Top

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται έξαρση της γρίπης το φετινό χειμώνα

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της πανδημίας στον πλανήτη.

Parallaxi
γιατί-οι-ειδικοί-φοβούνται-έξαρση-της-829179
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας το πρωί της 11ης Οκτωβρίου

Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- μπορεί να συμβεί τον φετινό χειμώνα, στο μέτρο που αίρονται ευρέως τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Αυτός είναι ο φόβος Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορονοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

Η επιδημιολόγος Άμπερ Γουίν του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν στον κόσμο στελέχη της γρίπης H3N2, H1N1 και Β. Ένα κύμα λοιμώξεων γρίπης Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε στο να υπάρξει αριθμός ρεκόρ θανάτων παιδιών εκείνη την περίοδο. »Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης εφέτος», επεσήμανε.

Αρκετοί επιστήμονες ομολογούν, πάντως, ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν φέτος σχετικά με τη γρίπη. «Αν οποιοσδήποτε σας πει ότι ξέρει, στην πραγματικότητα δεν ξέρει», δήλωσε στο περιοδικό «Nature» ο Τζον Πέιτζετ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στην Ουτρέχτη.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη τελικά θα ανακάμψει -πιθανώς με ένταση- στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα) εφέτος τον χειμώνα. «Μόλις χαλαρώσουμε τις καλές πρακτικές υγιεινής μας, η γρίπη είναι πιθανό να “χτυπήσει” σκληρά», σύμφωνα με τον κλινικό επιδημιολόγο Ρόμπερτ Γουέαρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.

Η εποχική γρίπη -συνήθως- σκοτώνει 290.000 έως 650.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Όμως, στη διάρκεια της διετίας 2020-21 έχει- πρακτικά- σχεδόν εξαφανιστεί από τη Γη. Χαρακτηριστικά, μία μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κατέγραψε μόλις 646 θανάτους από γρίπη πέρυσι και εφέτος, όταν ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων από γρίπη είναι δεκάδες χιλιάδες. Η γρίπη συνεχίζει -πάντως- να κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα στις τροπικές περιοχές.

Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν «καταπιέσει» και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Από την άλλη πλευρά, οι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος έχουν συνεχίσει καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας να εξαπλώνονται, καθώς φαίνεται πως δεν είναι τόσο ευάλωτοι στα μέτρα προφύλαξης κατά της Covid-19 και, επιπλέον, επειδή δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο ανταγωνισμό από άλλους αναπνευστικούς ιούς. Ακόμη, οι άλλοι -λιγότερο επικίνδυνοι από τον SARS-CoV-2- κορονοϊοί, οι οποίοι επίσης ευθύνονται για τα κρυολογήματα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται σταδιακά προς τα πανδημικά επίπεδά τους.

Αυστραλία: “Ημέρα ελευθερίας”, έπειτα από 106 ημέρες αίρονται οι περιορισμοί στο Σίδνεϊ

Τα καφέ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια στο Σίδνεϊ υποδέχθηκαν και πάλι σήμερα τους πλήρως εμβολιασμένους κατά της covid-19 Αυστραλούς έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες lockdown.

Κάποιες παμπ στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, άνοιξαν τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα και φίλοι και συγγενείς συναντήθηκαν για μια μεταμεσονύκτια μπίρα, όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Τη θεωρώ μια ημέρα ελευθερίας, είναι μια ημέρα ελευθερίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ. «Οδηγούμε το έθνος μακριά από την πανδημία, αλλά αυτό αποτελεί πρόκληση», πρόσθεσε.

Ο Πέροτετ προειδοποίησε ότι οι μολύνσεις covid-19 ενδέχεται να αυξηθούν μετά το άνοιγμα και οι πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας, όπου δεν υπήρχαν κρούσματα, αναμένουν να δουν πώς θα είναι η ζωή με τον κορονοϊό, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι το υγειονομικό σύστημα θα φτάσει στα όριά του.

Το lockdown στο Σίδνεϊ, που έχει πέντε εκατομμύρια κατοίκους, επιβλήθηκε το καλοκαίρι προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, που θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό.

Τα μέτρα αίρονται έπειτα από 106 ημέρες μετά και τη μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων –σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν 496 νέες μολύνσεις covid-19—και την επιτάχυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης, με περισσότερο από το 70% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Στόχος της πολιτείας είναι το 80% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως ως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα χαλαρώσουν και άλλο οι περιορισμοί. Όμως οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους ως την 1η Δεκεμβρίου.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Και τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους, με τα ραντεβού των επόμενων ημερών να έχουν ήδη κλείσει. Εξάλλου τα μεσάνυκτα εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν για να μπουν στο Kmart, ένα κατάστημα με είδη σε χαμηλές τιμές, στο Μάουντ Ντρούιτ, ένα προάστιο στο δυτικό Σίδνεϊ. Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν φωτογραφίες από μεγάλες ουρές στα ταμεία του καταστήματος.

Από τον Ιούνιο καταστήματα, σχολεία, όπως και επιχειρήσεις που δεν θεωρούνταν απαραίτητες, παρέμεναν κλειστά. Οι κάτοικοι της Νέας Νότιας Ουαλίας μπορούσαν να μετακινούνται σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σπίτι τους και δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν συγγενείς, να αθληθούν, να κάνουν ψώνια ή να παραστούν σε κηδείες.

Στην αρχή της πανδημίας η Αυστραλία έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κορονοϊού στο έδαφός της χάρη σε μια στρατηγική “zero covid” που είχε υιοθετήσει με κλείσιμο των συνόρων της και τη διεξαγωγή μαζικών τεστ. Ωστόσο στη διάρκεια του αυστραλιανού χειμώνα ένα κύμα της επιδημίας λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα ανάγκασε τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, να επιβάλουν lockdown.

Οι περιορισμοί που αφορούν τις συγκεντρώσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό θα διαρκέσουν κάποιες εβδομάδες ακόμη, ενώ δεν έχουν επαναλειτουργήσει πλήρως και τα σχολεία.

Ωστόσο η ζωή έμοιαζε να επιστρέφει σήμερα στους κανονικούς της ρυθμούς, με ανθρώπους να περιμένουν στις στάσεις των λεωφορείων και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων να είναι πιο πυκνή.

Παρ’ όλα αυτά ο Ιατρικός Σύλλογος Αυστραλίας ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα. Αν και ανακοίνωσε ότι στηρίζει «ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και χαλάρωσης των περιορισμών», ο Σύλλογος υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε τις επιπτώσεις κάθε βήματος στη μεταδοτικότητα και τον αριθμό των κρουσμάτων».

«Σε διαφορετική περίπτωση η Νέα Νότια Ουαλία μπορεί να ξαναδεί τα νοσοκομεία της να γεμίζουν εντελώς παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Νέα Ζηλανδία: Για ποιους γίνονται υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί

Η Νέα Ζηλανδία θα απαιτήσει από τους δασκάλους και τους εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και της φροντίδας ΑΜΕΑ να εμβολιαστούν πλήρως κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, καθώς παρέτεινε για ακόμη μία εβδομάδα τους περιορισμούς στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ.

«Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε μία από τις πιο δύσκολες και πολύπλοκες στιγμές στη μάχη κατά της πανδημίας COVID-19 μέχρι τώρα», δήλωσε η Άρντερν στους δημοσιογράφους στο Ουέλινγκτον.

Η ίδια δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει ένας ξεκάθαρος δρόμος προς τα εμπρός» μέσα στους επόμενους μήνες, για ζωή με λιγότερους περιορισμούς και περισσότερες ελευθερίες μόλις η χώρα επιτύχει ένα υψηλότερο επίπεδο εμβολιασμών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Νέα Ζηλανδία ανέφερε σήμερα μία μικρή μείωση στα νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19, τα οποία στο σύνολό τους καταγράφηκαν στο Όκλαντ, καθώς οι αρχές επιταχύνουν τις προσπάθειες εμβολιασμού ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού.

Συνολικά αναφέρθηκαν 35 κρούσματα μόλυνσης, μειωμένα από τα 60 κρούσματα που είχαν αναφερθεί χθες, Κυριακή, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από το ξέσπασμα μετάδοσης να φτάνει στα 1.622.

Μετά από επίμονα κρούσματα μολύνσεων, η Νέα Ζηλανδία την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέλειψε την προσπάθεια που έκανε εδώ και πολύ καιρό για την εξάλειψη του κορονοϊού και θα προσαρμοστεί ώστε να ζήσει με τον κορονοϊό ελέγχοντας την εξάπλωσή του μέσω υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού.

Περίπου 2,4 εκατομμύρια Νεοζηλανδοί έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί ή ποσοστό περίπου 53% του νόμιμου πληθυσμού.

Πακιστάν: Λίγα περισσότερα από 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Οι υγειονομικές αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.004 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 28 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 28.134 νεκρούς επί συνόλου 1.258.959 μολύνσεων.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 42.263. Στα πακιστανικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.473 ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Γερμανία: Πάνω από 3.000 κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.111 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.313.384, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 7 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 94.209 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μαλαισία: Σχεδόν 7.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή υπέκυψαν 64 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 7.373 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Ασίας, που μετρά σχεδόν 33 εκατ. κατοίκους, έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 27.329 νεκρούς επί συνόλου 2.339.594 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 116.596. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 759 ασθενείς με την COVID-19, οι 408 εξ αυτών διασωληνωμένοι.

Μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 το 65,2% του πληθυσμού, ενώ το 74,9% έχει λάβει πρώτη δόση, κατά τους αριθμούς του υπουργείου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα ως προς τα ταξίδια εντός και εκτός της χώρας για τους πλήρως εμβολιασμένους για την COVID-19, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες.

Βρετανία: Σχεδόν 34.600 κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 34.574 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 38 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 137.735 νεκρούς επί συνόλου 8.154.306 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο πρόσωπα τα οποία απεβίωσαν μέσα σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 6.763 ασθενείς με την COVID-19.

Πάνω από το 85% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει μια δόση εμβολίου, ενώ πάνω από το 78% έχει λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για την πορεία της εθνικής εκστρατεία ανοσοποίησης. Σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα έχουν πλέον αρθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα