Γιατροί Θεσσαλονίκης: Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, χρειαζόμαστε κρεβάτια και νέες ΜΕΘ

Αναμένουν νέο κύμα πανδημίας τον Νοέμβριο

Φίλιππος Δεργιαδές
γιατροί-θεσσαλονίκης-τα-νοσοκομεία-έ-836267
Φίλιππος Δεργιαδές
εικόνα SOOC

Έκκληση προς την κυβέρνηση για άμεση ανάπτυξη και λειτουργία νέων κλινικών covid, ιδίως σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, απευθύνουν γιατροί – εντατικολόγοι της Θεσσαλονίκης. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει και πλέον λόγω του φόρτου των περιστατικών, οι υποδομές σε κλίνες, προσωπικό και κτίρια δεν επαρκούν.

Οι πληροφορίες και η ενημέρωση από γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης, αναφέρουν ότι όχι μόνο οι ΜΕΘ και οι κλινικές covid έχουν γεμίσει, άλλα όλα τα τμήματα των νοσοκομείων, λόγω της ελεύθερης προσέλευσης των ασθενών και της συσσώρευσης των περιστατικών, σε όλες οι κλινικές και τα τμήματα των νοσοκομείων υπάρχει μεγάλη ή σχεδόν απόλυτη πληρότητα.

«Δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό εισαγωγών covid αλλά έχουμε αυξημένες εισαγωγές άλλων ασθενών που πλέον έρχονται ελεύθερα στα νοσοκομεία. Πέρσι λόγω των περιοριστικών μέτρων είχαμε περιορισμένες εισαγωγές άλλων ασθενών και ρίξαμε το βάρος στον κορονοϊό κι έτσι αντέξαμε, φέτος η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και αυτό θα αποβεί μοιραίο για πολύ κόσμο» αναφέρουν οι γιατροί.

«Είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όλες σχεδόν οι ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία είναι γεμάτες», τονίζει η Χριστίνα Κυδώνα, παθολόγος- εντατικολόγος στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και επισημαίνει ότι «το Ιπποκράτειο αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο και δεν ξέρουμε πως θα βγάλουμε την εφημερία του Σαββάτου». «Δεν είναι απλά οι ΜΕΘ γεμάτες αλλά έχουμε πρόβλημα κτιρίων πέρα από κλίνες και προσωπικό. Δηλαδή δεν έχουμε χώρο για να αναπτύξουμε νέες κλινικές», τονίζει και καλεί το υπουργείο Υγείας να πάρει δραστικά μέτρα ακόμα και επίταξης του ιδιωτικού τομέα, διότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Σχετικά δε με την συμφωνία που έχει επιτευχθεί με το Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή, για την ανάπτυξη 200 κλινών covid, θεωρεί ότι είναι μία θετική εξέλιξη, αλλά επισημαίνει την ανάγκη της άμεσης ενεργοποίησης της συμφωνίας.

«Δεν έχουμε που να τους βάλουμε»

Προβλέπει δε νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας το επόμενο διάστημα, καθώς το επίπεδο των εμβολιασμών παραμένει χαμηλό, δηλαδή δεν έχει ξεπεράσει το 60% ενώ το άνοιγμα των δραστηριοτήτων όπως το άνοιγμα της εστίασης, βοηθάει στην υπερμετάδοση της νόσου. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε που να τους βάλουμε τους ασθενείς. Ασθενείς με covid περιμένουν 24ωρα για να κάνουν εισαγωγή» τονίζει.

Στο ίδιο μήκος και ο Θοδωρής Σδούκος, γενικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, μιλάει για την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας και της ενημέρωσης των πολιτών για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να πάμε σε μαζικό εμβολιασμό, όσοι δεν εμβολιάζονται έχουν ευθύνες για την μετάδοση μίας φονικής ασθένειας. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε νέο κύμα πανδημίας και οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των ανεμβολίαστων είναι μεγάλες» τονίζει και αναφέρει ότι το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα όρια του.

Επίσης επισημαίνει ότι η απόλυτη χαλάρωση των μέτρων είναι επικίνδυνη και πως τελικά θα χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα