Έσπασαν τα ρεκόρ των ραντεβού για εμβόλιο οι 30-44
Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας.
Κάθε ρεκόρ έσπασε η συμμετοχή των πολιτών ηλικίας 40 έως 44 ετών, στο πρόγραμμα εμβολιασμού μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας. Ενθουσιώδης παραμένει η συμμετοχή και των ηλικιών 30 έως 39 ετών.
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η ανταπόκριση των νέων στο κάλεσμα για εμβολιασμό, αφού τα ραντεβού στις ηλικιακές ομάδες 30-44 έχουν ήδη ξεπεράσει τα 240.000. Επόμενη ηλικιακή ομάδα που θα έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα εμβολιασμού είναι οι πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα ανοίγει αύριο, Μεγάλο Σάββατο.
Ακολούθως, σειρά παίρνουν τα άτομα με προβλήματα μετακίνησης, που θα εμβολιαστούν με Johnson&Johnson. Την τελευταία εβδομάδα, οι νέες διαγνώσεις παρουσίασαν μείωση 15% και 4% οι διασωληνωμένοι. Ωστόσο, η κάλυψη των ΜΕΘ covid στην επικράτεια ανέρχεται στο 90%.
Με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών, από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 νέες εμβολιαστικές γραμμές, με στόχο να διενεργούνται 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Τους επόμενους μήνες όσοι εμβολιάστηκαν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει 90 φιάλες οξυγόνου στην Ινδία
Η χώρα μας είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ινδία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού. Οι ελληνικές Αρχές, ανταποκρινόμενες άμεσα στο αίτημα των ινδικών αρχών, έχουν έτοιμες προς αποστολή 90 φιάλες οξυγόνου, χωρητικότητας 440 λίτρων, καθώς και υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια και λοιπά μέσα αυτοπροστασίας).
«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το αίτημα για παροχή συνδρομής, η Πολιτική Προστασία κινητοποιήθηκε για την προμήθεια των φιαλών οξυγόνου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Είναι αυτονόητη η ανταπόκριση της Ελλάδας στην έκκληση κάθε χώρας για παροχή βοήθειας. Σε αυτή την μάχη που δίνει η παγκόσμια κοινότητα έναντι της πανδημίας, η χώρα μας είναι παρούσα όπου κι όποτε χρειάζεται. Η Ελλάδα, εξάλλου, αποτελεί ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και στηρίζει έμπρακτα τον μηχανισμό εκτάκτων αναγκών της ΕΕ RescEU – είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που συμμετείχε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού κοινού αποθεματικού για ιατρικό υλικό ζωτικής σημασίας που σχετίζεται με τη διαχείριση της πανδημίας. Ελπίζω από καρδιάς η συνεισφορά της Ελλάδας να προσφέρει ανακούφιση στη δοκιμαζόμενη Ινδία», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορoνοϊού
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορoνοϊού.
Χθες, Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 122.085 έλεγχοι, από τους οποίους οι 13.569 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά 890 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις, ως ακολούθως:
- 742 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
- 93 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 90 στη Θεσσαλονίκη,
- 81 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 79 στην Αττική,
- 73 στην Πελοπόννησο,
- 65 στη Στερεά Ελλάδα,
- 60 στη Δυτική Ελλάδα,
- 57 στην Ήπειρο,
- 52 στην Κρήτη,
- 28 στη Θεσσαλία,
- 27 στο Βόρειο Αιγαίο,
- 19 στη Δυτική Μακεδονία,
- 12 στα Ιόνια Νησιά και
- 6 στο Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 186.178 ομοειδείς παραβάσεις.
- 135 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 134 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
- 20 στο Βόρειο Αιγαίο,
- 18 στη Θεσσαλονίκη,
- 17 στην Αττική,
- 12 στη Θεσσαλία,
- 10 στην Ήπειρο,
- 10 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 10 στην Κρήτη,
- 8 στη Στερεά Ελλάδα,
- 8 στην Πελοπόννησο
- 6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 5 στη Δυτική Μακεδονία
- 4 στη Δυτική Ελλάδα,
- 4 στο Νότιο Αιγαίο και
- 3 στο Ιόνια Νησιά.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 52.128 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 50.067 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.061 των 150 ευρώ.
- 13 παραβάσεις και 8 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
Στην Αττική,
- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ταβέρνας για παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες,
- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού.
Στην Κρήτη,
- σύλληψη ατόμου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης,
- σύλληψη και από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) ιδιοκτήτες καφετεριών, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη ατόμου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Στα Ιόνια Νησιά, σύλληψη και από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
Στην Πελοπόννησο, σύλληψη, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε ιδιοκτήτη επιχείρησης μαζικής εστίασης για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.759 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.894 άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ / MEGA
Διαβάστε επίσης: