Γιαμαρέλλου: Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει 4-5 φορές
Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία - Τα επικρατέστερα σενάρια.
Με τα κρούσματα του κορονοϊού να έχουν ξεπεράσει στην Ευρώπη τα 100 εκατ. και την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον να προβληματίζει, κορυφώνεται η αγωνία για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των γιορτών στην χώρα μας, όπου συναντώνται ταυτόχρονα η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα και η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Μάλιστα η Όμικρον μπορεί να ξαναμολύνει το ίδιο άτομο τέσσερις και πέντε φορές, ενώ μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν να «υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να δούμε και θανάτους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα».
Γιαμαρέλλου: Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα
Ειδικότερα, η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ, για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών επισήμανε ότι αν και ακόμα δεν είναι γνωστό, η ίδια είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τα κρούσματα των επόμενων ημερών.
«Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό», είπε η κ. Γιαμαρέλου και πρόσθεσε ότι «περίπου 30% των κρουσμάτων είναι Δέλτα».
«Είναι το είδος του ιού, ο Όμικρον που μολύνει πάρα πολύ εύκολα -πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα- και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου.
Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει 4-5 φορές
Σχετικά με τη δράση της παραλλαγής Όμικρον, που υπολογίζεται στο 60% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.
«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες. Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός
Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις μέχρι πρώτες νοσηλείες ασθενών από Όμικρον η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι κανείς ασθενής σε ΜΕΘ δεν έχει προσβληθεί από Όμικρον. «Διεθνώς λέμε ότι 11% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά 4% έχουν μειωθεί οι θάνατοι. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο ιός της Όμικρον δεν είναι τόσο μολυσματικός, όπως η Δέλτα».
Η ίδια ανέφερε ότι πρέπει να προφυλαχθούμε φορώντας τη μάσκα μας και τηρώντας τις αποστάσεις. «Ο εμβολιασμένος που έχει πάρει και τη τρίτη δόση του εμβολίου προφυλάσσεται εκτός από τη Δέλτα και από την Όμικρον σε ποσοστό 70%. Αν είναι ανεμβολίαστος μπορεί να μολυνθεί κάποιος και να κάνει μεταλλάξεις οι οποίες θα μολύνουν περισσότερους . Έτσι δεν τελειώνει αυτό το κακό» περιέγραψε η κ. Γιαμαρέλλου ζητώντας από τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.
«Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 12% στους άνω των 60 ετών που πρέπει να πάει να εμβολιαστεί» τόνισε η καθηγήτρια παθολογίας.
Σαρηγιάννης: Αναμένουμε 80.000 κρούσματα την ημέρα – Μπορεί να δούμε και θανάτους
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής στο τμήμα περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, αποκάλυψε ότι γύρω στις 16 – 20 Ιανουαρίου θα είναι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας.
«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων εβδομαδιαίως θα είναι τα 60.000 – 65.000 κρούσματα με το μάξιμουμ των κρουσμάτων να είναι γύρω στα 80.000 κάποια ημέρα. Μετά θα μιλήσουμε για μιλήσουμε για μία γρήγορη αποκλιμάκωση», είπε σύμφωνα με την ertnews.gr. Όπως δήλωσε στην ίδια πηγή, η ανησυχία είναι είναι οι συνέπειες που θα υπάρχουν όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων. «Εμείς υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να δούμε και θανάτους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα».
Πώς μεταδίδεται η Όμικρον – «Να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 Ιανουαρίου»
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 Ιανουαρίου γιατί «τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων είπε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα.
«Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγονικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα υπολείπεται σε εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 15 – 20% σε σχέση με άλλες χώρες.
Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία
Άνοιγμα των σχολείων με αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα αναμένεται να αποφασισθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής, σήμερα στις 14:00, στην οποία μάλιστα θα συμμετάσχουν ο Θάνος Πλεύρης και Νίκη Κεραμέως.
Με τα κρούσματα 24ωρου, του κοροναϊού για έβδομη συνεχόμενη μέρα να είναι πενταψήφια, η επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν κοινές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας και την υπουργό Παιδείας.
Με στόχο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε… πυρετό διεργασιών πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις. Παράλληλα αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η παραλλαγή Όμικρον.
Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.
Αυστηροποίηση πρωτοκόλλου
Στην περίπτωση που ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Είτε με την υποχρέωση διενέργειας self test και από τους εμβολιασμένους μαθητές, είτε με την αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από 2 σε 3 εβδομαδιαίως. Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές κάθε τμήματος, σε περίπτωση κρούσματος σε αυτό.
Πάντως, δεν αποκλείεται το κλείσιμο ενός τμήματος να μην γίνεται με κρούσματα στο 50%+1, αλλά ή στο 40%+1 ή στο 30%+1. Επίσης, ενδέχεται να αποφασιστεί και η μείωση της καραντίνας σε πέντε ημέρες σε περίπτωση κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων απασχόλησε την καθιερωμένη σύσκεψη χθες, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος ζήτησε να μελετηθούν ένα προς ένα όλα τα τελευταία δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας πριν ληφθούν αποφάσεις.
Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα βασιστούν:
– Στον αριθμό των κρουσμάτων
– Στις εισαγωγές στα νοσοκομεία
– Στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ
– Στους ασθενείς έως 18 ετών
Όλα όσα εξετάζονται
Σύμφωνα, με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρία self test την εβδομάδα για τους μαθητές.
Παράλληλα, αλλάζει το πρωτόκολλο σύμφωνα με το όποιο κλείνει ένα τμήμα σε περίπτωση κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα ήταν στο 50%+1, ενώ από τη μείωση θα πάει στο 30%+1 ή στο 40%+1.
Τρία είναι τα σενάρια για τα σχολεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA:
To επικρατέστερο είναι να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test.
Το επόμενο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου .
Ένα τρίτο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.
Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:
Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10
Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην Κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την υποχρεωτικότητα.
«Έκτακτο πλάνο»
Αντίστροφα μετρά και το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να επεξεργαστεί τα εισερχόμενα από όλο το Δημόσιο Τομέα, καθώς με υπηρεσιακό έγγραφο που απεστάλη χθες προς όλα τα Γραφεία Υπουργών και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των Υπουργείων ζητείται η «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορoνοϊού», με ειδική υπόμνηση για «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».
Το σχετικό έγγραφο, το οποίο σημαίνεται ως «εξαιρετικά επείγον» πρέπει να απαντηθεί έως αύριο, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί, όπως αναφέρεται σχετικά, την υπόδειξη και «προσωπικού ασφαλείας» ανά υπηρεσία, για «συγκεκριμένο διάστημα». Το κατεπείγον της διοικητικής, αυτής, χαρτογράφησης καταδεικνύει την ετοιμότητα για την οποία προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθούν απότομα οι επιπτώσεις του κορoνοϊού στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου, εξαιτίας τυχόν νόσησης μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων από την παραλλαγή «Όμικρον». Το γεγονός, μάλιστα, ότι 92 υγειονομικοί βρέθηκαν χθες θετικοί στον κορoνοϊό στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εντείνει την ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναφορικά με τυχόν δυσλειτουργίες στην κρατική μηχανή, καθώς «θα υπάρξει πίεση σε όλα τα επίπεδα, και στους εκπαιδευτικούς, και στο υγειονομικό κομμάτι, στα μέσα μεταφοράς, ενδεχομένως και σε άλλα πεδία, όπως οι ένστολοι», προεξόφλησε ο κ. Γεραπετρίτης.
Προβληματίζει η εστίαση
Ορατές, άλλωστε, είναι ήδη οι πρώτες απουσίες στην αγορά, σε κλάδους όπως η εστίαση ή το λιανεμπόριο, όπου αυξάνονται σταδιακά μέσα στις γιορτές τα νέα κρούσματα κορoνοϊού, μεταξύ των εργαζομένων. Τα λειτουργικά κενά στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως σε δραστηριότητες με μεγάλη έκθεση στην κοινότητα ωθούν προς την κατεύθυνση λήψης νέων μέτρων σε τομείς, όπως η εστίαση, καθώς αν οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας επιδεινωθούν περαιτέρω, δεν αποκλείεται να μειωθεί εκ νέου το ωράριο λειτουργίας των χώρων αυτών, όπως και ο αριθμός των πελατών ανά κατάστημα, τη στιγμή που η συμβολή της εστίασης και της διασκέδασης στην διασπορά του ιού είχε προβληματίσει έντονα, κατά πληροφορίες, τους ειδικούς κατά την τελευταία συνεδρίαση τους για το 2021.
Πλαφόν στο μοριακό τεστ – Αυτή θα είναι η νέα τιμή του PCR
Εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν τα τελευταία 24ωρα από νωρίς το πρωί στα σημεία όπου διενεργούνται τεστ από τον ΕΟΔΥ είτε γιατί ήδη είχαν ένα θετικό τεστ στα χέρια τους, είτε γιατί είχαν ήδη συμπτώματα, είτε γιατί το αρνητικό τεστ είχε ζητηθεί από τις επιχειρήσεις για την επιστροφή τους στην εργασία.
Πολύωρη αναμονή και υπέρογκο κόστος για ένα τεστ Η έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον καθιστά αδήριτη την ανάγκη της ιχνηλάτησης και αυτό οδηγεί σε ουρές και πολύωρη αναμονή τους πολίτες για ένα τεστ. Από τις έξι το πρωί άρχισαν να σχηματίζονται ουρές έξω κέντρα υγείας, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα.
Για παράδειγμα χθες, η αναμονή ξεπέρασε τις 3 ώρες, στον Άγιο Δημήτριο η ουρά κάλυψε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, ενώ στην Καλλιθέα μέχρι το μεσημέρι 1 στα 3 τεστ έβγαινε θετικό. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου ουρές σχηματίστηκαν και σήμερα έξω από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για ένα rapid τεστ.
Την ίδια στιγμή το υπέρογκο κόστος που επιβαρύνει τις τσέπες των πολιτών βάζει φωτιά στην πολιτικη αντιπαράθεση και για την τιμή των μοριακών τεστ με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει μέσω του MEGA ανακοινώσεις αύριο Τρίτη για νέα διατίμηση στα PCR τεστ.
Πληροφορίες για 40 με 50 ευρώ
Για ένα rapid test σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, οι τιμές σήμερα ξεκινούν από πέντε ευρώ και φθάνουν τα δέκα, ενώ η φθηνότερη τιμή στα PCR αυτή τη στιγμή είναι στα 60 ευρώ, ωστόσο κάποια διαγνωστικά κέντρα κοστολογούν ταχείες υπηρεσίες PCR test 80 ευρώ και κατ’ οίκον υπηρεσίες στα 120 ευρώ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA προανήγγειλε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την τιμή των μοριακών τεστ. Πληροφορίες θέλουν το πλαφόν που θα ανακοινωθεί για το μοριακό τεστ να κυμαίνεται στα 40-50 ευρώ.
«Αύριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις όσο αφορά τα PCR. Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ», τονίσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο pcr test έχουν «κλειδώσει» στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης.
ΠΗΓΕΣ: MEGA / in.gr / protothema.gr