Ισοπεδώνεται το Χάρκοβο – Φεύγουν Έλληνες από την Μαριούπολη

Πάνω από 20 νεκροί στο Χάρκοβο - Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη.

Parallaxi
ισοπεδώνεται-το-χάρκοβο-φεύγουν-έλλ-889874
Parallaxi
Πηγή: Nexta Tv Twitter

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο (ανατολικά), ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Βίντεο που ανέβασε στα social media o Αντόν Γερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, φέρεται να δείχνει τη στιγμή της επίθεσης σε κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στο Χάρκοβο:

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στο Χάρκοβο έπειτα από αεροπορικό πλήγμα. «Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή του Χαρκόβου που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε. Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες.

Το Χάρκοβο, πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς. Οι αρχές του Χαρκόβου έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Ελλήνων από την εμπόλεμη Μαριούπολη της Ουκρανίας

Ένα κομβόι αυτοκινήτων με διακριτικά που δείχνουν πως είναι είτε μέλη δημοσιογραφικών αποστολών, είτε άμαχοι, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης -της 7ης ημέρας που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία- από την Μαριούπολη με προορισμό την Ελλάδα. «Press», στα καπό των αυτοκινήτων, αλλά και ειδικά αυτοκόλλητα φέρουν τα οχήματα με τα οποία θα επιχειρήσουν να επαναπατριστούν οι Έλληνες που είναι στην Μαριούπολη η οποία δέχεται διαρκείς επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι πιστεύει ότι η Μαριούπολη που κατέχει στρατηγική θέση στην Αζοφική Θάλασσα είναι περικυκλωμένη – μαζί με το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Χερσόνησο.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονμπάς, Ντένις Πούσιλιν, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι οι δυνάμεις του θα περικυκλώσουν τη Μαριούπολη άμεσα.

Η Μαριούπολη, ένα βιομηχανικό κέντρο, θεωρείται βασικός στόχος και έχει γίνει πεδίο σφοδρών μαχών από την έναρξη της εισβολής. Η κατάληψή της θα βοηθούσε τη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής της χώρας.

Δημοσιογράφος της βρετανικής Daily Telegraph, έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης του είπε ότι οι υπερασπιστές ήταν περικυκλωμένοι.

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Πάνω από 450.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Πολωνία

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Πάβελ Ζεφερνάκερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εισήλθε στην Πολωνία μειώθηκε ελαφρά χθες Τρίτη στους 98.000, από περισσότερους από 100.000 τη Δευτέρα.

Το Μεξικό δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Το Μεξικό δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τρίτη ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Επίσης επέκρινε την, όπως τη χαρακτήρισε, λογοκρισία των κρατικά χρηματοδοτούμενων ρωσικών μέσων ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν θα λάβουμε κανενός είδους οικονομικά μέτρα διότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο», επεσήμανε ο Λόπες Ομπραδόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας ή οποιασδήποτε χώρας λογοκρίνονται».

Οι δηλώσεις του Μεξικανού προέδρου ήταν απάντηση σε μια ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνει για το Μεξικό η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Lukoil, αλλά και η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

H Lukoil ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την απόκτηση του 50% των μετοχών ενός υπεράκτιου έργου εξόρυξης πετρελαίου στο Μεξικό, μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια τις εταιρείας να επεκταθεί παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επικρίνει ανοικτά τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με διάφορες κυβερνήσεις στη Λατινικής Αμερική, κυρίως με την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, αλλά οι σχέσεις της με το Μεξικό είναι περιορισμένες λόγω των στενών δεσμών της χώρας με τις ΗΠΑ.

Εκνευρισμός Ερντογάν με ΕΕ: Πρέπει να γίνει πόλεμος για να εντάξουν την Τουρκία;

Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του με τις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την ευρεία στήριξη στο ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τη χθεσινή ομιλία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τώρα μιλάει ο Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον χειροκροτούν όρθιοι. Καλό γεγονός, όμως όπως λέει η παροιμία ‘’ένα δυσάρεστο γεγονός είναι καλύτερο από χίλιες συμβουλές’’, είπε ο Ερντογάν.

Διαμαρτυρήθηκε διότι όπως είπε η Τουρκία περιμένει σχεδόν από τη δεκαετία του ’60 να ενταχθεί στην ΕΕ και διερωτήθηκε αν πρέπει να γίνει πόλεμος και στη δική του χώρα για να δείξουν ευαισθησία οι Βρυξέλλες.

«Λέω στις χώρες – μέλη της ΕΕ, πως την ευαισθησία που τώρα δείχνετε στην Ουκρανία, να τη δείξετε και για την Τουρκία. Μήπως μόνο όταν κάποιος κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία και της επιτεθεί τότε θα βάλετε στην ατζέντα σας την Τουρκία;», τόνισε ο Ερντογάν.

Με αφορμή την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη πώληση όπλων στη χώρα του. Κατηγόρησε μάλιστα χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι κρατούν απόσταση από την Τουρκία στο ζήτημα άμυνας, ότι δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη και πως «είναι μόνο λόγια».

«Στην ΕΕ υπάρχουν χώρες που πρέπει να συνεργαζόμαστε. Πολλές από αυτές τις χώρες είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Κι όμως, και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως στο ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας δεν πλησιάζουν την Τουρκία, κρατούν απόσταση. Μα εμείς είμαστε μαζί είμαστε σύμμαχοι. Γιατί δε δίνετε τα όπλα, τα οχήματα τα πυρομαχικά και τα άλλα οπλικά συστήματα; Αυτό είναι και μέρος της αλληλεγγύης μας. Όμως δεν μας τα δίνουν.  Μήπως πάλι περιμένουν να ξεσπάσει πόλεμος; Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Τα μέλη του ΝΑΤΟ παράγουν μόνο λόγια και τα μέλη της ΕΕ είναι μόνο λόγια», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα