Έρευνα: Διπλάσιοι άνθρωποι μεταδίδουν την covid την 5η μέρα μετά από θετικό τεστ
Ο ιός χάνει έως το 90% της ικανότητάς του να μολύνει μετά από 20 λεπτά στον αέρα, υποστηρίζει άλλη μελέτη.
Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Τετάρτης 12/1 – Κάτω, η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Τρίτης.
Σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό κατά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωσή τους και την αυτο-απομόνωσή τους, σε σχέση με την έβδομη ημέρα. Σχεδόν ο ένας στους τρεις (31%) είναι ακόμη μολυσματικός κατά την πέμπτη ημέρα μετά από το θετικό διαγνωστικό τεστ, έναντι ποσοστού 16% -περίπου ο ένας στους έξι- κατά την έβδομη ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των βρετανικών υγειονομικών Αρχών.
Η μελέτη μοντελοποίησης, που έγινε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», εκτιμά, επίσης, ότι μόνο το 5% των ανθρώπων -ο ένας στους 20- είναι ακόμη δυνατό να μεταδώσει τον κορονοϊό δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή του με τεστ. Ακόμη, συμπέρανε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση του ιού συμβαίνει κατά το αρχικό στάδιο της λοίμωξης και όχι σε προχωρημένο.
Οι ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο απομόνωσης από δέκα σε πέντε ημέρες τον προηγούμενο μήνα και η Βρετανία σκέπτεται να κάνει το ίδιο από τις επτά (που είναι σήμερα) στις πέντε ημέρες. Τα νέα ευρήματα δείχνουν, πάντως, ότι μετά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωση του κορονοϊού, ένας -όχι αμελητέος- αριθμός ανθρώπων μπορεί δυνητικά ακόμη να τον μεταδώσει σε άλλους, εάν δεν τηρεί ο ίδιος -και οι γύρω του- τις δέουσες προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις κ.ά.).
Προς το παρόν, η βρετανική κυβέρνηση «ζυγίζει» τα επιστημονικά δεδομένα κατά πόσο θα προχωρήσει στη σύντμηση της αυτο-απομόνωσης στις πέντε ημέρες, μετά την προηγούμενη μείωση από τις δέκα ημέρες στις επτά. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιρένε Πέτερσεν του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα πυροβολήσει μόνη της το πόδι της εάν προχωρήσει σε μείωση στις πέντε ημέρες. Εάν «απελευθερώσεις» τους ανθρώπους μετά τις πέντε ημέρες, κερδίζεις ένα ορισμένο ποσοστό εργατικού δυναμικού, αλλά εάν το ένα τρίτο από αυτούς είναι ακόμη μολυσματικό, μπορεί ως συνέπεια να χάσεις έναν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».
Κορονοϊός: Χάνει έως το 90% της ικανότητάς του να μολύνει μετά από 20 λεπτά στον αέρα
Ο κορονοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του και της ικανότητάς του να μολύνει τους ανθρώπους μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας έχει συμβεί μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν προσομοιώσεις της δυνατότητας του ιού να επιβιώνει και να μολύνει, όταν εκπνέεται στον αέρα από έναν φορέα, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδίως την υγρασία.
Η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, καθώς και ο καλός αερισμός των χώρων, βοηθούν στην αποτροπή της αερογενούς λοίμωξης. “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της έκθεσης στον ιό είναι όταν κάποιος βρίσκεται κοντά σε κάποιον. Όταν κανείς απομακρύνεται, όχι μόνο το αερόλυμα αραιώνεται, αλλά υπάρχει επίσης λιγότερο μολυσματικός ιός, καθώς αυτός χάνει τη μολυσματικότητα του μέσα σε μερικά λεπτά”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Τζόναθαν Ράινε του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σύμφωνα με τη βρετανική “Γκάρντιαν”.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να ανιχνευθεί σε σταγονίδια του αέρα ακόμη και μετά από τρεις ώρες. Όμως η νέα βρετανική έρευνα – που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολύ γρήγορα αφότου τα σωματίδια που περιέχουν τον ιό, εκβάλλονται από τους πνεύμονες με την αναπνοή, αρχίζουν αφενός να χάνουν υγρασία και αφετέρου να αυξάνουν το pH τους, με αποτέλεσμα ο ιός να δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Το πόσο γρήγορα τα λοιμογόνα σωματίδια θα “αφυδατωθούν’ και άρα θα χάσουν μεγάλο μέρος της μολυσματικότητας τους, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μεγάλη υγρασία υπάρχει στον αέρα του περιβάλλοντος: όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο περισσότερο χρόνο ο κορονοϊός θα μπορεί να μολύνει.
Όταν στα πειράματα που έγιναν, η υγρασία του αέρα είχε πέσει κάτω από 50%, ο ιός είχε χάσει περίπου τη μισή μολυσματικότητα του μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, με μια περαιτέρω βραδύτερη απώλεια ενός πρόσθετου 19% μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Αν όμως η υγρασία βρισκόταν στο 90% (ανάλογη εκείνης π.χ. σε ένα μπάνιο), η μείωση της μολυσματικότητας του βρέθηκε να είναι πιο αργή, με τα μισά τουλάχιστον σωματίδια (52%) να παραμένουν μολυσματικά μετά από πέντε λεπτά και να πέφτουν στο 10% μετά από 20 λεπτά. ‘Αρα μετά από ένα 20λεπτο ο ιός εκτιμήθηκε ότι χάνει περίπου το 90% της μολυσματικότητας του.
Πέρα από την υγρασία που παίζει ρόλο-κλειδί, η θερμοκρασία του αέρα δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαίτερα τη μολυσματικότητα του ιού, αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η μετάδοση του είναι μικρότερη σε υψηλές θερμοκρασίες.
Αυστραλία: Πάνω από 100 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα
Η κάποτε COVID – free Αυστραλία έχει πλέον παραδοθεί στο τελευταίο τσουνάμι του κορονοϊού, που σαρώνει όλες τις πολιτείες και επικράτειες, εκτός από την ερμητικά αποκλεισμένη Δυτική Αυστραλία. Τα επίσημα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα 12/1/22, ξεπέρασαν τις 103 χιλιάδες, ενώ 49 ασθενείς έχασαν την ζωή τους. Είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων και θανάτων από την αρχή της πανδημίας. Όλοι οι ειδικοί λένε πως η αληθινή διασπορά, τόσο της παραλλαγής Δέλτα, όσο και της Όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη. Στην Νέα Νότια Ουαλία περίπου το 70% των ασθενών στην εντατική, έχουν πλέον την Όμικρον.
Το σύστημα διαγνωστικών τεστ έχει καταρρεύσει. Μοριακά και γρήγορα τεστ αντιγόνου, γίνονται μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν άρρωστοι ώρες, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο για να εξεταστούν. Πολλοί εξαναγκάζονται να φύγουν, πριν καν κάνουν το τεστ.
Στα φαρμακεία δεν υπάρχουν -ούτε για δείγμα- γρήγορα τεστ αντιγόνου και δεν αναμένονται νέες παραλαβές μέχρι τον Φεβρουάριο.
Χιλιάδες εργαζόμενοι ασθενούν και λείπουν από βασικούς τομείς εργασίας, όπως η υγεία, το εμπόριο και οι μεταφορές. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια και υπάρχει πλαφόν στο πόσο κρέας, φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν.
Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις οι αρχές μετακίνησαν τον πήχη της καραντίνας των θετικών κρουσμάτων από τις 14 στις 7 ημέρες, ενώ πλέον καλούν τους ασυμπτωματικούς, φοιτητές και συνταξιούχους να εργαστούν για να καλύψουν τα κενά.
Η μόνη πολιτεία της Αυστραλίας που έχει -μέχρι στιγμής- γλυτώσει από το πανδημικό χάος είναι η Δυτική Αυστραλία. Οι αρχές της οποίας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει αν δεν είναι διπλά εμβολιασμένος, δεν παρουσιάσει αρνητικό τέστ και δεν μείνει 14 ημέρες καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο. Ίσως η υπόλοιπη Αυστραλία βιάστηκε πολύ να ανοίξει τα σύνορά της τον Δεκέμβριο στον υπόλοιπο κόσμο, βασιζόμενη στο υψηλό ποσοστό διπλών εμβολιασμών (92%), αλλά και τις ανάγκες της οικονομίας την περίοδο των εορτών, παρά την υπέρ-μεταδοτική Όμικρον.
“Η ιδέα ότι τα ζητήματα υγείας πρέπει να εξισορροπηθούν με τα οικονομικά συμφέροντα είναι πάντα ένας ψευδής διχασμός. Μια υγιής οικονομία απαιτεί υγιείς εργαζόμενους και υγιείς καταναλωτές” αναφέρει σε άρθρο του ο οικονομολόγος Τζιμ Στάνφορντ.
“Δεν είναι πολύ αργά για να περιοριστεί η περαιτέρω μετάδοση. Πρέπει να αποκατασταθούν και να επιβληθούν οι πρακτικές πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, των ορίων χωρητικότητας, των απαγορεύσεων για ομαδικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και των δωρεάν γρήγορων τεστ. Πρέπει να αποκατασταθούν οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τους εργαζόμενους, που είναι σε απομόνωση σπίτι γιατί το κύμα της Όμικρον έχει δημιουργήσει μια οικονομική έκτακτη ανάγκη, που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Πάνω απ’ όλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θυμούνται ό,τι η οικονομία αποτελείται από ανθρώπινα όντα και πρέπει να επικεντρώσουν εκ νέου την προσοχή τους στο να διατηρούν τους ανθρώπους υγιείς. Η προστασία των ανθρώπων είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προστατεύσει την οικονομία” εκτιμά ο κ. Στάντφορντ.
Το Κεμπέκ ετοιμάζεται για την επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν για την COVID-19
Αποτελούν «βάρος» για το σύστημα υγείας: το Κεμπέκ ετοιμάζεται να σκληρύνει τα μέτρα σε βάρος όσων αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, θεσπίζοντας ειδική εισφορά μόνο για τους ανεμβολίαστους.
Αυτό το ειδικό «τέλος υγείας» η κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας του Καναδά που πλήττεται σκληρά από το κύμα μολύνσεων εξαιτίας της Όμικρον θέλει να είναι «υψηλό», αν και ακόμα το συζητάει.
Σύμφωνα με τον επαρχιακό πρωθυπουργό Φρανσουά Λεγκό, το 10% των κατοίκων του Κεμπέκ που δεν έχει λάβει ως σήμερα καμία δόση του εμβολίου δεν πρέπει να «βλάπτει» το 90%, που έχει εμβολιαστεί.
«Δεν επαφίεται να πληρώσουν γι’ αυτό σε όλους τους πολίτες του Κεμπέκ», διεμήνυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μιλώντας περί «οικονομικού βάρους για όλους» τους κατοίκους της επαρχίας.
Ο κ. Λεγκό εξήγησε ότι μολονότι οι ενήλικοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν αποτελούν παρά το 10% του πληθυσμού, αποτελούν το 50% των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), στοιχείο «σοκαριστικό», κατ’ αυτόν.
Η ειδική εισφορά δεν θα αφορά ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.
«Κατανοώ και νιώθω κι εγώ μεγάλη δυσαρέσκεια για την ανεμβολίαστη μειονότητα η οποία, τηρουμένων των αναλογιών, πλημμυρίζει τα νοσοκομεία μας», είπε.
Πριν από μερικές ημέρες οι αρχές του Κεμπέκ είχαν ήδη ανακοινώσει ότι η πρόσβαση σε ορισμένα καταστήματα όπως αυτά που πωλούν αλκοόλ και κάνναβη θα απαγορευτεί στους ανεμβολίαστους.
Όπως και σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, η πίεση στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί γίνεται ολοένα μεγαλύτερη.
Όμως το Κεμπέκ, που επέβαλε εκ νέου περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κύματος των μολύνσεων που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον, είναι ανάμεσα στις πρώτες περιοχές του κόσμου που σχεδιάζει να επιβάλλει ειδική εισφορά σε όσους αρνούνται τα εμβόλια.
Στην επαρχία 8 εκατ. κατοίκων, τα νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν χρονίζουσα έλλειψη προσωπικού, έχουν υποστεί κορεσμό. Στις ΜΕΘ τους νοσηλεύονται 255 άνθρωποι.
Κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τα σχέδια της κυβέρνησης του Κεμπέκ, καταγγέλλοντας πως «διχάζει» τους πολίτες της επαρχίας ή ότι ξεχνά «εντελώς» ευάλωτους ανθρώπους.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά εξάλλου μελετά το ενδεχόμενο να στερεί το επίδομα ανεργίας από τους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν.
Χθες ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας της Βόρειας Αμερικής ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.970 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην επικράτεια, με το σύνολό τους να φθάνει τα 2.612.250, ενώ οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 κοντεύουν τους 31.000 (είναι 30.946 επακριβώς), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CTV.
Περού: Ρεκόρ κρουσμάτων
Στο Περού ανακοινώθηκε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 24.288 κρούσματα του SARS-CoV-2, νέο ρεκόρ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους η μόλυνση του υπουργού Οικονομίας Πέδρο Φράνκε.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την Κυριακή και ήταν 17.128 μολύνσεις μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα τους τελευταίους 22 μήνες, αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, έφθασαν τα 2.412.577.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμη χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 60 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι 30 την προηγουμένη, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 203.157 νεκρούς από τον Μάρτιο του 2020.
Το τρέχον διάστημα, το 82% των μολύνσεων στη μητρόπολη Λίμα οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Η χώρα των Άνδεων με 33 εκατ. κατοίκους καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας της COVID-19 στον κόσμο, 6.122 θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών, κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται στα επίσημα δεδομένα.
Ρεκόρ κρουσμάτων και στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 33.626 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, με το σύνολο των καταγεγραμμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 4.170.066.
Το προηγούμενο ρεκόρ (30.671) ανακοινώθηκε το Σάββατο.
Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 162 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει επισήμως τους 300.574 νεκρούς.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας παραδέχονται ότι οι επίσημοι αριθμοί είναι υποτιμημένοι.
Ο πρόεδρος του Μεξικού, 68 ετών, διαβεβαίωσε νωρίτερα πως νιώθει «αρκετά καλά» την επομένη της διάγνωσης πως μολύνθηκε για δεύτερη φορά από τον ιό. Ενώ υγειονομικός αξιωματούχος κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν να εξετάζονται συστηματικά, ακόμα κι αν έχουν συμπτώματα, λόγω της έλλειψης τεστ.
«Αισθάνομαι αρκετά καλά, προς το παρόν δεν θα χρειαστώ εισαγωγή σε νοσοκομείο», ανέφερε ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που έλαβε τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 την 7η Δεκεμβρίου.
«Ευτυχώς, πρόκειται για παραλλαγή (του ιού) που δεν έχει τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με την παραλλαγή Δέλτα», πρόσθεσε σε βίντεο που διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες του την ώρα που συνήθως παραχωρεί την καθημερινή του συνέντευξη Τύπου.
Η θερμοκρασία του είναι 36,1° κι έχει ορισμένα συμπτώματα όπως οι «σωματικοί πόνοι».
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την αντιμετώπιση της πανδημίας υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ κάλεσε από την πλευρά του τους πολίτες να μην κάνουν συνεχώς τεστ, κάτι που είναι «πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, διότι η δυνατότητα κατασκευής τεστ είναι περιορισμένη».
Κολομβία: Στους 4 μήνες μειώνεται το μεσοδιάστημα ως την αναμνηστική δόση
Οι αρχές της Κολομβίας θα επιτρέπουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους πολίτες τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 με δύο δόσεις, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.
Στην Κολομβία, χώρα που μετρά 130.460 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 5,3 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, προβλεπόταν μέχρι τώρα ότι οι τρίτες ενισχυτικές δόσεις χορηγούνταν έξι μήνες μετά τις δεύτερες.
Όλοι όσοι είναι 18 ετών και άνω «και έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ή μία δόση σε περιπτώσεις όπως (το μονοδοσικό εμβόλιο) της Janssen, θα μπορούν τώρα να λαμβάνουν τις ενισχυτικές δόσεις τους έπειτα από τέσσερις μήνες, αντί των έξι», συνόψισε ο αρχηγός του κράτους σε βίντεο που διένειμαν οι υπηρεσίες τους.
Εξάλλου τα πρόσωπα που μολύνθηκαν και ιάθηκαν θα μπορούν να εμβολιαστούν τριάντα ημέρες αφού τερματιστεί η απομόνωσή τους και όχι έξι μήνες μετά, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε.
Οι αρχές αποφάσισαν ακόμη να μειωθεί η διάρκεια της καραντίνας των συμπτωματικών ασθενών, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εμβολιαστεί, στις επτά ημέρες από τις 14 ως χθες,
Οι ανεμβολίαστοι που είχαν επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, αλλά όσοι είναι εμβολιασμένοι και δεν έχουν συμπτώματα μετά την επαφή τους με κρούσμα δεν θα χρειάζεται να απομονωθούν, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Ντούκε.
Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον διαγνώστηκαν την 20ή Δεκεμβρίου.
Το κράτος των Άνδεων με 50 εκατομμύρια κατοίκους έχει εξάλλου εντάξει στην εκστρατεία ανοσοποίησης τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα, ανεξαρτήτως του εάν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα ή όχι. Πρόκειται για κάπου 1,8 εκατ. ανθρώπους.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ertnews.gr