Top

O ιός αύξησε την θνησιμότητα

Προς ένα δύσκολο χειμώνα στην εστίαση

Parallaxi
o-ιός-αύξησε-την-θνησιμότητα-752070
Parallaxi

corona

Ανοδική πορεία των θανάτων έφερε ο κοροναϊός τον Ιούλιο

Ενόσω η Ευρώπη μειώνει την πρόσθετη θνησιμότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία, Ελλάδα, και Κύπρος καταγράφουν θανάτους, πάνω από το αναμενόμενο

Θνησιμότητα με αυξητικές τάσεις φέρνει στη χώρα μας ο κοροναϊός, έχοντας οδηγήσει το καλοκαίρι σε 25% παραπάνω θανάτους από την περίοδο πριν την έναρξη της πανδημίας. Στην ίδια πορεία βρίσκεται και η Κύπρος, με την πλεονάζουσα θνησιμότητα να φτάνει στο 26%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε τον Ιούλιο που πέρασε στο 4,4%, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο στη διάρκεια ενός έτους στην Ε.Ε., αφού τον Ιούλιο του 2020, η πλεονάζουσα θνησιμότητα έφτανε το 2,8% Τα χαμηλότερα ποσοστά πλεονάζουσας θνησιμότητας εμφάνισαν στα μέσα του καλοκαιριού το Βέλγιο και η Σουηδία, φτάνοντας το 3% πρόσθετων θανάτων εξαιτίας του κοροναϊού.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πορεία των πρόσθετων θανάτων που φέρνει η πανδημία ήταν πτωτική από τον περασμένο Απρίλιο που είχε φτάσει το 20% – έναντι 40% τον Νοέμβριο του 2020.

Αντίστοιχα στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2020 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είχε φτάσει το 28%, ακολούθησε μια πορεία κατακόρυφης μείωσης που έφτασε το -8% τον Ιανουάριο του 2021, συνέχισε με μια κατακόρυφη άνοδο ως τον Απρίλιο του 2021 που ξεπέρασε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 20% κατά πέντε μονάδες – έφτασε δηλαδή το 25%. Με ένα «διάλειμμα» δύο μηνών έπεσε σταδιακά ως τον Ιούνιο περίπου στο 13% για να ανέβει απότομα τον Ιούλιο ξανά στο 25%.

Παράλληλα με τη χώρα μας κινείται και η Κύπρος όπου από την δραστική μείωση της θνησιμότητας, συνολικά, τον Φεβρουάριο του 2021 (έφτασε το -8,3%), τον Απρίλιο ξεπέρασε το 26%, για να μειωθεί το Μάιο στο 10% και να επιστρέψει με κατακόρυφη άνοδο στο 26% τον περασμένο Ιούλιο, καταγράφοντας τη δυσάρεστη πρωτιά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, αφήνοντας στη χώρα μας τη δεύτερη θέση στους επιπλέον θανάτους λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του περασμένου Ιουλίου που διαθέτει η Eurostat, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Μάλτα όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα έφτασε το 17,7% τον Ιούλιο που πέρασε, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Εσθονία με 13,8%.

Οι χώρες που έχουν καταφέρει να μειώσουν τη θνησιμότητα σε επίπεδα κάτω και από το σύνηθες είναι το Βέλγιο με -2,8%, η Σουηδία με -2,5%, η Τσεχία με -2,1% και η Σλοβακία με -1,3%.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή self-test από σήμερα στα δικαστήρια

Κανονικά λειτουργούν από σήμερα, όλες οι διαδικασίες της Διοικητικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, καθώς και όλες οι διαδικασίες στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «για την ασφαλή πρόσβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης και για την απρόσκοπτη είσοδο στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα ”Ελληνικό Κτηματολόγιο” και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, εργαζόμενοι, πολίτες, υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19».

Οι υποχρεώσεις αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «καταλαμβάνουν και ανηλίκους άνω των 12 ετών, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ωρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα».

Όμως, κατ’ εξαίρεση, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αποτελέσματος self-test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα 24 ωρών πριν από την είσοδο των φυσικών προσώπων στις ως άνω υπηρεσίες, στις εξής περιπτώσεις:

-Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα:

α) αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κλπ) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

β) αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

γ) αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής.

-Συζήτηση προσωρινής διαταγής

-Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982

-Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων ενώπιον εισαγγελέα ή και ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.

Τέλος, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση ότι τα πιστοποιητικά, καθώς και η δήλωση αποτελέσματος self-test, επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά, μέσω κινητής συσκευής του φυσικού προσώπου, στην είσοδο των ως άνω υπηρεσιών σε προσωπικό εταιρειών φύλαξης (security) ή σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας.

Αγωνία για το αν θα συνεχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση – Δημιουργείται νέα πλατφόρμα ελέγχου για την εκπαιδευτική κοινότητα

Υπαρκτός είναι ο φόβος για διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι βλέπουν το 20-25% των νέων κρουσμάτων να αφορά σε ηλικίες 0-17 ετών, ήδη τις πρώτες τρεις ημέρες επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων. Σήμερα, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 567 νέες διαγνώσεις σε ανηλίκους από τα 38.285 αποτελέσματα και τους 42.979 επανελέγχους που δηλώθηκαν συνολικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για την απλοποίηση του ελέγχου τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, μάλιστα, δημιουργείται εντός των επόμενων ημερών η νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr. Εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, μαθητές και φοιτητές θαδηλώνουν εκεί το πιστοποιητικό που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.

Για τη νέα πλατφόρμα κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία, ενώ έως την έναρξη λειτουργίας της, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.

Και ιδιώτες γιατροί σε Κέντρα Υγείας και Πρωτοβάθμια 

Με ρυθμούς εξπρές ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις αλλαγές που προωθούνται. Άλλωστε έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει ήδη οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια, δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει η χώρα απέναντι στους θεσμούς.

Ήδη οι βασικές αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα για τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για αλλαγές σε Κέντρα Υγείας και δομές, αλλά και για την ενίσχυση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας με νέα μηχανήματα.

Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου υγείας σχεδιάζει να κάνει «λίφτινγκ» στα κέντρα υγείας με τη συμβολή ιδιωτών, χωρίς ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές να επηρεαστεί ο τρόπος που σήμερα εξυπηρετούνται οι πολίτες ο οποίος θα συνεχίσει να είναι δωρεάν.

Με ιδιώτες γιατρούς

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr το νομοσχέδιο θα περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο που θα γίνουν οι πρώτες Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες σε πρώτη φάση θα έχουν μία ήπια μορφή προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Στα άρθρα του νομοσχεδίου θα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αλλαγών στα Κέντρα Υγείας, τα Πολυϊατρεία και τις άλλες δομές.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, στο νομοσχέδιο θα δίνεται και η δυνατότητα της συνεργασίας ιδιωτών γιατρών με τις δημόσιες Μονάδες Υγείας, αφού σχεδιάζεται να γίνουν συμβάσεις για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και υπηρεσιών.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έλεγαν στο ethnos.gr ότι όπου δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών, θα μπορούν να γίνονται συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς, είτε με φυσικά πρόσωπα είτε ακόμη και με ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας.

Των σχετικών ρυθμίσεων βέβαια θα προηγηθεί αναλυτικός διάλογος ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κοινούς όρους και προϋποθέσεις. Να σημειωθεί ότι και σήμερα υπάρχουν συνεργασίες με γιατρούς και «μπλοκάκι» σε διάφορες μονάδες υγείας και απομακρυσμένα νοσοκομεία, αλλά γίνεται αποσπασματικά.

Η εμπλοκή των ιδιωτών ιατρών στην ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα γίνει με συγκεκριμένες συμβάσεις που θα περάσουν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ, τονίζουν πηγές του ethnos.gr. Να σημειωθεί ότι για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αξιοποιηθούν και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση το σχέδιο, στην Υγεία θα δοθούν συνολικά 1,486 δις ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στα νοσοκομεία, να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες υγείας, να γίνει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης. Στην Πρωτοβάθμια έχει προγραμματισθεί να κατευθυνθούν τα 272 εκατ. ευρώ.

Εστίαση: Προετοιμάζονται για ανεμβολίαστους οι επιχειρήσεις – Αγοράζουν μαζικά

Στόχος να προσελκύσουν περισσότερους ανεμβολίαστους πελάτες κι έτσι να μειώσουν τη χασούρα, αφού οι τελευταίοι αναγκαστικά θα πρέπει να απολαμβάνουν το ποτό τους ή το φαγητό τους στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Σε μαζική προμήθεια σομπών, των γνωστών μανιταριών, σπεύδουν επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, προκειμένου όταν ο καιρός θα χαλάσει, να προσελκύσουν περισσότερους ανεμβολίαστους πελάτες και έτσι να μειώσουν τη χασούρα, αφού οι τελευταίοι αναγκαστικά θα πρέπει να απολαμβάνουν το ποτό τους ή το φαγητό τους στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, το φαινόμενο της προμήθειας σομπών είναι μαζικότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές και ήδη είναι εμφανές σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου λόγω των καιρικών συνθηκών τα βράδια δεν είναι πολύ ευχάριστη η εστίαση ή η διασκέδαση σε εξωτερικό χώρο.

Μάλιστα, ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι για το φετινό χειμώνα κάνουν έρευνα αγοράς και αγοράζουν σόμπες ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου που δεν είχαν στα καταστήματά τους τις χρονιές πριν την πανδημία του κορονοϊού.

«Το φαινόμενο θα είναι μαζικότερο σε σύγκριση με τις χρονιές πριν τον κορονοϊό. Ο χειμώνας έρχεται και οι συνάδελφοι προχωρούν στις απαραίτητες προετοιμασίες. Παράλληλα, αναζητούν οποιαδήποτε λύση, προκειμένου να μη χάσουν τους ανεμβολίαστους πελάτες τους και έτσι να μειώσουν την πτώση του τζίρου, εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, η οποία θα φτάσει στο 50%. Βάζουν σόμπες και αυτοί που δεν είχαν τις προηγούμενες χρονιές. Ήδη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι μεγάλες ηλικίες είναι δύσκολο να καθίσουν στον εξωτερικό χώρο τα βράδια. Εμείς είχαμε ζητήσει, να υπάρξει επιδότηση για τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα μέσα στα καταστήματά μας, όπως έγινε στα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να εισέρχονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Γιατί, δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι να μπαίνουν στα νοσοκομεία και όχι στα καταστήματα εστίασης; Επειδή δεν έγινε αυτό με τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα, οι συνάδελφοι προμηθεύονται σόμπες για τους εξωτερικούς χώρους», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς.

Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, όσο κρυώνει ο καιρός, να παρατηρηθούν και φαινόμενα αισχροκέρδειας, λόγω της μεγάλης ζήτησης μηχανημάτων θέρμανσης εξωτερικού χώρου από τα καταστήματα εστίασης, από αυτούς που τα εμπορεύονται. Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνει, η ομοσπονδία βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ζήτημα.

Στα 200 – 250 ευρώ το μέσο κόστος αγοράς Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Κουράση, το μέσο κόστος αγοράς ενός τέτοιου θερμαντικού μηχανήματος κυμαίνεται μεταξύ 200-250 ευρώ. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας τέτοιων θερμαντικών μηχανημάτων -είτε αερίου είτε πετρελαίου, το οποίο, όπως υποστηρίζει, φτάνει στα 20 ευρώ την ημέρα για την κάθε σόμπα.

«Είτε λειτουργούν με ρεύμα είτε με αέριο, οι συσκευές αυτές είναι πολύ ενεργοβόρες. Αν το κάθε μηχάνημα λειτουργήσει για κάποιες ώρες την ημέρα, το κόστος φτάνει στα είκοσι ευρώ. Είναι λογικό οι επιχειρηματίες να προσπαθούν να βρουν τρόπους να περιορίσουν την πτώση του τζίρου, η οποία έρχεται», λέει ο κ. Κουράσης.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι μέχρι να φτάσουμε στη «καρδιά» του χειμώνα και σίγουρα μετά το Δεκέμβριο, θα έχει αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων, οπότε η χασούρα μπορεί να είναι μικρότερη για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα γίνει μετά το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το πρώτο διάστημα να είναι μεγάλη η πτώση του τζίρου για τα καταστήματα του κλάδου μας», αναφέρει ο κ. Κουράσης.

Πηγές: ΑΠΕ/ehtnos/SKAI/in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα