«Καμπανάκι» ειδικών για τρίτο κύμα της πανδημίας – Πώς θα αντιμετωπιστεί

15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι

Parallaxi
καμπανάκι-ειδικών-για-τρίτο-κύμα-τη-687571
Parallaxi

Tο δεύτερο – σφοδρότερο – πανδημικό κύμα δεν θα είναι και το τελευταίο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, προλογίζοντας έναν δύσκολο χειμώνα κατά τον οποίο η κοινωνία και η οικονομία ενδέχεται να ανοιγοκλείνουν όπως η… φυσαρμόνικα, ακολουθώντας τις αυξομειώσεις των «σκληρών δεδομένων».

Ετσι, ακόμη κι αν η δεύτερη εθνική καραντίνα θέσει τον SARS-CoV-2 σε «καταστολή», με αποτέλεσμα να επιτραπεί στους πολίτες να πάρουν μια γεύση Χριστουγέννων, το αμέσως επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η νέα αυτή περίοδος… χάριτος έως ότου ο πανδημικός ιός επανέλθει δριμύτερος.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα αρνητικά σενάρια των επιστημόνων προβλέπουν ότι ακόμη και στις αρχές του 2021 (δηλαδή, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το unlocking) οι επιδημιολογικοί δείκτες πιθανόν να σημάνουν νέο συναγερμό, καθιστώντας αναγκαία την επιστροφή των πολιτών στο σπίτι.

Αλλωστε, μία από τις πλέον καθοριστικές διαφορές ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο lockdown είναι ότι οι «γέφυρες» μετάβασης στη νέα κανονικότητα στήνονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με τις συνθήκες στη δεύτερη αυτή φάση να μην χαρακτηρίζονται ευνοϊκές.

Και αυτό διότι το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας τον περασμένο Μάιο εξελίχθηκε ενόψει του καλοκαιριού, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες επιβράδυναν σημαντικά τις μεταδόσεις. Αντιθέτως, ο χειμώνας πυροδοτεί τις μολύνσεις, με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι η πτώση της θερμοκρασίας αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Επιπρόσθετα, ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλότερος καθώς το επιδημιολογικό φορτίο κρίνεται πλέον ιδιαίτερα «βαρύ», με τον ιό να έχει απλωθεί σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Συνεπώς η επιστροφή σε μια ιδιαίτερα αυστηρή κανονικότητα θα γίνει σε ένα πλαίσιο αυξημένων κρουσμάτων (υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι η χώρα να αγγίξει την εικόνα που είχε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι μεταδόσεις κυμαίνονταν στις 400 ημερησίως), με αποτέλεσμα η αναζωπύρωση να είναι ευκολότερη σε σχέση με το καλοκαίρι.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η «επιχείρηση Χριστούγεννα» προϋποθέτει στρατηγικά βήματα. Το κυβερνητικό επιτελείο, που βρίσκεται πάντα σε ανοιχτή γραμμή με το επιστημονικό προσωπικό, αντιλαμβανόμενο τις ανησυχίες για το τρίτο κύμα, είναι διπλά συγκρατημένο για όσα επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον.

Τοπικά lockdown

Λαμβάνοντας, δε, υπ’ όψιν την ταχύτατη εξάπλωση του δεύτερου κύματος και αντιστρόφως ανάλογα την αργή επίδραση της δεύτερης καραντίνας, τα στελέχη στο Μαξίμου αναζητούν… χειρουργικές λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σενάρια που προκρίνεται είναι τα νέα lockdown να είναι τοπικά (στις περιοχές, δηλαδή, που τα δεδομένα τις θέτουν στο «κόκκινο»), με τα μέτρα να λαμβάνονται άμεσα (επενδύοντας στην πρόληψη αντί της αργής θεραπείας, που αφορά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων όταν ο ιός έχει εγκατασταθεί).

Στόχος, σε κάθε περίπτωση, της λύσης «φυσαρμόνικα» είναι η επιστροφή σε ένα ευνοϊκότερο επιδημιολογικό παρελθόν που θα δίνει ανάσα στο επιβαρυμένο ΕΣΥ, πριν τα επόμενα κύματα γίνουν γιγαντιαία.

«Γρήγορη αντίδραση»

Σήμα κινδύνου για τρίτο κύμα εξέπεμψε χθες και ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας David Nabarro. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μάθει πολλά από τις ασιατικές χώρες. «Η αντίδραση πρέπει να είναι γρήγορη έναντι του ιού, δυνατή και αποφασιστική. Ειδικά στην αρχή, όταν ο ιός εξαπλώνεται ακόμη αργά σε διαφορετικές κοινότητες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «το πρόβλημα θα αυξηθεί πολύ γρήγορα».

Το «αδύναμο» σημείο της ηγεσίας της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με τον Dr Nabarro, είναι ότι δεν αντιλήφθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χαρακτηρίζεται εκτός ελέγχου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας, μάλιστα, τη σύγκριση με την Ασία, σημειώνει ότι οι πολίτες εκεί «είναι πλήρως αφοσιωμένοι στα μέτρα».

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στη δισεπίλυτη εξίσωση του εορτασμού των Χριστουγέννων, ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge προτείνει – εφόσον το επιτρέπουν οι κανόνες περί συνάθροισης σε εξωτερικό χώρο – οι οικογένειες να γιορτάσουν έξω τα Χριστούγεννα, παρά τον ψυχρό καιρό. Μία ακόμη λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η χρήση της τεχνολογίας.

Κατέληξαν 25χρονος και 32χρονος

Ένας 25χρονος στις Σέρρες κι ένας 32χρονος στα Τρίκαλα αποτελούν τα νεότερα θύματα κορονοϊού στη χώρα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι ο φονικός ιός δεν κάνει διακρίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος νοσηλεύτηκε στην αρχή στο Γενικό νοσοκομείο Σερρών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου και κατέληξε. Όπως προκύπτει, ο 25χρονος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Από υποκείμενα νοσήματα έπασχε και ο άτυχος 32χρονος στα Τρίκαλα, ο οποίο είχε νοσηλευτεί ξανά στο νοσοκομείο της πόλης. Προ ημερών εισήχθη στο νοσοκομείο Τρικάλων με συμπτώματα covid-19 και μετά τη διενέργεια τεστ, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός.

Ο 32χρονος νοσηλευόταν στην κλινική covid και, καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του σε ΜΕΘ. Δεδομένου πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλία, έγινε προετοιμασία διακομιδής στη Χαλκίδα, ωστόσο ο 32χρονος κατέληξε από ανακοπή.

15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι

Όσο το δεύτερο κύμα του κοροναϊού «επελαύνει» στη χώρα μας, αποδεικνύεται πως όλο και πιο ευάλωτοι απέναντι στην Covid γίνονται οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι, με τον μέσο όρο στην ηλικία των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων να πέφτει όλο και πιο χαμηλά.

Πολλοί από αυτούς είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Μάλιστα, την ίδια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα για τον νεότερο κομμάτι του πληθυσμού περιέγραψαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημέρωση. «Μόνο το Νοέμβριο κατέληξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την ίδια, η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη γι’ αυτό, όπως είπε, ο καθένας μας πρέπει να επιλέξει τη «φούσκα» του δηλαδή μια μικρή ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων με την οποία θα συναναστρέφεται. Και ο λόγος είναι ότι μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε λίγο πιο ασφαλείς ως προς την διασπορά του ιού.

Εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολλοί λένε ότι μοιάζει με τη γρίπη, όμως άλλα λένε οι αριθμοί. Καμία χρονιά η γρίπη δεν πέρασε τους 200 θανάτους συνολικά» και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν είναι αλώβητος αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 135 άνθρωποι κάτω των 65 ετών.

Αρρωσταίνουν πολλοί περισσότεροι νέοι

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε πως με βάση τα στατιστικά οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. «Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους».

«Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς, τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες» πρόσθεσε.

Αποφασίζουν οι ειδικοί για τα σχολεία

Έντονα προβληματισμένοι αλλά και μοιρασμένοι είναι οι ειδικοί επιστήμονες για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων τον Δεκέμβριο.

Οι ειδικοί επιστήμονες είναι μοιρασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων αρχίζουν στις 21 Δεκεμβρίου και για πολλούς θεωρείται άνοιγμα με κινδύνους – εξαιτίας των εξελίξεων με τον κορονοϊό – και μάλιστα για λίγες ημέρες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία ενώ μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί με τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Αναλυτικότερα:

Τα δημοτικά

Πάντως, με βάση τον προσανατολισμό των ειδικών αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης, πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς έχει κριθεί από τους επιστήμονες ότι τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούν να λάβουν γνώσεις μέσα από την τηλεκπαίδευση. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, είναι πιθανό τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Άλλωστε οι ειδικοί κρίνουν ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά του ιού αλλά το πρόβλημα ήταν η μετακίνηση των γονέων τους για να τα μεταφέρουν στο σχολείο.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια

Προβληματισμός όμως επικρατεί τι θα γίνει με τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Άλλωστε αν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια μία εβδομάδα μετά τα δημοτικά αυτό θα πρέπει να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν θα είναι ουσιαστικά μόνο 5.

Στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που σκέφτονται στην τοποθέτησή τους να προτείνουν να μην ανοίξουν καν γυμνάσια και λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες.

Η ανησυχία των επιστημόνων για τα μεγαλύτερα παιδιά εστιάζεται ακόμη στο γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κορονοϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα θεωρείται και και γενιά που είναι λιγότερο ελεγχόμενη ως προς τη συμπεριφορά της και την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Επίσης το γεγονός ότι τις ίδιες ημέρες θα έχουν ανοίξει πιθανότατα και τα εμπορικά καταστήματα, φαίνεται ότι συμβάλουν σε μεγαλύτερο προβληματισμό στους ειδικούς, καθώς κρίνουν ότι οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων μπορεί να προβούν σε αλόγιστες βόλτες και να διασπείρουν τον ειδικά εάν είναι ασυμπτωματικοί.

Πάντως οι ειδικοί της επιτροπής εκτός από τις ημερομηνίες και τον τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων, αναμένεται να δώσουν και νέες οδηγίες για τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν. Άλλωστε μόλις πρόσφατα εκδόθηκαν τα νέα πρωτόκολλα για τους μαθητές και τα σχολεία, τα οποία όμως δημοσιοποιήθηκαν εφόσον είχε γίνει ήδη lockdown και είχε μπει λουκέτο σε όλα τα σχολεία.

Ηρωικές μάχες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται για ακόμα μια ημέρα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων με κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα. Γιατροί από όλα τα νοσοκομεία της πόλης, κάνουν λόγο για γεμάτους θαλάμους και εντατικές, νέους ανθρώπους που χρειάζονται διασωλήνωση και γενικότερα για μια πρωτοφανή δοκιμασία που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικό της έλλειψης των κλινών Εντατικής θεραπείας για τον κορονοϊό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το οποίο ξεκίνησε την εφημερία του, τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ενώ στη συνέχεια υπήρξε μόλιε ένα κρεβάτι εντατικής ελεύθερο. «Ήδη έχουν εξαντληθεί οι κλίνες εντατικής θεραπείας, 43 ασθενείς νοσηλεύονται και υπάρχει μία κενή ενώ πάνω από 170 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες», σημείωσε από νωρίς ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου» στην κάμερα του Open.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Αλέξανδρος Μανωλίτσας ανέφερε: «Όλες οι τελευταίες εφημερίες μας είναι δύσκολες. Αναγκαζόμαστε πλέον σχεδόν σε κάθε εφημερία να ανοίγουμε μια νέα κλινική Covid».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, στην εφημερία που ολοκληρώθηκε σε «ΑΧΕΠΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς» οι εισαγωγές ήταν πάνω από 70 και τα κρεβάτια για Covid δυσεύρετα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αυτά αδειάζουν, γεμίζουν αμέσως ακόμα και με ασθενείς πολύ μικρούς σε ηλικία.

Ο Πέτρος Κετικίδης, γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε στην περίπτωση της διασωλήνωσης ενός 37χρονου ασθενούς με κορονοϊό, ενώ η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ περιέγραψε στο Πρώτο Πρόγραμμα, τους δραματικούς διαλόγους που έχει καθημερινές με ασθενείς που βρίσκονται στο όριο της διασωλήνωσης. «Μήπως δεν πρέπει να διασωληνωθώ; Μήπως αν με αφήσουν με αυτό το μηχάνημα; Να περιμένουμε λίγο ακόμα;» είναι ορισμένες από τις, γεμάτες αγωνία, ερωτήσεις των ασθενών. «Αυτοί που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση μας λένε: “Σας παρακαλώ κοιμίστε με, λυτρώστε με, να κοιμηθώ, να με βοηθήσετε” αναφέρει η κυρία Ελένη Γκέκα.

Στη Θεσσαλονίκη ο Χρυσοχοΐδης 

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα έχει σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, στις 13:00 (αντί για 10:30 που ήταν προγραμματισμένη), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 14:00 (αντί για τις 12:15 που ήταν προγραμματισμένη) θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / tanea.gr / ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα