Καπραβέλος: Μας κάνει εντύπωση η πίεση και η υπομονή της Δέλτα

Τι απάντησε ο Μητσοτάκης για την «εξαφάνιση» Τσιόδρα.

Parallaxi
καπραβέλος-μας-κάνει-εντύπωση-η-πίεση-850043
Parallaxi

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα εξέφρασε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, .

«Δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δέλτα κυρίως. Δεν έχουμε δει το 50% – 50% (σ.σ σε Δέλτα και Όμικρον), ένα 10% είναι ένα Όμικρον. Μας κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα, έχουμε νέες μολύνσεις. Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα, κι είναι ανησυχητικό αυτό» αν έφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον» σημείωσε.

Όπως τόνισε, «οι μονάδες μας είναι γεμάτες, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε γεμίσει 5 κλινικές, κι ακουμπάμε την 6η. Είναι πάρα πολλοί οι διασωληνωμένοι». «Στην εντατική έχουμε μόνο περιστατικά Δέλτα, στις εντατικές είναι όλοι ανεμβολίαστοι» ξεκαθάρισε δε ο κ. Καπραβέλος.

Μητσοτάκης – Γιατί ο Τσιόδρας «εξαφανίστηκε» εν μια νυκτί

Στη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα σήμερα, αλλά και στην απόφαση του καθηγητή να σταματήσει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Καταρχάς εξακολουθούμε να έχουμε ενημερώσεις τρεις φορές την εβδομάδα, στις οποίες πάντα συμμετέχει. Τον συμβουλεύομαι και προσωπικά όταν έχω πιο ειδικές απορίες».

Σε ερώτηση γιατί ο κ. Τσιόδρας έκανε πίσω από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις είπε πως «δέχτηκε μπαράζ χυδαίων επιθέσεων. Στοχοποιήθηκε και πολιτικά και από την αντιπολίτευση και ο ίδιος έκρινε πως να προστατέψει την επιστημονική του ακεραιότητα, αλλά και την ψυχική του ηρεμία -διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι, πόσο μάλλον όταν προσφέρουν την υπηρεσία τους να υποστούν την βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων, διότι αυτό έγινε και με τον κ. Τσιόδρα- αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω».

«Σίγουρα έλειψε η φωνή του από την ενημέρωση» κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα σχετικά με την θνητότητα στις ΜΕΘ, η οποία είχε ανάψει πολιτικές φωτιές.

Η μελέτη, είπε ο πρωθυπουργός, «δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε», χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι παραλάβαμε μια τραγική κατάσταση, ενώ τώρα είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με τις ΜΕΘ.

Αναφερθείς δε στη δήλωσή που είχε κάνει στη Βουλή για τις ΜΕΘ, είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν κάνω λάθος το αναγνωρίζω».

Ειδικότερα, για την αναφορά του στη Βουλή για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ είπε ότι θα θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη, ενώ επισήμανε ότι η συζήτηση για τον αριθμό των ΜΕΘ υποκρύπτει μία μεγάλη πλάνη.

«Διότι αν μπεις στη ΜΕΘ, σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας, έχεις σημαντικές πιθανότητες να μη βγεις από τη ΜΕΘ ζωντανός. Άρα, το πρόβλημά μας δεν είναι να έχουμε μόνο ΜΕΘ, είναι το πώς δεν θα φτάσουμε στις ΜΕΘ. Και ο καλύτερος τρόπος να μη φτάσουμε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ο εμβολιασμός», εξήγησε.

Κορονοϊός: Ανοίγει πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια – Πώς θα χορηγούνται και σε ποίους ασθενείς

Σήμερα Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση αντιικών χαπιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οι γιατροί θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα και να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, ενώ η χορήγηση θα γίνεται με συναίνεση των ασθενών ακόμα και από το σπίτι τους.

Τα αντιικά χάπια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα δίνονται όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα οι γιατροί θα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών. Θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία είτε από τα φαρμακεία των ασθενών. Είναι για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών».

Για τη χορήγησή των χαπιών θα απαιτείται συναίνεση του ασθενούς καθώς σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, δεν έχει δοθεί ακόμη επίσημη άδεια, επομένως «ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα». Τα νέα αντιικά φάρμακα για τον κορονοϊό, έχουν μια πρώτη θετική γνωμοδότηση, αλλά όχι έγκριση, όπως διευκρίνισε.

Το υπουργείο Υγείας είχε συμφωνήσει εκτός από τα μονοκλωνικά να προμηθευτεί επιπλέον 20.000 αντιικά χάπια της φαρμακευτικής εταιρίας Merck (MSD για την Ελλάδα) από τις αρχές του 2022. Τα αντιικά χάπια λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αξιολογείται εκ νέου από τους γιατρούς.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη χορήγηση – Σε ποιους ασθενείς θα χορηγούνται

Τα αντιικά φάρμακα θα μπορούν να τα παίρνουν οι ασθενείς με τα ίδια κριτήρια για όσους λάμβαναν τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Ειδικότερα για να χορηγηθούν θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας από τους παρακάτω παράγοντες υψηλού κινδύνου:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Κυστική Ίνωση
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
  • Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
  • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες HIV με CD4
  • Εγκυμοσύνη δεύτερου ή τρίτου τριμήνου
  • Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων -Ηλικία ? 65 ετών -BMI > 35
  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
  • Διαβήτης υπό θεραπεία
  • Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ?Class II)
  • Χρόνια ηπατική νόσος
  • Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
  • Θαλασσαιμία
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Λουκίδης: Νέα δεδομένα με τα αντιικά χάπια στην αντιμετώπιση της COVID

Τα αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό θα χορηγούνται στις ίδιες κατηγορίες ανθρώπων που χορηγούνται τα μονοκλωνικά, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας  Στέλιος Λουκίδης. Η πλατφόρμα για τη διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας, όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο καθητής επισήμανε για τα χάπια ότι «η ποσότητα είναι κοντά στις 10.000. Αν σκεφθεί κανένας αναλογικά πόσοι άνθρωποι μολύνονται, και πόσοι από αυτούς έχουν το ρίσκο της σοβαρής νόσησης, νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα αλλάξει λίγο τα δεδομένα της φιλοσοφίας της αντιμετώπισης».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δε θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου (η χορήγηση), μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι».

Μπαίνουμε σε καινούργια δεδομένα, πρόσθεσε. Όπως είπε, τα χάπια θα συνταγογραφούνται μέσω μικρής επιτροπής που θα κοιτάει κάθε περίπτωση κάθε μέρα και θα την εγκρίνει. «Ο γιατρός θα κάνει την αίτηση όπως έγινε με τα μονοκλωνικά» διευκρίνισε.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο, που εγκαινιάσαμε περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, που προσπαθούμε να προλάβουμε τις σοβαρές μολύνσεις. To πρώτο κομμάτι που κάναμε ήταν τα μονοκλωνικά, στα οποία μπορέσαμε και διαθέσαμε τουλάχιστον μέχρι το peak της Όμικρον αυτά που είχαμε, τα δύο χιλιάδες» σημείωσε.

«Δεν τελειώσαμε ακόμα με την πανδημία»

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι τελειώνουμε με την πανδημία» τόνισε ακόμα ο πνευμονολόγος. Δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών, όχι όμως ανάλογος των περιστατικών. «Είχαμε 4.000 και 5.000 (περιστατικά) την ημέρα και 600 εισαγωγές, τώρα έχουμε 20.000 με 25.000 και πάλι 600 εξαγωγές» εξήγησε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα