ΗΠΑ: Τέλος οι μάσκες για τους πλήρως εμβολιασμένους
Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, ανακοίνωσαν σήμερα τα CDC.
«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα (..) επιστημονικά δεδομένα δείχνουν (…) πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα», δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.
«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αυστρία: Αίρεται από τις 19 Μαΐου η καραντίνα για ταξιδιώτες προερχόμενους από Ελλάδα
Με το προγραμματισμένο “άνοιγμα” σε διάφορους τομείς στην Αυστρία από τις 19 Μαΐου, διευκολύνονται σαφώς και τα ταξίδια, καθώς από αυτή την ημερομηνία αίρεται η υποχρεωτική καραντίνα μετά την είσοδο στη χώρα, για ταξιδιώτες προερχόμενους από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον νέο αυτό κανονισμό να αφορά και τους κατοίκους Αυστρίας που επιστρέφουν από αυτές τις χώρες.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Υγείας, από αυτή την σχετική τροποποίηση στον κανονισμό εισόδου στην Αυστρία, εξαιρούνται οι περιοχές με υψηλή συχνότητα μολύνσεων Covid-19 και καθοριστική για το υπουργείο στη Βιέννη είναι η αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η υποχρεωτική καραντίνα καταργείται στην Αυστρία από τις 19 Μαίου για ταξιδιώτες – και κατοίκους Αυστρίας — προερχόμενους από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, και βέβαια από την χώρα προέλευσης του μεγαλύτερου αριθμού τουριστών στην Αυστρία, την Γερμανία.
Όπως η Αυστρία, έτσι και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, είναι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, επί του παρόντος στο κόκκινο, και μόνο η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα είναι στο πράσινο ή στο πορτοκαλί.
Για τους ταξιδιώτες από τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία και τη Λιθουανία θα συνεχίσει να ισχύει και μετά τις 19 Μαίου η υποχρεωτική καραντίνα μετά την είσοδο τους στην Αυστρία.
Η είσοδος από χώρες με πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας είναι δυνατή χωρίς περιορισμούς, ενώ κατά την είσοδο από περιοχές, με χρώμα (ανοιχτό) κόκκινο, θα επαρκεί στο μέλλον ένα αρνητικό τεστ για κορονοϊό ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης μετά από μια μόλυνση. Για ταξιδιώτες από περιοχές με χρώμα σκούρο κόκκινο, η υποχρέωση απομόνωσης (καραντίνα) δέκα ημερών θα συνεχίσει να υφίσταται μετά την είσοδο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την 11η Μαρτίου 2021 η Ελλάδα και η Φινλανδία δεν περιλαμβάνονταν πλέον στον κατάλογο των δέκα χωρών, οι οποίες , θεωρούμενες ως ασφαλείς χώρες σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, εξαιρούνταν από τις 15 Ιανουαρίου από την ταξιδιωτική προειδοποίηση που είχε εκδώσει τότε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών και ισχύει για σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου.
Μέχρι τότε, η είσοδος στην Αυστρία από την Ελλάδα και την Φινλανδία ήταν δυνατή χωρίς περιορισμούς, αλλά αυτό από την 11η Μαρτίου , λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων στις δύο αυτές χώρες, είχε αλλάξει με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού Εισόδου που ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Υγείας, και άρα ίσχυαν και για αυτές οι περιορισμοί της ταξιδιωτικής προειδοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εισερχόμενοι στην Αυστρία ταξιδιώτες από Ελλάδα και Φινλανδία υποχρεώνονταν σε επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ και σε καραντίνα, και, εάν επρόκειτο για τεστ αντιγόνου δεν θα έπρεπε αυτό να ήταν παλαιότερο από 48 ώρες, ενώ στην περίπτωση τεστ PCR δεν επιτρεπόταν να είναι παλαιότερο από 72 ώρες.
Ακόμα η Βιέννη τερματίζει το “σκληρό lockdown” που είχε επιβληθεί για τον κορονοϊό την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν και πάλι το λιανεμπόριο, τα ινστιτούτα σωματικής φροντίδας, τα μουσεία και εγκαταστάσεις ελεύθερου χρόνου – όπως ζωολογικοί κήποι — ενώ κλειστή θα εξακολουθήσει να παραμένει η εστίαση, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, η οποία είναι ταυτόχρονα και ένα από εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.
Τα δεδομένα στην Βιέννη
Ο ίδιος δεν απέκλεισε μία άρση αυτού του ανοίγματος σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι μία αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων, η οποία ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα τρία ομόσπονδα κρατίδια στην Ανατολική Αυστρία — Βιέννη, Κάτω Αυστρία και Μπούργκενλαντ – είχαν επιβάλει από την 1η Απριλίου για την “ανάπαυλα” του Πάσχα των Καθολικών (που ήταν στις 4 Απριλίου) ένα “σκληρό lockdown” μέχρι την 6η Απριλίου, το οποίο παρέτειναν κατόπιν μέχρι την 18η Απριλίου, με τη Βιέννη και την Κάτω Αυστρία να δίνουν νέα παράταση έως τις 2 Μαΐου.
Ο Μίχαελ Λούντβιγκ είχε σήμερα μακρές διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, γιατροί νοσοκομείων και ειδικοί από τον τομέα της νοσηλευτικής, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι τα προστατευτικά μέτρα λειτουργούν και ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι πλέον τόσο τεταμένη όσο ήταν πριν από τρεις εβδομάδες, και “συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή έχει βελτιωθεί”.
Ακόμα δύσκολα…
Ωστόσο, ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι επικρατεί ακόμη το κρίσιμο επίπεδο, κατά το οποίο το 33% των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με κορονοϊό, βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόνισε χαρακτηριστικά πως “είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το σημείο που πρέπει να είμαστε” και ζήτησε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να δείχνουν υπευθυνότητα και να ζουν προσεκτικά, καθώς “υπάρχει κίνδυνος οι άνθρωποι να γίνουν απρόσεκτοι από χαρά για τη χαλάρωση”.
Όπως σημείωσε, εάν η κατάσταση με τον αριθμό των νέων λοιμώξεων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία επιδεινωθεί ξανά, είναι δυνατή η απόσυρση των βημάτων ανοίγματος, παράλληλα με τα οποία πρόκειται να εξετασθεί επιστημονικά πόσο υψηλή είναι η πιθανότητα μόλυνσης σε ορισμένα μέρη, καθώς είναι γνωστό ότι αυτό συμβαίνει συχνά σε οικογένειες ή σε ιδιωτικό περιβάλλον.
Εφόσον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, θα πρέπει να συνεχιστούν η χρήση προστατευτικής μάσκας, η διενέργεια τεστ ή η ανίχνευση επαφών, ανέφερε ο Μίχαελ Λούντβιγκ, παραπέμποντας στο γεγονός ότι τώρα μολύνονται άνθρωποι νεότερης ηλικίας, οι οποίοι είναι κατανοητό ότι, ειδικά λόγω του καλού καιρού, θα αναζητήσουν επικοινωνία με άλλους.
Η Ισλανδία απαγορεύει στο εξής την είσοδο στο έδαφός της σε ταξιδιώτες από δεκαέξι χώρες που θεωρούνται περιοχές “υψηλού κινδύνου” μόλυνσης από την Covid-19, ανάμεσά τους η Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης.
“Έως την 31η Μαΐου 2021, όλοι οι αλλοδαποί που προέρχονται ή έχουν παραμείνει για περισσότερες από 24 ώρες τις τελευταίες 14 ημέρες, σε περιοχή όπου το ποσοστό επίπτωσης της λοίμωξης σε διάστημα 14 ημερών είναι μεγαλύτερο από 700 άτομα ανά 100.000 κατοίκους (… ) απαγορεύεται να εισέλθουν στην Ισλανδία”, ανακοίνωσε το υπουργείο.
Ανάμεσα στα κράτη του Χώρου Σένγκεν — όπου ανήκει η Ισλανδία — το μέτρο αφορά συγκεκριμένα τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Σουηδία.
Αντίθετα, η απαγόρευση δεν ισχύει για τους ταξιδιώτες που διαμένουν στην Ισλανδία, για μέλη της οικογένειας πολιτών που διαμένουν νόμιμα στο έδαφός της, ή για πολίτες που είναι σε θέση να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή προγενέστερης μόλυνσης από την Covid-19.
Ισχύουν επίσης εξαιρέσεις για ταξίδια που θεωρούνται “απαραίτητα”.
Η Ισλανδία ορίζει ως “υψηλού κινδύνου” περιοχές ή χώρες “όπου το ποσοστό επίπτωσης (…) υπερβαίνει τα 500” ανά 100.000 κατοίκους.
Μία μόνο περιοχή με ένα τέτοιο ποσοστό — βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ /ECDC) – αρκεί για να περιληφθεί μια ολόκληρη χώρα στον κατάλογο των “περιοχών υψηλού κινδύνου”.
Το ποσοστό πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 700 για να απαγορευθεί στους κατοίκους αυτών των περιοχών να παραμείνουν στην Ισλανδία, ένα μέτρο που αφορά επί του παρόντος 16 από τα 32 κράτη που περιλαμβάνει ο κατάλογος.
Από την Τρίτη, όλοι οι ταξιδιώτες από χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα έχουν επίσης την υποχρέωση να κάνουν καραντίνα πέντε ημερών κατά την άφιξή τους στο νησί μέσα σε ξενοδοχείο που έχει επιτάξει το κράτος, εκτός από εξαιρέσεις.
Σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε στη συνέχεια ένα σχέδιο τεσσάρων επιπέδων κατάργησης των περιορισμών στο έδαφος της Ισλανδίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο του εμβολιασμού.
“Εκτιμάται ότι όλοι οι εθνικοί περιορισμοί θα μπορούν να αρθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν σχεδόν το 75% του πληθυσμού (άνω των 16 ετών, σ.σ.) θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου”, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση. Η Ισλανδία σχεδιάζει να εμβολιάσει τους πολίτες ηλικίας 16 ετών και άνω – δηλαδή σχεδόν 280.000 από τους 365.000 κατοίκους της.
Σουηδία: Εμβολιάστηκε ο πρωθυπουργός και δίνει το παράδειγμα στους δύσπιστους σουηδούς
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν έλαβε την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα, και παρότρυνε τους Σουηδούς να κάνουν το ίδιο όταν αυτό τους προσφερθεί.
Ο 64χρονος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει γίνει δέκτης επικρίσεων και επαίνων για τη στρατηγική χαλαρής αντιμετώπισης της πανδημίας, εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer.
«Σήμερα ήταν η σειρά μου να λάβω την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Αισθάνομαι απίστευτα καλά και ανυπομονώ να λάβω τη δεύτερη δόση», έγραψε στο Facebook. «Αδράξτε την ευκαιρία σας όταν έρθει», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η εκστρατεία εμβολιασμού στη σκανδιναβική χώρα προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με το 90% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω να έχουν εμβολιαστεί. Η Σουηδία έχει εμβολιάσει το 28% του ενήλικου πληθυσμού της.
Η χώρα απέφυγε την επιβολή lockdown καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και επέλεξε να επικεντρωθεί σε εθελοντικά μέτρα για την προώθηση κοινωνικών αποστάσεων και καλής υγιεινής.
Γερμανία: Χωρίς επίδειξη αρνητικού τεστ οι πλήρως εμβολιασμένοι και στη Βαυαρία
Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και όσοι έχουν κάνει πρόσφατα αρνητικά διαγνωστικά τεστ στη Βαυαρία από την Τετάρτη αποφάσισε σήμερα στο Μόναχο το τοπικό υπουργικό συμβούλιο.
Το κρατίδιο αυτό εφαρμόζει νωρίτερα το μέτρο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά από το Βερολίνο, στο οποίο ισχύει ήδη από τα μέσα Απριλίου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού δεν χρειάζεται να παρουσιάσουν επικαιροποιημένο αρνητικό τεστ όταν επισκέπτονται λ.χ. τα κομμωτήρια ή τα καταστήματα. Ωστόσο, δεν παρέχονται άλλα προνόμια όπως είναι η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις οι οποίες είναι επί του παρόντος κλειστές, λ.χ. στα κολυμβητήρια.
Ανάκτηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων
«Όποιος έχει εμβολιαστεί δύο φορές και επομένως έχει σχεδόν μηδενικό κίνδυνο να μολυνθεί, πρέπει να ανακτήσει τα θεμελιώδη ατομικά του δικαιώματα. Τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό, αυτή είναι επίσης η εκπεφρασμένη γνώμη του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκος Ζέντερ.
Στη διάσκεψη της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων τη Δευτέρα, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για ομοσπονδιακό χειρισμό των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν αναρρώσει, ούτε για ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για αυτούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χριστιανοδημοκράτη (CDU) υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να υποβάλει πρόταση την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να ψηφιστεί στις 28 Μαΐου η σχετική ρύθμιση από την Άνω Βουλή (Bundesrat), στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια.
Η δυνατότητα της ειδικής ρύθμισης για την Βαυαρία προβλέπεται ρητά πλέον και στον ομοσπονδιακό νόμο περί προστασίας των λοιμώξεων. Η παράγραφος 77 του νόμου για την προστασία των λοιμώξεων (IfSG) ορίζει ότι τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν να εφαρμόζουν εξαιρέσεις μόνες τους έως ότου εκδοθεί νομοθετική διάταξη ομοσπονδιακής ισχύος.
Το κρατίδιο της Έσσης ανακοίνωσε επίσης το ίδιο μέτρο, ενώ την ίδια ρύθμιση ετοιμάζει και η Κάτω Σαξονία. Το Βερολίνο πάντως απάλλαξε σήμερα από την επίδειξη επικαιροποιημένου διαγνωστικού τεστ και όσους έχουν αναρρώσει, αφού ήδη από τα μέσα Απριλίου είχε εφαρμόσει το μέτρο που τώρα λαμβάνουν τα προαναφερθέντα κρατίδια.
Νέα εμβόλια εγκρίνονται στον κόσμο με τα κρούσματα ακόμα πολύ ψηλά
Κορονο-σκάνδαλο στη Γερμανία: 40 βουλευτές μεσολάβησαν για την προμήθεια προστατευτικών ειδών
Πέρυσι, 40 μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) είχαν επαφή με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας για την σύναψη συμβάσεων προμήθειας προστατευτικών ειδών για τον κορονοίό, σύμφωνα με μία λίστα η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.
Εκτός από τον Γκέοργκ Νίσλάιν, τον Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) αναπληρωτή εκπρόσωπο της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU),ο οποίος έχει πλέον παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου χρηματισμού για την προμήθεια μασκών, εμφανίζονται και 40 ονόματα άλλων βουλευτών.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα ονόματα του ομοσπονδιακού υπουργού Μεταφορών και Υγείας Αντρέας Σόιερ (CSU), του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν (CDU) και της αναπληρώτριας επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Μπέρμπελ Μπας.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ (CDU) και η αντιπρόεδρος του κόμματος CDU Σίλβια Μπρέερ βρίσκονται επίσης στον κατάλογο της Επιτροπής υγείας του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, όπως επίσης ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών Έκαρντ Ρέμπεργκ και ο πολιτικός του SPD Γιοχάνες Φέχνερ. Όλοι μεσολάβησαν για να έλθουν σε επαφή οι εταιρείες ιατρικών προστατευτικών ειδών με το υπουργείο Υγείας. Εκτός από τις μάσκες, οι συμβάσεις περιλάμβαναν επίσης ιατρικές ρόμπες και γάντια.
Πάντως, σε ένα κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της Επιτροπής υγείας, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το ίδιο δεν έχει στοιχεία για κάποια παρατυπία των 40 βουλευτών. Δεν υπάρχουν “ενδείξεις για παράνομη συμπεριφορά, πληρωμές προμηθειών ή χορήγηση άλλων παροχών προς τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο”, αναφέρει το κείμενο.
Κατά κανόνα, οι κατονομαζόμενοι βουλευτές δεν αποκόμισαν οικονομικά οφέλη από την μεσολάβηση που πραγματοποίησαν. Ωστόσο, ο Νίσλάιν κατηγορείται για διαφθορά, διότι φέρεται να εισέπραξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μεσολαβήσει.
Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού πριν από ένα χρόνο, τα προστατευτικά ιατρικά είδη ήταν σε έλλειψη. Επομένως, ήταν σίγουρα προς το συμφέρον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέλη του κοινοβουλίου να ενεργοποιηθούν για την αγορά του σχετικού υλικού.
Ορισμένοι βουλευτές δεν συμφώνησαν να δημοσιευθούν τα ονόματά τους και άλλοι μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μετά από προσεκτική εξέταση του θέματος όμως το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αποφάσισε τελικά να δημοσιεύσει τη λίστα.
Πορτογαλία: Στην τελική ευθεία για την πλήρη άρση της καραντίνας
Η Πορτογαλία, που αναμένεται να συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα την υλοποίηση του σχεδίου της άρσης της καραντίνας, αφότου επλήγη από ένα βίαιο κύμα της Covid-19 στις αρχές του έτους, πέρασε σήμερα το όριο των 3 εκατομμυρίων εμβολίων, που χορηγήθηκαν, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
«Με τα νησιά των Αζορών και της Μαδέρας, έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια», δήλωσε ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, ο συντονιστής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ειδικών με την κυβέρνηση, με επίκεντρο την υγειονομική κατάσταση.
Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου σε αυτήν τη χώρα των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, στόχος των οποίων είναι να φθάσουν στο 70% του πληθυσμού, που θα έχει εμβολιαστεί, αυτό το καλοκαίρι.
«Η χώρα συνεχίζει να ελέγχει την πανδημία», δήλωσε με ικανοποίηση, μετά τη συνάντηση, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, εκτιμώντας πως ο απολογισμός της χαλάρωσης των μέτρων είναι «θετικός». «Έχουμε περάσει κάτω από το όριο των πέντε θανάτων για ένα εκατομμύριο κατοίκους», υπογράμμισε, την ώρα που η χώρα δεν κατέγραψε χθες Δευτέρα κανέναν θάνατο που να σχετίζεται με την Covid, μια πρώτη από τον Αύγουστο του 2020.
Αφότου συμβουλευτεί τους ειδικούς, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα, εάν θα συνεχίσει την προσεχή Δευτέρα την εφαρμογή της τελευταίας φάσης του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας, που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.
«Εάν όλα πάνε καλά, απέχουμε μία εβδομάδα από το πλήρες άνοιγμα της κοινωνίας», είπε χθες ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα συναντηθεί σήμερα με τα κόμματα του κοινοβουλίου για να αναλύσουν το ενδεχόμενο να μην παραταθεί η περίοδος έκτακτης ανάγκης, που λήγει την Παρασκευή και που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ