Top

Γιατί ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Οι φόβοι των ειδικών

Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα.

Parallaxi
γιατί-ξέφυγε-η-κατάσταση-στη-θεσσαλον-597361
Parallaxi
κορονα μαγαζια
EIKONA AΡΧΕΙΟΥ UNSPLASH

Με το πορτοκαλί συναγερμό φλερτάρει η Θεσσαλονίκη εξαιτίας της απότομης αύξησης κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερη καθώς ενώ στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα ήταν κάκιστη, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50 ημερησίως, τον Σεπτέμβριο οι δείκτες βελτιώθηκαν, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου με μόλις δύο κρούσματα πόλη, όλοι πίστευαν ότι ο κορονοϊός άρχισε να «σβήνει».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μάλιστα στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια για την πορεία της πανδημίας στην πόλη λέγοντας πως «στην Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά».

Ένα μήνα μετά, η κατάσταση άλλαξε άρδην. Πλέον ο πρωθυπουργός, οι επιδημιολόγοι αλλά και οι τοπικοί φορείς έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους εκεί, ενώ οι συστάσεις προς τους πολίτες και ειδικότερα προς τους νέους είναι καθημερινές.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Η Θεσσαλονίκη μέσα σε 4 ημέρες έχει συνολικά 243 κρούσματα, δηλαδή μέσο όρο 60 κρούσματα την ημέρα.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-39 ετών.

Φαίνεται λοιπόν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, ωστόσο αυτή τη φορά κακή επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζουν αρκετοί νομοί σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Τι πήγε στραβά και κατρακύλησε η Θεσσαλονίκη ξανά

Εκτός από τα πολλά κρούσματα που σημειώνονται καθημερινά, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι αφενός πως τα κρούσματα είναι διάσπαρτα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη στεγανοποίηση και η ιχνηλάτησή τους και αφετέρου τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι.

Η δύσκολη ιχνηλάτηση αποτελεί τον πρώτο λόγο για τον οποίο έχει σημάνει συναγερμός στην συμπρωτεύουσα.

Εκτιμάται πως το προφίλ αρκετών κρουσμάτων αφορά άτομα με πολλές κοινωνικές επαφές (π.χ μπάρμαν) με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωριστούν όλες οι επαφές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στην απότομη αύξηση κρουσμάτων μεγάλο ρόλο παίζει και η πτώση θερμοκρασίας.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές πως όσο χειμωνιάζει, τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς ευνοείται η διασπορά του ιού σε κλειστούς χώρους.

Εκτός από τα διάσπαρτα κρούσματα και την πτώση της θερμοκρασίας, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας θα μπορούσε να θεωρηθεί η έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς.

Έρχεται ο Χαρδαλιάς – «Ανοιχτό» παράθυρο από Ζέρβα για μέτρα ενόψει Αγ. Δημητρίου

Στοχευμένοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν πέριξ της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας αλλά και στην πλατεία Αριστοτέλους. Η Θεσσαλονίκη παραμένει στο επίπεδο 2 του υγειονομικού χάρτη λόγω του κορονοϊού, ωστόσο, βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί, χτυπώντας προειδοποιητικό καμπανάκι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενόψει και των εορταστικών εκδηλώσεων της επόμενης βδομάδας.

«Βρισκόμαστε στο κίτρινο το οποίο γίνεται πορτοκαλί. Υπάρχει προβληματισμός και από την κυβέρνηση. Ξεφεύγουν τα πράγματα. Είναι ανησυχητικά τα στατιστικά. Ένα στα δύο θετικά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι νέοι άνθρωποι από 16 έως 29 ετών», δήλωσε και έκανε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 33 ετών. Αυτό είναι ανησυχητικό τεστ γιατί δεν νοσούν, δεν κάνουν τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως είπε, την Πέμπτη θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων εντός των επόμενων ημερών. «Δεν δαιμονοποιούμε τους νέους. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά» είπε, ενώ απατώντας στο γιατί δεν πάρθηκε κάποιο μέτρο στη τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό τόνισε: «Οι τηλεδιασκέψεις γίνονται για να συζητηθεί όλη η πληροφορία. Σήμερα, αύριο θα παρθούν οι αποφάσεις. Υπάρχουν οι συνταγές και εκεί που δεν πειθαρχούμε θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Κακώς βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση».

«Συναγερμός» στο ΑΧΕΠΑ – Ανησυχία σε Νεάπολη – Συκιές

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ εντοπίζεται μεγάλη διασπορά θετικών κρουσμάτων σε όλο το προσωπικό. Σε δηλώσεις του στην Parallaxi, ο κ. Κετικίδης Πέτρος, Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, τόνισε: «Δεν ξέρουμε ακριβή αριθμό για την ώρα γιατί τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται, ωστόσο γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στο προσωπικό, ιατρικό, διοικητικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό. Βγαίνουν διαρκώς θετικά δείγματα και πρέπει να παρθούν γενναίες και επώδυνες αποφάσεις καθώς μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς».

Έντονη είναι η ανησυχία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τα κρούσματα στην περιοχή είναι δεκάδες ενώ έχει πέσει πολύ χαμηλά και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων.

Σε πάνω από 20 σχολεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα και έχουν κλείσει τμήματα σχολείων. Σοβαρό είναι και το πρόβλημα σε εφήβους και νέους αθλητές με περίπου 20 κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσουν αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην περιοχή. Ο κ. Δανιηλίδης κατήγγειλε ότι με εντολή του υπουργείου Παιδείας δεν ενημερώνονται για τα κρούσματα οι δημοτικές αρχές από τους διευθυντές των σχολείων και αυτό είναι λάθος.

Πρύτανης ΑΠΘ: Ενήμερη η Αστυνομία για τα πάρτι «συνωστισμού» στο campus

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε νωρίτερα σήμερα Τρίτη ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης ΑΠΘ, αναφορικά με το πάρτι συνωστισμού που έγινε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, τη στιγμή που η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

«Το Σάββατο το βράδυ είχαμε μια πλήρη ενημέρωση τι γίνεται στο campus. Είχαμε ενημερωθεί ότι ξεκίνησε η παρουσία κάποιων φοιτητών νωρίς το απόγευμα, και στη συνέχεια αυξήθηκε ο αριθμός τους. Τα νούμερα που παρουσιάζονται είναι εξωπραγματικά. Όταν κάποια στιγμή τις πρωινές ώρες η κατάσταση είχε ξεφύγει, είχε 200-250 άτομα, επικοινωνήσαμε με την αστυνομία. Η αστυνομία αν θεωρήσει ότι υπάρχει παραβατική πράξη μπορεί να μπει μέσα στο campus. Ειδοποιήσαμε στις 3-4 η ώρα το πρωί με την αστυνομία. Εκείνη την ώρα μαζεύτηκαν πολλοί στο campus. Η ουσία είναι ότι πρέπει τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως ο συγχρωτισμός χωρίς μέτρα ασφαλείας, να καταδικαστούν», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ως πολιτεία. Δεν μπορεί τα ίδια παιδιά το πρωί να συμπεριφέρονται ευγενώς, και τα βράδια να θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο απέναντι στον ιό. Η απαγόρευση των πάρτι στα campus είναι δεδομένη με την έννοια του μη συγχρωτισμού. Όταν κάποιοι φοιτητές μπουν μέσα όμως, είναι πόσες εκατοντάδες στρέμματα ο χώρος», συνέχισε ο ίδιος.

«Η ουσία είναι πώς θα πείσουμε την νεολαία να προσέχουν. Έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με τη διεπιστημονική ομάδα. Βγήκε χτες σε κάποια sites ότι τη Δευτέρα το πρωί είχαμε 14 κρούσματα από το πάρτι. Αυτό βγήκε έξι το πρωί της Δευτέρα. Κάποιος θέλει να μας πείσει ότι τα παιδιά το Σάββατο έφυγαν από το πάρτι, και τη Δευτέρα τα ξημερώματα βγήκαν τα τεστ», σχολίασε ο κ. Παπαϊώαννου. «Σε εξωτερικούς χώρους δεν απαγορεύονταν τα πάρτι. Αφού έχουμε πρόβλημα από τον Ιούνιο και μετά που άρχισαν να εμφανίζονται οι φοιτητές, τέτοιες εκδηλώσεις δεν επιτρέπονται, τις θεωρούμε αντικοινωνικές, και επικοινωνούμε με την αστυνομία. Δεν μπορώ να βγάλω εγώ τα παιδιά έξω», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Θεσσαλονίκη: Κρούσμα και στις φοιτητικές εστίες

Γώγος: Αυτά μας ανησυχούν

Μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση προκαλεί το άλμα της πανδημίας και η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Κοντά σε επίπεδα συναγερμού βρίσκονται τέσσερις περιοχές της χώρας, με τους επιδημιολόγους να έχουν στο μικροσκόπιό τους Αττική, Θεσσαλονίκη, Καστοριά και Iωάννινα. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 175 στην Αττική.

«Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί» τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τους 11 θανάτους σε 24 ώρες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη χώρα μας. Επίσης προειδοποίησε καθώς πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξήγησε ότι ένα 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Εξήγησε επίσης ότι η εφαρμογή lockdown σε μια πόλη η περιοχή οδηγεί τον κόσμο στη διπλανή και πως αυτό που χρειάζεται είναι οριζόντια τήρηση των μέτρων. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και οι μάσκες και χρησιμοποιούνται παντού, ανεξαρτήτως αν μια περιοχή είναι στο «κόκκινο» ή στο «πράσινο», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Η περίπτωση των Σερρών

Συναγερμός ξέσπασε και στις Σέρρες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες σε αντίθεση με τον χαμηλό αριθμό που υπήρχε την περασμένη εβδομάδα. Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΪ πως οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να γίνει έκρηξη κρουσμάτων σε περιοχή με μηδενικά περιστατικά.

Μέχρι και πριν από 2 με 3 ημέρες τα κρούσματα είναι μηδενικά και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 45. Εξήγησε ότι καθώς στις Σέρρες δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις εστίασης, έγινε πόλος έλξης για άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός τα σαββατοκύριακα. «Μπήκαμε σε φάση εκούσιων μέτρων», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες φοβούνται και ενεργοποιούνται με ευθύνη.

Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα

Πέντε ακόμη συμπολίτες μας προστέθηκαν την Τρίτη στην μακάβρια λίστα με τους νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού στην Ελλάδα, αυξάνοντας το σύνολο σε 527 άτομα.

Συγκεκριμένα, μια 82χρονη με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε το πρωί στο νοσοκομείο «Αττικόν». Λίγο νωρίτερα, μια 85χρονη με υποκείμενα νοσήματα και ένας 83χρονος επίσης με υποκείμενα νοσήματα εξέπνευσαν στο νοσοκομείο «Θριάσιο». Επίσης, ένας 84χρονος με υποκείμενα νοσήματα άφησε την τελευταία της πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ ένας 77χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο «Ελπίς».

Κορoνοϊός: Πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές του ιού όσοι πάσχουν από παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα