Εμβόλιο Pfizer: Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα – Πότε αναμένεται στην Ελλάδα

Έλληνες επιστήμονες δίνουν απαντήσεις για την αχτίδα ελπίδας που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις των Pfizer - Biontech

Parallaxi
εμβόλιο-pfizer-τα-πλεονεκτήματα-και-μειονε-329343
Parallaxi

Η ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και Biontech, οι οποίες εργάζονται από κοινού στην παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, πως το σκεύασμά τους είναι αποτελεσματικό κατά 90% τουλάχιστον, έδωσε ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας, ενώ ώθησε και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σε ράλι ανόδου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV για τα νέα αυτά. ο κ. Γ. Παυλάκης, ερευνητής, τόνισε πως «το εμβόλιο είναι για την άνοιξη» και πως τον χειμώνα θα τον περάσουμε με τα υπάρχοντα μέτρα, όπως το lockdown. Όσον αφορά στην Pfizer, σημείωσε πως είναι μια εταιρεία που δεν έχει συνάψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει πάρει λεφτά από κράτη της Ε.Ε., όπως άλλες εταιρείες. Επιπλέον, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως η νέα τεχνολογία των γενετικών εμβολίων είναι ασφαλής, δεν επηρεάζει το γενετικό μας υλικό και πως τα γενετικά εμβόλια είναι από τα πιο γρήγορα. Τέλος, σημείωσε πως στην κούρσα για την παρασκευή εμβολίου υπάρχουν, μέχρι στιγμής, πάνω από 7 σκευάσματα.

Παράλληλα, ο καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας, Δ. Κούβελας, τόνισε: «Έχει όντως τελειώσει η ανακάλυψη, το αποτέλεσμα είναι τελειωτικό μάλλον. Τέλος Φεβρουαρίου περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επίσης, σημείωσε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε μαζικούς εμβολιασμούς πριν από το καλοκαίρι, ενώ σημείωσε πως η πρώτη ομάδα που εμβολιάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι υγειονομικοί, ενώ εξήρε την Pfizer και τον Αλβέρτο Μπουρλά, για το γεγονός πως επένδυσε τα λεφτά της εταιρείας στην έρευνα για το εμβόλιο και δεν χρησιμοποίησε λεφτά κρατών.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για εντυπωσιακά νέα σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο αναμένεται αρχές Ιανουαρίου.

«Το 90% αποτελεσματικότητα είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%» είπε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας όμως ότι δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο της Pfizer θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις βαριές περιπτώσεις. Ανέφερε δε ότι θα μάθουμε τα δεδομένα πριν το τέλος της χρονιάς οπότε και η Pfizer θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει  να δούμε πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία από το εμβόλιο κι αν εκτός από το να μας προστατεύει, θα εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι πιστεύει πως στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες. «Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Τέλος, τόνισε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca, ενώ μιλώντας για το δεύτερο γενικό lockdown που ισχύει σε όλη τη χώρα είπε ότι την αποτελεσματικότητα του θα την κρίνει η μείωση στην πίεση του ΕΣΥ.

«Πρόκειται για πολύ θετικά τα νέα επειδή έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας» είπε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα, ο κ. Γώγος τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από την αδειοδότηση. «Γενάρη – Φλεβάρη ελπίζουμε να έρθουν οι πρώτες δόσεις, ωστόσο ας περιμένουμε λίγο ακόμη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι. «Ελπίζουμε να υπάρχει επάρκεια δόσεων και προθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί» επεσήμανε.

Πάντως, υποστήριξε ότι μέχρι να επιτύχουμε την ανοσία, η μάσκα και τα μέτρα προφύλαξης θα υπάρχουν για μεγάλο διάστημα. «Για την καραντίνα νομίζω πως θα το αποφύγουμε».

Λαζανάς: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Πολύ ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο διευθυντής – Υπεύθυνος Λοιμωξιολόγος Ομίλου ΙΑΣΩ Μάριος Λαζανάς τα αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού, παρότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις εργασίας.

«Η Pfizer αναφέρει για αποτελεσματικότητα 90%, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Το εμβόλιο γρίπης έχει 60% αποτελεσματικότητα, και πάλι μας προστατεύει. Και στις ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να πηγαίνει καλά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

O κ. Λαζανάς πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι το εμβόλιο φαίνεται πως καλύπτει και άτομα τρίτης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν καλή ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων.

Το μειονέκτημα του νέου εμβολίου, εξήγησε, είναι ότι συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου, καθώς χρειάζεται ειδικά ψυγεία. «Προφανώς αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να έρθει σε φαρμακεία. Θα πρέπει να πάρει έγκριση από το FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), και στη συνεχεία θα γίνει εντατική παραγωγή.

«Το εμβόλιο αυτό είναι σε δύο δόσεις, και χρειάζεται επανάληψη σε τρεις εβδομάδες» διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Ένα εμβόλιο σε καλύπτει για να μη νοσήσεις. Υπάρχει περίπτωση να μην κανείς πολύ καλά αντισώματα και να νοσήσεις με πολύ πιο ήπια συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μεταδώσεις και τον ιό» επισήμανε δε.

«Θα ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος αν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα μπορούσαν να εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι. Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ανοσία της αγέλης… Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέσα στο 2021» τόνισε.

Για τα παιδιά αποσαφήνισε ότι είναι τα τελευταία  που χρειάζονται εμβολιασμό, δεν νοσούν βάρια και ίσως κάποιες ηλικιακές ομάδες (ανηλίκων) μεταδώσουν λιγότερο τον ιό.

Όπως υπογράμμισε ακόμα ο κ. Λαζανάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να έχεις κάνει τόσο το εμβόλιο για COVID όσο και το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης.

Για το δεύτερο λοκντάουν δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος, λέγοντας ότι «έχω εντύπωση ότι δεν είμαστε πολύ τυπικοί στην τήρηση του». «Νομίζω ότι κυκλοφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από το πρώτο κύμα. Όλοι γίναμε ξαφνικά στην Ελλάδα ελαιοπαραγωγοί;» διερωτήθηκε. «Κατά τη γνώμη μου μπορεί να μπούμε σε λοκντάουν και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου» πρόσθεσε.

Πηγή: ethnos.gr / OPEN / skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα