Έντονη ανησυχία για Θεσσαλονίκη, Σέρρες – Νέα δυσοίωνη πρόβλεψη Τζανάκη
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με κορονοϊό μητέρα και το έξι μηνών μωρό της.
Καμπανάκι από τους ειδικούς για τον κορoνοϊό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη, ενώ μέρα με την ημέρα πληθαίνουν και οι θάνατοι.
H χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκε στις εκθέσεις των ειδικών.
Περισσότερα από 24.000 κρούσματα μέσα σε επτά ημέρες και 285 θάνατοι που στην πλειοψηφία τους καταγράφηκαν σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.
Για πρώτη φορά από τις 18 Μαΐου, η χώρα ξεπέρασε τους 60 νεκρούς από κορoνοϊό, ενώ και ο αριθμός των μολύνσεων ήταν μεγαλύτερος.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, στη Θεσσαλονίκη, μόλις 3 κρεβάτια εντατικής θεραπείας μένουν κενά και οι γιατροί στις εφημερίες δίνουν μάχη.
137 ασθενείς σε Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη με τους 130 να είναι ανεμβολίαστοι. Τα νοσοκομεία πλέον δεν αντέχουν και το υπουργείο Υγείας ήρθε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να δοθούν 250 κρεβάτια σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί έχουν βαλτώσει και τα μέτρα προστασία δεν φαίνεται να τηρούνται.
Τραγική είναι η κατάσταση και στην Ημαθία, που για μέρες καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Σήμα κινδύνου και από τις Σέρρες που μετά την Ξάνθη και την Δράμα καταγράφει τους περισσότερους θανάτους, 65 από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στο «κόκκινο» μετά τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, βάφτηκαν Ιωάννινα, Ζάκυνθος, Αχαΐα, Αρκαδία και Μεσσηνία.
Το τέταρτο κύμα σαρώνει τη χώρα με τους ανεμβολίαστους να παρασέρνονται στο καταστροφικό πέρασμά του.
Τζανάκης: Πρόβλεψη για 1.000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα
Ο εφιάλτης της πανδημίας έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη, ενώ μέρα με την ημέρα πληθαίνουν και οι θάνατοι. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, κάνοντας δυσοίωνες προβλέψεις για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η μετάλλαξη Δέλτα plus & πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια
«Η μετάλλαξη Δέλτα plus αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες.
«Ακόμα και την ίδια μέρα τα εμβόλια για γρίπη & κορονοϊό»
Απαντώντας σχετικά με το αν η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κορονοϊό και για τη γρίπη. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο. Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή».
«Η 3η δόση επιβάλλεται για όλους για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης»
«Η 3η δόση δεν είναι υποχρεωτική, επιβάλλεται να γίνει για λόγους περαιτέρω ανοσοποίησης στα άτομα που δυνητικά δεν απάντησαν σωστά, και αυτοί είναι οι ανοσοποιημένοι και οι άνω των 80 ετών, ενώ είναι αναμνηστική για ενίσχυση του ανοσοποιητικού στους άνω των 60. Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και μολύνει τους εμβολιασμένους, και μπορούν και εκείνοι να τη μεταδώσουν, επιβάλλεται για όλους η 3η δόση, για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης», εξήγησε ο ίδιος.
Πρόβλεψη για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα
«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Δύσκολη κατάσταση στη Β. Ελλάδα
«Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», είπε ο ίδιος σχετικά με το αν πρέπει να αναμένουμε ένα νέο lockdown.
«Το πρόβλημα είναι ότι το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να ασχοληθεί με χρόνια νοσήματα, μένουν στάσιμα, ή παραπίσω, με συνέπεια να έχουμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα που θα εισπράξουμε το επόμενο διάστημα από άλλες αρρώστιες», προειδοποίησε.
Απαντώντας, τέλος, στο αν η φυσική ανοσία είναι πιο ισχυρή από αυτήν που προσφέρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Η φυσική ανοσία φτιάχνει διαφορετικά και περισσότερα αντισώματα εναντίον του ιού, αλλά το πόσο διαρκεί εξαρτάται από το ιικό φορτίο που έλαβε ο άνθρωπος όταν αρρώστησε, και διάφορους άλλους παράγοντες. Με το εμβόλιο έχουμε συγκεκριμένη ανοσία. Έχει αποδειχτεί ότι είναι παραπλήσια η ανοσία από το εμβόλιο και συγκεκριμένη, ενώ από τη φυσική ανοσία υπάρχουν διαφορές στη διάρκειά της».
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με κορονοϊό μητέρα και το έξι μηνών μωρό της
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται μητέρα και το 6 μηνών μωράκι της, που νοσούν με κορονοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπτώματά τους είναι ήπια, ενώ νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.
ΠΗΓΕΣ: MEGA / protothema.gr / makthes.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ