Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση και παιδιά – Τα δεδομένα και οι σκέψεις ειδικών, κυβέρνησης
Οι ειδικοί παίρνουν θέση για το θέμα που απασχολεί.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, με τους ειδικούς να αναλύουν τα δεδομένα.
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι είναι νωρίς να συζητάμε για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως είπε ο καθηγητής για τους εμβολιασμούς σε ανήλικους άνω των 12 ετών θα γίνει και αυτό αλλά σιγά σιγά. Ας ολοκληρωθεί (ο εμβολιασμός) στους ενήλικες και βλέπουμε», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος για το εμβόλιο.
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι ο μη εμβολιασμός συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων θα φέρει το ζήτημα των παιδιών στην επιφάνεια, ενώ αν εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι δεν χρειάζεται να μπούμε σε τέτοια συζήτηση.
«Είναι μια συζήτηση που μας δυσκολεύει. Και αν εμβολιαστούν οι μεγαλύτερες ηλικίες όπου παρατηρείται ένα ποσοστό 35% το οποίο δεν προσήλθε ο εμβολιασμός των παιδιών θα τεθεί σε άλλη βάση. Αν πιάσουμε το ποσοστό ανοσίας που θέλουμε δεν θα χρειαστεί να ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σχολιάζοντας το ζήτημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο OPEN τόνισε ότι προηγείται αυτή την στιγμή ο εμβολιασμός των ενηλίκων και μετά θα ρθει η σειρά των παιδιών.
Από την πλευρά του ο Θ. Βασιλακόπουλος με δηλώσεις του στο MEGA, τόνισε:
«Βρίσκω λογικό το να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό των παιδιών. Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο και θάνατο στα παιδιά είναι πολύ μικρός, ωστόσο δεν είναι αμελητέος. Στην Ελλάδα τρία ελληνόπουλα κάτω των 17 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Θα πρέπει να πείσουμε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρει έγκριση το εμβόλιο για όλα τα παιδιά, κάθε ηλικίας. Οι μελέτες σε ηλικίες σε παιδιά 6 μηνών ως 12 ετών θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε στην αρχή του επόμενου έτους θα μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και σε μικρότερες των 12 ετών ηλικίες. Δεν έχει γίνει για τα παιδιά υποχρεωτικός ούτε ο εμβολιασμός για τη γρίπη».
Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, συμπλήρωσε:
«Κάθε χρόνο φτιάχνουμε τα εμβόλια της γρίπης με βάση τα στελέχη που κυκλοφορούν την προηγούμενη χρονιά. Φέτος, εξαιτίας ότι φορούσαμε τις μάσκες, είχαμε εμβολιαστεί και μαζικά για τη γρίπη, στην Ελλάδα εμβολιάστηκαν περίπου 4 εκατ. άνθρωποι, δεν είχαμε γρίπη. Θα φτιαχτεί το εμβόλιο, αλλά όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό και τις μάσκες εξαφάνισε τη γρίπη. Για τον κορονοϊό, δεν νομίζω ότι θα χρειαστούμε επαναληπτικό εμβολιασμό σύντομα. Αν χρειαστεί επαναληπτική δόση το μίνιμουμ διάστημα θα είναι ένας χρόνος, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί κάτι νωρίτερα, ίσως όμως χρειαστεί αργότερα» συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών
Στις οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Στα μέσα Μαΐου το CDC διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμών μικρών παιδιών, ενώ ο ΕΜΑ έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τα παιδιά 12 -15 ετών. Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν στη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.
Η κα. Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και πως για τα παιδιά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.