Επιστρατεύεται «Μεγάλος Αδελφός» για τον εντοπισμό κρουσμάτων

Τα κρούσματα ξεπέρασαν το ορόσημο των 50 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ.

Parallaxi
επιστρατεύεται-μεγάλος-αδελφός-γι-856217
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο το πρωί της Δευτέρας 13/12 – Κάτω η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Κυριακής

Η Νότια Κορέα θα θέσει σύντομα σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα, που θα κάνει εκτεταμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, λογισμικού αναγνώρισης προσώπων, καθώς και χιλιάδων καμερών στους δρόμους και άλλα σημεία, προκειμένου να καταγράφει τις κινήσεις των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και των στενών επαφών τους.

Το σχέδιο, που θυμίζει κάπως οργουελικό “Μεγάλο Αδελφό”, έχει δημιουργήσει ανησυχίες για πιθανή παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών, αλλά η νοτιοκορεατική κυβέρνηση θεωρεί ότι σε μια πανδημία κάτι τέτοιο είναι δικαιολογημένο για λόγους δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα, που αναπτύσσεται από το Υπουργείο Επιστήμης & Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη (Bucheon) κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Το σύστημα θα χρησιμοποιήσει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογία ανάλυσης προσώπων από βίντεο που θα έχουν συλλέξει σχεδόν 11.000 κάμερες, με στόχο να ιχνηλατούνται οι κινήσεις ενός προσώπου μολυσμένου από κορονοϊό και οποιουδήποτε έρχεται σε στενή επαφή μαζί του, καθώς και το αν φοράνε μάσκα ή όχι.

Και άλλες κυβερνήσεις στη διάρκεια της πανδημίας έχουν επιστρατεύσει νέες τεχνολογίες για να περιορίσουν την εξάπλωση της Covid-19. Η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Πολωνία, η Ιαπωνία και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει τέτοια προγράμματα ή έχουν πειραματιστεί με προγράμματα ψηφιακής αναγνώρισης προσώπου και ψηφιακής ιχνηλάτησης.

Όπως ανέφερε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος της Bucheon, στόχος του νέου συστήματος είναι να μειώσει το βάρος που έχει πέσει στους ώμους των υπερφορτωμένων ομάδων ιχνηλάτησης των ατόμων με διαγνωσμένη ή ύποπτη λοίμωξη Covid-19 σε μια πόλη άνω των 800.000 κατοίκων και έτσι να βοηθήσει αυτές τις ομάδες να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το σύστημα μπορεί να ιχνηλατήσει ταυτόχρονα έως δέκα ανθρώπους μέσα σε πέντε έως δέκα λεπτά, όταν η αντίστοιχη εργασία από ανθρώπους ιχνηλάτες για έναν μόνο άνθρωπο απαιτεί σχεδόν μία ώρα. Το “έξυπνο” σύστημα, που χρηματοδοτήθηκε για την ανάπτυξη του με περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια, θα στελεχωθεί από μια ομάδα περίπου δέκα εργαζομένων που θα εγκατασταθούν σε ένα κέντρο δημόσιας υγείας.

Η Νότια Κορέα διαθέτει γενικότερα ένα επιθετικό υψηλής τεχνολογίας σύστημα ιχνηλάτησης επαφών που συλλέγει και αξιολογεί στοιχεία από πιστωτικές κάρτες, δεδομένα θέσης κινητών τηλεφώνων, βίντεο καμερών και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής συνεχίζει να εξαρτάται από έναν μεγάλο αριθμό επιδημιολογικών ερευνητών, οι οποίοι συχνά εργάζονται σε 24ωρες βάρδιες, καταγράφοντας κάθε πιθανό κρούσμα και τις επαφές του.

Όπως δήλωσε στο Twitter ο δήμαρχος της Bucheon, ο οποίος ζήτησε εθνική χρηματοδότηση για να εφαρμόσει το πιλοτικό πρόγραμμα στην πόλη του από την αρχή του 2022, “μερικές φορές χρειάζονται ώρες για να αναλυθεί ένα μόνο βίντεο μιας κάμερας. Όμως η χρήση τεχνολογίας οπτικής αναγνώρισης θα επιτρέψει να γίνεται αυτή η ανάλυση στιγμιαία”.

Ακόμη, το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να “πιάνει στα πράσα” όσους ασθενείς Covid-19 λένε ψέματα στις ομάδες ιχνηλάτησης σχετικά με το πού βρίσκονται, ποιόν βλέπουν και τι κάνουν. Πάντως το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δήλωσε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο και, σε μια προσπάθεια μάλλον να “κατεβάσει” το θέμα, ανέφερε ότι στόχος του νέου συστήματος είναι απλώς να κάνει σε ένα βαθμό ψηφιακή την απαιτούμενη εργασία από τους ανθρώπους ιχνηλάτες.

Γενικά η νοτιοκορεατική κοινωνία δείχνει μεγάλα ποσοστά αποδοχής για τέτοια προγράμματα παρακολούθησης/ιχνηλάτησης (αντίθετα με ό,τι θα αναμενόταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα), δεν παύουν όμως να υπάρχουν ορισμένοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – νομικοί, βουλευτές και ακτιβιστές – που έχουν εκφράσει ανησυχίες, μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τα συλλεγόμενα δεδομένα πολύ πέρα από τις ανάγκες της πανδημίας.

Ο βουλευτής Παρκ Ντάε-τσουλ του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι “το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνει ένας Μεγάλος Αδελφός με το πρόσχημα της Covid είναι μια νεο-ολοκληρωτική ιδέα. Είναι τελείως λάθος να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε το κοινό μέσω καμερών χρησιμοποιώντας χρήματα των φορολογουμένων και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση του κοινού”.

Εκπρόσωπος του Δήμου της Bucheon αντέτεινε ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης της ιδιωτικότητας, επειδή το σύστημα αυτόματα θολώνει τα πρόσωπα οποιουδήποτε δεν αποτελεί αντικείμενο της έρευνας ιχνηλάτησης. Η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε ότι η χρήση του νέου συστήματος είναι νόμιμη, εφόσον χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού Νόμου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Λοιμωδών Νόσων.

ΗΠΑ: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 800.000

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Κυριακή το τραγικό ορόσημο των 800.000 θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ενώ τα κρούσματά του ξεπέρασαν τις πρώτες πρωινές σήμερα τα 50 εκατομμύρια, την ώρα που οι αρχές ετοιμάζονται για τη δυνητική έξαρση των μολύνσεων λόγω του ότι οι πολίτες περνούν περισσότερο καιρό μέσα λόγω του καιρού και εξαπλώνεται στη χώρα το εξαιρετικά μολυσματικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Το ορόσημο αυτό σημαίνει πως ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε ολόκληρο τον πληθυσμό της πολιτείας της Βόρειας Ντακότας.

Μολονότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ευρύτατα διαθέσιμα και δωρεάν, στη χώρα καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι φέτος από ό,τι το 2020, καθώς χτύπησε η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, ενώ μεγάλο μέρος του αμερικανικού πληθυσμού αρνήθηκε να ανοσοποιηθεί. Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί πλήρως χονδρικά το 60% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Εντός 2021 πάνω από 450.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19· πρόκειται για το 56% των καταγεγραμμένων θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας.

Οι περισσότεροι ασθενείς που υπέκυψαν φέτος ήταν ανεμβολίαστοι, επισημαίνουν ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Οι θάνατοι αυξήθηκαν παρότι οι μέθοδοι θεραπείας βελτιώθηκαν και παρότι υπάρχουν πλέον νέες επιλογές για τη φροντίδα των ασθενών, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η αύξηση των θανάτων από τους 600.000 στους 700.000 πήρε 111 ημέρες. Η αύξησή τους από τους 700.000 στους 800.000 καταγράφηκε μέσα σε μόλις 73.

Άλλες χώρες απώλεσαν πολύ λιγότερες ανθρώπινες ζωές κατά κεφαλή τους προηγούμενους 11 μήνες. Μεταξύ των πλουσίων κρατών της Ομάδας των Επτά (G7), οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη χειρότερη θέση ως προς τους αριθμούς των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 30ής Νοεμβρίου.

Ο δείκτης θνητότητας στις ΗΠΑ είναι τριπλάσιος από αυτόν στον γειτονικό Καναδά και ενδεκαπλάσιος από αυτόν στην Ιαπωνία.

Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ συγκριθούν με μεγαλύτερο δείγμα πλουσίων εθνών με πρόσβαση σε εμβόλια, κατατάσσονται κοντά στον πάτο. Μεταξύ των 38 κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), βρίσκονται στην 30ή θέση. Μόνο η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Κολομβία, η Πολωνία και η Σλοβενία έχουν περισσότερους θανάτους κατά κεφαλήν. Η Νέα Ζηλανδία είναι η χώρα που έχει θρηνήσει τους λιγότερους.

Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ έχουν 1,3 φορές περισσότερους θανάτους κατά κεφαλήν τους τελευταίους 11 μήνες από αυτήν συνολικά.

Μεταξύ των 200 και πλέον κρατών και περιοχών όπου παρακολουθεί συστηματικά το Ρόιτερς την επιδημιολογική κατάσταση, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 36η θέση.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα είναι ο βαρύτερος στην υφήλιο, μπροστά από αυτούς που ανακοινώνουν η Βραζιλία και η Ινδία. Μολονότι έχει μόνο το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτή η χώρα έχει καταγράψει περί το 14% των θανάτων εξαιτίας της ΗΠΑ και σχεδόν το ένα στα πέντε κρούσματα του SARS-CoV-2 (το 19%).

Τα κρούσματα ξεπέρασαν νωρίς σήμερα το ορόσημο των 50 εκατομμυρίων.

Σε ημερήσια βάση, επιβεβαιώνονται κάπου 120.000 την ημέρα, με την πολιτεία Μίσιγκαν να ανακοινώνει τις περισσότερες τελευταία. Τα νοσοκομεία της πολιτείας γεμίζουν ασθενείς, ο αριθμός τους σπάει ρεκόρ και οι τρεις στους τέσσερις είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με την Ένωση Υγείας και Νοσοκομείων της πολιτείας. Μεγάλοι αριθμοί μολύνσεων διαπιστώνονται επίσης σε πολιτείες με ψυχρότερο καιρό, όπως το Βερμόντ και το Νιου Χάμσιρ.

Οι επιστήμονες ακόμη μελετούν την επίπτωση που ενδέχεται να έχει η νέα παραλλαγή Όμικρον και το κατά πόσον τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία.

Η κυρίαρχη παραλλαγή σήμερα παραμένει η Δέλτα (99% των μολύνσεων σύμφωνα με τη Ροσέλ Ουαλένσκι, τη διευθύντρια των CDC).

Από τις δέκα πολιτείες που καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων κατά κεφαλήν, οι οκτώ βρίσκονται στον αμερικανικό Νότο (Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Φλόριντα, Κεντάκι, Οκλαχόμα, Μισισιπής, Νότια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια).

Η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή αύξησαν τη ζήτηση εμβολίων. Λίγοι λιγότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι την ημέρα λάμβαναν αναμνηστικές δόσεις την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος αφότου εγκρίθηκε η χορήγηση τρίτων δόσεων. Πλέον έχει λάβει αναμνηστική δόση το 14% των Αμερικανών.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία –κρίσιμος δείκτης– βρίσκεται επίσης σε άνοδο, αυξήθηκε κατά 20% από τη Γιορτή των Ευχαριστιών μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.

Τον τελευταίο μήνα, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,6%.

Κατά την ανάλυση του Ρόιτερς, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος προτού οι ΗΠΑ να φθάσουν τις 25 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2. Άλλα 25 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε 323 ημέρες.

Η Όμικρον θα μετατραπεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα εάν αλλάξει την ισορροπία, εάν αρχίσει να γίνεται κυρίαρχη. «Αν ξαφνικά αρχίσουμε να βλέπουμε πως το 10% των μολύνσεων οφείλονται στην Όμικρον και μετά την επόμενη εβδομάδα το ποσοστό της αυξηθεί στο 20%, αυτό θα μας λέει πως βρισκόμαστε σε κύμα αντικατάστασης (του ενός παραλλαγμένου στελέχους από το άλλο), όπως είδαμε όταν η Δέλτα αντικατέστησε την Άλφα», εξηγεί ο Τζον Μουρ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College.

Γερμανία: 116 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 27.743 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.531.606, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 116 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 105.754 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Ινδία: 202 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.350 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 202 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Με 475.636 θανάτους επί συνόλου 34.697.860 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 91.456 (–825 σε 24 ώρες). Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 561 ημέρες, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα