Έπεσε η Χερσώνα-Σε πολιορκία το Χάρκοβο
Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει την αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».
Πόλεμος σε 3 μέτωπα στην Ουκρανία: Αλεξιπτωτιστές στο Χάρκοβο– Μάχες στο Κίεβο- Κατέλαβαν τη Χερσώνα
Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ. Στη Μαριούπολη, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα επιχείρηση αποχώρησης, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα ανοίξουν ασφαλή δίοδο για έξοδο από την πόλη.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν στρέψει τις πολεμικές τους μηχανές οι Ρώσοι κατά την έβδομη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία. Εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα Κίεβο, ενώ χθες η Μόσχα κάλεσε τους κατοίκους της να φύγουν. Στη Μαριούπολη, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα επιχείρηση αποχώρησης, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα ανοίξουν ασφαλή δίοδο για έξοδο από την πόλη, στην οποία κατά τις επιχειρήσεις τραυματίστηκαν 100 άμαχοι.
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει και τον χαρακτήρισε δικτάτορα.
Στο Χάρκοβο στην ανατολική χώρα, εισέβαλαν αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας και μαίνονται μάχες στην πόλη, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.
«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή. Ρωσική προειδοποίηση στους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν
Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες γειτονιές του Κιέβου. Η Μόσχα προειδοποίησε χθες τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να φύγουν.
Ο ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.
Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα
Tα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη νότια πόλη Χερσώνα, σύμφωνα με το BBC.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η ακριβής κατάσταση στη Χερσώνα, αλλά τοπικές αναφορές λένε ότι ο ρωσικός στρατός είναι στους δρόμους.
Ο δήμαρχος της πόλης, Igor Kolykhayev, είχε πει στο τοπικό ραδιόφωνο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι της πόλης το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με το BBC Russian.
«Οι μάχες συνεχίζονται τώρα και η κατάληψη της πόλης μας βρίσκεται σε εξέλιξη», επισήμανε.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών στρατιωτών και πολιτών, και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν τώρα να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φύγουν ή να φτάσουν σε καταφύγια.
Αυτό το βίντεο από τη ρωσική υπηρεσία του BBC δείχνει τον βομβαρδισμό και την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη.
Η Χερσώνα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 300.000, βρίσκεται μεταξύ του Μικολάιβ και της Νέας Καχόβκα.
Οι ισχυρότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας μέχρι στιγμής έχουν γίνει στο νότο, όπου οι δυνάμεις της από την Κριμαία στοχεύουν αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Οδησσού και του Μικολάιβ.
Αξιωματούχοι της Μικολάιβ δήλωσαν ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας.
Πάνω από 100 άμαχοι τραυματίστηκαν στη Μαριούπολη
Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.
«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».
Μπάιντεν: Δικτάτορας ο Πούτιν – Δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ιδέα τί τον περιμένει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».
Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει την αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».
Ακόμη, σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους και ότι οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», όπως είπε απειλητικά απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε.
Αναφερόμενος σε αυτή που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».
Ο αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».
Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση των αμερικανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Πούτιν
Σύμφωνα με τον κ. Κρασσά, για να τελειώσει μία στρατιωτική σύγκρουση υπάρχουν δύο στάδια: Για όσα θέλει να διεκδικήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τη δύναμη του πολέμου μίλησε στο MEGA ο Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α.
«Ο πόλεμος ενυπάρχει στη φύση του ανθρώπου και τον σταματήσει όταν υπάρχει η ηθική τελείωση. Όταν ο άνθρωπος πει δεν θέλω να πάρω τα δικά σου αγαθά, τότε θα σταματήσει και η βία», είπε ο κ. Κρασσάς και τόνισε πως οι τελευταίες γενιές των ενόπλων δυνάμεων δεν έχουν ζήσει πόλεμο.
«Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων είναι ενδεικτικά των προθέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Θέλει να πάρει όλη την παραλιακή πλευρά και τις ανατολικές επαρχίες, που θεωρεί ρωσόφωνες. Έχει κατακτήσει τα αντίστοιχα εδάφη και θέλει να καταλάβει όσα θέλει να διεκδικήσει όταν έρθει η ώρα των συνομιλιών. Θέλει να ενώσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, να πάρει τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, γιατί είναι σημαντικό να έχει διέξοδο προς τη θάλασσα».
Τι πρέπει να γίνει για να τελειώσει μία στρατιωτική σύγκρουση Σύμφωνα με τον κ. Κρασσά, για να τελειώσει μία στρατιωτική σύγκρουση υπάρχουν δύο στάδια: Αρχικά, η φάση της ανακωχής ή της κατάπαυσης του πυρός. Σε αυτό το στάδιο οι δύο πλευρές αποφασίζουν και λένε ότι σταματούν τις εχθροπραξίας και συζητούν τους όρους για να σταματήσει ο πόλεμος. «Εκείνη τη στιγμή που θα πουν «παύσατε πυρ», παραμένουν όλοι στις θέσεις τους», εξήγησε στο MEGA.
Διαβάστε επίσης: Ποιες περιοχές της Ουκρανίας έχουν καταλάβει οι Ρώσοι
Έπειτα, ξεκινάει η συζήτηση των όρων σύμφωνα με τους οποίους θα ισχύει η ανακωχή, ώστε να προχωρήσουν στους όρους και στις διαπραγματεύσεις της ειρήνης.
«Το πρόσωπο – κλειδί του πολέμου είναι ο Ζελένσκι. Όσο υπάρχει ο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να μάχονται. Η ανατροπή του, ή η σύλληψη ή η δολοφονία του θα «ρίξει» την αντίσταση του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων», είπε ο κ. Κρασσάς στο MEGA.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, είναι δύσκολο να μπουν οι Ρώσοι στο Κίεβο, ενώ όλα θα κριθούν στο κατά πόσο θα αντέξουν οι Ουκρανοί και δεν θα παραδοθούν.
Επιπλέον, δήλωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να καταφύγει στη δύναμη των όπλων προκειμένου να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας και η αυτονομία των περιοχών του Ντονμπάς, αλλά και να αποτραπεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΣΚΑΙ/in.gr/ΑΠΕ