Εντοπίστηκαν στη Γαλλία «υβριδικά» κρούσματα Deltacron
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων εδώ και δύο χρόνια.
Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Πέμπτης 10/3 – Κάτω, η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Τετάρτης
Τρία κρούσματα από υβριδικά στελέχη του κορονοϊού που συνδυάζουν γονίδια από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, γι’ αυτό λέγονται Deltacron, εντοπίστηκαν στη Γαλλία, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες.
Συνολικά από την αρχή του έτους έχουν βρεθεί τουλάχιστον 17 ασθενείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που έχουν μολυνθεί από Deltacron.
Η πρώτη φορά που είχε γίνει ανακοίνωση περί ύπαρξης της Deltacron ήταν από Κύπριο επιστήμονα. Στη συνέχεια έτεινε να επικρατήσει η γνώμη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια παραλλαγή, αλλά ότι επρόκειτο περί λάθους. Τώρα όμως νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φιλίπ Κολσόν του ιατρικού Ινστιτούτου IHU Méditerranée Infection της Μασσαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρεις ασθενείς στη νότια Γαλλία που έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του κορονοϊού που συνδυάζει την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον (υποπαραλλαγής ΒΑ.1) με το «σώμα» της Δέλτα.
Άλλα δύο παρόμοια περιστατικά τύπου Deltacron εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία γενετικών ερευνών Helix, ενώ άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει την ανίχνευση ακόμη 12 κρουσμάτων Deltacron στην Ευρώπη από φέτος τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, όλα με πρωτεΐνη ακίδα από την Όμικρον και «σώμα» από τη Δέλτα, ανεβάζοντας έτσι σε 17 τον συνολικό αριθμό τέτοιων υβριδικών λοιμώξεων.
Λόγω των λίγων επιβεβαιωμένων περιστατικών, ο Κολσόν ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο.
Ο γενετικός ανασυνδυασμός των ανθρώπινων κορονοϊών – και όχι μόνο – λαμβάνει χώρα όταν δύο παραλλαγές του ιού μολύνουν το ίδιο κύτταρο. Όταν δύο παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Ομικρον, κυκλοφορούν παράλληλα στον πληθυσμό την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια περιοχή, αυτό δημιουργεί στον κορονοϊό ευκαιρίες για υβριδικό ανασυνδυασμό του. Ο Κολσόν δήλωσε ότι η ομάδα του σχεδίασε ένα μοριακό τεστ PCR που να μπορεί να ελέγχει γρήγορα τα δείγματα για τυχόν παρουσία της Deltacron.
Αμερικανική έρευνα: Η τρίτη δόση εμβολίου είναι κρίσιμη κατά της Όμικρον
Τα εμβόλια mRNA είναι άκρως αποτελεσματικά, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης με οποιαδήποτε παραλλαγή του κορονοϊού (Άλφα, Δέλτα και Όμικρον), όμως ειδικά κατά της Όμικρον χρειάζονται τρεις δόσεις προκειμένου να επιτευχθεί παρόμοιο επίπεδο ανοσιακής προστασίας με αυτό που παρέχουν οι δύο δόσεις έναντι των δύο προηγούμενων παραλλαγών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, μολονότι η σοβαρότητα της Covid-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Όμικρον είναι γενικά μικρότερη από ό,τι η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τη Δέλτα, παρόλα αυτά οι ασθενείς με λοίμωξη Όμικρον έχουν ακόμη κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ του Τενεσί και Μίσιγκαν, με επικεφαλής τους δρ Ουέσλι Σελφ και δρ Άνταμ Λόρινγκ αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 11.690 ενήλικες με Covid-19 εισηγμένους σε 21 αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ Μαρτίου 2021-Ιανουαρίου 2022, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από κάποια από τις τρεις παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον, καθώς και 5.962 άτομα χωρίς κορονοϊό (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).
Διαπιστώθηκε ότι, μετά από δύο δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την αποτροπή νοσηλείας ήταν μικρότερη (65%) αν κάποιος εμβολιασμένος είχε μολυνθεί από την Όμικρον, σε σχέση με λοίμωξη από Άλφα ή Δέλτα (85% έναντι και των δύο αυτών παραλλαγών). Όταν όμως κάποιος είχε κάνει και τρίτη ενισχυτική δόση, τότε η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας έναντι της Όμικρον ανέβαινε στο 86%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τις δύο δόσεις έναντι των Άλφα και Δέλτα.
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, η Δέλτα σχετιζόταν με την μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς Covid-19, μετά η Άλφα και τελευταία η Όμικρον. Πάντως το 15% όλων των νοσηλευομένων ασθενών με Όμικρον (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) χρειάζονταν τελικά διασωλήνωση, ενώ το 7% πέθαιναν στο νοσοκομείο. Οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά ηπιότερα συμπτώματα από τους ανεμβολίαστους, κάτι που αφορούσε και τις τρεις παραλλαγές.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στην περίπτωση της Όμικρον μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA είναι κρίσιμη για την προστασία των πληθυσμών από θανατηφόρα Covid-19 .
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων εδώ και δύο χρόνια
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 402 νέα κρούσματα covid-19, αριθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με χθες, με το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού να έχει πλέον εξαπλωθεί στο ένα τρίτο των επαρχιών της χώρας.
Ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τους απολογισμούς που ανακοινώνουν οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά για την Κίνα πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγράψει από τον Μάρτιο του 2020.
Η χώρα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην covid-19, γεγονός που της επέτρεψε να περιορίσει κατά πολύ την επιδημία, αν και με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Μόλις εντοπίζεται ένα κρούσμα οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στη διενέργεια πολλών και μαζικών διαγνωστικών τεστ.
Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή η προσέγγιση είναι βιώσιμη. Στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επεσήμανε το Σάββατο ότι η Κίνα θα πρέπει «συνεχώς να βελτιστοποιεί» τα μέτρα που λαμβάνει κατά της πανδημίας.
Η πλειονότητα των σημερινών νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν στην επαρχία Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, όπως και στην πόλη – λιμάνι Τσινγκντάο, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι τοπικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση.
Η πόλη Τζιλίν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, δεν έχει επιβάλει lockdown αλλά έχει ζητήσει από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Στην Τσινγκντάο μόνο οι κάτοικοι των συνοικιών όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του Όμικρον υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ προς το παρόν.
Τον Οκτώβριο του 2020 η πόλη είχε υποβάλει σε διαγνωστικό τεστ το σύνολο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της μετά τον εντοπισμό μερικών κρουσμάτων covid-19.
Πιο πρόσφατα, οι αρχές της Σιάν είχαν επιβάλει αυστηρό lockdown στην πόλη αυτή των 13 εκατομμυρίων κατοίκων.
Γερμανία: 262.752 κρούσματα του νέου κορονοϊού
Στη Γερμανία επιβεβαιώθηκαν 262.752 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να φθάνει τα 16.504.822, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 259 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 125.023 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ρεκόρ στο Βιετνάμ για 13η συνεχόμενη μέρα
Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 164.596 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 –ρεκόρ για 13η συνεχόμενη ημέρα, πάνω από το επίπεδο των 100.000 για όγδοο 24ωρο–, με το σύνολο να φθάνει τις 5.042.036.
Οι θάνατοι 109 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας στους 41.086 νεκρούς.
Στη χώρα 98 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν χορηγηθεί 198,6 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ