Top

Ισραήλ- Εμβόλιο: Πρώτη χώρα που χορηγεί 3η δόση στους άνω των 50

Lockdown στη Νέα Ζηλανδία με ένα μόνο κρούσμα.

Parallaxi
ισραήλ-εμβόλιο-πρώτη-χώρα-που-χορηγεί-234083
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Τα νεότερα στοιχεία που έρχονται από το Ισραήλ, πρωτοπόρο στους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, δημιουργούν ανησυχίες και δεύτερες σκέψεις σε αρκετούς επιστήμονες, καθώς η χώρα, παρόλο που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο (78% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί), εμφανίζει επίσης έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως (9.379 νέα κρούσματα χθες).

Για “κρίσιμη φάση” και για “αγώνα δρόμου εναντίον της πανδημίας” έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας, ο οποίος έκανε τρίτη ενισχυτική δόση στις 13 Αυγούστου και η χώρα του, που έχει πληθυσμό περίπου 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έγινε προ ημερών η πρώτη στον κόσμο που πλέον κάνει τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό “Science”, αν και η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμών στο Ισραήλ έχει γίνει με Pfizer/BioNTech, πάνω από τα μισά νέα κρούσματα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, κάτι που δείχνει την εντυπωσιακή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και παράλληλα εγείρει ανησυχίες κατά πόσο η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Παρόλο που ένας ανεμβολίαστος συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες – σε σχέση με έναν εμβολιασμένο – να αρρωστήσει βαριά, να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει, η εμπειρία του Ισραήλ δείχνει ότι ακόμη και οι καλύτερα εμβολιασμένες χώρες μπορεί να έχουν απρόσμενες δυσκολίες με τη Δέλτα.

Για “ένα πολύ σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον υπόλοιπο κόσμο” έκανε λόγο ο επιστήμονας δρ Ραν Μπάλιτσερ του μεγαλύτερου ισραηλινού οργανισμού υπηρεσιών υγείας Clalit Health Services (CHS). “Αν μπορεί να συμβεί εδώ, πιθανώς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε”.

Οι συνέπειες της σταδιακά φθίνουσας ανοσίας των εμβολίων φαίνονται περισσότερο σε όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι στο Ισραήλ. Μελέτη επιστημόνων του άλλου μεγάλου οργανισμού υγείας Μακάμπι (MHS) δείχνει ότι η προστασία έναντι της Covid-19 μειώνεται σε αναλογία με το πόσο καιρός έχει περάσει από τότε που κάποιος εμβολιάστηκε: όσοι π.χ. εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, έχουν κατά μέσο όρο περίπου 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο (λαμβανομένου πάντως υπόψη ότι οι υπερήλικες και εκείνοι με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είχαν εμβολιαστεί πρώτοι).

Ενώ στην αρχή του καλοκαιριού το Ισραήλ είχε ελάχιστα κρούσματα και έβλεπε με αισιοδοξία το μέλλον, η κατάσταση έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της Δέλτα, αλλά ίσως και λόγω της φθίνουσας ανοσιακής προστασίας των εμβολίων. Όχι μόνο οι λεγόμενες περιπτώσεις breakthrough (μόλυνση εμβολιασμένου) δεν είναι πια σπάνιες στο Ισραήλ, αλλά επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το “Science”, σχεδόν το 60% των βαριά αρρώστων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ αναμένεται σταδιακά μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους.

Ενδεικτικά, στις 15 Αυγούστου 514 Ισραηλινοί νοσηλεύονταν με βαριά Covid-19 ή σε κρίσιμη κατάσταση, κατά 31% περισσότεροι σε σχέση με πριν τέσσερις μέρες, και από αυτούς το 59%, δηλαδή οι έξι στους δέκα, ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Από αυτούς τους πλήρως εμβολιασμένους σε σοβαρή κατάσταση, το 87%, δηλαδή σχεδόν οι εννέα στους δέκα, ήσαν άνω των 60 ετών.

“Υπάρχουν πια τόσες πολλές λοιμώξεις breakthrough, που κυριαρχούν και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι στην πραγματικότητα εμβολιασμένοι. Ένα από τα βασικά μηνύματα από το Ισραήλ είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν, αλλά όχι αρκετά καλά”, ανέφερε ο ειδικός στη βιοπληροφορική Ούρι Σαλίτ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion).

“Το πράγμα εκείνο που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, είναι το βάρος στα νοσοκομεία, όπου το προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο”, δήλωσε ο δρ Ντρορ Μεβοράχ του Νοσοκομείου Hadassah Ein Kerem.

Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το νέο πανδημικό κύμα, το Ισραήλ άρχισε από τις 30 Ιουλίου να χορηγεί τρίτη – ενισχυτική ή αναμνηστική – δόση στους άνω των 60 ετών και από τις 13 Αυγούστου στους άνω των 50 ετών. Μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει τρίτη δόση σε λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τρίτη δόση αυξάνει άμεσα τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού, ενισχύοντας την πρώτη γραμμή άμυνας στη μύτη και στο λαιμό, δυσκολεύοντας τον ιό να δημιουργήσει “προγεφύρωμα”. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι οι άνω των 60 ετών που κάνουν ενισχυτική δόση, έχουν μισές πιθανότητες, σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Από την άλλη, ακόμη και η τρίτη δόση ίσως αποδειχθεί δύσκολο να “τιθασεύσει” από μόνη της το κύμα της Δέλτα. Σύμφωνα με τον ειδικό στην ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων Ντβιρ Αράν του Technion, “ακόμη και αν κάνουν έξτρα δόση τα δύο τρίτα των ατόμων άνω των 60 ετών, αυτό θα μας δώσει απλώς άλλη μία εβδομάδα, ίσως δύο, προτού τα νοσοκομεία μας κατακλυστούν”. Γι’ αυτό, κρίνει κρίσιμο να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει καν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, καθώς επίσης θεωρεί αναγκαίο να επιστρέψει η ευρεία χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Όπως λέει, “δεν νομίζω ότι οι ενισχυτικές δόσεις αποτελούν τη λύση”.

Ισραήλ: Πλησιάζει τα 10.000 ημερήσια κρούσματα, με τρεις στους οκτώ ανεμβολίαστους

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει το Ισραήλ, που τελικά δεν έχει εμβολιάσει παρά μόνο πέντε στους οκτώ κατοίκους του με έστω μία δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Η χώρα έχει ήδη χορηγήσει τρίτη δόση σε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες, καθώς για κάποιες κατηγορίες τα αντισώματα ελαττώνονται πλέον.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 9.379 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 948.058.

Παράλληλα, 19 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 6.687 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έφθασε τα 53.169.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, 5,85 εκατ. πολίτες της χώρας – ή το 62,7% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, 5,4 εκατ. και τη δεύτερη, ενώ πάνω από 1,05 εκατ. και τρίτη, ενισχυτική.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση αγγίζει πλέον το 56%.

Ινδία: Επιταχύνεται η εκστρατεία εμβολιασμού – Οι εμβολιασμοί πλησίασαν το ρεκόρ

Οι υγειονομικές αρχές της Ινδίας χορήγησαν πάνω από 8,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, πλησιάζοντας το ρεκόρ, επιταχύνοντας την εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας το Νέο Δελχί ευελπιστεί να έχουν ανοσοποιηθεί όλοι οι ενήλικοι πολίτες μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η αύξηση των εμβολιασμών ανακοινώθηκε την ημέρα που τα κρούσματα του SARS-CoV-2 μειώθηκαν σε 25.166 σε 24 ώρες, τον χαμηλότερο αριθμό από τη 16η Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα στην Ινδία έχουν χορηγηθεί 554 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Μια δόση έχει λάβει περίπου το 46% των 944 εκατομμυρίων ενηλίκων. Όμως μόνο το 13% των ενηλίκων έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Το ρεκόρ στην εκστρατεία ανοσοποίησης είχε σημειωθεί την 21η Ιουλίου, όταν έγιναν 9,2 εκατ. ενέσεις, όμως έκτοτε ο αριθμός των εμβολιασμών μειώθηκε στους 4,2 εκατ. ημερησίως κατά μέσον όρο ως τα τέλη Ιουλίου.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες χορηγούνταν ημερησίως περίπου 5 εκατ. δόσεις εμβολίων, κατά μέσον όρο. Ειδικοί τονίζουν πως οι ινδικές υγειονομικές αρχές πρέπει να χορηγούν 10 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως αν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο τον Δεκέμβριο.

«Κάθε ημέρα που δεν τον επιτυγχάνουμε, ο απαιτούμενος αριθμός-στόχος ανεβαίνει», τόνισε ο Ρίτζο Τζον, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Ρατζαγκίρι στην πόλη Κότσι (νότια).

Βλέποντάς το «ρεαλιστικά», πρόσθεσε, «δεν νομίζω πως θα καταφέρουμε να έχουμε εμβολιάσει όλους τους ενηλίκους ως το τέλος αυτής της χρονιάς»

Το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε σήμερα τα 32,25 εκατομμύρια.

Το προηγούμενο 24ωρο υπέκυψαν 437 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος των 1,3 δισεκ. κατοίκων να φθάνει μέχρι σήμερα τους 432.079 νεκρούς

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ.

Η Σιγκαπούρη προετοιμάζεται για να ζήσει μακροπρόθεσμα με την Covid-19

Με μόλις λίγες δεκάδες θανάτους από την Covid-19 και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, η Σιγκαπούρη θέλει να ανοίξει και πάλι για δουλειές — και παράλληλα βάζει τις βάσεις για να ζήσει μακροπρόθεσμα με τον κορονοϊό, όπως ζει και με άλλες κοινές ασθένειες, όπως η γρίπη.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονές της λένε πως οι κάτοικοι μπορεί να βλέπουν εκατοντάδες συμπολίτες τους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ενδημική Covid-19, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση, σημειώνει το Reuters, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες που επιδιώκουν να βγουν από τα lockdown εντείνοντας τα δικά τους προγράμματα εμβολιασμού.

«Ο μόνος τρόπος για να μην έχεις θανάτους από μια ασθένεια οπουδήποτε στον κόσμο είναι να εξαλείψεις πλήρως την ασθένεια και αυτό έχει συμβεί μόνο με την ευλογιά», λέει ο Πολ Ταμπάια, πρόεδρος της Ένωσης Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων Ασίας Ειρηνικού.

Η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει μόνο 44 θανάτους από την Covid-19 από τις αρχές Ιανουαρίου 2020. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τους περίπου 800 θανάτους από γρίπη που καταγράφονται σε μια συνηθισμένη χρονιά, σύμφωνα με γιατρούς, στη χώρα αυτή που έχει πληθυσμό 5,7 εκατομμύρια κατοίκους.

«Μολονότι η ιδέα ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες θάνατοι από την Covid σοκάρει σε σύγκριση με τους μέχρι στιγμής θανάτους και αξίζει να γίνουν προσπάθειες για να εμποδιστεί η εξέλιξη αυτή, θα γίνει όπως η γρίπη, για την οποία η κοινωνία δεν νοιάζεται», λέει ο Άλεξ Κουκ, ειδικός στα μοντέλα για τις μολυσματικές νόσους στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).

Μέχρι 1.000 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στα επόμενα ένα-δύο έτη στη Σιγκαπούρη, αν δεν βελτιωθεί ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, πρόσθεσε.

Ειδικοί προβλέπουν πως η πλειονότητα των θανάτων θα είναι μεταξύ των πιο ηλικιωμένων που παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρότι μπορούν εδώ και μήνες να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ονγκ Γε Κουνγκ δήλωσε αυτό το μήνα ότι, καθώς η οικονομία ανοίγει, οι πολίτες της Σιγκαπούρης πρέπει «να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της Covid-19 είναι πιθανό να αυξηθεί επίσης».

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Σιγκαπούρης είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του κορονοϊού και η χώρα ετοιμάζεται να χαλαρώσει περισσότερους περιορισμούς το Σεπτέμβριο, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων θα φτάσει το 80%.

Από χθες, 16 Αυγούστου, 80% των ηλικίας 70 ετών και άνω ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 60-69 ετών ήταν 88%.

Η Σιγκαπούρη κατέγραψε έξι θανάτους από την Covid-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Κανένας από αυτούς τους έξι ανθρώπους δεν ήταν εμβολιασμένος.

Τα πρώτα αποτελέσματα από μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω θα είναι περίπου 480 το 2022, λέει ο Τέο Γικ Γινγκ, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας Saw Swee Hock στο NUS.

Άλλες χώρες που είχαν αρχικά επιτυχία στην αντιμετώπιση του ιού, όπως η Αυστραλία, αλλάζουν επίσης τις στρατηγικές τους για να προετοιμαστούν για περισσότερους θανάτους από την Covid-19, σε μια εποχή που η ασθένεια φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει. Όμως ως μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστα εμβολιασμού στον κόσμο, η Σιγκαπούρη μπορεί να είναι η πρώτη που θα δείξει τι σημαίνει πραγματικά αυτό.

«Αν οι χώρες αρχίσουν να κινούνται προς μια στρατηγική ενδημικής Covid-19, αναμένεται ότι θα υπάρξουν περισσότεροι σχετιζόμενοι θάνατοι, αν και εξακολουθεί να μην είναι σαφές πόσοι απ’ αυτούς θα είναι υπερβάλλουσα θνησιμότητα και πόσοι θα είχαν συμβεί ανεξάρτητα από την Covid-19», δήλωσε ο Τέο.

Νέα Ζηλανδία: Αυστηρό λόκνταουν μετά τον εντοπισμό ενός και μόνου κρούσματος 

Με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νέα Ζηλανδία εδώ και έξι μήνες, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την Τρίτη την επιβολή από την Τετάρτη σκληρού λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο.

Η καραντίνα θα διαρκέσει επτά ημέρες στο Όκλαντ, όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, αλλά και στο Κορομάντελ, μια παραλιακή πόλη στην οποία είχε περάσει επίσης χρόνο ο άνθρωπος που διαγνώσθηκε θετικός, αλλά τρεις ημέρες στην υπόλοιπη χώρα.

Η πρωθυπουργός Τσασίντα Άρντερν σημείωσε ότι οι αρχές υποθέτουν για το νέο κρούσμα ότι πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η επιβολή των αυστηρότερων κανόνων λοκντάουν επιπέδου 4 σημαίνει ότι σχολεία, γραφεία και όλες οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και μόνον οι βασικές υπηρεσίες θα λειτουργούν.

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από την κατάσταση αυτή το ταχύτερο δυνατό είναι να υιοθετηθεί ο δύσκολος τρόπος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η κα Άρντερν.

«Λάβαμε την απόφαση αυτή έχοντας ως βάση ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με το υψηλότερο επίπεδο και να κατεβαίνουμε επίπεδα παρά από το χαμηλότερο και να μην αναχαιτιστεί ο ιός και να τον δούμε να προχωράει γρήγορα», σημείωσε.

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε την Τρίτη για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης του κορονοϊού. Το υπουργείο Υγείας είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι ένας άνθρωπος διαγνώσθηκε θετικός στο Όκλαντ και ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η πηγή της μόλυνσής του.

«Μια αυστηρή και γρήγορη απάντηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκλειστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξάπλωση και ζητείται από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να δείξουν υπευθυνότητα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν έδινε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο αποτελεσματικός χειρισμός της πανδημίας της COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα μόνον 26 θανάτους σε πληθυσμό 5 εκατομμυρίων, έχει δεχθεί επαίνους στο εξωτερικό.

Ωστόσο η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής μόνο το 20% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Οι 2 εκατομμύρια κάτοικοι του Όκλαντ έχουν τεθεί κι άλλες φορές σε καραντίνα για σύντομες περιόδους, πιο πρόσφατα τον Μάρτιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι ο εντοπισμός κρουσμάτων που θα οφείλονταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα θα προκαλούσαν «ένα σύντομο και ξαφνικό lockdown ».

ΗΠΑ: Οκτώ μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό η τρίτη δόση, προτείνει η Ουάσιγκτον

Οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση να χορηγείται η τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στους περισσότερους Αμερικανούς, αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενοι δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να προχωρήσει στη σύσταση αυτή σύντομα, πιθανόν μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι τρίτες, ενισχυτικές δόσεις ενδέχεται να αρχίσουν να χορηγούνται σε έναν μήνα περίπου, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, κατά το δημοσίευμα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενημερώσουν τους Αμερικανούς που έχουν λάβει τα σκευάσματα της Pfizer ή της Moderna πως θα απαιτηθεί πρόσθετη προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα που προκαλεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Η νέα αυτή τακτική θα εξαρτηθεί από την αδειοδότηση των πρόσθετων δόσεων από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ακόμη ότι πιθανότατα όσοι έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χρειαστούν και εκείνοι ενισχυτική δόση. Ωστόσο αναμένουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της εταιρίας με δύο δόσεις, που αναμένονται εντός του Αυγούστου.

Προτεραιότητα για τη χορήγηση των τρίτων δόσεων θα έχουν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και σε οίκους ευγηρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα