Top

Γιατί πήραν παράταση τα μέτρα – Νέο καμπανάκι για τους θανάτους

«ΝΕΑ»: «Αποκάλυψη» στο Άγιον Όρος - Πάνω από 40 μοναχοί νεκροί από covid.

Parallaxi
γιατί-πήραν-παράταση-τα-μέτρα-νέο-καμ-844108
Parallaxi

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να παραταθεί άλλη μία εβδομάδα, και ως τις 30 Ιανουαρίου, η ισχύς των περιοριστικών μέτρων που ενεργοποιήθηκαν για την αναχαίτιση της επιδημίας πρώτη φορά πριν από την Πρωτοχρονιά έγινε δεκτή χθες από το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη ώστε να αξιολογήσουν εκ νέου την επιδημιολογική κατάσταση και το χρονικό περιθώριο που αυτή αφήνει για την ολική ή μερική άρση των μέτρων από τον επόμενο πια μήνα.

Η υποχώρηση των κρουσμάτων αλλά και των «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών, δηλαδή νέων νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και νεκρών, και η επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών όπως και η ενίσχυση του εμβολιαστικού μετώπου, ιδίως με τους εμβολιασμούς της αναμνηστικής και της πρώτης δόσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Αυτά θα κρίνουν τι θα ισχύει τον Φεβρουάριο στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, την τηλεργασία. Το σίγουρο είναι πως η χρήση της ειδικής προστατευτικής μάσκας ή της διπλής μάσκας θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμη.

«Είναι ορατή η αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων της νόσου Covid-19, αλλά δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», είπε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη σχετικά με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού».

Ωστόσο, η δυναμική της μετάλλαξης Omicron αποτελεί μια νέα παράμετρο για την άρση των μέτρων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε δεκάδες χιλιάδες ημερησίως ακριβώς λόγω της νέας παραλλαγής, και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα κρούσματα που «έδινε» η μετάλλαξη Δέλτα. Έτσι, αν συνεχιστεί η υποχώρηση των νέων μολύνσεων και την ερχόμενη εβδομάδα, οι ειδικοί θα κληθούν να σταθμίσουν σε ποιο αριθμό κρουσμάτων, σε ποιο «ύψος» αυτό το επιδημικό το κύμα θεωρείται ότι είναι υπό έλεγχο, ώστε να αρθούν κάποιοι ή όλοι οι περιορισμοί.

Παράλληλα, με τον αριθμό των κρουσμάτων οι επιστήμονες στη διάρκεια των κυμάτων αξιολογούν και τους άλλους δείκτες, τους λεγόμενους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με τον αριθμό των κρουσμάτων κορoνοϊού. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως επισημαίνουν συνέχεια οι ειδικοί.

Στα νοσοκομεία πλέον η κυριαρχία της Δέλτα έχει εκτοπιστεί. Το 50% των νοσηλειών στις απλές κλίνες οφείλεται στη μετάλλαξη Omicron, με τους εμβολιασμένους που νοσούν να ξεκινούν δυνατά τη μάχη κατά του κορoνοϊού. Αντίθετα, η νόσος εξελίσσεται απρόβλεπτα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανεμβολίαστων που έχουν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron. Σε ό,τι αφορά τη Δέλτα, είναι η μετάλλαξη που έχει οδηγήσει σχεδόν το σύνολο των διασωληνωμένων, 683 χθες, σε αυτήν την κατάσταση. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παρασκευής στη συνέντευξή του χθες, «οι θάνατοι που καταγράφονται αφορούν σε προηγούμενες νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».

Ποιοι είναι περισσότερο προστατευμένοι από τον ιό

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν όχι απλά σταθεροποιηθεί, αλλά να έχουν μια πτωτική πορεία δίνοντας ελπίδα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας -και κυρίως οι θάνατοι- ανέτρεψαν τα όποια σχέδια υπήρχαν στο μυαλό της κυβέρνησης και των ειδικών.

Κάπως έτσι, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισε να εισηγηθεί την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 6 το πρωί της 31ης Ιανουαρίου, όπερ και εγένετο.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε σχετικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Για την ενδεχόμενη παράταση των μέτρων μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως «για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από ότι εισιτήρια στα νοσοκομεία. Τα μέτρα δεν είναι κάτι απλό. Όσο αφορά στην μουσική στην εστίαση είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση, αλλά στα νυχτερινά κέντρα είναι δύσκολο να συγκρατηθούμε και να μην έρθουμε σε επαφή».

«Με το ρυθμό νέων λοιμώξεων, οι νέες λοιμώξεις απολείπουν ανοσία στους ανθρώπους πολύ ισχυρότερη στους εμβολιασμένους ειδικά με την 3η δόση και συνήθως ένα ποσοστό ανεμβολίαστων αποκτά ανοσία. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να είναι καλύτερα τα πράγματα, θα έχουμε ανοσοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί όποιο στέλεχος και εάν προκύψει ,θα είναι λιγότερο νοσογόνο και θνησογόνο» συμπλήρωσε.

Νόσηση και εμβόλιο

«Αυτός που έχει νοσήσει έχει πολύ καλή κάλυψη, πολλώ δε μάλλον εάν έχει νοσήσει ενώ έχει εμβολιαστεί, διότι η μία δόση εμβολίου, αναμνηστική δόση, είναι λιγότερο ισχυρή από μία κανονική νόσηση. Ο πλήρης εμβολιασμός είναι ισχυρότερος από πλευράς ανοσοποίησης σε σχέση με τη νόσηση, αλλά ο πλήρης εμβολιασμός σημαίνει αυτή τη στιγμή 3 δόσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ενώ, εάν έχω κάνει δύo δόσεις εμβολίου και νοσήσω, τότε η νόσηση είναι σαν την αναμνηστική δόση, και ακόμη ισχυρότερη, άρα δεν έχω κάποιο λόγο να σπεύσω να κάνω την 3η δόση σε μικρό χρονικό διάστημα, το πιθανότερο είναι να μπορέσω να εμβολιαστώ με επικαιροποιημένο εμβόλιο» τόνισε.

«Όσο τα στελέχη του κορονoϊού αλλάζουν, τόσο το εμβόλιο πρέπει να επικαιροποιείται. Όπως και το εμβόλιο της γρίπης επικαιροποιείται, έτσι θα γίνει και με αυτό» ξεκαθάρισε.

Φόβοι Παυλάκη για αναζωπύρωση Δέλτα και Όμικρον-«Καμπανάκι» για θανάτους τον Απρίλιο

«Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητης-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «τσουνάμι» της Όμικρον θα περάσει αρκετά γρήγορα αλλά θα αφήσει στη θέση του ένα χαμηλότερο κύμα και ενδέχεται να σημειωθούν κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο. «Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη. Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους.».

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «αναζωπυρωθούν» η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον

«Πρέπει να λέμε τις δυσάρεστες αλήθειες, η επιδημία δεν θα φύγει μόνη της», τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε πως «πρέπει να κερδίσουμε το Πάσχα».

Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως τα κρούσματα πρέπει να μειωθούν και «δεν είναι δυνατόν να έχουμε το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων στα σχολεία και να πανηγυρίζουμε».

«ΝΕΑ»: «Αποκάλυψη» στο Άγιον Όρος

Πάνω από 40 μοναχοί νεκροί από κορονοϊό στο Άγιον Όρος, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδα τα «ΝΕΑ».

• Εστία υπερμετάδοσης και παραπληροφόρησης ο Αθως • Εμφύλιος αρνητών και εμβολιασμένων στις Μονές • Περίπου 1.000 σε σύνολο 1.800 έχουν ασθενήσει • Το φαινόμενο του γεροντισμού, οι ιδεοληψίες και ο προσηλυτισμός των προσκυνητών στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Έκκληση για εμβολιασμό στις έγκυες από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων

Έκκληση για τον εμβολιασμό των εγκύων απηύθυνε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν τόσο τα μωρά τους όσο και οι ίδιες.

Η κ. Κυριακίδου μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ως προς την μείωση των νοσηλειών και των θανάτων στις εγκύους. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που πρέπει να μεταφέρουμε στις μέλλουσες μητέρες, ότι τα εμβόλια προστατεύουν τις μητέρες και τα μωρά τους». Παράλληλα, όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι έχει νόημα να γίνει μια τέτοια συζήτηση, αλλά δεν είναι οι Βρυξέλλες εκείνες που θα πουν στα κράτη-μέλη να υποχρεώσουν τον εμβολιασμό. «Τα κράτη-μέλη είναι στην καλύτερη θέση να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για εκείνα με βάση την κατάστασή τους». Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η συζήτηση για πιθανή τέταρτη δόση του εμβολίου συνεχίζεται, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ενισχυτικής δόσης.

«Βλέπουμε μια κατάσταση τώρα με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, και αυτό είναι σοβαρό για τα συστήματα υγείας μας. Η Όμικρον μπορεί να σημαίνει ήπια ή έντονη λοίμωξη για το άτομο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια παραλλαγή. Εξακολουθεί να παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει άνοδος των νοσηλειών για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και σε χώρες στην Ευρώπη με αυξανόμενο αριθμό νεότερων ασθενών και ειδικά παιδιών που νοσηλεύονται.

«Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν καλά επίπεδα προστασίας από βαριά νόσηση και νοσηλεία. Ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να είναι το βασικό μήνυμα», σημείωσε.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, η Επίτροπος Υγείας ανέφερε ότι δε θα κάνει προβλέψεις για το εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια δεν απέτυχαν. Προστατεύουν και σώζουν ζωές. Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός δεν προλαμβάνει πλήρως τη μόλυνση και τη μετάδοση, αλλά συνολικά μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και περαιτέρω μετάδοσης» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η COVID «είναι απίθανο να εξαφανιστεί μόνη της».

Η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι περίπου το 70% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, περίπου το 40% έχει λάβει αναμνηστική δόση, ενώ μετά την έγκριση των εμβολίων για παιδιά το 23% των κάτω των 18 ετών, είναι μερικώς εμβολιασμένο.

«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι μη εμβολιασμένοι και αυτό είναι ένα χρόνο αφότου έχουμε διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Και φυσικά, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τα κράτη μέλη που θα υποφέρουν περισσότερο είναι αυτά που έχουν μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού» επισήμανε η κ. Κυριακίδου.

Τέλος, σημείωσε ότι την Παρασκευή η Γαλλική Προεδρία έχει συγκαλέσει άτυπο συμβούλιο για να συζητηθούν οι στρατηγικές εμβολιασμού και η πιθανή ανάγκη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα