Επέλαση της Όμικρον 2 και κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση της επιδημίας.

Parallaxi
επέλαση-της-όμικρον-2-και-κατακόρυφη-αύ-750893
Parallaxi

Στην εποχή της κυριαρχίας της Omicron 2, της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης του κορoνοϊού, Omicron, έχει εισέλθει η χώρα μας.

Δυόμισι μήνες μετά την επέλαση της Omicron 1 (υποπαραλλαγή ΒΑ.1) και ενός ακόμη (του πέμπτου) κύματος, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επιδημική έξαρση κορνοϊού.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ειδικοί είναι εάν πρόκειται να σταθεροποιηθεί ή αν θα κινηθεί ανοδικά, προδιαγράφοντας ένα ακόμη επιδημικό κύμα εαρινό αυτή τη φορά.

Τα πάνω από 21.000 κρούσματα ημερησίως που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και πλέον αγγίζουν τις 27.000 αλλά και η μελανή εικόνα που αποτυπώνεται αναφορικά με την κυκλοφορία του ιού, στα λύματα, επιβεβαιώνουν την άνοδο που διαφάνηκε αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Σημειωτέον ότι επρόκειτο για ένα εορταστικό τριήμερο που συνέπεσε και με την άρση του μέτρου της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που αποδείχθηκε τελικά ένας… επικίνδυνος συνδυασμός.

Η χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών, λόγω κόπωσης και λόγω Αποκριάς, αλλά και η υπερμεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής Omicron 2 επιδείνωσαν την επιδημιολογική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ (της προηγούμενης Πέμπτης), το στέλεχος ΒΑ.2 (Ομικρον 2) αντιπροσώπευε το 24% των νέων κρουσμάτων Ομικρον που ταυτοποιήθηκαν, ενώ στην προηγούμενη από τη συγκεκριμένη έκθεση, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%. Πλέον εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 50% και κατά τόπους είναι ακόμη υψηλότερο το ποσοστό της Omicron 2.

Το ιικό φορτίο είναι και πάλι υψηλό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, την επιδημία «οδηγούν» σε αυτή τη φάση τα άτομα νέας ηλικίας, που… οδηγούσαν και το κύμα της διασκέδασης σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους τις ημέρες της Αποκριάς. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αχαΐα, περιοχή αναφοράς για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τα κρούσματα κορoνοϊού αφορούν άτομα ηλικίας έως 40 χρόνων.

Το πρόβλημα βεβαίως που δημιουργείται με τις νέες μολύνσεις είναι ότι επηρεάζουν δραματικά τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, ιδίως εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους. Η Omicron 2 μεταδίδεται πολύ περισσότερο σε σχέση με την Omicron 1, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως υπερμεταδοτική, γεγονός που εξηγεί τον ρυθμό με τον οποίο αυξήθηκαν τα κρούσματα στις 27.000 (χθες) σε σχέση με την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου που είχαν καταγραφεί 16.274 κρούσματα. Μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 63%.

Ωστόσο, το θετικό είναι προσώρας πως τα περιστατικά σοβαρής νόσου, και συνεπώς οι εισαγωγές ασθενών και οι διασωληνώσεις παραμένουν…αποσυνδεμένα από το άρμα του υψηλού ιικού φορτίου . Βεβαίως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών, αλλά δεν διαπιστώνεται συνεκτική σχέση ικανή να παρασύρει ανοδικά τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Η εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί, και βάσει της οποίας έχει θωρακιστεί το 75% του γενικού πληθυσμού όσο και ο μέσος όρος του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υψώσει πλέον ένα τείχος έναντι του κορoνοϊού που μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση, καθώς όπως υπενθύμισε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, «όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Omicron 1 ή έλαβαν την αναμνηστική δόση πριν από 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Omicron 2». O καθηγητής εκτίμησε πως η υποπαραλλαγή δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Omicron 1, αλλά μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του πέμπτου κύματος, οδηγώντας σε πάνω από 35.000 κρούσματα ημερησίως.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα