυες αφού ενημερωθούν σωστά και συμβουλευθούν τον γυναικολόγο τους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στη νέα οδηγία που προβλέπει μία δόση του εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει, διευκρινίζοντας πως πλέον δεν ισχύει για άτομα με ανοσιακή ανεπάρκεια, όπως είναι για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι. Τα άτομα αυτά θα εμβολιαστούν εντός τριών μηνών από τη θετική διάγνωση, όπως ήταν η αρχική σύσταση, και θα κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου καθώς παρατηρείται μειωμένη απόκριση στον εμβολιασμό.

Η “Γαλάζια Ελευθερία” και τα νησιά που την οδηγούν

Την πολύ καλή πορεία, όπως τη χαρακτήρισε, της “Γαλάζιας Ελευθερίας” περιέγραψε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σε όλα τα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων οι εμβολιασμένοι με μία δόση είναι στο 61% και στο 54% όσοι έχουν πλήρη ανοσία. Στα 19 μεγάλα νησιά στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες η εμβολιαστική επιχείρηση, 3 στους 10 είναι πλήρως εμβολιασμένοι και λιγότεροι από τους μισούς (44%) έχουν λάβει την πρώτη δόση.

“Τα νησιά μας αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας και είναι στρατηγικός στόχος της Επιχείρησης «Ελευθερία» να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη κατά πολύ και πολύ πιο γρήγορα από την υπόλοιπη χώρα. Ο στόχος είναι εφικτός. Όποιες βελτιωτικές κινήσεις χρειάζεται να γίνουν, θα γίνονται και θα ανακοινώνονται” είπε ο γενικός γραμματέας.

Σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων στη νησιωτική χώρα κατέχουν η Κύθνος και η Κέα (84%).

Υψηλό τείχος ανοσίας έναντι του κορονοιού έχουν υψώσει και οι κάτοικοι της Μήλου (77,14%).

Σε καλή πορεία βρίσκονται στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας τους η Σαντορίνη (ποσοστό εμβολιασμένων 61,5%), η Άνδρος (60,5%) και η Ιθάκη (60,5%).

Ένας στους 2 είναι εμβολιασμένος στην Ικαρία (50%) και το 56% των κατοίκων στην Κάρπαθο, όπως και στη Μύκονο. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται η Θάσος (53,44%), η Λευκάδα (51,85%) και οι Σποράδες (51,24%).

Χαμηλότερο τείχος ανοσίας διά του εμβολιασμού έχει η Κάλυμνος (ποσοστό κάλυψης 39,15%), ένα νησί που βρισκόταν επί μήνες σε κλοιό κορονοιού και μέτρων.

Ακόμη χαμηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη Χίο (ποσοστό 37,5%), στη Ρόδο (35%), στη Λέσβο (30,5%) και στη Σάμο (30,1%), με την τελευταία να διεκδικεί πρωτεία αρνητικής επίδοσης στους εμβολιασμούς μετά την ακύρωση του προγράμματος λόγω πολύ μικρής συμμετοχής.

Με εμβολιασμένους περίπου το 30% των κατοίκων της είναι η Κρήτη.

Οι ακυρώσεις

Σε αρκετές χιλιάδες υπολογίζονται οι ακυρώσεις κλεισμένων ραντεβού για εμβολιασμό, σε ποσοστό όμως σχετικά χαμηλό ώστε να επηρεάσει έντονα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Παρόλ’ αυτά ακόμη και ένα μικρό ποσοστό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην προσπάθεια να χτίσουμε την ιδανική ανοσία. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο ποσοστό ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό το οποίο είναι της τάξης το 1,9% αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, και ακολουθούν η Pfizer με 0,44% και η Moderna με 0,29%. Το δε εμβόλιο Jonhson & Johnson έχει γίνει ανάρπαστο και φυσικά δεν υπήρξε καμία ακύρωση.

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Ποια σενάρια εξετάζονται

Με τον μείζονα στόχο της επίτευξης συλλογικής ανοσίας έναντι του κορονοϊού όσο το δυνατό νωρίτερα και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κυβέρνηση καθημερινά φέρνει όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα της παροχής προνομίων σε όσους εμβολιάζονται, με πρωταρχικό στόχο να πειστούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, ή ακόμα και οι ψεκασμένοι να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά που εξετάζονται είναι το να επιτρέπεται η εστίαση και στους κλειστούς χώρους, επίσης το να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα, και πιθανότατα να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε πως «εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού η συζήτηση για τα προνόμια δεν μπορεί να προχωρήσει πρακτικά».

Οδηγός το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Ως γνώμονα για την εφαρμογή ευνοϊκών μέτρων για όσους εμβολιάζονται αποτελεί το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο.

Το πιστοποιητικό αυτό ουσιαστικά αποτελεί ένα οιονεί διαβατήριο για μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» στη διαδικασία των μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σύντομα ενδεχομένως και μεταξύ τρίτων χωρών όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα είναι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή. Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αναγκαία συνθήκη για την προστασία της δημόσιας υγείας»

Υπέρ των προνομίων στους εμβολιασμένους τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης τονίζοντας μάλιστα ότι στην ουσία «δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» τόνισε μιλώντας στο Mega.

Υπέρ της χορήγησης προνομίων σε όσους εμβολιάζονται έχει ταχθεί και ο αναπληρωτής υπουργος Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωνοντας πως κάτι τέτοιο είναι στα πλάνα της κυβέρνησης καθώς «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».

Τα προνόμια που πρέπει να δοθούν, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα είναι τα εξής:

Μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας. Δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα. Να μην χρειάζεται να κάνουν self test

Απαλλαγή από τα self test

Η απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμένων από το self test, είναι σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδουκ. Θεοδωρίδου, ένα από τα προνόμια που θα δοθούν. Όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις δεν θα υποχρεούνται να κάνουν self test, εκτός αν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι το σημαντικότερο προνόμιο είναι ο ίδιος ο εμβολιασμός, ενώ ανέφερε πως η απαλλαγή από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν απαιτείται η απομόνωση του εμβολιασμένου ατόμου συνιστούν προνόμια που ήδη απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Ένα προνόμιο επίσης που ήδη εφαρμόζεται είναι η δυνατότητα μετακινήσεων πιο εύκολα στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε πως τα όποια προνόμια αναμένεται να δοθούν δεν θα είναι τέτοια που να προκαλούν χάσμα δικαιωμάτων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Την ίδια στιγμή η κ. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, αυτός όταν έρθει στη χώρα μας, θα είναι εθελοντικός και δεν θα σχετίζεται με την πρόσβαση των παιδιών σε δραστηριότητες, όπως πχ η εκπαίδευση.

Από τη μεριά του ο κ. Θεμιστοκλέους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό με τον οποίο οι πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν και ανέφερε πως τυχόν επιπλέον προνόμια θα έχουμε όταν διαθέτουμε περισσότερα εμβόλια, και η δυνατότητα εμβολιασμού υπάρχει για όλους τους ενήλικες.

Για τα κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν μίλησε και ο πνευμονολόγος εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ζήτησε να δοθούν σε όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ κάλεσε να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες, όπως διαφημιστές, ώστε να πειστούν οι δύσπιστοι.

Ανάμεσα σε αυτά ίσως είναι να επιτρέπεται στους εμβολιασμένους να εισέρχονται σε μπαρ και κλειστούς χώρους διασκέδασης, ή να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι αποφάσεις αναμένονται στο β’ 15ήμερο του μήνα, αφού έχει επιτραπεί η μουσική και έχει επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί όταν χτιστεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας» στη χώρα, δηλαδή μετά τα μέσα Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τα προνόμια δεν θα «κλείσει» αν δεν ανοίξουν οι πλατφόρμες εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / in.gr / news247.gr / ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα